Jump to content

Podno grejanje


Recommended Posts

Posto radim preuredjenje kuće od temelja do krova, interesuje me ugradnja podnog grejanja. Kuća se nalazi u Zelenici, Herceg Novi. Orjentacija mog dela je vrlo nepovoljna jugozapad-zapad. Nalazi se u Kutskom polju koje je vrlo vlažno i u proseku hladnije 5 stepeni od samog grada (prošle zime smo imali 10 dana zamrzutu vodu u bari). Osnova je cca 45 m2, visoko prizemlje (iznad podruma) i potkrovlje. U prvom koraku želim da odradim patose. Planirao sam postaviti hidroizolaciju (pošto je kuća stara i ko zna u kakvom je stanju ona u podrumima te da li je uopšte ima), te postaviti termoizolaciju, podnu podlogu i patos. Sadašnja visina prostora je ~3.0m, te mi daje prostora za postavljanje dobre izolacije. Kontaktirao sam Austrotherm i prema specifikacijama koje su mi dali odlučio sam se za stiropor A150. Pošto je i fasada u katastrofalnom stanju planirana je popravka i postavljanje stiropora ili tervola debljine min 10 cm na spoljnu stranu. Takodje nakon mnogo traženja odlučio sam se i za cevi za podno grejanje. Grejao bih toplotnom pumpom vazduh-vazduh 8 kw.

 

Još pre 15 godina smo se u Tivtu u srednjoj školi grejali i dobro hladili pomoću toplotne pumpe (preuzimanjem toplotne energije iz mora), pa sam se odlučio sam za ovaj vid grejanja. Ostala mi je nejasna još gomila pitanja vezana za podno grejanje. Koje su najčešće greške kod izvodjenja ovakvog grejanja, da li majstori koji ugradjuju centralno (koje opet kod nas niko ne preračunava, već radi odokativnom metodom), znaju kako i šta. Od komšija preko rodbine do majstora i prodavaca dobio sam veoma neubedljiva razuveravanja po pitanju podnog, posebno grejanjem toplotnom pumpom. Koje cevi, posebno kojih proizvodjača preporučujete za podno grejanje. Priče o prašini i proširenim venama zaobidjite, jer da je to tako kao se priča, ceo svet bi tokom leta imao ne proširene nego razbijene vene.

 

unapred hvala

Link to post
Share on other sites

...paaaa....ne znam mnogo više nego ti,ali znam da ako ti se jednom pokvari podno grejanje,tojest,preciznije,zapuši se cev od prljavština ili korodira ili nešto slično,████ si ježa....

 

Podno grejanje ne možeš da stavljaš ispod parketa,koliko znam,nego pločica ili betonskog poda,veštački mermer,itd,valjda se stavlja u estrih....teško je sanirati posle.nije loše,mada mislim da bih se ja ipak odlučio za neko zidno grejanje ili slično.

 

Dobra strana podnog grejanja,koju sam čuo,je da možeš opušteno zimi da hodaš po pločicama,nisu hladne :)

Link to post
Share on other sites

podno grijanje je po meni najugodnije (nebih da kazem najbolje) grijanje. naravno kompleksnije je za ugradnju od zidnog ili nekog drugog, ali se isplati, a sa korozijom nemas problema jer su cijevi od plastike

 

kao sto je rekao pallas tesko ih je sanirati ako se ostete.

 

pitanje je sta ti je tebi vaznije laki popravci ili ugodna klima

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

...pa,ja sam više na strani zidnog grejanja....rade na istom principu :) Mada,ozbiljno bih razmislio o podnom grejanju ako bih radio svoju kuću.Najverovatnije bih odabrao to jer uvek možeš da ga upotpuniš sa radijatorima ili sl.

 

Nedavno sam čitao o podnom grejanju.Fora:temperatura vode u cevima NE SME da bude veća od 28-29C.30% energije ide samo na konveksiju a ostalih 70% predaje se zračenjem,što je jako dobro,obezbedjuje ravnomerno zagrevanje prostorije.Elem,možeš imati jaaaako puno neugodnosti ako pravilno ne projektuješ i izvedeš podno grejanje.

