Jump to content

3d max,Maja ili Light wave

koledaf

Recommended Posts

LJUDI POMOC!

Kao sto i svi vec znate mnogi vole da se prave pametni kada su programi za animaciju,3d i modelovanje u pitanju,a ja sam nov u ovome i voleo bih da mi pomognete za koji program da se odlucim,jer vidim da imate puno iskustva u ovome.Da li Maya,3d max ili Light wave

Unapred hvala!!!

.

Cao,

Da sam na tvom mestu upoznao bih se licno sa ljudima koji rade u tim programima, posetio bi ih i zamolio da mi demonstriraju program ukratko i provozaju me kroz interfejs, potom bih instalirao sva tri programa kuci kako bi i sam cackao par dana po svakom od njih ...i tada bi se odlucio za jedan ( uz otvorenu opciju za kasniji prelazak na neki drugi ukoliko mi se taj na kraju krajeva ipak ne bi dopao )..tako ces videti koji ti lezi bolje. E da, i treba da skontas u kom smeru bi se ti razvijao...da li je to game development, filmski efekti, reklame, karakter animacija, pravljenje vizuelizacija ( stanovi, zgrade...) ......

.

Za koji god program da se odlucis imaj na umu da prvo nadjes sebi devojku jer kad jednom krenes da drljas po 3d programima, tome nema kraja. A ako ne moras, ti ni nemoj. Zivot je isuvise kratak da bi lupao glavu sta su NURBS ili Editable poly, koliko ti je broj samplova u Mental Rayu i slicnim glupostima.

Ali ako bas moras da se kaznis, postavi sebi sledece pitanje:

Sta zelim da postignem?

Ukoliko te zanima Animacija, ne dozvoli da te lazu, jer je neprikosnoveni kralj animacije nisu ni Maja ni Max, vec Motion Builder koji od ove godine proizvodi Alias.

A sto se tice Maje ili Maxa bitnije je sta imas u glavi nego instalirano u compu. Ostalo je samo razlika u tome gde se koja komanda nalazi.

Ipak glasam za Max.

Ukoliko ipak Max bude tvoj izbor pokusaj sa ovim linkom

www.yucad.com

Good Luck

Ja koristim max, najvise zato sto se bavim arhitekturom i zato sto on ima najvise 3rd party pluginova koji ovaj posao olaksavaju, od renderera preko drugih pluginova. Od ove godine vecina tih rendering paketa treba da se pojavi i za druge programe tako da taj adut i otpada.

Sta ima jedan program, sigurno ima i drugi samo se malo drugacije zove, motion builder za mayu, CAT character studio i ko zna sta jos za max, itd itd, za pocetak mozes uzeti bilo koji program, mislim da ti je savrseno sve jedno, osnovni principi su svuda isti.

Tek kad to savladas, moci ces da pogledas na neki paket i reci "uh vidi sto je ova alatka zgodna, bas je super taj nacin rada i bas mi je to trebalo" i da predjes na to drugo. Sad ti je sve to savrseno sve jedno.

zbog svog lichnog afiniteta ka softveru, preporuchio bih ti mayu jer je *sa razlogom* (film) industry standard. prvi susret sa njom ume biti prilichno bolan (ovo govorim iz lichnog iskustva :D hhahah) ali je jako malo potrebno da se udje u shtos. naravno, to ne znachi da je ona generalno najbolja vec jednostavno *meni* najvishe lezi. kao shto ti je faerton lepo rekao - uzmi i probaj sve pa se sam odluchi, jer si ti taj koji ce odredjeni program koristiti.

shto se samih alatki za animaciju tiche, svi paketi imaju iste ili jako slichne opcije tako da se opet vracamo na vec recheno - sve zavisi od lichnog afiniteta. i niiikada ne zaboravi - chovek je taj koji stvara, ne programi. ziveli! :)

Ukoliko te zanima Animacija, ne dozvoli da te lazu, jer je neprikosnoveni kralj animacije nisu ni Maja ni Max, vec Motion Builder koji od ove godine proizvodi Alias.
wtf? :blink: ... reci da mozesh izvaliti kojim je programom neshto animirano...

ja bih pre rekao da su 'kraljevi' animacije - sami animatori, a softver najobichnije alatke. btw motion builder je donekle integrisan u mayu 7, a vredelo bi pogledati i animation master i sega animanium npr.

Ae da dodam samo jednu stvar :). Verovatno ces kasnije kada budes napredovao (ako nastavis da radis) koristiti vise programa, tipa u Silu ces izmodelovati nesto, pa ces onda u ZBrushu dodati detalje i uraditi texturu, pa ces onda u maxu izrenderovati i u nekom 4. animirati.

Tako da sve se svodi na ono, bitan je umetnik a ne program (mada.... :))

busi ti je dala najbolji predlog.

imao sam prilike da radim pre neku godinu s jednom devojkom koja je super ilustracije radila u corel5 na P1/133/32Mb. takodje znam masu njih koji imaju cudo opremu a prave nula radove.

danas su programi po mogucnostima manje-vise slicni i fajlovi se lako medjusobno razmenjuju... bitno je odabrati alat pomocu kojeg ces najefikasnije realizovati svoje ideje.

Hvala svima na odgovorima.Nisam ni znao da postoji toliko programa za tu vrstu posla.Ipak cu prvo poslusati babybottle-a i prvo naci devojku :D ,posto sam juce poslusao savet nekih i instalirao sva tri i kada sam video sva ona CUDAAAAA :o .Prvo cu poceti sa Maxom pa sta mi Bog da.Ja sam inace iz sveta Illustratora i Photoshopa pa cu videti sta mi najvise odgovara.

Samo jos jedno (ustvari dva) pitanje.Jel svi ovi programi mogu da rade na Mac-u i da li finalni proizvod moze da se pusti na Macu?

Hvala jos jednom na pomoci!!!

evo i ja da kazem nesto posto sam imao slican problm pre par dana, poceo sam da radim u maxu a onda sam cuo za mayu pa maya bolja za animaciju, pa max bolji za modeling, pa maya bolja za texture, pa max ima vise renderera, pa maya ima manju podrsku od maxa..........u nedogled i onda sam shvatio da za tih 2 meseca preskakanja ja nisam naucio bukvalno nista i onda sam jednostavno poslusao svoj insekt i izabro max i zaboravio mayu djavo me sad ne bi natero da udjem u nju jer sam shvatio da tako ne napredujem, srecom sada imam i "F1" na tastaturi pa napredujem malo brze ;)

oba paketa su mocni i imaju dobre alate i sve sto treba je poznavati rad sa tim alatima jer tada su ta dva programa ista!

PS

nego znam da sam jedini al ne mogu da se zakacim na rstel.net ni sve ostale servere svuda sam banovan a nisam ne razumem ajd ako neko ima resenje nek mi se javi na prv.

Ja ću da probam da ti to objasnim na sasvim drugi način.

Naučiš da sviraš jedan žičani instrument. Naučiš dobro da ga sviraš. Onda uzmeš neki drugi žičani instrument. Savladaćeš ga za upola manje vremena nego onaj prvi. Treći ćeš po intuiciji da provališ, a za par sati ćeš jednostavnije melodije da sviraš tako da niko ne provaljuje da si ga prvi put uzeo u ruke pre par sati.

Da podvučem ono što je rekao cg ali Njegoševim rečima:

"Boj ne bije svijetlo oružije, već boj bije srce u junaka"

Koliko god da zvuči izlizano, imaćeš prilike da se uveriš koliko je to tačno.