Jump to content

Kaligrafija na stari nacin

Recommended Posts

Да ли је неко, некада, пре много, много година :) радио калиграфију ручно, или можда још увек тако ради (мада звучи немогуће, јел' да?). ;)

Занима ме да ли постоје специјална пера (ако се ради тушем) за калиграфију или се могу користити пера за обично цртање. Претпостављам да имају, али где се могу купити... као и папир ако се црта перима.

Ако неко зна и неки сајт на нету о томе, не би било лоше.

Шифра: аналогна калиграфија :D :D :D

То су она са косо засеченим врхом, претпостављам. Ја имам пар тих пера и феноменална су за рад.

Што се тиче папира, мислим да је препоручљивије користити неки гладак Хамер него нпр. папир за акварел који има текстуру. Да ли сам у праву?

Ako ti zatreba jos pera ovde ih mozes pronaci: http://www.oxa.co.yu/kontakti.php

Pre mesec dana sam kupovao kod njih Brause pera, imali su od 1.5 - 4 mm i plakatna do 10 mm. Vrlo su ljubazni i ako nesto nemaju spremni su da ti nabave. Ja sam ih maltretirao za neki ruski crni gvas, pa su bili spremni da mi poruce jednu!! teglicu za probu. Hoce i da salju pouzecem robu.

Poz.

Зеко, благодарим на контакту за ову продавницу. Погледаћу на њиховом сајту шта све нуде, па ћу наручито поузећем нешто занимљиво.

Хвала још једном.

Pogledao sam, i ne da imaju pera nego su snabdeveni "bruka"! :) Imaju sve za sve likovne umetnosti (mozda sam malo i preterao).

Nije mi jasno kako nisam mogao u pretrazivacu da nadjem ovakve ili slicne prodavnice, a ubio sam se trazeci. Moze biti da ne znam da koristim G :blink: gle.

• 1 month later...

Ja sam pre jedno godinu-dve, vracajuci se iz Knez Mihailove gde sam pazario Rotring pero (imali samo jedno od cini mi se 1.5mm) slucajno video na Zelenom vencu (ugao preko puta pijace na pocetku ulice Kraljice Natalije), ne znam da li je u pitanju gore pomenuta prodavnica ARS, ali ovde kod mene snadbevaju jednu knjizaru i ja sam uzeo drzac sa nekoliko vrhova koje jos nisam ni probao (mada nije bas bila neka ponuda posto se valjda ovde to tesko prodaje).

Ovo Rotring pero koje sam kupio je znacajno skuplje (tada bilo oko 900din.), i lepo radi jedino sa pelikanovim patronama. Sa ovim obicnim ne radi nikako, ali ove pelikanove postoje i u crnoj varijanti tako da je kvalitet maltene ekvivalentan tusu!!!

Inace, nema nista bez pravih cetkica za kaligrafiju, ali ovde koga god da pitam gleda me belo pa kaze 'pa imamo ove obicne cetkice...'