Link to post
Share on other sites

Par cinjenica, kojih mogu da se setim...

 

VRSTE

 

 • Elektricno podno grejanje, tj. izvor toplote je kabl sa velikim otporom. Mozes da ga uradis sam, jer se prodaje u kitu. Prednost je ugradnja u kupatilima, gde ukljucujes/iskljucujes i sam reostatom regulises toplotu poda. Za prostorije gde se grejanje poda ukljucuje redje.
 • Vodeno podno grejanje, tj. izvor toplote je topla voda koja prolazi cevima precnika 14-18mm. Polaze se, kao i elektricno, u vidu "zmije", najcesce na rastojanju od 30cm. Za prostorije sa konstantnim grejanjem poda (bazeni, kuhinje, predsoblja, dnevni boravak i sl.), ali u slucaju da imate resen problem pripreme vode. Zabranjeno je instaliranje u stanovima, zbog havarija. Javljaju se velika linearna termicka sirenja cevi, sto je pri amaterskoj ugradnji izvor potonjih problema u cementnoj kosuljici.

PRIMENA

 

 • Grejanje hladnih podova (od kamena, plocica i sl.) u prostorijama gde hodamo bez obuce. Cilj ugradnje - komfor na dodir u sucaju primene hladnih podnih materijala.
 • Redje se koristi kao alternativni izvor energije u slucajevima da prostorije velikih kubatura ne mogu da se zagreju radijatorima, konvektorima i sl. Snaga ovog izvora grejanja je ogranicena i kao proimarni izvor energije grejanja moze da se koristi samo u predelima sa malim temperaturnim razlikama.
 • Moze da se ugradjuje i ispod parketa, ako ti ne smeta da on "radi" (ovo nije sala, vec se paretne daske ugradjuju posebnom tehnologijom bez slajfovanja i lakiranja na licu mesta, sto je vec druga tema)

UGRADNJA

 

 • U cementnu kosuljicu, iznad sloja termoizolacije (rolna penofol sa aluminijumskom folijom) koji sprecava odlazak toplote na konstrukcije koje ne zelimo da grejemo (zidovi, tavanica i sl.), cime se gubi zeljeni efekat. Cevi zagrevaju samo cementnu kosuljicu i podnu oblogu, koji su izolovani od drugih delova konstrukcije.
 • U smesu cementne kosuljice se dodaje plastifikator, koji sprecava pucanje kosuljice usled termickih uticaja i sirenja cevi sa toplom vodom.

NEZELJENI EFEKTI

 

 • Ako je temperatura poda veca od 26C, javlja se oticanje nogu i zglobova.
 • Podovi koji se greju moraju da budu od glatkih materijala i da se redovno ciste vlaznom krpom. Sa podova pokrivenih tepisima, itisonima i sl. se zajedno sa toplim vazduhom podize najfinija prasina, koja vremenom kod mnogih izaziva astmu. U slucaju drugih izvora grejanja, topao vazduh skoro nikada ne pada na pod, pa ovog efekta nema.
Link to post
Share on other sites

Efikasnost sistema grejanja zavisi od količine toplotne energije koja se prenese na vazduh u prostoriji koju grejemo, a to opet zavisi od površine koja zagreva prostor (kod podnog grejanja si ograničen površinom poda,što nije slučaj sa radijatorima) i temperature grejnog tela tj. poda u tvom slučaju, gde si opet ograničen nekom za tebe prihvatljivom temperaturom.

Temperatura vode u sistemu nije jednaka temperaturi površine poda i kudikamo je bolja varijanta da za podne obloge uzmeš materijal koji bolje provodi toplotu (keramičke pločice napr.) jer će u tom slučaju sistem biti efikasniji. Količina toplote koja se na ovaj način razmenjuje je veća nego kada bi stavio parket ili neke druge drvene obloge, s obzirom da je drvo toplotni izolacioni materijal a tebi treba provodnik. Kada već ideš na štedljivi sistem grejanja (toplotna pumpa + podno grejanje, ne trebaju ti radijatori), trebaš voditi računa i o gubicima.

