totaloverride Posted June 10, 2008 Report Posted June 10, 2008 prvo izvor: Sajt Nedeljnog Telegrafa posto je sajt dinamicnog sadrzaja (tekstovi su samo iz tekuceg broja (posle se brisu)), iskopiracu ovde ceo tekst... Istraživanje Nedeljnog Telegrafa: Ko sve naplaćuje puštanje muzike i kome taj novac ide Vlasnici lokala širom Srbije iznenađeni su pojavom „muzičkih inspektora“ koji zahtevaju nadoknadu za emitovanje pesama sa radija, TV, CD-plejera Tri takse na slušanje muzike Vlasnik prodavnice od 50 m2 estradnim udruženjima godišnje mora da plati oko 30.000 dinara Treba namiriti: - Tekstopisce, kompozitore, aranžere (SOKOJ) - Diskografske kuće (OFPS) - Izvođače (PI) Pre nešto više od godinu dana u Beogradu, u opštini Stari grad, otvorila sam prodavnicu kozmetičkih proizvoda. Nedavno je u nju došao čovek koji se predstavio kao inspektor i zatražio da vidi uređaj s kojeg puštam muziku u lokalu. - Zbunjena, pokazala sam mu CD plejer, a on mi je rekao da je kontrolor Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), i zatražio da na žiro račun ove organizacije uplatim određenu sumu za to što puštam muziku. Ovako počinje priču M. M., naša čitateljka iz Beograda, jedna od mnogih sugrađana koji su se u poslednje vreme susreli sa „inspektorima za muziku“: - Ostavio je vizitkartu i flajer, i objasnio mi da sam dužna da za to što u radnji puštam muziku ovoj organizaciji godišnje plaćam 10.500 dinara, odnosno 8.200 sa popustom od 30 odsto, ako uplatim u roku od sedam dana. Rekla sam mu da ne puštam radio, niti domaću muziku, već da svakodnevno vrtim jedan isti disk sa džez muzikom. Odgovorio je da oni štite prava i domaćih i svetskih diskografskih kuća, i da svejedno moram za jedan da platim isto kao da puštam 100 različitih diskova. Objasnio je da je to moja zakonska obaveza, da OFPS radi pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja (što se kasnije ispostavilo kao netačno), i da ću ostvariti popust od 33,3 odsto ukoliko se dobrovoljno prijavim za plaćanje. I na mostu i na ćupriji Bio je ovo povod za istraživanje Nedeljnog Telegrafa o tome ko sve naplaćuje slušanje muzike u našoj zemlji, koliko privredni subjekti za to moraju da izdvoje, kako se prikupljeni novac raspoređuje, odnosno kako stiže do autora domaće i strane muzike. I došli smo do sledećih podataka. Svako ko javno emituje muziku (radio i TV stanice) ili je javno saopštava (u kafićima, frizerskim salonima, na koncertima...) ima zakonsku obavezu da to prijavi kako bi dobio dozvolu od tri agencije koje štite intelektualnu svojinu: Organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava (SOKOJ), Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI). Sve one posluju u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima koji je donet 2004, a dozvolu za rad dobile su od Zavoda za intelektualnu svojinu. SOKOJ postoji više od pola veka i štiti autorska prava tekstopisaca, kompozitora i aranžera. S druge strane, OFPS je osnovan 2002. s ciljem da štiti srodna prava, i to - proizvođača fonograma, odnosno diskografskih kuća i interpretatora. Njihove ingerencije prepliću se sa ingerencijama najmlađe među ovim organizacijama - PI, koja isključivo štiti prava interpretatora (muzičara, glumaca, igrača, pantomimičara, pevača...). Da bi sve bilo po zakonu, svako ko obavlja privrednu delatnost u Srbiji, a u svom prostoru pušta i muziku, osim svih mogućih poreza, taksi i dažbina - mora da plati i nadoknadu ovim organizacijama. I to i na mostu, i na brvnu, i na ćupriji, odnosno