Jump to content

Radio Poppers


DataS
 Share

Recommended Posts

Pade mi napamet da su proizvođači fotoaparata i bliceva u stvari totalni slepci. Da'l je moguće da svi do jednog ugrađuju infracrvene kontrolere koji prave probleme danju, umesto da su se na vreme setili stare dobre radio - veze? Ne bi me čudilo da je ova varijanta za konstrukciju i jeftinija, a protokom podataka je definitivno za nekoliko klasa superiornija.

 

Da li je moguće da u ovom dobu bežičnih telekomunikacija i totalnih mrežnih ludila, niti jednom jedinom proizvođaču fotoaparata i bliceva nije palo napamet da svoje sisteme baziraju na ovom principu, a ne na IR. Više ni na mobilne ne stavljaju IR, ostadoše samo na daljinskim upravljačima, a pitanje je koliko će i tamo opstati pored ludila zvanih BT i WiFi.

Link to comment
Share on other sites

Пише на РадиоПоперс сајту да вероватно произвођачи избегавају радио комуникацију због потребних дозвола да би могли да продају такве уређаје. Па онда још у свакој земљи нешто другачије регулативе... И тако... Бирократија :)

 

Супер су ове играчкице, баш бих волео да се играм малко са њима.

 

Баш сам недавно имао проблема у сумрак са окидањем инфра црвеним... :(

 

поз.

Link to comment
Share on other sites

Lepo rekao boric. Za bilo kakav radio predajnik bi u gomilama zemalja trebali posebni atesti i dozvole. I to u svakoj drugačije a u nekima nikako. Danas se to još nekako standardizovalo ali kada su proizvođači aparata razvijali prve takve sisteme, bilo je gotovo nemoguće razviti radio sistem koji ne bi u nekoj državi, pogoto ovim razvijenima, prošao bez ikakve dozvole.

 

Recimo, u većini zapadno Evropskih zemalja je zabranjena upotreba onih FM transmitera što se kače na iPodove i ostale MP3 plejere za slušanje u kolima.

 

E sada, danas su se pojavile gomile standardizovanih protokola i uređaja koji su kao sistem ododbreni po svetu. BT na primer. Možda bi se moglo nešto rešiti kroz njih.

Link to comment
Share on other sites

Ja pratim već neko vreme njihov blog, našao sam ih preko strobista pa sam nekako zdravo za gotovo mislio da cela DZ prati to isto :D

Stvarno nelogično, ispada da grupica ljudi napravi nešto što mega-kompanije nikako da urade godinama... (a napomenuto je i u ovoj temi da se razlike u primeni međunardnih propisa o korišćenju radio komunikacije daju zaobići, taklo da ne verujem ad je to glavni problem)

Što se tiče momaka koji su ovo napravili, čini mi se da su jako mali u celoj priči, da će da se suoče sa prevelikom potražnjom koju neće moće da zadovolje i da će ih ugušiti jeftinije kineske kopije koje će neminovno da se pojave ako im se pruži prilika :D Tako da bi ima najbolje bilo da odmah to sami i organizuju, segmetiraju tržište i deo proizvodnje prebace u Kinu i tamo naštancuju to isto samo jeftinije i lošije za široke narodne mase, a kod kuće proizvode visoko-kvalitetnije modele.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...