Što se tiče temperature poda subjektivni osećajda je nešto toplo ili malo toplije ako je temperatura veća od temperature našeg organizma, znači iznad 37 stepeni. 26stepeni kako je neko spomenuo bilo bi hladno za naše noge i teško da bi moga sa takvom temperaturom da zagreješ prostoriju.

S obzirom na klimatske uslove gde će se sistem podnog grejanja primenjvati i izolaciju objekta koju si planirao nema bojazni da grejanje neće valjano raditi.

A što se začepljavanja cevi tiče i tu je mogućnot jako jako mala pošto vodu koja cirkuliše u cevima ne menjaš svaki čas, naprotiv izuzetno retko. Ako bi se i to desilo imaš uvek mogućnost da pređeš na klasičan način grejanja radijatorima.

Link to post
Share on other sites

...sinak....znaš,kad je napolju vazduh 37 stepen,meni je zdravo vruće.Ja mogu da se šetkam bez majice kad je temp i 26 bez problema,štaviše....Zeznuo si temperature.

 

lookic,električno podno grejanje,koji je kabl koji ima veliki otpor,koje sam postavljaš u kupatilo.... :blink: ....?....zar to nije malo opasno,a?

Link to post
Share on other sites

Kabl je izolovan termostabilnim PVC omotacem. Na sistem se daje garancija do 20-tak godina.

Vise informacija se moze izgooglati pod "underfloor heating", ili da ustedima malo vremena, evo link jednog danskog sistema.

 

Sto se tice temperature poda u prostorijama sa konstantnim grejanjem, definitivno sam siguran u 26C. Naravno, temperatura vode mora da bude veca i optimalni podni pokrivac je materijal sa manjim termickim otporom.

Link to post
Share on other sites
...sinak....znaš,kad je napolju vazduh 37 stepen,meni je zdravo vruće.Ja mogu da se šetkam bez majice kad je temp i 26 bez problema,štaviše....Zeznuo si temperature.

 

lookic,električno podno grejanje,koji je kabl koji ima veliki otpor,koje sam postavljaš u kupatilo.... :blink: ....?....zar to nije malo opasno,a?

Ne bi reko.Čini se slabijim analizatorima, često bi se našalio jedan moj kolega. Radijatori rade na temperaturi 80 stepeni optimalno i zagreju prostoriju napr. na 20 stepeni.

Radi se osećaju na dodir koji je jako relativan. Probaj da na -20 uhvatiš parče stiropora i metalnu kvaku na kapiji, pa vidi koja je razlika . Priseti se kontrole temperature čelo na čelo.Da je neko topliji osetiš samo ako ima povišenu temperaturu tj. 37 i više.

I ako mogu da primetim moja je struka u pitanju. Po profesiji sam maš. ing. i u životu (50 godina, bolje da se ne spominje) sam sagradio dve kuće, jednu po sistemu sam svoj majstor i jasno u njoj projektovao i uradio centralno grejanje a u drugoj samo projektovao. Drugi put je rađen podni razvod od kotla na plin do grejnih tela (radijatora). Tu se primenjuje ista tehnologija i potpuno iste cevi kao kod podnog grejanja. Da ne bi dužio i nabrajao sve prednosti istog, jedna od njih je da se cevi ne vide.

Link to post
Share on other sites

OK.I stand corrected.Ali,podno grejanje stvarno ne može da bude topliji,mislim voda u cevima ne sme,a opet ljudi kažu da je lep,topao osećaj hodati po pločicama ispod kojeg je grejanje.Zato sam skeptičan.

