Abdee Posted February 23, 2008 Report Posted February 23, 2008 Sedim nesto i razmisljam... Koliko vidim i znam drugari tatatatirci sa DZ volu da putuju po zemlji i inostranstvu i to mi dade ideju da pokrenem topic u kome bi oni koji su vec negde bili ukratko opisali zemlju ili grad u kome su boravili a sto bi onima koji tek treba da putuju bio mali vodic a onima koji ne mogu da se odluce gde bi da pomogne u odluci. Forma odgovora bi bila sledeca: Bio sam u: zemlja ili grad Do tamo se putuje: broj sati i preporuceno prevozno sredstvo Lokacije koje ne smete propustiti: spisak lokacija koje su primamljive i za videti i za fotografisati Preporuceno doba godine: kada je najlepse otici Preporuka za jelo i pice: preporucite kolegama lepa mesta za okrepljenje Preporuka za transport: metro/autobusi/taksi Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: radnje u kojima se mozete ponoviti i spreciti raskid/razvod Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: delovi grada koje je preporucljivo izbegavati, stvari koje se u toj zemlji smatraju nekulturnim i sl. I saveti u vezi sa fotografisanjem tj. sta se sme a sta ne sme fotografisati Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: samo link Dodatne napomene: sve sto nije obuhvaceno gornjim upitnikom Znaci kopirajte ovo iz kod tagova i pomozite komuni: [b]Bio sam u:[/b] [b]Do tamo se putuje:[/b] [b]Lokacije koje ne smete propustiti:[/b] [b]Preporuceno doba godine:[/b] [b]Preporuka za jelo i pice:[/b] [b]Preporuka za transport:[/b] [b]Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: [/b] [b]Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu:[/b] [b]Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili:[/b] [b]Dodatne napomene:[/b]
Dr Bouz Posted February 23, 2008 Report Posted February 23, 2008 Bio sam u: Budapest - Hungary Do tamo se putuje: od onoliko do mnogo sati (ovisno o cimanju na grani), sva fora je dochi do "lakat" krivine u beogradu, na bg-ns auto-put, i taj put ako ne skrenete nigde dovesce vas do doticnog grada.turistichke agencije (kombichi/minibusici), moze auto(nema potrebe)(sledi objasnjenje) Lokacije koje ne smete propustiti: nisam stigao da obidjem ceo grad - preporuka za boravak mesec dana... njihov narodni muzej -kraj nase ambasade jedna od pocetnih stanica zutog metroa n.pr. - na "trgu heroja". izuzetne kolekcije slika i ostalih umjetnina . Preporuceno doba godine: ja sam bio u sred zime (nije bio sneg), i u prolece - o.k. je bilo u oba slucaja, verujem da je prolece/leto/jesen cool, iz razloga sto su slicna geografska sirina/duzina k'o i mi - pa ono - kad je lepo ovde, lepo je i tamo - a tu dolazimo do ukusa/ko sta voli. Preporuka za jelo i pice: cokoladni muffins u mc.donaldsu. guinnes u onom jednom kaficu kraj zelenog mosta (onaj sa koga skacu gradjani kad se ubivaju metodom "skochijoooo")(F.Jozeph?). prepoznacete ga po tome sto vas zasipaju celim kikirikijem, uz molbu da ljuske bacate na pod, a po zidovima ima zilijarda vizitkarti gradjana koji su tu bili. (dolaze strendzeri, ja sam sevno par wopseva sa par hrvoja, swedima i t.d...)(globalizam). Preporuka za transport: Ne ici svojim kolima, javni prevoz je prilicno savrseno organizovan. Nemojte se svercovati, kupite visednevne karte. Ako idete svojim bi-bijem, ne zaboravite odma po ulasku u hungariju da kupite vinjetu za autoput (putarina). Ne krsite propise.Ne pijte. Nemojte voziti kao da ste vozac koji se svakodnevno vozi po beogradu - jako kulturno voze. Uvek ce vas propustiti po propisima, a vrlo cesto i ako vi treba njih da propustite. Postujte peshake. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: ceca voli indijske/slicne dzidzobidzovne radnje, pa sam tu se oprostio od par forintosza, a ja sam sve pare koje sam imao skrckao na gorepomenuti guinness. u nikon radnji cene su bile vece nego ovde kod n.pr. axelphotoa. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: pa nemam pojma. ono standardno-weekend gomila pijanih likova po ulicama, ali problema nisa imao. doduse, sto bi moja baba rekla "uboksnavio" sam se, i nisam nosio grip na d200, niti fancy-shmancy lowepro ranac, nego malu prekoramensku hama torbicu sa jos 2 objektiva. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: bojim se da nemam link ka lepoj -cekaju na hardu da ih doktor nekad poseti <_< evo jedna - ikakva. http://www1.istockphoto.com/file_thumbview...72_building.jpg Dodatne napomene: ako dakle mozete, treba otici na par nedelja, jer je grad povelik, i ima svasta stosta da se vidi. arhitektura je zanimljiva, brijanje je na svakom koraku - u smislu da gde god 'oces da udjes, maznu ti od malo, do malo vise evra. parlament mislim da je bio 20E (iznervirali su me). i t.d.
panemoj Posted February 23, 2008 Report Posted February 23, 2008 Bio sam u: Lisabonu, Becu, Londonu, Maldivima, Istanbulu Do tamo se putuje: Lokacije koje ne smete propustiti: Lisabon : Jeronimos Manastir ( po meni najlepsa gradjevina u Lisabonu ), Most Vasko da Gama ( 17-18 km, najveci u Evropi ), kula Belem, Padrao dos Decobrimentos ( Spomenik otkricima ), Lisabonska katedrala, Muzej kocija ( i uopste svi muzeji ), tradicionalne tramvaje i voznja istima, Stanica Orijent ( remek-delo mod.arh. u kvartu Expo-sav moderan, velelepan ), gradic Sintra ( lord Bajron : " ... kao raj na zemlji " , snimljen deo filma " Deveta kapija " - Dzoni Dep), Kaskais ( mondensko mesto nedaleko od Lisabona-kralj Huan Karlos, izmedju ostalih, cesto tamo ), lisabonska tvrdjava Sao Zorze ( pogled na ceo grad ), zgrade pune keramickih plocica, Lift-Santa Zusta ( projektovao ga Ajfelov ucenik-Raoul de Mesnier du Ponsard ), Bairo Alto ( prepun kafea, restorana ), Cabo da Roca, najzapadnija tacku kontinentalne Evrope ( oko sat i po od Lisabona, stena na visini od preko 100m, okean ' puca ' od stene ), kvart Alfama ( fado-restorani i klubovi-OBAVEZNO ! ), kafe ( najstariji u Lisabonu ) la Brasileira, Okeanarijum ( kvart-Expo ) itd ... Bec : Stefansplatz i katedrala, Mocartov muzej, Prirodnjacki muzej ( treba dosta sati za obilazak ) , zamak Hofburg, zgrada Opere, zgrada ' Art Nouveau ' ( Klimtova dela ), palata Senbrun, palata Belvedere, deo grada Prater, zgrada UN, Becki toranj, hotel Saher i cuvena 'saher-torta', voznja fijakerom po gradu, ulice Kärtner Strasse i Maria-hilferstrasse itd.... London : London