Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sinoć, u Pančevu.

Vlatkova muzika je već legendarna, i koncert je bio pravi doživljaj. Uživanje je dvostruko - reče već neko.

Gledajući kvalitet ostalih reportaža, a gledam ih, pitam se šta mi sve ovo treba? :)

Negde iz sredine publike, dok drugi ukjučuju mobilne, setujem S2. Okolo škljocaju dslr-ovi.

Prebacujem ISO sa 50 na 100, i uzdam se u malo sreće. Po koja glava iz publike proviruje u kadar.

Resize, malo SmartSharp-a na "властите очи", i sačuvan exif. Kritike se podrazumevaju ;)

CRW_6811.jpg

CRW_6818.jpg

• 4 weeks later...
Posted

^^ 1/25 није толико лоше, није ни 1/10 када се погоди прави тренутак. Међутим често је то теже изводљиво, посебно када се лови неуморни Влатко. У том случају није лоше ићи мало брже. Рецимо да је моје искуство са концертима да је 1/125 нека мјера која задовољава већину ситуација. Није правило, али нека ти буде референца за убудуће. У случају да ловиш покрет (нпр. кретање руком преко гитаре, бубњара са палицом и томе слично) можеш ићи и са 1/10. У тим ситуацијама, некад ће ти од помоћи бити да снимиш серију фотки (burst) и онда одабереш најбољу (ово из разлога што је некад веома тешко предвидјети нечији покрет или емоцију).

Иначе се у потпуности слажем са ммм121. ISO100 си ставио само због опсесије у вези са шумом :)

И ти и ја то добро знамо. Хтио си глатке фотке, и зезнуо ствар. Други пут ако треба иди и на ISO400, јер боље мало шума, него пуно размазаног материјала. Нема то превише везе са овим фотографијама, али чисто да то имаш у виду. Добронамјерна критика, нешто кроз шта сам и сам прошао :)

Е сад, прва фотка, ту си могао да уловиш емоцију, али ниси. Капци су спуштени, а и кадар је могао бити спуштен мало ниже, а ни кроп ми не одговара. Никако се не могу отети утиску да си шкљоцнуо у погрешан тренутак. Друга фотка ми се допада, без обзира што је мало мека (ех тај ISO100 и глатке фотке). Фино је компонована, а боје и тренутак су веома добри. Централна композиција и широки кадар (кроп) одговарају ситуацији.

Posted

Upravo tako ... nekad sam imao bolje, ostrije fotke na iso800 nego da stavim iso400 i da imam ispod 1/50. Bolje je da imas malo shuma (a moj f31fd daje korektne fotke na iso800) nego da bude mutno :)

Posted

Kao prvo, svrha iso 50 je doblicavanje u podne. Dakle, spustiš za blendu i imaš ekvivalent 1/500, iako ti je sinhronizacija sa blicem 1/250 (na primer). Nemoguće je dobiti dovoljno brz zatvarač na bilo kom koncertu pri iso 100. Strešene fotke bez šuma? Pa dobro, ima ko i to voli.

Bitno je da se istražuju ponori interneta, ali kad treba napraviti fotku u lošijim uslovima onda je problem što se čovek kreće.