okmijun Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 neko je napisao da ga je Enco Ferarri nesto napusio kad se zalio oko nekog automobila koj je kupio. Aha, i to ono "sta ovaj traktordzija zna o sportskim automobilima?" Istog dana g-din L. sredi gas itd...sam kuci /e to su bila vremena kad je vlasnik fabrike ujedno i majstor i zna da sidje u kanal i resi da pravi sam sportske automobile i tu smo 'de jesmo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nati Posted October 8, 2008 Report Share Posted October 8, 2008 Zdravo svima, Najpre da pohvalim sajt i raznovrsnost tema, svasta korisnog se moze naci... Zapocecu svoju registraciju na sajtu sa komentarom na autosalon buduceg kolege :) Prilicno sam upucena u proces projektovanja autosalona i ovaj rad koji ima vrlo interesantan pristup sa druge strane ima nekoliko nedostataka. Naravno da brend automobila diktira i nivo luksuza medjutim u ovom resenju stice se utisak da je toliko razradjivana igra zidova a da je sve ostalo pomalo zanemareno. Salon je zacudjujuce introvertan za sadrzaj koji pre svega podrazumeva vrlo agresivno eksponiranje automobila, udaljen je od saobracajnice, jos sakriven drvecem i parkingom...ipak je poenta u automobilima..koji bi trebalo barem da se naslute.. Igra zidova mi se jako dopada kao i prica kojom je potkrepljena, moj pristup bi mozda bio da ono sto je puno bude prazno i obrnuto ili da se moduli pokrenu i po y osi i da se na taj nacin barem malo automobili ukazu na fasadi a i koncept izlaganja automobila bi se 'pokrenuo', stvorile bi se ambijentalne celine u enterijeru sto bi dodatno podrzalo ispravan stav o malom broju izlozenih automobila. Potencijali administrativnog dela nisu iskorisceni kako je moglo, kao sto se salon zatvara od okoline tako se i administracija zatvara od salona, potencijalni kupac odlazi iz izlozbenog dela i automobili mu nestaju iz vidokruga. Automobil kupcu mora stalno biti 'pred ocima', dok sedi sa prodavcem, u kafeu, u konferens sali...jedno stakleno platno ka salonu i drugacija organizacija administrativnog dela bi potpuno promenila percepciju kupca, posmatrao bi recimo svoj buduci automobil sa kafea na spratu.. Funkcionalno, svi elementi su tu, ipak npr. nedostaje isporuka vozila i lounge koji su obavezni narocito u luksuznim salonima.. Uprkos zamerkama, secam se auto salona koji su bili projektni zadaci i kada sam ja studirala i ni jedan koji sam videla nije bio ovako originalan u ideji i pristupu, sto je najvaznije za arhitektu koji se formira, a ovo sve ostalo se da nauciti:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted October 8, 2008 Author Report Share Posted October 8, 2008 welkam tu d sajt! posmatrao bi recimo svoj buduci automobil sa kafea na spratu. na spratu nije kafe?! nije bilo nekih posebnih zahteva za dizajniranje administrativnog dela, odnosno bilo je prepusteno licnoj proceni. moguce je da sam lose procenio. sto se tice prostora za prodaju automobila, mozda ne bi bilo lose da zaista postoji prozor sa pogledom na ceo autosalon - tako sa visine. a mozda je bolje i ovako.... nisam siguran. (a sad sam nesto umoran da razmisljam :)) ili da se moduli pokrenu i po y osi isto kao i za ovo gore - nisam siguran da li bi to bilo bolje od ovoga.... mozda. a mozda i ne... Salon je zacudjujuce introvertan za sadrzaj koji pre svega podrazumeva vrlo agresivno eksponiranje automobila razmisljao sam o nekim psiholoskim fenomenima - npr, devojka je cesto izazovnija u haljini koja ima samo procep bocno - na butini i recimo gola ledja, nego da je sasvim gola. isto tako polumrak je izazovniji od dana, pa sam tako zakljucio da ce faktor iznanedjenja i radoznalosti, igrati bitnu ulogu pri ulasku u salon. ima neke veze i sa prvim utiskom, koj je pojacan jer posetilac dobija utisak o automobilima onda kada moze najbolje da ih sagleda - u autosalonu. Uprkos zamerkama, secam se auto salona koji su bili projektni zadaci i kada sam ja studirala i ni jedan koji sam videla nije bio ovako originalan u ideji i pristupu, sto je najvaznije za arhitektu koji se formira, a ovo sve ostalo se da nauciti:) hvala! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
psy-boy =) Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 =) Link to comment Share on other sites More sharing options...