tower, Tower bridge, Temza i njeni dokovi, Oxford street, Piccadilly street, Piccadilly Circus ( nocu ), Madam Tiso, parkovi ( Hyde, St. James's Park npr ), Big Ben, China town, Parlament, Dvor kraljice Elizabete ( Buckingham Palace ), London Eye, Katedrala Sv. Pavla, Vestminster, Britanski muzej, Camden town ( OBAVEZNO ! ), Soho ( OBAVEZNO ! ), obratiti paznju na Banksy-jeve grafite, Brixton street, Hockney sqare i jos mnogo toga ... Maldivi : sam odabir ostrva ( svako ostrvo je ' Resort ', a ima ih perko 200 -1200 ostrva ukupno ) pruza jedinstvenu avanturu.Ja sam bio na Meeru island Resort-u, ostrvu dimenzija 1500*600 metara . Nema se sta osim : prebelog i presitnog peska, osecaja kada ti ribe jedu iz ruke, plivanja sa dzinovskom kornjacom, krstarenja jedrenjakom od 07-20 h po pucinama Indijskog okeana i rucanja na pescanom sprudu ( koji izranja iz vode na 2 sata ) " na sred okeana ", predivnog neba i blagog povetarca i divnog, mekanog sunca, potrage za delfinima, ronjenja koralnim grebenima preporuciti... :) Citat : " The color of the sea (in Meeru they say you can see 45 color tone of blue) ... " Istanbul : Aja Sofija, Plava dzamija, hipodrom, istorijski muzej, Dolmabahce palata, Topkapi palata ( OBAVEZNO ! ), Sulejmanova dzamija, Grand Bazaar ( Kapalicarsija ), cisterna Bazilika, Galata kula, Fatihova dzamija, Taksim, Azijski deo grada, Aksarai ( deo grada ) itd ... Preporuceno doba godine: Lisabon : Maj Bec : prolece-leto London : oko katolickog Bozica ( lepo vreme, guzva, grad blista u punom sjaju ) Maldivi : zima ( tada je tamo spic sezone, ja sam isao u maju-tada je tamo sezona monsuna-ja ih nisam imao ) Istanbul : prolece-leto Preporuka za jelo i pice: Ja volim sve da probam, tako da...Sve... Maldivi : neogranicene kolicine tropskog voca uz sve obroke ( prija ), riba, kari Preporuka za transport: Moja iskustva : Lisabon : Metro ( odlican ), tramvaj ( obavezno ), taksi ( jeftin ) Bec - metro Maldivi : nema London : Metro ( izvanredan ), bus ( double decker ), Oyster karta za onoliko dana koliko boravite. Istanbul : Tramvaj-metro ( u starom delu grada ), minibus, taxi ( ostalo ) Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: London : -175 Wardour street 20 7434 1848 93 drummond st. Calumet photo - Unit-20 Oliver business park Oliver road Park royal NW10 7jb Cameraking - 14 wells street-upravna na oxford 20 7636 5005 Cameraworld Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Istanbul - Opasan nocu Ostali - nista lose nisam video specijalno na Maldivima,( osim jedne tuce u Londonu ), iskusio, primetio itd Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Lisabon : http://i101.photobucket.com/albums/m60/pan...izeDSC_0392.jpg Maldivi : http://i101.photobucket.com/albums/m60/pan...05/IMG_1601.jpg London recimo : http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=43163&hl= http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=43004&hl= http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=43581&hl= http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=44394&hl= http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=43237&hl= Dodatne napomene: Lisabon - najjeftiniji grad u Evropi, cene kao kod nas, predivno vreme, odlicna klima ( u maju ) 20 stepeni preko dana, oko 10 preko noci ( idealno ) London - prilicno skup, nigde, bukvalno - osim na ulici, nije dozvoljeno pusenje, sav novac ( koji imate, nosite ) konvertovati u funte - ovde Istanbul - u kasnijim vecernjim satima paziti na bezbednost u starim delovima grada Maldivi - konvertovati novac u dolare, placa se na kraju boravka ( resort ), ne propustiti nista :)
Lazzar Posted February 23, 2008 Report Posted February 23, 2008 * Bio sam u: Gornji Milanovac, iako nisam rodom iz Milanovca, zivim ovde, mesto je prelepo. * Do tamo se putuje: Autobusom za 2 sata, ili kolima za nesto preko sata. Ma sta je 120 km. Imamo dva puta, ibarskom magistralom preko Ljiga ili preko Topole (sto je meni million puta lepsi put, najvise zbog Topole I Oplenca), ili ibarskom magistralom preko Rajca (najlepse u toku leta) * Lokacije koje ne smete propustiti: - Ravnu goru , muzej cica Drazi, Drazin spomenik, suvu pecinu I mokru pecinu I naravno pogled sa Malog Suvobora I Babine glave, - Ostrivicu na Rudniku (jedini srpski ugaseni vulkan) I odmah tu pored je Jerinin grad, naravno I pogled sa Cvijicevog vrha (odakle se vidi pola Srbije) - Takovo I Savinac (koliko se ja secam tu je Miloš rekao :”Evo mene, evo vama rata sa Turcima”, kao da njemu nije bio rat) I spomenik, - Manastire Vracevsnica I Vujan I crkvu brvnaru u Takovu, - Rajac, u vreme kosidbe. - Micinu kafanu, ovde je Draža ugostio Tita 1941 I dao mu rec da mu dlaka sa glave nece faliti. Iako su Drazine vojvode trazile da ubiju Tita, Draza to nije dao. Svi znamo kako mu je Crveni bravar to vratio 1946. - U gradu nista specijalno osim zgrade starog suda gde je Zivojin Misić komandovao Srpskom vojskom za vreme Kolubarske bitke, mada bi valjalo posetiti brnvaru kod Svete vampire, odakle se pruza neverovatan pogled na grad I okolinu. - Mudijada, svetsko prvenstvo u spremanju belih bubrega ( da ne kazem nesto zesce ipak je ovo javna stvar I ima zena) * Preporuceno doba godine: - Milion posto: maj, jun I jul mesec. * Preporuka za jelo i pice - E ovo je najlepsa stvar. Ja inace svake godine za Trojice pecem jagnje I prase na raznju (kome treba bolje), a ima I prave domace klope. Nebih mnogo o ovome, jer svi tvrde da je klopa kod njih u kraju uvek najbolja, ali vredi posetiti “Rudnicku kapiju na Rudniku” I probati telece medaljone , posebno bih preporucio restoran “Zlatna dolina” na magistrali u Ugrinovcima (5 km od Tunela), tamo trazite domacu lepinju sa kajmakom I pola domace kobasice. Ko se bude zalio ja mu placam turu. *Preporuka za transport: - Autobus ili auto. Apsolutno je sve jedno. * Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: - Foto opremu necete naci, osim ako se ja ne uvezem sa nekim iz Beograda, ali ima mnogo dobrih cvecara, koje prave fantasticne poklone (sto posto, znam iz iskustva) * Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: - Miran grad, tako da nema tih problema. * Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: - Trenutno ih nemam, ali bice vrlo brzo. * Dodatne napomene: - Ko ne dodje zažalice, a ko dodje zažalice !!!
