Jump to content

evo i jedan WalkCycle

markovicd.

Recommended Posts

Sve je OK. Problem ti se javlja kod stopala. Izgledaju kao da klize po podlozi. Cycle nisi dobro pretopio pa se tacno vidi bag kada se ponavlja. No, nemoj to da te sekira. U pitanju je normalna greska koja se svima desi prvi put. Rad kukova bi trebalo da je za nijansu izrazeniji.

Zamolio bih te ako te ne mrzi da takodje probas jos neke eksperimente sa tvojim karakterom. Na primer pokusaj hodom da pokazes da je tvoj lik tuzan, srcan, smotan, zensko, musko, pijan, hoda po zici.................. primera je mnogo.

Ne zaboravi da je hod veoma komplikovan proces, a govori mnogo o tvom karakteru.

srecno!!!

na dobrom si putu

ok posto sam otisao na animaciju... characternu prevashodno ...

?? zvuci kao da si se spakovao i otishao???na am? ;)

elem, stho se tice hoda. na prvi pogled izgleda prilicno nedovrsheno, suvishe su ti iseckani pokreti, pretpostavljam da ti krive u graphEd. nisu sredjene. Ne znam da li imash neku od knjiga [survival Kit ili Cartoon Anim], prva i osnovna stvar kod hodova treba da budu key poze-tj kontakti tela/nogu i podloge, jer u njima definishes bitne stvari [karakter, tezinu...] drugo stho mi je upalo u oci je to da ti se telo karaktera kao da je progutao motku... ustani i proshetaj i koncentrishi se na pokrete tela dok hodash... stha tjesh primetiti? da ti telo ide gore dole dok hodash. kukovi... rekoshe ti za nijansu... ali cini se kao da ih nema uopsthe... tako da odsustvo te "amplitude" tela i pokreta kukova samo doprinosi utisku "motke u dupetu".. stho se tice proklizavanja njega reshavash sredjivanjem krivih u graphu...

na kraju, ne bih da zvucim prepotentno, mozda treba da uradish josh varijanti loptica [razlicitih tezina, kontakt dve loptice...] pa samo skok iz profila.... znash, kad se vetj trudish da idesh stopama nashih vrlih am studenata, onda budi dosledan u svemu. jedino tako tjesh imati pravu korist od svega...

samo napred...a ponekad i malo nazad...

Abi ... thnx man ... ;)

babybottle ... naravno da me ne mrzi probacu sve! :)... nego ovako samo sam uradio walk ono chisto da probam... obichan walk ... lagan :)

Djorzgul pa ono... ne bi da se vracam nazad na lopte :( ... a sve ovo sto si mi rekao probacu da uradim

/edit/ uradio sam sada se vise krivi levo desno... sad cu da sredim telo da malo vise ide gore dole ;) ... pa dolazi novi upload

huh... ponovo puno stvari za ispravku, ali drago mi je da se trudis...

babybottle je predlozio da probas razne karaktere da dodelis hodu, ali ja bih ti preporucio da se drzis 'default' hoda, za pocetak, dok ne raskrstis osnovne probleme mehanike nogu i kukova i tezine...

stopala ti klizaju unazad pri odrazu sa zemlje - nedozvoljivo

tajming nije dobar, nemamo osecaj kontinualnog hoda unapred, nego kao da zastajkuje na pola svakog koraka, cima se.

kukovi ne idu samo levo desno u rotaciji nego i napred nazad..

posebno kada nemas nikakvo telo iznad na ovom karakteru. okreci taj prsten oko pojasa... (suptilno!)

prestajem ovde za sad :))

srecan rad!!

p.s. uskoro zavrsavamo hod na am-u pa cu post-ovati na blogu.

po nekom mom zapazanju, dakle ne samo shto sam slushao/chitao da su najbitniji, kukove kapiram za engine. sve ide iz njih. svaki korak. oni 'bacaju' noge. to i jeste svrha ovog karaktera, kvazi-balliea (there can be only one! :P hhehe). da se ne razmishlja o ramenima, rukama i glavi vec samo o kukovima(pod jedan) i nogama(pod dva).