da namiri i autore i diskografske kuće i izvođače. U praksi to znači da ukoliko imate radnju od 50 kvadrata, godišnje morate da izdvojite oko 10.000 dinara za svaku od ovih organizacija - ukupno oko 30.000 dinara! Bez obzira što muzika oplemenjuje i što se njeno puštanje na sličan način plaća u svim razvijenim zemljama, zbog ovolikih dažbina mnogi vlasnici lokala odlučuju da iz svog prostora izbace radio i CD plejere. A kako se raspoređuje novac dobijen od privrednih subjekata? Kako smo saznali u SOKOJ-u, ova organizacija zastupa više od 7.000 domaćih i oko dva miliona stranih autora. Poslednji podaci kojima raspolažu su iz 2006, i glase ovako: „Ukupni fond za emitovanje, javno izvođenje i javno saopštavanje muzičkih dela u 2006. bio je 98,7 miliona dinara, s tim što je ukupan fond za raspodelu uvećan za 50 odsto (zbog sporazuma između SOKOJ i Republičke radiodifuzne agencije iz 2004). U raspodeli za 2006. učestvovalo je 6.807 autora i drugih nosilaca autorskih prava, a prosečan autorski honorar bio je 7.637 dinara, i isplaćen je početkom jula 2007.“ Princip reciprociteta Petar Đurić je direktor OFPS, organizacije nastale udruživanjem 11 domaćih diskografskih kuća, (PGP, Grand, Komuna, City records, ITM, Gold...), koja je dobila ovlašćenje za rad od Saveznog zavoda za intelektualnu svojinu. Reč je o kolektivnoj organizaciji. Svako može da se štiti individualno i ide od televizije do televizije, od radio-stanice do radio-stanice i da traži nadoknadu za puštanje njegove muzike. To se, po pravilu, retko radi, već se čini kolektivno. OFPS štiti prava sa tonskog zapisa na nosaču zvuka - ploči, kaseti, CD-u, MP3, hard disku, memoriji, mobilnom telefonu... Organizaciju je osnovalo 11 diskografskih kuća, a štiti se repertoar svih diskografskih kuća. Kako saznajemo, OFPS ima pravo da skuplja novac za sve svetske izvođače. I strana prava su podjednako zastupljena u našoj zemlji, i niko bez nadoknade ne može javno da pušta italijansku, nemačku, špansku muziku... I onaj ko pušta, recimo, Mocarta u svom poslovnom prostoru, mora da plati jer je neko dao novac da se ta numera snimi, platio izvođače, izradu diska, neko je u to investirao ideju, izvođenje ili novac i trebalo bi da bude obeštećen. Kod raspodele novca prikupljenog od privrednih subjekata koriste se međunarodni principi koji već postoje, a OFPS ih je samo preuzela: 67 odsto novca pripada domaćim kućama, a 33 odsto ide strancima. Sistem funkcioniše na principu reciprociteta ili bilateralnih ugovora. Tako, na primer, nemačka nacionalna organizacija za zaštitu srodnih prava naplaćuje srpskom klubu koji pušta srpsku muziku, a OFPS naplaćuje našem klubu koji pušta nemačku muziku. Na osnovu međunarodnih ugovora novac može i da se razmenjuje, ali tu ne postoji puna saglasnost, jer bi od Nemaca godišnje dobijali milion evra, a davali bismo im zanemarljivu sumu, pošto se naša muzika tamo daleko više sluša. Kad se novac sakupi, Skupština OFPS donosi akt kako će se raspodeljivati. Zakon obavezuje na plaćanje domaćim diskografskim kućama, stranim diskografskim kućama i domaćim pravnim licima koja štite prava inostranih diskografskih kuća. Svaka od 30 kuća dobija svoj deo kolača, a one imaju ugovore sa izvođačima na osnovu kojih raspoređuju dalje taj novac. Koliko je koji izvođač često javno emitovan utvrđuje se na osnovu košuljica koje pišu TV i radio-stanice (zapisa o tome koja se muzika puštala tokom 24 sata svakog dana u godini). Problem je, međutim, što se te košuljice teško dobijaju i neredovno