sboris Posted February 24, 2008 Report Posted February 24, 2008 Bio sam u: Budimpešta - Mađarska, kad je već doktor spomenuo da se nastavim :) Do tamo se putuje: Sad je super jer ima autoput od granice, a i do granice je sad mnogo bolje. Kolimo od 3 do 5 sati :) Ono 3 ako volite da rizikujete dozvolu i velike kazne. Normalno je oko 4 sata. Grad je vrlo logičan za snalaženje, kad ga jednom ukapirate - meni su rekli da je sve jednostavno imaš glavne ulice i ostalo su poprečne. U stvari bitno je znati gde si u odnosu na nekoliko glavnih pravaca i nema zime. Lokacije koje ne smete propustiti: Odakle krenuti, već je pomenut narodni muzej na hosok teru, tu blizu je i zoo vrt, koji je lep, preporuka otići do tigra jer ima jedan stakleni zid a on je često raspoložan da skoči na njega ka masi koja ga posmatra :) Tu je i lepo parkić i veliko kupatilo (bazeni) ... Zatim Budim i sve na njemu, preporučujem šetnju od Budima na žičaru, pa pešice preko Lančanog mosta, do Bazilike. Na Budimu pored onog ribarskog dela i katedrale, obavezno se prošetati i do šetališta sa druge strane, mnogo lepo i mirno. Ako od katedrale krenete ka tom drugom šetalištu (suprotno od Dunava) proćićete pored Miro kafea, gde je svraćanje obavezno (još aku ugrabite sto koji koji gleda ka Katedrali). Ma tu se može potrošiti mnogo vremena. Onda Margit ostrvo obavezno. Ako idete prevozom onda na sredini margit mosta ima stanica i siđete dole i baš nailazite na lepu fontanu. Ako ste kolima prilaz je od Arpada i onda lepa šetnjica, a moja preporuka oni bicikli za više osoba na 4 točka. Ako imate dete kao alibi, obavezno u milenijumski park i kuću čuda (pored je i budućnosti), koji se nalazi pored tržnog centra Mamut II (u Budimu), to je nešto gde se i mi stariji lepo osećamo i rado svraćamo :) Preporuceno doba godine: Uvek, ali proleće i leto je naj. Tj. dva datuma su tu odlična, 1. maj, jer je pored praznika rada to dan kada su ušli u EU i naprave lepu feštu po gradu, a u milenijumskom praku je baš super pozitivna atmosfera (ne treba vam podmladak kao alibi). Drugi je 20. avgust, njihov Sveti Stefan, prvi kralj i čovek koji im je doneo hrišćanstvo, kao Sveti Sava kod nas ili St. Patrick kod Iraca. Tog dana je veselje po celom gradu, na Budimu neke izložbe i događaji, aeromiting sa sve redbull takmićenjem kada prolazi avioni ispod lančanog mosta, a dan se završava velikim vatrometom. Preporuka za jelo i pice: Uf, ko voli lepa mesta i ne brine o ceni onda Tom George kod Bazilike. Još bliže bazilici ima nekoliko njih. Takođe je dobra klopa u tržnim centrima West End i Mamut. U Mamutu preporuka za I due fratteli (tako se valjda piše), odličan i pristupačan italijanski. I naravno Wasabi, koji je blizu WestEnd centra i koji ima dve pokretne trakice, na jednoj je toplo na drugoj hladno - to je sushi i wok restoran po principu "all you can eat" :) Preporuka za transport: Kao što rekoh kolima, a mislim da ima redovno pristojnih minibuseva. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Pomenuti tržni centri, u West Endu na najdonjem nivou ima jedna foto radnja, gde uglavnom drže Nikon, ali imaju veliki izbor b+w filtera. U mamutu ima posebna radnja koja je većinski posvećena foto tehnici (i malo neke druge opreme) gde ima na lageru i daljinaca za nikone (canon verovatno, ali sam ga već nabavio). I ima pre raskrsnice Bajče Žilinski i Andraši (I to je blizu bazilike) jedna foto radnjica koja prodaje i polovnu opremu. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Budite fini i sve je u redu. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Biće :) Dodatne napomene: Samo reči hvale. Obavezno obići čim budete mogli.
-=: soNic :=- Posted February 24, 2008 Report Posted February 24, 2008 Bio sam u: San Francisco, California Do tamo se putuje: Nema direktan let, dakle 2 leta.. jedan do evrope (~2sata - podnosljivo) i drugi prekookeanski (~11-13 sati meni licno predugo smaranje i totalno nepodnosljivo):) Lokacije koje ne smete propustiti: Golden Gate, voznja cable car-om, Alcatraz Preporuceno doba godine: Sve osim zime (non stop kisha), inace lepo kalifornijsko vreme :) .. 20ak stepeni veci deo godine Preporuka za jelo i pice: pileca krilca ili klasican steak, riblja jela - sva :), za pice strawberry lemonade ili meksicka Corona sa lime-om :) Preporuka za transport: rent-a-car, u usa relativno jeftin a dobar Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: pa ne znam.. gde god da si u usa cenim da je bhphotovideo dobro mesto za kupovinu (za foto), za ostalo tu su lanci mega hiper super velikih prodavnica... roba veoma jeftina. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: deluje jako opusteno i poprilicno safe.. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: escape from alcatraz http://www.balkanphotocontest.com/data/gal.../1498/91803.jpg Dodatne napomene: Tamo je sve nekako mnogo shiroko i "daleko" cak i za neki javni prevoz (iako ga ima po gradu).. kao i u vecem delu USA, treba ti automobil da bi bio zaista mobilan. Gorivo i dalje dosta jeftinije nego u evropi.
deus&machina Posted February 24, 2008 Report Posted February 24, 2008 Bio sam u: Wolfsberg, Koruška, Austrija Do tamo se putuje: Zavisno od prevoza, bar 10-ak sati (+vreme na graničnim prelazima) Lokacije koje ne smete propustiti: Stari deo grada, zamak na brdu iznad i šetalište kraj rečice koja teče kroz grad. Preporuceno doba godine: Bilo koje doba godine. Preporuka za jelo i pice: Svašta sam probao, ali kobasice i pivo su im posebna priča. Gore pomenuti zamak ima sopstvenu (brendiranu) pivaru u kojoj prave sopstveno fenomenalno pivo. To pivo se inače jedino služi tu i (bar zvanično) ne prodaje se nigde drugde. Da li sam pomenuo da im je pivo fenomenalno? Jesam? OK, ipak nije na odmet reći da im je to pivo fenomenalno. Preporuka za transport: Mali je gradić, pa ni peške nije problem. Za van greda (pretpostavljam, nisam probao) zimi neki terenac, a leti motocikl. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Foto opreme nema. Cvećare i poslastičarnice su prilično brojne, posebno u starom delu grada. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Dosta miran gostoljubiv grad, nisu baš oduševljeni kada se neko dere na ulici i slično. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: KLIK! Dodatne napomene: Pivo na terasi zamka na brdu je nezaboravno dobro.
gusgus Posted March 28, 2008 Report Posted March 28, 2008 Bio sam u: Londonu Do tamo se putuje: Avion direkt. Zgodno unaprijed rezervirati prijevoz sa aerodroma do londona i nazad : easybus dosta je jeftinije ;) Lokacije koje ne smete propustiti: Soho ujutro, popodne i navece, poslijepodne uz temzu, camden, jesam li rekao soho ? Preporuceno doba godine: Isli smo za uskrsnje praznike. Kisa, sunce, vjetar, led, snijeg. Ovo sam dozivio sve u jednom danu tako da.... Valjda je dobro u kasno proljece i ranu jesen Preporuka za jelo i pice: Uputile me dve tete ispred nekog sex shopa (slucajno sam bio tamo - imam kolekciju lanaca i biceva tako da stvarno slucajno) u fini mali restoran "The Stockpot" u Soho-u. Pristojna hrana i poprilicno jeftino za Londonske novce. Ovdje: KLIK ok je i jesti po pubovima kao i na camden marketu. nelose (i jeftinije) kupovati sendvice i pivo u tesco ducanima. pivo u pubovima od 2.50 do 4 funte. Preporuka za transport: generalno na noge i busevima. ako trebate na brzinu na drugi kraj grada onda tube (metro) koji treba izbjegavati u rush hour kada londoncani idu na posao i odlaze sa istog. (7:30-10 i 4:30-6:30) Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: pih... Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: kazu da zna biti zeznuto navece ali nisam imao problema. mozda zato sto sam nosio majicu sa brus lijem. naravno pazite se dzepara i ne ostavljajte torbe pored sebe nego ih vjesajte na suprotnu stranu od ruke kojom udarate :D Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: KLIK (dial-up nezgodna) Dodatne napomene: ako trazite smjestaj rezervirajte obavezno u prvoj zoni i u blizini stanice tube-a - otpadose noge. razlika u cijeni nije velika a kako je london ogroman vise imate zahebancije sa prijevozom kasnije. mozda najbolje negdje oko victoria station i probajte rezervirati mjesec dana unaprijed - puno je povoljnije. ako ostajete do 5-7 dana najisplativije je kupiti travel card na bilo kojoj stanici tube-a. kosta 25 funti i vozis se 7 dana busom,vlakom i metroom u zoni 1-2 neograniceno. preporuka za hotel : Brindle house 300 metara od victoria station, cisto i uredno + kupaonica u sobi. funte kupujte u maticnoj zemlji - u londonu se ne isplati.
