MESSmedia Posted June 12, 2008 Report Posted June 12, 2008 U zadnje vrijeme sam imao potrebu da cesce "procesljavam" DZ u potrazi za .. kojechem. Interesantno je da JAKO CHESTO, chim neko postavi pitanje, odmah se javi par chlanova i u bukachkom maniru "operu" clana koji je postovao temu - kao, koristi pretragu, zasto smo mi to pisali do sada ... ... E, sad, ja bas JAKO RIJETKO mogu da nadjem BILO STO sto mi treba pretragom. Obichno bude puno strana na kojima je pominjan neki od keyworda koje sam trazio, i dok se sve to pretrese ... Dalje, teme su uglavnom dosta kompleksne, dosta razlicitih misljenja, i vrlo rijetko se nadje tema gdje je sve sto se tice same teme razjasnjeno potanko i na jednom mjestu. NPR - maloprije sam trazio savjete po Zoni o nacinu da dobijem novac zaradjen na stock sajtovima (na koje tek treba da se registrujem, jel' :{) ) - ovdje, kakvi racuni mi trebaju, koje kartice (ako ikakve). i, naletim tako na temu tema o potrebnim stvarima zastock gdje je chovjek lijepo i sazeto pitao sta mu sve treba - i njemu i bilo kome ko trazi slicne informacije, i odmah s nokta - bukanje! Posto me smara ischitavanje takvih bukachkih gluposti, a i ako postoji netrpeljivost chlanova na prvu loptu, pretpostavka je da stvarno ima tema od prije koje su obradile materiju, - krenem dalje po temama, pregledam poprilican broj istih, i jos su mi stvari nejasnije nego prije, jer je vecina tema specificna - u smislu iskustava korisnika koji uporedjuju uslove u pojedinim bankama i sl. Tako, gaseci temu po temu, vratim se na prvotrazenu, i vidim dolje pri dnu strane - Big Boy je otprilike objasnio sve sto treba. i - to je to. Na zalost, potrosio sam nekih sat - sat i po trazeci, i to je bzvz. Tako da, moji bi predlozi za Dizajn Zonu bili - da se sistem pretrage poboljsa. Mozda bi poboljsanje moglo biti, npr, da se omoguci opcija - pretraga SAMO naslova tema (jer ce se tako izbaciti gomila tema koje kroz odgovore imaju trazene rijeci), pa ako to ne uradi posao - ukljuciti i same poruke/odgovore u pretragu. Druga varijanta bi bila - odgovorniji izbor sticky tema - posto opste i sazete teme o necemu bi trebalo da idu u sticky ili neki drugi - kao "knowledge base" ili sl. Opcija je i mogucnost spajanja odgovora iz vise razlicitih postova te tako zaokruziti temu u nekom obliku. ... f**k it, to bi se moglo prodavati k'o knjiga ili sl. ... 1000 stvari koje vam mogu zatrebat' kad se najmanje nadate, ako se bavite dizajnom ili sl ... Sve u svemu, ovo je moj predlog, ali i REAKCIJA/APEL na chlanove da smire malo reakcije na pojedine postove. Niko nas ne tjera da bilo sto citamo, tako da reakcije tipa "ajde sad se vrati pa procitaj sta je pisano ranije, i nemoj da mi uzurpiras moj - (STA!?)" nikome ne cine dobro. Pozdrav ...
Christopher Carrion Posted June 12, 2008 Report Posted June 12, 2008 A da u okviru pretrage klikneš na "Više opcija"?
BugarskiB Posted June 12, 2008 Report Posted June 12, 2008 Možda se ja tripujem, al' uvek mi google bolje nađe željenu informaciju (pa eto... koristi google :) )
lunatico Posted June 12, 2008 Report Posted June 12, 2008 bas danas sam trazio rec "antrfile" na DZ i to bezuspesno. A zatim sam otisao na gugl i ukucao "antrfile zona" i nasao temu koja mi je bila potrebna. Brzo i jednostavno :)
Trunks Posted June 13, 2008 Report Posted June 13, 2008 Ne znam, verovatno nešto radite pogrešno. Lunatico, sad sam probao da ukucam "antrfile" u pretragu i izađe mi uredno svako spominjanje te reči, ne znam stvarno gde grešiš.
BugarskiB Posted June 13, 2008 Report Posted June 13, 2008 (edited) evo glup primer al' npr. radi pretragu pojma "fashion photographer" (lupio sam bzvz temu, evo i link ka istoj http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=23168 ) i onda probaj ovo u google-u "fashion photographer site:www.dizajnzona.com" i pogledaj rezultate PS evo skontah da sam isp'o malo priglup :unsure: Ipak i na zoni nađe kako treba :D ne mogu da se setim šta sam to tražio pa mi google bolje odradio nego DZ search (al' možda je i to bilo do mene :unsure: :D ) Edited June 13, 2008 by BugarskiB
lunatico Posted June 13, 2008 Report Posted June 13, 2008 Lunatico, sad sam probao da ukucam "antrfile" u pretragu i izađe mi uredno svako spominjanje te reči, ne znam stvarno gde grešiš. Pa da. Al izlista mi dosta tema. Gugl mi je iskopao tu gde se ta rec najvise pominje. But then, u opcijama pretrage preko stiklirane "narelevantnije" dobijem isti rezultat kao na guglu. Al najcesce mi je preko gugla sve dosta brze. pozz :)
Trunks Posted June 13, 2008 Report Posted June 13, 2008 I dolazimo do zaključka da pretraga ipak funckioniše. :D
MESSmedia Posted June 13, 2008 Author Report Posted June 13, 2008 Vise opcija pretrage nudi samo izbor foruma za pretragu i sortiranje rezultata - hronolosko ili po relevantnosti. Nego, ja nijesam kudio pretragu Zone - radi ona posao fino, problem je sto sad vec ima gomila rezultata, i potrebno ih je dodatno filtrirati da bi posjetilac mogao da nadje tacno sta mu treba. Pa je moj predlog bio da se makar ubaci opcija pretrage samo naziva tema, jer bi tako mogli brze do rezultata, pa ako to ne - onda se prosiruje pretraga. NPR, za ovu moju poslednju potragu - za Stock sajtove i nacin transfera novca - imao sam ogroman broj pronadjenih izraza, a neke od tema koje su nadjene imaju i preko 10 strana. Tema koja je direktno vezana za to sto meni treba je bila izbukana totalno, a pitam se zasto - jer bi po nacinu na koji je postavljena - trebala i u sticky. - Uzgred, na stock podforumu NEMA nijedna sticky tema koja objasnjava proceduru oko prijave na stock, oko primanja novca, i ostalih generalija, sto bi meni recimo, a vjerujem i dostinji clanova - bas koristilo.
Trunks Posted June 13, 2008 Report Posted June 13, 2008 ^ To sve stoji, ja sam odgovarao ovima što im ne radi pretraga. Ali, postoji opcija za pretragu samo naslova tema. Kad odeš na stranu pretrage, izaberi opet "više opcija".
MESSmedia Posted June 13, 2008 Author Report Posted June 13, 2008 'bem ti zivot, nijesam znao ovo. Pa, dobro onda, - postoji! Cool!, sad sam nesto NAUCIO! :{) thnx. Mada, i dalje ostajem pri tome da clanovi treba da dobro razmisle prije nego sto izbukaju bilo koga zbog postavljanja teme. Ako je nesto stvarno - osnovno, i postoji ranije razjasnjeno, valjalo bi to malo kulturnije sugerisati clanu koji je POSTAVIO PITANJE. Ili, ne odgovarati uopste, jel'? Pozdrav, ljudi.
Recommended Posts