pišu. Zakon je propisao da se u nedostatku košuljica novac raspodeljuje prema međunarodnim standardima - market šer. Nadoknadu OFPS-u dužna su da plate sva pravna i fizička lica koja puštaju muziku u profitabilne svrhe u javnim prostorima. U zemlji ih je oko 120.000, a za sada plaća 20.000 korisnika. OFPS na terenu ima 60-70 kontrolora koji evidentiraju ko javno saopštava fonograme i prave zapisnik. Neplaćanje ove takse nije samo prekršaj Zakona o autorskim i srodnim pravima, već i nekih odredbi Krivičnog zakona. Plaćanje je na godišnjem nivou, a može i mesečno. Tarifa, odnosno cenovnik koliko je ko dužan da plati, objavljen je u Službenom glasniku. Korisnici su odvojeni po tome kojom delatnošću se bave i u kolikom poslovnom prostoru. Tako, recimo, kafić od 50 kvadrata plaća 11.000 dinara godišnje, iako nemaju isti promet lokali u Strahinjića Bana i na nekoj drugoj lokaciji. Sonja Vlajnić Deo cenovnika OFPS (objavljeno u Službenom glasniku) Vrsta delatnosti Cena (godišnje u dinarima, bez PDV) Kafići, barovi, restorani 17.000-48.000 Diskoteke (rade više od 10 dana mesečno) 62.500-187.500 Poslovni prostor 2.000-18.000 Kantine, prostorije za rekreaciju 5.000-25.000 Tržni centri, robne kuće 6.000-28.000 Frizerski saloni, saloni lepote 9.000-14.400 Avion, brod, autobus, voz 3.000-20.000 Stadioni, sportske hale 7.500-15.000 Fitnes i rekreativni centri 20.000-36.000 Plesne škole 25.000-58.000 Hotelske sobe 15.000-50.000 Sajmovi 6.000-25.000 Bazeni 5.000-35.000
pailhead Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Sve u svemu, placamo grandu i goldu, ceci i dari buba mari?
SpinneR.sr Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Znam jednog mnogo dobrog čoveka koji je u naletu besa inspektora častio dizalicom (ona što liči na kurblu) iz Yuga. Kolko vidim skakaće prodaja dizalica..
YAO Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Znam jednog mnogo dobrog čoveka koji je u naletu besa inspektora častio dizalicom (ona što liči na kurblu) iz Yuga. Kolko vidim skakaće prodaja dizalica.. :lol: :lol: :lol: :lol: Des SpinneR-u 100 god :D
SuperStaljin Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Podržavam sve napore da se Srbija dovede u normalne tokove, al' ovo mi ni najmanje ne liči na to. 1. Ne želim da moje pare idu Seki, Ceci, Brzom, Kusom, Hromiranom i njihovim tekstopiscima, jer su oni tumor. Prvo nek' oni plate stranim muzičarima koje su pokrali tokom 90'ih. 2. Kakvi su naši inspektori, naplaćivaće te dažbine meni, tebi, cigi što svira frulu u centru, dok neće ni pokucati na vrata kod mafijaša koji drže velike kafiće, diskoteke, splavove itd. 3. Ne znam za BGD, ali mali biznisi ovde u Nišu jedva opstaju, jer plaćaju reket državi, mafiji, a narod slabo ima para za trošak, tako da je svaki dinar krvavo zarađen, a onda 70% ode u vetar. Svakih mesec dana neka radnja propadne. Često se dešava da vidim nešto što sam hteo da kupim, posle par dana dođem i zateknem lokal na izdavanje - poenta - neko misli da u takvoj situaciji fali JOŠ DAŽBINA kojima treba pritisnuti narod.
banne Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Kako smo saznali u SOKOJ-u, ova organizacija zastupa više od 7.000 domaćih i oko dva miliona stranih autora. Poslednji podaci kojima raspolažu su iz 2006, i glase ovako: jel to znachi da ako slushash neki bend/solo pevacha/shtagod koji nije u toj listi koji oni zastupaju ne treba da se placa ?
stalja Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Ovo moze i da bude dobro. Manje granda po kaficima.