Autobus 23 Posted April 3, 2008 Report Posted April 3, 2008 Bio sam u: Bugarska - Primorsko i Kiten Do tamo se putuje: Autobus, nekih 18 sati. Kolima ne pokusavati, nije vredno truda. Lokacije koje ne smete propustiti: Metro u Burgasu, 50km od ovog mesta. jeftiniji je od naseg u Srbiji. Preporuceno doba godine: Kao i u svako primorsko mesto, naravno leti. Preporuka za jelo i pice: Leskovacki Rostilj pokraj severne plaze u Kitenu, sva druga bugarska hrana iam neke sastojke na koje se svi zivi nasi koji odu tamo zale. Ili mozete u nekoj piceriji posto se pice prave standardno ma gde da ste. Odprilike sve se svodi na ovo... Preporuka za transport: Posto u tom kitenu nema gotovo niceg zabavnog, moracete cesto da idete na minibus koji je prilicno jeftin, pa njime do drugih mesta u okolini. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Metro u Burgasu, imaju memoriske jeftino. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Iznajmite sef u nekoj od banaka u blizini. Fotos ne skidajte sa vrata i ne ostavljajte ga ni na sekund izvan vidokruga. Krade se u velikim kolicinama i krade se sve. Spasioci na plazi ponekad imaju obicaj da vas opomenu pesnicom. Imao sam priliku i da se pobijem sa njima. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Tamo je nemoguce napraviti lepu fotografiju. evo vam jedne ruzne koja ce vam docarati stanje turizma u Bugarskoj. Dodatne napomene: Bugarska nije bas toliko jeftina kao sto se ovde misli. Jedino sto je pivo jeftino i imate neku losu tekilu za 250 dinara. Mislim zanimljivo je otici ali ne vise od jednom u veku.
Meklaud Posted April 18, 2008 Report Posted April 18, 2008 Bio sam u: Singapore - Singapore (velik grad, a mala drzava kako oni kazu) Do tamo se putuje: Celicna ptica Lokacije koje ne smete propustiti: China town Little India Zoo i jos mnogo toga Preporuceno doba godine: Samo ne neki avgust posto su tad kise grozne kazu; ja bio krajem marta i pocetkom aprila 2008. Temperatura uvek oko 30 stepeni, visoka vlaznost, ali ziv covek na sve navikne. KAd pada kisa onda je to pljusak, ali kapi bole kad padnu na glavu. Kratko ali hebitacno pada. Preporuka za jelo i pice: Black pepper crab Tiger beer Alkohol jako skup (u kafani nocu pivce kosta oko 8 evra), cigare takodje. Klopa sva jeftina. Preporuka za transport: Taxi dzabe, ali ja vise voleo MRT (Mass Rapid Transport) iliti metro+ bus i to je sjajna kombinacija. Deluje da je malo ostrvo (oko 30x40 km) ali nije zaista. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Sim Lim Square za tehniku. Tamo je pao 450D za mene + 55-250. Mnogo (neke stvari i duplo) jeftinije, narocito u domenu foto opreme. Morate se svadjati sa trgovcima, ali to je to. Za lepsu polovinu: pa treba je pustiti samu da ide:) nemate vi toliko vremena verujte mi. Orchard road je glavna strasse (pandan Zmaj Jovinoj). Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Najbezbedniji grad na svetu kazu; iz iskustva: u bilo koje doba dana i noci mozete uci u bilo koji deo grada bez problema. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Ne znam da li imam bas lepu, ne zamerite, ovo su 450kini prvenci iz moje drhtave ruke: Dodatne napomene: Ogroman grad, kultura na jako visokom nivou, neobican narod (70% Kinezi, ostalo Malajci i drugi), Meka za tehniku, bar nedelju i po dana treba da se stekne utisak.
Dusko Popov Posted June 30, 2008 Report Posted June 30, 2008 Bio sam u: Zlatni Pjasci, Balgaria Do tamo se putuje: Automobilom, Autobusom Lokacije koje ne smete propustiti: Aqua Park, Klub Bonkers i ulica koja vodi od centa mesta do njega ama sve je lepo restorani su besni hoteli takodjer kazini i td i sl i etc i naravno plaze i kafici na istima Preporuceno doba godine: Ljeto, to je ljetnja destinacija pokraj Crnoga mora Preporuka za jelo i pice: Moze se jesti za male pare najvise me je odusevio restoran u samom centru sa gomilom lovackih trofeja na zidovima u kojem se za 6-7 eura dobije porcija pileceg belog sa nadevom (paradajz krastavac luka) toliko velika da vam se posle samo spava :) i mnogi kiosci u kojima se kupuju pljeske i razno slicno sto ide u lepinju za jos manje pare Preporuka za transport: Posto je Mesto u blizini Varne, drugog po velicini grada u Balgarskoj, kroz Prasce sparta njen GSP koji ide od jednog do drugog kraja mesta i uzbrdo do akva parka kao i do samog centra Varne koja je btw udaljena 15ak km ako ne i manje a takodje obilazi i manja turisticka mesta u blizini. naravno postoje i Taxi sa kojim je pozeljno koristiti srpsko-jevrejski dabl-blef (citaj: cenjakati se) i tako se moze proci dosta jeftinije... hvatati iskljucivo zute jer su giga-najpovoljniji (kao sto su u HN najpovoljniji oni beli citroeni xantie ako se ne varam) Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: od fotoopreme tamo nema mnogo 'leba a za poklone obitelji i suprotnome spolu ja bih preporucio brojne tezgice sa svim i svacim ima sve od igle do lokomotive (sem fotoopreme :)) a narocito je lep izbor jeftine srebrnine. naravno kako je Varna u blizini nije zgoreg odvojiti jedno popodne da se poseti taj simpatican grad (velicine NS-a) e tamo vec bi bilo sanse naci neku opremu Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: paziti stvari od lopova koji spartaju veikim pescanim plazama danju a i nocu dok se na istima fataju parovi, moze se lako ostati bez stavari... uvek neko mora da cuva torbe to smo znali i ranije sto je bio i razlog da ja i jos jedan drugar ne ponesemo nase "idiote" Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: nazalost nisam bio poneo jamparat a ni niko od nas bas iz razloga gore navedenih a i nisam hteo da ga u pijanstvu razbijem/izgubim sto sam kasnije uspeo u serbiji i tako bez aparata ostao :angry: ali za fotkanje ima bre dosta. Dodatne napomene: od onda obozavam bugarsku, ima dosta ljudi iz cele evrope i lepih devojaka od razniju nacija... i iz razvijenijih zemanja i manje razvijenijih i tamnica naroda. one price "more je zeleno" i td. to su notorne gluposti njurgavaca (prevod: oni koji vole da njurgaju i "sve znaju" o mestu gde nikada nisu bili niti znaju nekoga ko je bio jer takvi kao oni tamo ne idu ali oni ipak sve znaju), nocu je prijatno nema zege a danju je lepo i toplo (kontinentalna klima by the book) ma milina ko misli da mora nema bez mediteranske sparne zega vrele klime i palmi taj grdno gresi p.s. nadam se da modelatorima nece smetati sto sam prekrsio ured br. 17 koji zabranjuje odgovaranje na teme u kojima je zadnji odgovor dat pre 20+ dana
-=: soNic :=- Posted July 5, 2008 Report Posted July 5, 2008 Bio sam u: Agios Georgios, Corfu, Krf, Grchka Do tamo se putuje: AviJonom Lokacije koje ne smete propustiti: grad Krf Preporuceno doba godine: leto Preporuka za jelo i pice: riba + sva grcka tradicionalna jela Preporuka za transport: rent-a-car, rent-a-motorbike Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Grad Krf, ali samo za bracnog druga, za fotoopremu (nasa liga dakle dSLR) - fogeddaboutit Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: deluje safe Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Dodatne napomene: MORE, BRE!