 

Opet mi ono sa otporom ispod poda kroz koji,ako nije dobro odradjen,može voda da dopre do kabla.Ako se desi neka havarija,popuca ti košuljica ili slično.OK,ako radi,onda radi,ali ja opet ne bih stavio to u pod kupatila.Ako ne zbog nečeg drugog,onda zbog računa za struju :)

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

kuca u kojoj zivim stara je 22 godine racunato od dana prvog useljenja i isto toliko staro je i podno grejanje u toj kuci. za sve to vreme nije pukla nijedna cev i nije izbila nikakva havarija. potpuno ugodno koriscenje kroz sve te godine.

 

i u kupatilu imamo to isto podno grejanje i mogu samo reci - hvala bogu! , jer se komfor u zimskim danima ne moze uporediti ni sa jednom drugom vrstom grejanja. trenutno zivim u stanu koji ima grejanje na radijatore i znam o cemu pricam...

 

jedini problem koji je prvih petnaestak godina bio prisutan bile su podne obloge. imali smo parket koji se odlepljivao pod uticajem velike toplote poda. lepak se prosto osusi i ne vezuje parket sa plocom. to je bilo veoma neugodno , narocito u letnjim mesecima kada covek cesto ide bos po kuci i prelazeci preko parketa povuce za sobom dascice parketa koje se zalepe na taban. ili usisavanje! horor. kako vecito preturanje po cevima usisivaca u potrazi za pobeglim dascicama.

 

od kako je postavljen laminat, problem je odstranjen. danas se medjutim moze postavljati parket jer postoje kvalitetne vrste lepka otporne na visoke temperature, a postoje i nove vrste parketa koje se ne lepe...

 

ja , dakle, mogu samo da preporucim podno grejanje. ici bos po kuci leti i zimi - nikakav problem. zimi sesti na pod i gledati tv sa poda- najvece uzivanje ! :) zvuci malo kao reklama, ali u pitanju je samo prenosenje licnog iskustva.

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...
Par cinjenica, kojih mogu da se setim...

 

VRSTE

 

 • Elektricno podno grejanje, tj. izvor toplote je kabl sa velikim otporom. Mozes da ga uradis sam, jer se prodaje u kitu. Prednost je ugradnja u kupatilima, gde ukljucujes/iskljucujes i sam reostatom regulises toplotu poda. Za prostorije gde se grejanje poda ukljucuje redje.
 • Vodeno podno grejanje, tj. izvor toplote je topla voda koja prolazi cevima precnika 14-18mm. Polaze se, kao i elektricno, u vidu "zmije", najcesce na rastojanju od 30cm. Za prostorije sa konstantnim grejanjem poda (bazeni, kuhinje, predsoblja, dnevni boravak i sl.), ali u slucaju da imate resen problem pripreme vode. Zabranjeno je instaliranje u stanovima, zbog havarija. Javljaju se velika linearna termicka sirenja cevi, sto je pri amaterskoj ugradnji izvor potonjih problema u cementnoj kosuljici.

PRIMENA

 

 • Grejanje hladnih podova (od kamena, plocica i sl.) u prostorijama gde hodamo bez obuce. Cilj ugradnje - komfor na dodir u sucaju primene hladnih podnih materijala.
 • Redje se koristi kao alternativni izvor energije u slucajevima da prostorije velikih kubatura ne mogu da se zagreju radijatorima, konvektorima i sl. Snaga ovog izvora grejanja je ogranicena i kao proimarni izvor energije grejanja moze da se koristi samo u predelima sa malim temperaturnim razlikama.
 • Moze da se ugradjuje i ispod parketa, ako ti ne smeta da on "radi" (ovo nije sala, vec se paretne daske ugradjuju posebnom tehnologijom bez slajfovanja i lakiranja na licu mesta, sto je vec druga tema)

UGRADNJA

 

 • U cementnu kosuljicu, iznad sloja termoizolacije (rolna penofol sa aluminijumskom folijom) koji sprecava odlazak toplote na konstrukcije koje ne zelimo da grejemo (zidovi, tavanica i sl.), cime se gubi zeljeni efekat. Cevi zagrevaju samo cementnu kosuljicu i podnu oblogu, koji su izolovani od drugih delova konstrukcije.
 • U smesu cementne kosuljice se dodaje plastifikator, koji sprecava pucanje kosuljice usled termickih uticaja i sirenja cevi sa toplom vodom.

