Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozdrav ljudi..evo iskrslo mi nesto da snimim..neki igrani filmic za drugara...posto do sada nikada nisam ja bi zaduzen za zvuk a i snimao film odlucih da pitam ljude koji znaju..

Film ce biti igrani...sa ne znam koliko glumaca (ne znm koliko je to bitno da se zna)...ali sta me zanima..

kako da snimim najkvalitetnije zvuk...jel to ide posebno na onim pecaljkama do kamere kabli..koji mikrofoni..

milsim da ce biti scena gde je kamera montirana na auto spolja i snima sa prednje strane kroz staklo a osoba govori unutra..kako to izvsti

i jos nesto me zanima za jednu scenu..kako snimiti razgovor 2 osobe sa 20tak metara-scena na ulici a kamera daleko a pecaljke nem asne predpostavljam jer se vidi bar 5 metara sve iznad sagovornika...jednom recju..ne znam kako se to radi..ali posto mu ja pomazem..dakle..mi treba to da izvedemo..meni treba pravo resenje..onako kako se to radi stvarno na snimanju a posle cu da vidim kako cemo dalje..dali on to moze da obezbedi ili ne..

Hvala unapred svima

Posted

Колико ја знам, ништа од звукова се заиста не снима камером. Можда евентуално информативно.

Сав звук се снима одвојено и лепи у синхронизацији.

О детаљима не знам, јер сам присуствовао само снимању у студију где је била пецаљка, а о осталом се нисам превише занимао.

поз.

Posted

MrLag...ovo je odprilike to sto mi treba ko je zastupnik Edirola kod nas da potrazim....i u sustini sam resio storage..e jos jedno mi ostaje

kako se "hvata" zvuk....sa kojim mikrofonima (bubice sam mislio za daljinu jer imam Senheiser EW100G2 ali ne znam...nikad to nisam radio niti sam upoznat sa time...

Hvala

• 1 month later...
Posted

Pozdrav Avrine,

Ne znam da li ti je jos interesantan odgovor, ali cu ti dati nekoliko saveta iz licnog iskustva. Postoji samo jedna stvar koja te deli od toga da li ce od toga ispasti nesto ok ili ne, a to je kinta za taj projekat. Predpostavljam da si snalazljiv i da ako ti dodje takva oprema u ruke mozes nesto i da zavrsis. Hajde da razlozimo na dve tri varijante....

Prva recimo da je najskuplja koja ukljucuje mikrofon, obicno "gun" mikrofon tako nazvan zbog svog izgleda a i karakteristika. Najvise korisceni mikrofoni su sennheiser 416, neki neuman-i i tako dalje. vrlo skupi za kupiti ali prihvatljivi za iznajmiti. Postavljdanje bubica i radio mikrofona iziskuje tehnike sakrivanja i dodatne opreme (sundjera, lepljivih traka, itd) a i iole kvalitetni radio (bezicni) kostaju mnogo. Isto tako mnogo kostaju i da se iznajme, jer ti za svakog govornka treba po jedan. Tako da ti savetujem neki pristojan gun mikrofon, u krajnjem slucaju i da ga iznajmis na nekoliko dana snimanja napravices pravu stvar. Idealno je da imas mali prenosnu miksetu sa 2-3 ulaza na kojoj postoji neka vrsta limitovanja signala, jer ono sto ne bi voleo je da nakon sto dodjes u studio za montazu cujes da je signal iznad overheda i da distorzira. Na snimanju iz te misksete ides direktno u kameru i to na prvi (levi) kanal. Neke kamere imaju cak i to da dupliraju prvi i drugi kanal (levi i desni u slucaju da se na jednom od njih pojavi drop pa da imas neki backup). Obavezno proveri nivo signala koji ulazi u kameru, imas potenciometar i na kameri. U glavnom su VU metri, ali ima i PEAK metara tako da pazi sta namestas. Ne zaboravi sluske! (ti si jedini koji cuje da li se zvuk uopste snima!)

Naravno ne zaboravi na pecaljku koja bi trebalo da bude dugacka bar 3 metra i po mogucstvu od fajbera jer je mnogo laksi od aluminijumskih ili nekih drugih. Uz pecaljku ne zaboravi drzac za mikrofon (uglavnom Raycote), kapsulu koja ce kaci na drzac i onu chupavu navlaku koja se navaci na kapsulu. Kapsulu stavljas u slucaju da snimas napolju i da je velika mogucnost malog povetarca. U principu uvek to stavljas kada si napolju. A po vecim udarima verta stavljas i chupka :)

Sto se tice jeftinije varijante, nabavi samo mikrofon, pecaljku, Raycote kompet i duuuugacak kabl (oko 20m). Nikad ne znas sta ces i gde snimati, odnosno koliko ces daleko od kamere morati da mikrofonom uhvatis neki izvor zvuka.

Najjeftinija varijanta je da nabavis bilo koji usmereni mikrofon i sundjer za njega, nadjes neki dugacak stapi, brdo selotejpa i to sve povezes (cijat nabudzis:)

Pomenuo si da su scene u autu. Najbolje je da pogledas samu scenu. Uglavnom ljudi u autu pricaju okrenuti jedno ka drugom. Tu imas savrsenu centralnu tacku koja se zove menjac. Obicno u takvim slucajevima vezujes mikrofon za menjac koji je postavljen u 2 brzinu koji je u tom slucaju nagnut ka oba sedista. Vezujes ga nekom manje lepljivom trakom tako da je usmeren ka govornicima. U slucaju da jedan ili drugi govornik gleda u suprotnom smeru od pozicije mikrofona, radi sa rediteljem i glumcima tako sto ce kada izgovara recenuce okrenuti glavu ka onome s kime prica a time automatski i ka mikrofonu. Ima fora da se mikrofon u tom slucaju malo vise usmeri ka tom sto gleda na drugu stranu, ali to je sve vec do scene. Samo da znas da su scene pricanja u autu najednostavnije za snimanje, jer je to neka vrsta gluve sobe pa je zvuk lako uhvatiti.

Na kraju krajeva opet se vracam na pocetak....Koliko kinte ima produkcija, koliko joj je stalo da ima dobar zvuk i koliko si ti na kraju krajeva tome posvecen.

Nadam se da sam ti pomogao ovim odgovorom. U koliko imas nekih pitanja samo izvoli, pisi.

Pozdrav

• 2 weeks later...
Posted
Na snimanju iz te misksete ides direktno u kameru...

Nisam tonac ali sam prisustvovao mnogim snimanjima reklama i par filmova pa mi nije jasno zasto bi se vezivao u kameru. Ono sto sam ja video je da tonac snima na DAT-u ovojeno od kamere a klapa im sluzi za sinhronizaciju. Mozda gresim, jbga. :)