BoneHead Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Kako smo saznali u SOKOJ-u, ova organizacija zastupa više od 7.000 domaćih i oko dva miliona stranih autora. Poslednji podaci kojima raspolažu su iz 2006, i glase ovako: jel to znachi da ako slushash neki bend/solo pevacha/shtagod koji nije u toj listi koji oni zastupaju ne treba da se placa ? - Ostavio je vizitkartu i flajer, i objasnio mi da sam dužna da za to što u radnji puštam muziku ovoj organizaciji godišnje plaćam 10.500 dinara, odnosno 8.200 sa popustom od 30 odsto, ako uplatim u roku od sedam dana. Rekla sam mu da ne puštam radio, niti domaću muziku, već da svakodnevno vrtim jedan isti disk sa džez muzikom. Odgovorio je da oni štite prava i domaćih i svetskih diskografskih kuća, i da svejedno moram za jedan da platim isto kao da puštam 100 različitih diskova. Objasnio je da je to moja zakonska obaveza, da OFPS radi pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja (što se kasnije ispostavilo kao netačno), i da ću ostvariti popust od 33,3 odsto ukoliko se dobrovoljno prijavim za plaćanje. Izgleda da mora. <_>
banne Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 ma nema to smisla. do kraja ce biti, ako pushtam muziku svog benda da moram da im platim.
totaloverride Posted June 11, 2008 Author Report Posted June 11, 2008 Ovo moze i da bude dobro. Manje granda po kaficima. jel ti citas? cura je pustala dzez... a na kraju krajeva nije ni bitno... placa se sve... a ono sto smo polemisali u prethonom tredu, da li se placa za pustanje radija: decidno - da, placa se... sad ce sve radio stanice da budu ko RTS: kad platis pretplatu slusaces, ako ne, plenimo radiJo iskerno ta njighova sadasnja agitacija deluje mnogo sumnjivo, to mora da se ukljuci u porez i da se placa ili ce da bude kao donacija (ko koliko moze) ovo sada deluje kao: grupa gradjana resila da uzima harac mimo drzave... a niko ne poteze pitanje naplacivanja poreza muzikanata oni ne uzimaju pre na CD-ovima vec na nastupima za koje ne placaju porez osim ako nisu arena/marakana/Dom sindikata/SC i cenovnik je sumanut: za hotelsku sobu 50.000 a za bazen sa nekoliko hiljada ljudi dnevno, samo 35.000 !!!!!!!!
SuperStaljin Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 Da, znači prvo da Cece i Ace i ostali Šaulići plate porez retroaktivno, od početka karijere do danas, za sve ove godine muzičkog maltretiranja. Dok se to ne desi, ko god da mi dođe da naplati nešto, izvadiću mu srce CD-om.
zigot Posted June 11, 2008 Report Posted June 11, 2008 postoji resenje za to... nesto slicno linijama "civil disobedience" ... jednostavno odbiti ikakvu uplatu i izlaziti na sud
pailhead Posted June 14, 2008 Report Posted June 14, 2008 Hahahahaha, gradjanska neposlusnost u Srbiji. Zigote, jesi li ti to poceo da nastupas u comedy clubs tu u cikagu?
FaFaFaj Posted June 14, 2008 Report Posted June 14, 2008 Burn down the disco Hang the blessed DJ Because the music that they constantly play IT SAYS NOTHING TO ME ABOUT MY LIFE Rece jednom jedan. Kod nas bi moglo da bude: Burn down the PINKo Hang the blessed FOLKERS... Zapravo, nije bas bez poente to placanje. Treba to da postoji. ALI... Ne na ovaj nacin, ne tim ljudima, ne toj muzici. A verovatno je najbolja ideja za sad da se to masovno ne placa. Ne mozes da osudis pola Srbije. Veliki problem je i mala informisanost o tome. Oni samo banu i traze pare, eeee... Mislim da se Rambo Amadeus prilicno borio da to tako bude. I jos neki rokeri. Tako da pazite na kog bacate drvlje i konoplje. Rambo je uglavnom bio ok. Ali prso je. Verovatno i on tako misli.