NEZELJENI EFEKTI

 

 • Ako je temperatura poda veca od 26C, javlja se oticanje nogu i zglobova.
 • Podovi koji se greju moraju da budu od glatkih materijala i da se redovno ciste vlaznom krpom. Sa podova pokrivenih tepisima, itisonima i sl. se zajedno sa toplim vazduhom podize najfinija prasina, koja vremenom kod mnogih izaziva astmu. U slucaju drugih izvora grejanja, topao vazduh skoro nikada ne pada na pod, pa ovog efekta nema.

Cao, ja se mozda malo kasno ukljucujem u ovu temu, ali sam u velikoj dilemi dali da se opredelim za podno grejanje ili ne. Dosta sam proucavala ovu temu ali jos ngde nisam pronasla malo strucnije misljenje vezano za tu mikro prasinu koja se pojavljuje kao nuzpojava kod ovakvog vida grejanja i pitam se dali ona postoji i kako se ponasa kod grejanja sa radijatorima. Ako mi neko moze pomoci oko ovoga, bicu veoma zahvalna.

Link to post
Share on other sites

1. Podno grejanje moze da se stavi i ispod parketa ali samo ako parket ima vlaznost manju ili jednaku od 7%, a to u Srbiji naci neces ili veoma tesko.

2. Temperatura ne sme da predje 21 stepen koje emituje u prostoriju jer nije dobro za zdravlje, tako su mi sami proizvodjaci tog sistema rekli

 

To su mu da kazem mane koje ja znam i + vec receno u predhodnim postovima

Link to post
Share on other sites

1. meni nije problem, posto ce pod biti ferobeton. (vrsta epoksidnog premaza koja daje sjaj, vodootpornost i povecava cvrstocu betona, a pritom ostavlja prirodnu teksturu vidljivu)

2. sto se temperature tice, 21 stepen mi deluje malo??

Link to post
Share on other sites

Ok je to za ferobeton. A za ovo sa temperaturom to su mi rekli na sajmu gradjevinarsva pre jedno 3 god, moj cale se raspitivao za to jer je radio neku kucu u Centi, na izlasku iz bg-a covek ziveo u Norvestoj i hteo tu da pravi kucu. S tim sto bi se topla voda crpila iz dubokih bunara (zaboravio sam kako se zovu) dubine do 400m koje bi busio NIS i dobijala se prirodna topla voda idealna za takvo grejanje ili za zimske baste.

Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...
Dosta sam proucavala ovu temu ali jos ngde nisam pronasla malo strucnije misljenje vezano za tu mikro prasinu koja se pojavljuje kao nuzpojava kod ovakvog vida grejanja i pitam se dali ona postoji i kako se ponasa kod grejanja sa radijatorima. Ako mi neko moze pomoci oko ovoga, bicu veoma zahvalna.

Ja imam grejanje sa radijatorima i prilikom usisavanje kuce pprimecujem vise prasine koja se skuplja ispod radijatora kada oni rade.

Moguce je da kod podnog grejanja ta prasina se dize u vazduh zajedno sa toplim vazduhom.

Link to post
Share on other sites

Mi smo stavili podno grejanje (vodeno u dnevnom boravku i kuhinji i elektricno u kupatilu) pre 8 godina i potpuno smo zadovoljni.