igors Posted July 5, 2008 Report Posted July 5, 2008 Bio sam u: Budimpesta, Madjarska Do tamo se putuje: Ja sam putovao minibusom (tacnije kombijem) Gea Tours-a. Cena 60e - povratna karta. Da li vredi - zavisi kakav vam kombi/minibus dodje - u odlasku smo imali krsh star 30 godina koji je skakao pola metra u vis na svakoj neravnini, a u povratku je bio brand new Hyundai u kome je bila milina voziti se. Primamljiva ideja da vas pokupe ispred kuce i ostave u Budimpesti gde god zelilite ne izgleda tako dobro kada shvatite da ste prvi usli u minibus i da morate da se vozite po celom gradu jo 2h da pokupite ostale putnike. Hint - ako mozete krenite sa Novog Beograda, to je poslednja tacka za skupljanje pre izlaska na auto put. Prijavljivanje robe na granici - ja sam pitao carinik-cu koja je usla da nas pogleda da li treba da prijavljujem opremu, a ista me nije udostojila ni pogleda a kamoli odgovora - tako da nisam prijavio. Lokacije koje ne smete propustiti: Mi nismo uspeli da obidjemo mnogo lokacija jer smo bili u vreme Nove Godine a temperatura je varirala izmedju -15 i -5 stepeni, tako da nije bilo preterano prijatno za setnju. Uglavnom - ne treba propustiti centar, Vaci ulicu, Budim (mi nazalost nismo bili), trg Heroja (tu nam je bio hotel pa nije bio problem obici). Preporuceno doba godine: Mi cemo se svakako vratiti ponovo u neko toplije doba (april, maj). Preporuka za jelo i pice: Restoran Paprika - Dozsa Gyorgy ut 72, blizu trga Heroja (Heroes square/Hosok tere) - f.e.n.o.m.e.n.a.l.a.n. restoran - domaca hrana, sjajan meni, velike porcije, domacinska atmosfera, drveni stolovi i GUZVA - znaci ako mozete idite ranije u (oko 17-18h), posle toga vam je potrebna rezervacija, a ako ostajete duze od par dana mozete i rezervisati za neki dan. Osoblje slabo govori engleski, ali je meni na engleskom tako da necete imati vecih problema u sporazumevanju. Na glavnom trgu kod Vaci ulice je poslasticarnica i restoran Gerbeaud (Žarbo) - osnovana 1858 - ne dajte se prevariti da odete tamo. Klasican tourist trap - ogromna guzva, ako uspete da nadjete mesto - odrace vas - cene kolaca su bar duplo vece nego nego na bilo kom drugom mestu - nemam problem sa time da su bar bili OK, ali su bili bajati i osecali se na margarin. Bljak. Uredno ce vam naplatiti i service charge od 15% (tip). Probajte kobasice na istom tom trgu, i za njih deru ali su zato odlicne. :) Posto je bilo uzasno hladno vreme smo provodili uglavnom po trznim centrima i provalili smo da u svakom ima 10-30 fast food restorana svih mogucih kuhinja (preporuka za trzni centrar - West End), koja je jeftina i jako dobra. Za 10-15e dve osobe mogu da rucaju i popiju pice. Preporuka za transport: Mi smo koristili metro i autobus, odlicno je organizovan i relativno jednostavan za snalazenje. Hint - obavezno kupujte i _ponistavajte_ karte. Posedovanje neponistene karte se racuna kao da je nemate. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Bilo koji trzni centar (West End, Arena) zadovoljice zenske potrebe za shoppingom, sto se foto opreme tice - skuplja je nego u Beogradu. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Ja sam svo vreme nosio D80+50/1.8 okacen oko vrata i nisam imao nikakvih problema i osecao sam se veoma bezbedno. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: http://picasaweb.google.com/igorsr/BudapestNewYear2008 Dodatne napomene: Preporuka za hotel - Ibis na trgu Heroja. Ikea je relativno blizu - nekoliko stanica metroom od centra.
jms_uk_2001 Posted July 6, 2008 Report Posted July 6, 2008 Bio sam u: NYC Do tamo se putuje: Avionom [direktno iz Londona/EU - dodati let iz SRB] Lokacije koje ne smete propustiti: Prelazak preko Brooklyn Bridge-a tokom zalaska sunca. Popeti se na Top of the Rock, jer izgleda obicno i vidi se Empire State Building. Ako se popnete na ESB, onda se ne vidi :) Times Sq. Preporuceno doba godine: Kasno prolece, rano leto. Preporuka za jelo i pice: Obavezno otici u NYC u Carnegie Delicatessen - najveci sendvici koje sam video :) Definitivno izbegavati hotdog stand na Petoj Av - :puke: Preporuka za transport: Peske, peske i peske. Ako treba negde otici u drugi kraj grada brzo, metro je pogodan i nije skup. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: B&H - kupio nekoliko stvari, sto sebi, sto drugarima. Za lepse polovine npr. Sephora :) Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Osecao se bezbedno svuda - bio u Brooklyn-u, bio u Bronx-u [tokom dana, ne znam da li je drugacije nocom :)] Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: http://www.flickr.com/photos/jovan_uk/2384951550/ Dodatne napomene: UWA objektiv vrlo zgodna stvar jer je sve veeeeliko.
ARVIN Posted July 16, 2008 Report Posted July 16, 2008 Bio sam u: Los Angeles California Do tamo se putuje: Iz Budimpeste 2 sata do Pariza , pa od Pariza do Los Angelesa 10 sati i neki minut Lokacije koje ne smete propustiti: Griffit opservatorijum i Mulholand drajv Preporuceno doba godine: Bilo kad jer je Juzna Californija topla, bio sam leti i vrh je Preporuka za jelo i pice: Pa..uglavnom kineska i itaijanska Preporuka za transport: Svojim autom obavezno Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Circuit City za foto a dobre cipelice za bracnog druga u bilo kom shoping molu Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Poprilicno bezbedno, niko te i ne gleda niti dira Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: nemam Dodatne napomene: Druga planeta...svega ima, pada kamen sa srca kad sletite a od ponude opreme, daleko povoljnijih cena..more...prosto ne mozete da ne pozelite sve da imate..
MissionVao Posted July 28, 2008 Report Posted July 28, 2008 Bio sam u: Pariz, Francuska Do tamo se putuje: 2h20min avionom, preporucujem uvek ako imate mogucnosti. Gledajte da odaberete polazak koji obavlja Air France iz poznatih razloga (kad vec nije skuplje). Meni je karta bila 340 EUR. Lokacije koje ne smete propustiti: Pa, prakticno sve. Licno odbojan mi je sam Ajfelov toranj kao i Trijumfalna kapija jer su toliko puta prezvakani. Mozda pre Caroussel (panorama tocak) kod Luvra nocu, mali luna park kod crkve Sacre Coeur, ima ringispil sa staromodnim konjicima (lepi deciji portreti, nocu podlozno igranju sa svetlom uz obavezan stativ), sarolika umetnicka cetvrt tik kod te crkve, pogled sa Notre Dama (mnogi ne znaju da je moguce popeti se na njega, naporno je)... Samo shetajte sto vishe i naslikacete se puno. Preporuceno doba godine: U novembru mi je bilo bas hladno (neprijatan vetar + mnogi hoteli nemaju dobro grejanje), ovo leto mi je vise leglo. Takodje ima manje turista i hoteli su jeftiniji (gledajte da izbegnete praznike pad Bastilje i Tour de France). Preporuka za jelo i pice: Samo lanac Pizza Pino. Jeftinije od ostalog, VEOMA ukusno, ima na svim atraktivnijim lokacijama (na San Zelizeu, Republique, Montparnasse...). U restoranima je uglavnom meni veoma naporna hrana (krvavi bifter koji se davi u ulju u majonezu sa sve pomfritom i pohovanom mozzarelom). U Latinskoj cetvrti cete naci neke normalnije restorane domace kuhinje, posto nas je tad vodio znalac nisam upamtila gde je ali zna se da se u toj cetvrti dobro jede (dinstano meso i povrce, daleko podnosljivije). Takodje ima puno sushi i thai restorana. Kafici su uvek skuplji na poznatim mestima. Pitajte na recepciji i preporucice vam mladalacka mesta gde idu i lokalci (mnogo jeftinije). U pekarama ne mozete da pogresite, sve valjaju. Probati baget i kroasan. Preporuka za transport: Metro. Karte za vise dana su mnogo jeftinije nego pojedinacno + pokrivaju sve gradske prevoze. Podeljeno po zonama (osnovna karta je 1-3). Metro radi do ponoci. Izmedju stanica ima 10-30 sekundi, s kraja na kraj centra (duzom dimenzijom) ima pola h tako da je stvarno veoma dobro. Takodje ne treba propustiti dvodnevnu kartu (nekoliko evra skuplja od jednodnevne) za Paris Open Tour autobuse. Idu po 4 linije, karta vazi za sve 4, sidjete gde hocete, uhvatite drugi. Idu na 15 minuta, leti do 22:30, vozi po glavnim atrakcijama. Otvoren krov, vetar u kosi, vodic na slusalicama (koje su disposable), milina. Oko 30EUR. Paris Batobus, isto kao Open Tour samo na Seni, karta 12EUR. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Gde god da krenete naletecete na Nikon shop :D Ima i generalnih prodavnica, recimo po avenijama koje se sticu u Trijumfalnoj kapiji. Nikon shopovi imaju mnogo dobre stative. Ovi ostali imaju iznenadjujuce veliki izbor analognih aparata. Ali ne vidim zasto bi tamo kupovali kad je znacajno skuplje (bar 300EUR razlike za sve preko 400-500 EUR). Radnje sa filmovima koje rade i rezanje na DVD su bas ceste, ne mogu da se setim tacnih lokacija, uglavnom oko atrakcija. Devojku odvedite u Lido/Mulen ruz ili na romanticnu veceru na brodu koji usput obilazi grad. Ako to ne upali onda u prodavnicu na metro stanici Palais Royal na liniji 1, ogroman izbor kristala i polu dragog kamenja u svim oblicima (sirov, kotrljan, secen, ugradjen u nakit), nije preskupo. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Bezbedno je osim ujutro u nedelju i ponedeljak. Lumpuju do 10 ujutro bukvalno i voze nazad pijani/idu peske u oba slucaja ne preporucuje se nista osim metroa (to su nam rekle recepcionerke, igrom slucaja poreklom iz Srbije). Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Nisam jos prebacila slike, otvoricu temu kad to uradim. Dodatne napomene: Sve se moze slikati, nisam videla da je u metrou zabranjeno. U nekim muzejima naravno ne moze ali ono sto me je zapanjilo je da se moze slikati u samom Versaju. Sto cini obilazak nemogucim jer ne samo sto je guzva neko svi oko vas skljocaju a ne znaju ni sta slikaju niti su svesni gde se nalaze, kao zombiji. Japanci (i njihove zene) ce najcesce imati mnogo bolju opremu od vas sto neke ume da frustrira :P Od i do aerodroma uzmite Paris Shuttle, on se unapred dogovori, kad stignete do dizanja prtljaga pozovete ih na broj koji vam daju, pozivni je +33 (s mobilnog, kao besplatan je broj i kazu da moze sa govornice na aerodromu ali iako je besplatan treba vam kartica za telefon koju nemate cim stignete) i kazu vam gde da izadjete i sacekate. 19 EUR vozacu na ruke. Povratak vam zakaze neko sa recepcije, ostavi vas bas na vasem terminalu. Bolje je od metro varijante jer je mnogo naporno, em guzva em nema pokretnih stepenica a ima dosta presedanja. Tax Free salter ima na svakom terminalu, ponesete onaj papir iz prodavnice i pokazete robu i pasos. Napomena za Lido/Mulen Ruz/Crazy Horse: zahteva se formalno oblacenje, imajte u vidu kad se pakujete.
Gonzales Posted September 16, 2008 Report Posted September 16, 2008 Bio sam u: Tajland - Bankok - Pataya Do tamo se putuje: U principu, trenutno milslim da nema direktan let. Ide se najcesce u Atinu ( oko 2 sata leta ), a onda dugih 10-11 sati do Bankoka Lokacije koje ne smete propustiti: Bukvalno svi hramovi u Bankoku, Farme krodkodila, slonova i cveca, plovece pijace i sve moguce vrste otvorenih trgovina, Koralno i Rajsko ostrvo - pod obavezno, Tajlandski boks u kafani ( ring na sred kafane, dok vi vecerate ) Preporuceno doba godine: Jul-Avgust ( ocekujte 10 minuta pljuska skoro svaki dan izmedju 1 i 2 sata poslepodne, medjutim u 2:15 sve izgleda kao da se nista nije ni desilo ) Preporuka za jelo i pice: Sva jela koja postoje u evropi u glavnom su i tamo zastupljena. Orijentalna kuhinja i njihova domaca hrana, su najbezbedniji u velikim restoranima, koji su zaista pristupacni i uglavnom su ispunjeni turistima Preporuka za transport: Avion do tamo, a na tajlandu je popularna vrsta prevoza u mini pick-up ovima, koji su neki pandan nasem linijskom taksiju. Gliseri ka ostrvima su takodje opcija Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Oprema.....pa ima dosta radnji ali pitanje da li je to sve original, cene su nize nego kod nas i do 20%, bar na mestima gde sam ja to vidjao. A za smirivanje bracnog druga ima mnogo opcija, od beskonacnih rafova nakita, masaza na plazi ( vrlo profesionalnih, uprkost mestu na kom se nude ), pa sve do striptiza u oblasti crvenih fenjera ( koja predstavlja bukvalno svaku poprecnu ulicu u Pataya-i i bukvalno je crvena nocu) za one slobodnije parove ;) Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Prilicno je bezbedno, s'tim sto ne treba, ici u bas neke zabite krajeve grada, sto se Bankoka tice, grad je ziv 24/h kao beograd u 2 popodne. Pataya je druga prica i tamo nije problem, jer su vecina populacije u stvari sami turisti. Ipak treba se svugde pricuvati, jer je kultura drugacija od nase, a samim tim i neki obicaji. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Nemam nista skenirano, posto je sve na filmu Dodatne napomene: Prelepa zemlja, koju svakako treba obici ako je moguce, bar jednom u zivotu. Nije skup boravak tamo, koliko sam transport. Za one sa avanturistickim duhom, moguce je i nalazenje privatnog smestaja ali to bih ipak preporucio hrabrijima, jer tamo engleski nije jaca strana, a i tajlandjani ne umeju da izgovaraju neka nama poznata slova, pa je i engleski koji pricaju prilicno nerazumljiv. Cenkanje je moguce za dosta stvari ali se prevashodno odnosi na ugovaranje izleta. Pre poste hramovima, treba se raspitati da li je dozvoljeno slikanje unutar hrama ili mora krisom bez blica. Takodje za zenski deo populacije, je vazno napomenuti da monasi, koji su u nekoj fazi ucenja, ne smeju imati bilo kakav fizicki kontakt sa zenama, jer u suprotnom moraju taj njihov proces da pocinju ispocetka, tako da je besmisleno ih juriti po ulici da se slikaju sa vama ako ste zensko, u smislu da ih grlite ili slicno. Cak i ako pristanu, primeticete da stanu na oko metar od zenske osobe, za svaki slucaj. Napojnice na Tajlandu su ocekivana ali ne i obavezna stvar.
Gonzales Posted September 16, 2008 Report Posted September 16, 2008 Bio sam u: Tunis - Tunis, Souse, Port el Kantaoui Do tamo se putuje: Avion oko 2 sata Lokacije koje ne smete propustiti: Medine ( stari grad ) u svim gradovima koje posetite, Izlet u saharu ( traje dva dana i prilicno je naporan ) i izlet u Tunis Preporuceno doba godine: Preko cele godine Preporuka za jelo i pice: Sve, cak je i hrana na ulici cista i pristojna Preporuka za transport: Taxi, fijaker Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Foto opremu nisam nasao, a sto se poklona tice, sokaci u Medinama su prepuni svega i svacega, pa i vasih licnih stvari ( odzeparenih pre par trenutaka ) Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Izuzetno bezbedna zemlja, samo se treba paziti dzeparenja, koje su doveli do savrsenstva ( od dece do staraca preko 80 godina ), osim toga, turista je tamo zasticen kao beli medved Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Sve je na 8mm filmu ostalo Dodatne napomene: Cenkanje, cenkanje i samo cenkanje. Bukvalno za sve, osim u hotelima ili radnjama kod kojih na ulazu pise FIXED PRICE. Taxi, trgovine, sokaci.....cenkanje. Nemojte se stideti, arapi vole i dobru pricu dok se cenkate, tako da mozete izmisljati do mile volje, ocekujte slicu pricu i sa druge strane. Donja granica cena se granici samo vasim bezobrazlukom. Preporucljivo je nakon kupljene robe, teskom mukom iscenkane, castiti prodavca nekim dinarom. Ipak se sve zarsi na osmehu jer primera radi, moje cenkanje za neku stvar na bednih 2 eura, posle pola sata cenkanja i svadje se zavrsilo tako sto mi je prodavac uz osmeh priznao da stvar kosta 0.25 eura :). Znaci uvek ste na gubitku. Zenski deo treba da ocekuje, beskonacno dodirivanje i dobacivanje prodavaca, koji to ipak rade na neki simpatican nacin, tako da ne izgleda napadno ali ume da dosadi. Alkohola nema NIGDE, tako da to mozete slobodno da zaboravite. Ukoliko vas ne mrzi, ustanite ujutru pre izlaska sunca, fotografisite predeo ili samo setajte po plazi. Ukoliko se odlucite za izlet u saharu, put je oko 1200km sa nocenjem u hotelu na rubu sahare. Ponesite, dodatne baterije i memorijske kartice obavezno, jer je taj put prepun fenomenalnih lokacija ( El jam - drugi najstariji koloseum, Mat-Mata - naselje zemunica, Sahara, jahanje kamila i simulacija starih borbi arapa na konjima, lokacije snimanja filmova star wars - sa jos uvek akutelnim kulisama, najsevernija tacka sahare, Isuseno slano jezero, cuveno po svojoj neprohodnosti, dolina prekrivena kristalima soli, tako da sticete utisak kao da se vozite po polju dijamata.......i jos mnogo toga ) definitvno mnogo stvari ima da se vidi. Eh, da, i obavezno ulica Marsala Tita u Tunisu ;)
DeepBlue Posted November 10, 2008 Report Posted November 10, 2008 Bio sam u: Hurgada, Egipat Do tamo se putuje: Avionom, let traje nekih 3 sata, 10 min gore dole. Najcesce su to carter letovi. Uvek probajte da ganjate varijantu direktnog leta jer su nase agencije bezobrazne pa 'zaborave' da vam podare informaciju da se leti sa stajenjem u Kairu. To ne bi bio problem u dolasku, ali u povratku isto tako 'zaborave' da vam kazu da se vise ne leti iz Hurgade sa stajanjem u Kairu, nego se ide autobusom do Kaira (a to je 450km) pa tek onda na avion za BG. Stoga, oprez Lokacije koje ne smete propustiti: Pa sad, Hurgada kao Hurgada i nije preterano zanimljiva. Najveca atrakcija je sigurno samo Crveno more koje je apsolutno fantasticno. Ronjenje sa bocom svakako preporucujem svakame. Lokacije oko Hurgade su jedne od najpoznatijih i najposecenijih ronilackih destinacija na svetu prvenstveno zbog fantasticnih koralnih grebena. Za ronjenje je mozda bolja kombinacija tamo traziti neku agenciju da vam to organizuje jer je prilicno jeftinije nego kada uzimate izlet koji organizuje vasa agencija (€45 naspram €25). Ko ima kuciste za podvodno fotografisanje, neka mu bude obavezan deo prtljaga, nece se pokajati. Ja sam probao sa onim jeftinim filmasima za podvodno, ali nisu dobri rezultati. Od ostalih izleta tu je poseta beduinskom selu, koje i nije pravo, nego turisticko beduinsko selo, u pravo nema niko pristup, pa onda poseta Rajskom ostrvu, koje i nije bas nesto, barem meni i naravno poseta Luksoru i Kairu, pa ko sta vole. Preporuceno doba godine: E ovo je vrlo interesantno. NEMA GA! Naime, sezona u Egiptu nije u vreme kada je kod nas. Tamo pocinje negde u oktobru kada dolaze prvenstveno Rusi i skandinavci. Zacarani krug posete Egiptu je u tome sto u ono vreme kada tamo ide vecina ljudi odavde, a to je avgust ili septembar, tamo su nesnosne vrucine i svaki boravak na suncu moze biti vrlo nezgodan, vetar jako duva sto otezava boravak u moru zbog velikih talasa pa to onda i nije bas neka velika sreca. Odlazak sredinom oktobra, a ja sam tada bio, je dobar sto se tice vremenskih prilika, vetar splasne, sunce je kao kod nas negde sredinom ili krajem avgusta, u hladu nekih 29, a na suncu malo preko 30. Ono sto ne valja sa odlaskom u oktobru je sto mrak vrlo rano pada, u pola pet se vec lepo ne vidi, a u pet je vec pravi mrak maltene. Meni se to recimo nije nikako svidelo, a u agenciji su naravno 'zaboravili' da mi to napomenu. Sto se tice mora, kupanje je opcija otvorena maltene cele godine. Preporuka za jelo i pice: Nemam ih. Nije mi se svidela bas nesto egipatkska hrana. Pristojna je, ali prilicno drugacija od nase, dosta zacina i vrlo cudne kombinacije. Samo mala naponema. Ako vam tamo ponude piletinu ili je vidite na meniju u restoranu, imajte na umu da oni kokoske ne gaje, to je sve golubije meso. Nije da mu nesto fali, ukus je kao pileci, a i nije to naj stakor sa krilima sa nasih ulica, ali je opet malo cudno. Preporuka za transport: Taxi i nista drugo i budite spremni na cenkanje. Neka uobicajena cena je 10 egipatskih funti za prevoz od tacke A do tacke B iako ce vam oni uvek traziti vise. Posto taksista ima na svakom koraku, dovoljno je da krenete da se udaljavate od vozila i oni odmah pristaju na cenu koju ste ponudili. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: UH! Nema foto opreme u Hurgadi, kratko i jasno. A za smirivanje bracnog druga ili lepse polovine, naoruzajte se konjskim zivcima jer je cenkanje tamo sve. To je ritual koji ne mozete da izbegnete, kao ni ono sto oni zovu welcome drink, a to je caj od hibiskusa. U svakoj radnji ce vam ga ponuditi ako hocete nesto da kupite pa i ako necete i jako se ljute ako odbijete. Ja mrzim to cenkanje i uspeo sam da ga izbegnem do poslednjeg dana, a onda su mi naplatili svih prethodnih 10 dana izbegavanja :( Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Relativno je bezbedno, ali samo relativno. Nikako ne preporucujem da devojke hodaju same, pogotovo ne starom Hurgadom (stara Hurgada se zove Sakala i vrlo je haoticna, prljava i bez ikakvog reda). Njima je potpuno normalno da devojkama svasta dobacuju pa cak i da pokusaju fizicki kontakt, a policija vas sigurno nece tu zastititi. Najbezbednije je u Marini. To je novo naselje i potpuno je mirno i lepo. Nova Hurgada, a zove se Memša, je mnogo bolja od stare, uredjenija je prilicno i ima vrlo lepo i dugo setaliste. Nikako, ali nikako ne ulazite u sukobe sa Egipcanima, samo cete zaglaviti u zatvoru, a tamo nikako nije lepo. Vodu njihovu nemojte ni pod kojim uslovima da pijete, samo i iskljucivo flasiranu, ali to vam svakako kazu i u agenciji. Obavezno piti Antinal, zute tabletice, jer ce te bez njih sasvim sigurno dobiti stomacni virus i mozete da otpisete najmanje dva dana onda. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...mp;#entry679270 Dodatne napomene: Kazu da je Sarm el Seik bolji od Hurgade, a da je najbolje mesto za boravak u Egiptu El Guna, nalazi se nekih 15 kilometara od Hurgade, sva je ispresecana kanalima sa morskom vodom i sto je najvaznije, Egipcani nemaju tamo pristup, osim onih koji tamo rade.