thinker ti je vec spomenuo 'horizontalnu' rotaciju... zamisli da uzmesh lopticu odozgo i zavrtish je levodesnolevodesno. video bi da noge idu napred-nazad-napred-nazad... dakle rotate y.

na nekoliko kontakt poza, stopalo se vuche dalje unazad. don't.

poze gde jedna noga 'prima' tezinu su a bit odd. dok tezina 'legne', druga noga je vec uveliko u vazduhu. nope, vec pusti da se prva noga spusti pa tek onda odizi drugu. osim ako ne zelish trk, a ovo je neshto na pola puta ali niti tamo niti vamo. ;)

uzmi i dooobro prouchi graph editor. nema puno opcija, lagano je a *obavezno* shtivo. foot sliding se najbolje reshava u njemu. od momenta kada stopalo dotakne podlogu, njegova translate z kriva ne treba da menja vrednost do chasa kada ono krece dalje. svim mogucim tz kijevima na tom intervalu dodeli vrednost prvog, da dobijesh ravnu/konstantnu krivu. mozesh i pobrisati suvishne, ukoliko ih ima, tako da ostanu samo prvi i poslednji.

nedostaje drag na prstima pri spushtanju noge a onaj pri zamahu nogom uvecaj.

tajming koraka nije dobar. kao ni rotacija stopala pa samim tim i cele noge ali je to vec... uzmi i uradi walk cycle iz sajd vjua pa kada tu reshish sve probleme onda idi u persp. dakle da sumiram, najbitnije stvari su:

- kukovi!

- bez kojih nema dobrih poza; potrazi reference i/ili pogledaj 108u i 109u stranu u task-u.

- tajming, bez koga su poze useless i

- spejsing, bez koga je tajming taaako kompjuterish :P

ja bih ti preporucio da se drzis 'default' hoda
default nego shta. plain vanilla, baby. :D

stopala ti klizaju unazad pri odrazu sa zemlje - nedozvoljivo
zbrzatoru... znash ti znash. :lol:

JOJ KOLIKO JE SATI!!!!! hooop! zzzzzzzzzzzzzz....

auuu koliki post cg... ali sve lepo recheno... razumljivo i jasno! :) evo pre neg osto sam procitao tvoj post test kukova... doda sam rotaciju po Y osi...

danas cu verovatno da zavrshim sa ovim... ako stignem... tako sto cu da ispravim sve greske ... ja razumem graph kako sta... ali da li ima neki tut mozda da ga josh bolje razumem ?

mrballwalking3

mislim da samo treba da prostudiras neke video reference pravog hoda i mnoge stvari ce ti biti jasnije.

jos uvek je robot, k'o da cujem zvuk hiraulike bzszt-bzszt dok gledam ovaj klip... moras da ga usmoothujes... hod je jako fluidan...

poradi na efektu "push"-a zadnjom nogom, odnosno onom koja trenutno gura telo napred, neka se to oseti... tesko je odrediti "driving force" ovde..

napravi da se vidi da noge teraju telo unapred...

previse sam pisao "uradi" i "napravi da.." bez mnogo objasnjenja ali, 10 do 8 je, idem da spavam....

good job :))

haha mozda cg ume da cita 'note' ovako ali mislim da ne mozes poslati krive celog hoda i da mi sad vidimo sta tu ne valja, otkud znam koja je kriva cega...

p.s. klikni na "translate Y" da bi prikazao samo tu krivu u editoru.. i tako za ostale...

sa ctrl mozes da kliknes sve ose cije krive zelis da prikazes i to je to....

"klikni na "translate Y" da bi prikazao samo tu krivu u editoru.. i tako za ostale... bla bla bla ja sam thinker i sve znam" :)) ... salim se... ma ne to nego da iskljuchi ( npr. translate Y , translate X ) i da mi u animaciji kad aje pustim se vidi samo Translate Z!