joes021 Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Znate zasto studenti FTN-a kad polazu matematiku moraju da znaju i da izvedu teorijsku formulu a ne samo da je primene? Da li vam je poznato da u istoriji umetnosti kad se prica o nekom delu treba da znate ko je bio autor, sta mu je bila inspiracija, u kom dusevnom stanju je bio... ... . .. .. ... i bla, bla bla. Pa valjda je bitno da je zadatak tacno uradjen. Pa valjda je bitno da mi se neko delo svidja! @ Lucas sve sto si ti napisao stoji da je bilo u raznim casopisma koji se bave tom tematikom. Inace za sve automobile koje se proizvode u malim serijama vaze slican pravila igre. Sem u vrlo bogatim sredinama (Amerika i Seitske zemlje) gde pare mogu ama bas sve! Cak po meni i nije bitno da li je nesto izvodljivo. Ako nije sad bice malo kasnije. Ako ne bas 100% kao sto si nacrtao, bice 95%. Jedino je bitno da li se ljudima salon svidja ili ne. Meni se salon svidja! Kome se ne svidja, ok. Tupljenje radi tupljenja je cisto bacanje vremena i energije na sporedne stvari u zivotu. Mesto toga idi bre juri zene, pecaj, heklaj, igraj folklor, ucestvuj na ljubiveskim igrama i budi vitez, bilo sta ali nemoj da se zamaras sa nesrecnicima koji bi samo da zapljunu rad i da kazu NE VALJA ti koncept. slagao si nas za ovo ili ono. Opusti se ba, Samire! Na moru si... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted October 11, 2008 Author Report Share Posted October 11, 2008 ma upravo tako, odnosno ne bih se mogao vise sloziti! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nati Posted October 13, 2008 Report Share Posted October 13, 2008 Hvalospevi te uljuljkaju, otupe, zaglupave, postanes arogantan, sujetan, zamrznut u vremenu i prostoru, nikada ne evoluiras ni kao covek ni kao umetnik... Svi najveci umetnici su bili osporavani, osporavanje ih je motivisalo, teralo da budu jos bolji, jos odlucniji, usavrsavali su se, besomucno ucili, istrazivali, sazrevali i dosli do tih visina gde vise pravom vizionaru hvalospevi nista ne znace. Hvalospevi znace uglavnom nesigurnim mediokritetima koji zude za odobravanjem i prihvatanjem. Kritika, pa i najgluplja i najmalicioznija,te pre svega otkrije kao coveka, u zavisnosti od toga kako je prihvatis i sta sa njom uradis. Lucas je sasvim zrelo i razumno prihvatio moje komentare, kao sto se i ja trudim da sve komentare koje dobijam na svoje projekte prihvatim na takav nacin. To je prosto tako u poslu gde se izlazes pogledu (ili kako bi joes 021 rekao-pljuvacki ) drugih. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 dizem temu iz mrtvih :D http://www.mondo.rs/tg4657/Foto/Lifestyle/...oralo_tako.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
joes021 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Naravoucenije! Idite vi lepo i pravite traktore vidite da za i bolje niste :) A o salonu... Drugi put.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 Некомплетна, па чак и лоше пренешена вест. Наиме, у питању нису добровољци, него унајмљени радници са неке грађевине. Такође, у питању је Ламбо који у Кини кошта "само" 750000 долара, што је 2-3 пута више него било где у свету. Пошто је рикнуо мотор, контактиран је сервис и договорено да ауто буде превезен тамо. Међутим, шлеп служба је успут оштетила ауто на више места и нико није хтео да преузме одговорност (ни шлеп служба ни Ламборгини). Чак је могуће да због тога нису хтели ни да поправљају мотор. Власник је тада одлучио да на "Светском дану потрошача" организује јавно уништење аутомобила у циљу протеста против непостојања права потрошача у Кини. Preneto sa linka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 nije preneto sa linka, mondo jedini citam od nasih internet medija, godinama unazad... Nego sam se kasno setio ove teme, pa kad sam gledao galerije na mondu, videh ovu drugi put i povezah, osetih za shodno da ovaj offtopic zavrsi temu jer je ostala nedovrsena :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 To sam ja ostavio kao putanju odakle sam citirao coveka, ako nekoga zanima, kao i uvek postoje dve strane medalje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 ne shvatio sam komentar kao atak pa sam pokusao da se odbranim! Tipicna pocetnicka greska... U takvom sam danas raspolozenju... Realno video sam na mondu pre 20 dana, pa mi onda drug nabacio temu za razgovor, pa sam video opet na jos jednom stranom sajtu, u medjuvremenu sam citao stare teme na arhitekturi, kad sam je video na kraju cetvrti put u funny pic. setih se da povezem te dve teme... To je realnost... valjda je korektno da izbacim prvi izvor! Ok je skroz ovo sto si izbacio i drugu stranu price, ali slozices se da je suludo iz bilo kog razloga raditi ovo... Bahacenje u ovako tesko vreme... Moderatori: brisite ako mislite da je previse otislo od izvorne teme, ali kad se otislo do traktora, moze i ovo :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
joes021 Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 Pa sve Lucasove teme su idealne za offtopic :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted June 2, 2011 Author Report Share Posted June 2, 2011 onda da ih vise ne otvaram Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts