Jump to content

"Hartitektura"


mr.sch
 Share

Recommended Posts

Једна тема која обухвата све оне тренутке личног "размаштрања" форми, структура, волумена, детаља, украса... и то у облику скица, нацрта, концепата, фотографија, модела, макета, ретуша, колажа - једна визуелна авантура и пут кроз светове виртуелне архитектуре. Позван је свако са имало искуства и/или смисла да овде остави свој траг, размишљање, опсесију или фантазију, од почетних (архитектонских) скица које никад нису одмакле даље од тога, илустрација које укључују архитектуру, студентских "триповања", вежби и играња са формом, истраживања просторности, личних пројеката "за своју душу"... па до почетних фаза неких озбиљних послова - све је добродошло. Више слика, мање речи. Инспирација и фасцинација. Рад - Игра - гРадИгра.

 

AA00.jpg

 

Да не би било забуне и непотребног трошења опште енергије и времена, на расправе којима није место, нагласићу да ово ни у ком случају није потпуна (ни приближно) прича о архитектури, која представља веома комплексну и мултидисциплинарну науку са већим или мањим упливом уметности, социологије, психологије, итд ... а по некој од дефиниција резултат је споја конструкције, функције и естетике, смештеној у контекст (не)изграђеног окружења а користе је људи. Оно што у наставку следи понекад је тек почетак огромног рада, или можда крајња слика резултата истог. Како било, надам се да ће бити довољан број оних који ће се одазвати овом "салветовалишту", и приложити своје радове, размишљања или маштарије... ћаскајмо, дакле. Необавезно.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 379
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

We Scare Because We Care (Monsters, Inc.) :rolleyes:

 

Нисам се надао објашњавању, пошто је фотка подложна слободном тумачењу, али ево неколико од могућих:

- имамо и дводимензионални, а и просторни приказ исте форме, што су управо ствари које се траже у овој теми

- степенице на хартији су обрнути одраз у огледалу, оних које су изнад хартије, као рефлексија једне идеје

- као посматрач фотографије, пристајемо на све законе тродимензионалног простора, који је испројектован на

дводимензионалну раван екрана. Дводимензионално степениште је илузија, и као таква, не води никуда, док

је "тродимензионално" настало од цртежа на хартији, која је такође дводимензионална; и она немају функцију.

 

Иначе ми је требао визуелни прилог, који би пратио уводни позив на дружење (пошто на ДиЗони не остављам

словца сама) те сам тражио брзу, и довољно општу идеју, која би илустровала "пресипање шупљег у празно"

односно, нешто што није баш одмах употребљиво, али нас тера на размишљање, и стварање нечега са сврхом

 

AA01.jpg

 

Док се чека остатак друштва, са опуштеним размишљањима на папиру, једно играње са (А)рхитектуром (крова?)

Link to comment
Share on other sites

That's Del Boy, shallow as a worms grave. (OFAH) :)

 

Па управо си дао додатни смисао који је бар за 99 метара дубљи од оног очигледног. Верујем да сада сви виде зграде у води, а уз нешто напора и степенице. Шалу на страну, желео сам да ово буде инспиративни и опуштајући предах на овом делу Зоне, да свако тумачи и доживљава радове како жели и да углавном "разговарамо" радовима, које опет, не треба схватати преозбиљно. Без бриге, биће и приземнијих идеја, али ни ту не треба инсистирати на поштовању закона који важе у реалности, јер је ипак ово она најлежернија фаза, у којој је скоро све могуће - стадијум почетне идеје.

 

AA02.jpg

 

Нека ешеризована степенишча, платформишча и петља, све рађено у Спарадајзу™ - нема додатних објашњења

Link to comment
Share on other sites

Видиш како смо се сад разумели без грешке ;)

А сада трк на скенирање својих радних скица и цртежа... Од мене тек неколики Старгејт-Египатски стубићи у овој тури.

 

AA03.jpg

Link to comment
Share on other sites

Аха, тај ли је - не бих погодио. Мислио сам да га истрејсујем руком за ову тему, да се изгубе линије споја, па да и више

заличи на објекте, али сад кад је ту онда нек остане тако. Уклапа се у остатак и овакав какав јесте. Испод има нешто

мало потенцијалних вишеспратница, тј. форми које на око подсећају на њих. Нису постављене у међусобној сразмери.

 

AA06.jpg

 

Иначе је макета прво Кечапована, па унета у Пепакуру која је избацила размотану принт мрежу за сечење и савијање

Link to comment
Share on other sites

Недавно је Кокичарски концерн "ПЕЋИНА" имао интерну наградну игру са греб-греб тикетима, који су се добијали при куповини њихових кокица. То би чак и измакло пажњи, да у излогу покретне тезге није стајала кесица са разнобојним сегментима, од којих се очигледно дала саставити коцкица. Коцкица из кокица, звучи чак и као народна брзалица. Брза на речима, а спора у реализацији (ко хоће баш да се забави, може да смоделује делове и састави их на рачунару - делује баш хард-кор, а?)

 

AA10.jpg

 

Првобитна претпоставка да су делови направљени од чвршће гуме, показала се погрешном - коришћена је нека "жилава" пластика, па је потребно уложити известан напор да се делови међусобно уклопе. Добијена коцкица је величине 4*4*4 модула (7мм) са рупом од 2*2*2 у средини, дакле скоро 3цм странице. Решења за склапање има два, која су као лик и одраз у огледалу; прво долажење до решења може и да потраје, касније се саставља и жмурећки за 20 секунди максимално. Доказано у пракси.

 

П.С. Фотобакет је изгледа обрисао оригиналну слику, јер је имала оригинални конзолни "TETЯIS" лого... или се неко истриповао од нас двојице.

 

( наставиће се... )

Link to comment
Share on other sites

Играчка која има само једно решење, а по природи је слагалица, напросто мами на изналажење алтернативних примена. Једна од њих је и склапање архитектоничних форми, и трагање за што већим бројем решења. Често се испоставља да су гомила ограничења и сужен маневарски простор, заправо подстицајни за креативно изражавање. Сама игра ТЕТРИС иначе, по свом устројству, не може се добити, тј. играти вечно - подсећа мало на земаљски живот, убрзава, нови проблеми искрсавају, гомилају се и... гејм овер.

 

AA11.jpg

 

Кад смо код игре, неко се маштовито досетио да искористи основну идеју ТЕТРИСа за нову линију модуларног намештаја.

 

( наставиће се... )

Link to comment
Share on other sites

:smajli koji zeva:

 

Ti si trebao biti dizajner. Ili concept artist. Super si talentovan i produktivan i lepo crtaš. Nemoj da pomisliš da te ja kritikujem. Super ćeš biti arhitekta, verovatno. Sasvim se uklapaš u postojeći establišment. Malo egzibicionizma. Malo teoretisanja. Malo ekstravagancije. Wow efekti.

 

Zanemari to što što možda osećaš da te kritikujem nešto. Moje kritike tebi i svima dolaze iz nekih mojih ubeđenja koja nemaju svoje mesto na ovom svetu.

 

Gotovo svi tvoji radovi me podsećaju na koncept art iz nekih igrica. Pa i na samu arhitekturu u igricama. Nemoj da se ljutiš nešto sad. Dipl. Arhitekte u svetu rade na igricama.

 

Evo jedne moje skice...

 

U pitanju bi bio omladinski centar, disko klub, i bio bi između brankovog mosta i gazele. E ja bi ceo taj prostor napravio u ovom stilu, i da je sve isprepleteno u terama, stazama, stepeništima. Mnogo je star ovaj crtež i verovatno bi danas drugačije uradio mnogo toga. Al ima to nešto.

 

00025hy2.jpg

Link to comment
Share on other sites

@n3

Браво. И за прикључење, и опсервацију а и реализацију. Да, требао сам да будем био концепт дизајнерски артист, што и бићу да јесам ;)

 

Не осећам никакву критику, а радови из игрица ће следити ускоро (баци овде слободно онај твој Бабилон од пре 16 година, нећеш погрешити). Архитекта нећу бити, нарочито не у естаблишменту - за сада сам само срећни муж од дипл.инг.лиц.арх. Mrs.Sch и то ми је сасвим довољно. Рецимо да бих волео да живим у брвнари, покривеној шиндром, бар 50 година старој, са огњиштем, земљаним и дрвеним посуђем... брдом ћебади, сатом на навијање, фењером, бунаром... боровом шумом и пространом ливадом у околини. Да, без мобилног, ТВ, компјутера, интернета и осталих "чуда" нашег доба. Али, за сад је то само далеки циљ.

 

Као што си добро приметио, у играма ми свесно и драговољно желимо да ризикујемо своје и туђе животе, каријере, ближње, имовину и здравље - све оно што брижно чувамо у реалном животу. Тако да и "архитектура" прати ту жељу за узбуђењем. Нереална је, претенциозна, мегаломанска, фасцинантна - и само је у играма могу прихватити као такву.

 

AA14.jpg

 

Хвала ти на "некритикама", прећеро си. Очекујем још којечега од тебе, а и осталих - ова тема тек није никакав баук :P

Link to comment
Share on other sites

Ех, шта да се ради, колатерална штета се дешава и кад пазимо. Надам се да ниси претрпео материјалне и људске губитке при освајању :rolleyes:

 

ОТ: Да не буде сад као шатронародски ту нешто прича, а на траву је стао само са ивичњака у пролазу, ево пар употребе земљаног ђувека по старински, јел'те?

док не смисле како да ембедујем мирис у џпег, мораћеш живо да замислиш да је све укусније него што изгледа. Крај офтопика, и рад за утеху свим огладнелима

 

 

AA15.jpg

Link to comment
Share on other sites

AA16.jpg

 

просторна играња са једнакостраним пирамидама, трансформације троуглова у 5оугао, 6оугао... (некадашњи јогуртови)

Link to comment
Share on other sites

AA17.jpg

 

Када је основни сегмент у модуларном систему ваљано одабран, отварају се бројне могућности комбиновања (...зграда?)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...