SuperStaljin Posted June 14, 2008 Report Posted June 14, 2008 Ma pazi, logično je da treba nekako plaćati autorska prava, kako bi umetnici mogli da imaju neke koristi od popularnosti svog dela... ali po ovim cenama? Ovo upadanje u stilu srednjevekovnih poreznika? Finansiranje kulturne katastrofe Srbije? Nikako! Može Rambo Amadeus da bude intelektualac koliko hoće, al' i on gleda samo svoju zadnjicu kad su pare u pitanju.
dejavu Posted July 17, 2008 Report Posted July 17, 2008 Ok, niko ne zeli da placa, ali da li se neko od vas zapitao shta bi bilo kad bi autori prestali da rade to shto rade. Ili da softverske kuce prestanu da prave programe, produkcijske kuce prestanu da prave filmove i serije, a radijske i televizijske stanice prestanu da emituju progra. Planeta zemlja bi postala jedno jako sumorno mesto. Uostalom probajte da ne slushate muziku nekoliko dana na svom radnom mestu ili automobilu, da ne ukljuchujete TV ili radio prijemnik kod kuce (RTV pretplata). Slazem da treba "debelo" oporezovati shund i kich. Takodje se slazem se da cene nisu primerene srpskom standardu ali od tog novca neko zivi, isto kao shto vi zivite od svoje plate.
gizmo Posted July 17, 2008 Report Posted July 17, 2008 Kako bre niko ne zeli da placa? Jel dobiju pare za CD koje prodaju? Jel dobiju pare od radio stanica koje pustaju njihovu muziku? RTV pretplata je silom nametnut drzavni harac koji ide samo RTS-u. Po logici SOKOJ-a sad bi trebalo da se dodatno naplacuje harac svim lokalima koji imaju i tv, pa da se to deli tv stanicama koje ne dobijaju nista od pretplate.
BoneHead Posted July 17, 2008 Report Posted July 17, 2008 @dejavu Grohotom se smejem... sto bi rekli.. :lol: Ajd onda posto su razne cece, muce, cuce, britnike, done, madone i ostali shoder tako ugrozeni, molim te ostavi njihov broj racuna da im uplatim kintu od ove moje crkavice za koju nadnicim da im olaksam zivot... nije u redu da pate... <_> Kad bi se muzika radila "za svoju dusu", a ne za zelembatje, ova planeta bi bila mnogo drugacija... Btw zadnja tvoja recenica bas dobro opisuje situaciju "od tog novca neko zivi"... naravno, ali ne onaj ko bi trebao. ;) Lokot na temu sto pre !