 

Evo neka moja iskustva sa tim:

-u kupatilu imamo elektricno podno grejanje preko cega su plocice debljine 12mm. Bilo je izuzetno lako da se instalira: postavi se grejac u cik cak po celom podu i na to se direktno lepe plocice. Ceo proces instalacije je trajao 1 dan. Sve je prikljuceno na termostat koji moze da se programira tako da mozes da stavis u koje god vreme hoces da ti pod bude topao tako da to ne trosi struje nepotrebno. Mnogo je dobra fora kada ustanes ujutru i onako bos odes na topao pod! Ni traga od klasicnih problema u kupatilu tipa glivice na zidu i kondenzacija po zidovima, prozorima i plafonu. Trosi struje kao prosecna sijalica.

 

U dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji imamo vodeno podno grejanje. Na pod smo stavili parket 2,4m x 25cm velicine (http://www.element7.co.uk/element7/darktones/fired_oak.htm). Nije se ni milimetar pomerio sve ove godine. Taj parket je bas pravljen za podno grejanje. Njemu je gornji i donji deo iste debljine i od istog drveta a u sredini je meko drvo koje se pomera i apsorbuje sirenje i skupljanje poda. Pod od punog drveta i obicni laminat ni pod razno ne bi trebalo da se stavlja posto ce SIGURNO da se izvija i pojavice se ogromne rupe u njemu. Pogotovu ako je velika vlaznost vazduha tu gde zivite.

 

Sto se dodatnog grejanja tice trebalo bi da se ugrade u isto vreme pri instalaciji tamo gde su vrata mali podni radijatori (nesto kao ovo http://www.reggioregister.com/prod_detail_list/34). Osim toga ne bi trebalo da je potrebno nista vise ako je kuca dobro izolovana.

 

Prasina nije veci problem nego sto je sa radijatorima. Ako se usisava redovno nema nikakvih problema.

 

Mi smo stavili grejanje na po celoj povrsini poda. Znaci i ispod svog namestaja. Cevi su ukopane u 15cm debelu betonsku plocu tako da mozes da stavis namestaj gde hoces.

 

temperatura vode je drugacija za drugacije podove. Za plocice i kamen je manja nego sto je potrebna za drvene podove tako da je neophodno da se zna kada se planira sistem koji podovi ce da se koriste.

 

Moze da se ima vise tormostata na jedan "manifold".

 

Odrzavanje poda je isto i kao bez podnog grejanja. Obrise se vlaznom krpom ponekad a ne mora svakih par dana kao sto je neko pomenuo. Oval parket sto mi imamo je nauljen, nije lakiran, tako da reba da se premaze uljem svakih par godina.

 

Sve u svemu toplo preporucujem podno grejanje. Ceo prostor izgleda mnogo bolje bez radijatora a i dobijes sve zidove da se iskoriste za nesto. Za decu je isto super. Idu bosa i nisu nikad bolesna :)

 

U spavacim sobama imamo radijatore. Ne znam da li bi hteo da imam podno tamo zato sto mu treba par sati da se ohladi od kada ga iskljucis.

 

Sto se tice cene grejanja ne znam da li je skuplje ilijeftinije nego radijatori. Verovatno je tu negde...

Link to post
Share on other sites

Прије пар дана сам у оближњој радњи која се баи продајом и уградњом еколошког гријања узео брошуре и мало се распитао око система подног гријања.Из свега наведеног мислим да је то иделна ствар.У наведеној брошурици се спомиње EcoFloor,електрично подно гријање које даје оптимални распоред топлоте и елиминише тај проблем,тј.смањује проблем кретања прашине.И онда што је најбитније обезбјеђује комфор,економичност и дуготрајност,јер самим тим у брошурици се наглашава гаранција од 10 година,што на неки начин улива повјерење о осјетљивости овакве врсте гријања.Иначе,EcoFloor се поставља заједно са керамичким плочицама у слој флексибилног лијепка са вишециљним термостатом са подном сондом најновије генерације са осјетљивошћу од 0,1*С.Уградња је брза и једноставна...Да ли је уграђивао ове EcoFloor-ove и каква су искуства.

 

Мислим да су у питању реномиране компаније из француске једна од њих је Thermor или Buderus!

 

http://www.thermor.fr/index.html

Link to post
Share on other sites
 • 6 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...