banne Posted July 17, 2008 Report Posted July 17, 2008 ^ lock, i da svi damo po 1000 dinara shto smo je chitali, i po 1000 shto smo pisali u nj' :D
dejavu Posted July 18, 2008 Report Posted July 18, 2008 @dejavu Grohotom se smejem... sto bi rekli.. :lol: Ajd onda posto su razne cece, muce, cuce, britnike, done, madone i ostali shoder tako ugrozeni, molim te ostavi njihov broj racuna da im uplatim kintu od ove moje crkavice za koju nadnicim da im olaksam zivot... nije u redu da pate... <_< Kad bi se muzika radila "za svoju dusu", a ne za zelembatje, ova planeta bi bila mnogo drugacija... Btw zadnja tvoja recenica bas dobro opisuje situaciju "od tog novca neko zivi"... naravno, ali ne onaj ko bi trebao. ;) Lokot na temu sto pre ! Vrlo pogrshno, ni Ceci, ni Madoni, a ni Britney novac od autorskih prava nishta ne znachi, ali da nisi sklon generalizaciji, primetio bi da postoje milioni manje primecenih pevacha, izvodjacha, kompozitora kojima znachi i koji vredno rade kako bi ti i ja mogli da uzivamo. @Gizmo Novac od prodaje CD-ova??? Hahahaha, matori kada si poslednji put kupio CD??? Svi vi dobro znate o chemu ja pricham, svesni ste da sam u pravu samo vam se osladila piraterija i sistem "pa skinucu s' neta". Gizmo, jako bih voleo da neko surovo pokrade tvoje radove i da se potpishe na njih i pri tome josh zaradi lepu kintu. Verujem da bi istog chasa pozvao neku od pominjanih institucija i pokushao da zashtitish svoju intelektualnu svojinu. TV pretplata se placala i u staroj SFRJ - istina tad je postojao samo JRT, SOKOJ datira iz istog vremena. Pa zahvalujci toj TV pretplati postojao je obrazovni program, "kockica" i drugi kvalitetni sadrzaji koje smo nekad imali prilike da pratimo. Ili su vam devedesete toliko odgovarale ili ste suvishe mladi pa se ne secate da je RTV pretplata i placanje naknade SOKOJ-u nekad bila normalna stvar. Uostalom bice ponovo, hteli mi to ili ne. Onaj ko ne placa, placace. Ako nikako drugachije po sili zakona, jedino shto to onda koshta malo vishe. Toliko.
banne Posted July 18, 2008 Report Posted July 18, 2008 ma bre nis ti bre :D ako vec radio stanice placaju prava, shto bi i ti placao prava kad slushash taj radio ? to nema smisla. kapirash ?
dejavu Posted July 18, 2008 Report Posted July 18, 2008 ma bre nis ti bre :D ako vec radio stanice placaju prava, shto bi i ti placao prava kad slushash taj radio ? to nema smisla. kapirash ? Ti ne kapirash. Ti kao fizichko lice placash samo RTV pretplatu kako bi "javni servis" imao od chega da pravi kvalitetne ne komercialne sadrzaje (obrzovni, nauchni, informativni program itd.), a SOKOJ i OFPS ti ne mogu naplatiti shto slushash radio. Ti kao pravni subjekt (imash restoran, kafic, firmu...) placash naknadu SOKOJ-u/OFPS-u za javno emitovanje fonograma. Ne placaju gosti tvog reatorana/kafica/firme.
SuperStaljin Posted July 18, 2008 Report Posted July 18, 2008 Nagrada za slepo verovanje državnom aparatu Srbije ide...
totaloverride Posted July 18, 2008 Author Report Posted July 18, 2008 Ti ne kapirash. Ti kao fizichko lice placash samo RTV pretplatu kako bi "javni servis" imao od chega da pravi kvalitetne ne komercialne sadrzaje (obrzovni, nauchni, informativni program itd.), a SOKOJ i OFPS ti ne mogu naplatiti shto slushash radio. Ti kao pravni subjekt (imash restoran, kafic, firmu...) placash naknadu SOKOJ-u/OFPS-u za javno emitovanje fonograma. Ne placaju gosti tvog reatorana/kafica/firme. znaci ti mislis da su problematicne autorske emisije? jel autori/voditelji tih emisija zive od radio pretplate?! a ako slusamo privatne/komercijalne radio stanice koje se same izdrzavaju reklamama?! slusaj, u ovom slucaju radi se o obicnom lopovluku. radio stanica se izdrzava od reklama, od dela svojih prihoda ona plada autorska prava muzicarima, a jedan deo odlazi i autrima emisija kao i ostalom osoblju i vlasniku... ako je vec placeno autorsko pravo za emitovanje jedne pesme, zasto bi trebalo da se placa i za slusanje te pesme!?!!? znaci ljudi iz poreske mogu da postave razglas na trgu republike i da policija juri one koji ne pridju da daju pare :blink:
Recommended Posts