jiggy Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Bio sam u: Mallorca Do tamo se putuje: Avion. 2h frtalj Lokacije koje ne smete propustiti: La Seu, muzeji, plaze, Bellver, Formentor Preporuceno doba godine: Pa, ja sam bio od 3. do 15. septembra i kasnije ne bi trebalo ici iz razloga sto od 15. menjaju radno vreme tj prestaje turisticka sezona Preporuka za jelo i pice: Steakhouse u Burger King-u :D Shala. Mediteranska kuhinja. Preporuka za transport: Odlicno organizovan javni prevoz po Palmi. Ali ja sam, kao i vecina turista, uzeo rent-a-car, Ford Fiesta sa klimom i cetvoro vrata izadje 190e za 5 dana. Pazite u kojoj agenciji uzimate. Nemojte uzimati na aerodromu jer, ukoliko nemate kreditnu karticu, Avis i kompanija traze 400e kao garanciju. Ja sam uzeo u Palma Autos i dao sam im 50e koje sam dobio nazad, u celosti. Strasno su kulturni u saobracaju. Gotovo neverovatno kada odete sa Divljeg Istoka na Zapad. Za prekoracenja od 20-tak kilometara vas policija ne dira! Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: O, sudbo kleta, ne nadjoh specijalizovne radnje foto opreme!! Ali zato ima mnooogo trznih centara. Tehnicka roba je malo jeftinija nego kod nas, ali nista drasticno. Zato su butici debelo ispod nas. Preporuka je Factory Outlet Store komplex na izlasku iz Palme u kojem su cene fabricke, i, samim tim, vrlo povoljne. Primera radi : patike u Diesel-u 50e, papuce 15-20e, majce 20-40e. A o Nike-u da ne pricam! Stvarno kvalitetna roba je 20-25e. Kod nas 50-70e. Obicne, jednobojne majce, sa vezenim znakom su 8-12e. Patike 50-70e itd. Inace, da bi stekli sliku koliko nas Misko pljacka, na svakoj etiketi stoji MSRP (preporucena maloprodajna cena) i ona je 50-100% veca od gore navedenih. Bezobrazluk!! Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: None. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Moram staviti par na Photobucket. Bice update. Dodatne napomene: Cene prehrane su nize nego kod nas. Ne treba vam medjunarodna vozacka dozvola. Mallorca ima vise lezaja nego CELA Grcka.
jms_uk_2001 Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Bio sam u: Minsk, Belorusija Do tamo se putuje: Ja sam leteo avionom, znam da ljudi idu kolima/vozom [dobra stvar je da za nas pasos ne treba viza] Lokacije koje ne smete propustiti: Nacionalnu biblioteku [vrlo neobicna zgrada, ali moze se otici na krov - 23. sprat odakle je dobar pogled], razni parkovi, mostovi sa katancima koje su parovi okacili Preporuceno doba godine: Leto [mada kazu da je i zima interesantna, samo dosta hladna] Preporuka za jelo i pice: Ekspres Restoran 'Lido' na prospektu Nezavisnosti Preporuka za transport: Moze se peske dosta obici - a i metro je brz i ide cesto. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Za foto opremu nemam saveta, za ostale stvari mozda dve velike robne kuce: GUM i CUM. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Izbegavati fotografisati policiju i vojsku, definitivno ne slikati predsednikovu palatu/rezidenciju. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: http://img241.imageshack.us/img241/6692/ajms6593.jpg Dodatne napomene: Registracija u policiji obavezna ako se ostaje duze od 3 dana, kreditne kartice se ne primaju svuda, debitne jako slabo. Dosta spomenika iz SSSR perioda.
blade_bre Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Bio sam u: Austrija - Bech Italija - Sirmione Belgija - Brisel, Louven Holandija - Amsterdam, Groningen, Roterdam Turksa - Istambul Svedska - Uppsala, Shtokholm Danska - Kopenhagen Nemacka - Berlin Francuska - Paris, Reims, Argeles sur Mer USA - NY, Florida Malta Madjarska - Budimpesta Ex YU da ne racunam... Do tamo se putuje: Uglavnom avionom (momondo.com koristim za karte). U Fra i Nemacku sam isao busom, extra dzabe, al preko 20h... Lokacije koje ne smete propustiti: Istambul - fantasticni pejzazi, extra pijace, ali je jako prljavo pa kome ne smeta... Pariz - pored opste poznatih stvari obavezno muzej Dalija i Picasa, kao i nocni zivot na monmartu Reims ima katedralu gde su krunisani Svi (osim 2) kraljevi Francuske, super je. Argeles sur mer - MORE :) Kopenhagen - muzej medicine gde se moze videti jeziv nacin lecenja pre samo 200 godina na primer. Preskocite malu sirenu, nista spec... Italija - bio sam samo na jezeru Lago di Garda i super je... mada nista spektakularno Brisel - Centralni trg je fantastican! Svedska - Uppsala ima fantasticnu biblioteku i gomilu fakulteta koje valja obici, izuzetno je moderno USA - NY je sam po sebi mesto koje treba videti. Sta me je fasciniralo: Empire state building, Apple store 5th AV, Central Park, MoMA, Guggenheim museum... Florida - nista spec, ako odem opet u USA necu ici tamo (licni utisak...) Berlin - Obavezno pogledati Brandenbursku kapiju Preporuceno doba godine: Svedska - zima, nema puno vetra Danska - bilo kad samo NE zimi! Puno vetra i kise Malta - leti, zimi je lepo (bio sam u decembru) ali nije za kupanje :-( Sve ostalo sam video po manje vise toplom vremenu... sto i preporucujem :) Preporuka za jelo i pice: New York - tamo ima hrane sa svih strana sveta, isprobavao sam stalno nesto drugo, od Japana, preko Vijetnama, Kine, Indije do Juzne Amerike i cak Rumunije :) Tako da - vodich u ruke i potrazite sto vise mozete. Brisel - isao sam redovno u Brisel jedno 2 godine pa mogu pouzdano da tvrdim da se ne sme propustiti bar Delirium gde mozete naci oko 2000 (dve hiljade) razlicitih piva! Ziveli :-) Holandija - ne ocekujte previse bezakonja kako neki vide ovu drzavu... Ljubljana - Potrazite FUNKY BAR, super je klopa i extra kokteli Bech - preko puta velike katedrale je 12-to spratnica (~12) i na vrhu je klub sa Extra koktelima (malo je skupo do duse, ali je super) Pariz - "Piano bar" na monmartu. Ako neko ide neka mi se javi, tamo mi radi drug (svira klavir) Malta - riba je specijalitet tamo, izvrsna je u svim restoranima Preporuka za transport: Skoro svuda radi METRO. Danska ima vrlo komplikovan sistem, pa pitajte nekog da objasni. Malta nema nikakav sistem, morate imati nekog da vas vozika, ili taxi. Istambul - pazite se taxista deru kao ludi. Metro u Berlinu je malo sporiji... Nekad ide i sat vremena s kraja na kraj grada. Parishki metro je malko komplikovan, uzmite kartu obavezno. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Nisam imao nista od opreme na putovanjima, tako da nisam previse obracao paznju, ali znam da u New Yorku treba izbegavati prodavnice koje nisu sertifikovane (potraziti na netu). To mi je puno ljudi koji zive tamo reklo. Pariz je JAKO romantican, ako idete sa lepsom polovinom samo sacekajte zalazak sunca i sve ce biti u redu... Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Jedini grad gde sam se plasio za svoju bezbednost je bio Istambul, tako da idite u grupi, i nemojte zalaziti u ulichice. Na Floridi ima ajkula :-) New York je JAKO bezbedan zapravo, mnogo puta sam bio tamo u toku leta pre 2 godine, i Nikad Nista nisam ni video, a nista mi se nije ni desilo naravno... U Briselu se puno krade. Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Berlin kupola Berlin kapija Malta panorama Malta arabian style Francuska - Argeles sur Mer, pena party Paris - Notrdam Paris - Zalazak sunca nad Senom Paris - Ajfel Paris - Piano Bar Paris - Koleginice u Diznilendu Paris - idioti u Dizniledu New York - moja omiljena slika! Pogled sa Empajera Brisel - obaveze :-) Brisel pred sastanak Danska - tipican pogled Mislim da je dovoljno, imam na FB mnogo vise ako nekog zanimaju putovanja :) Dodatne napomene: Jeftina tehnika - USA Dobra klopa - Francuska, Brisel Najbolje vino - Reims (Fra) Najbolje pivo - Brisel pa Reims (Fra) Dobre zenske - Svedska, Francuska, Slovenija Dobre zurke - Holandija, Francuska Sve na vreme - Berlin Sve kasni - Istambul Dobri momenti za fotkanje - Malta Dobri ljudi (u dushi) - Amerikanci (nemojte me ubiti zbog ovog, al takvo je moje iskustvo)
MissionVao Posted July 17, 2009 Report Posted July 17, 2009 Bila sam u: Minhen, Frankfurt, St Peterburg Do tamo se putuje: U mom slucaju Lufthansom za relativno male pare, posle teske kombinatorike datuma i vremena poletanja :D Ka i od Nemacke dobijate pisljivi sendvic (hleb rasecen i zadenut snit edamera), ka i od Rusije neki smrt-gulash, ima ukus kao teletina u katranu. Al zato dobijete Toblerone/Bounty :D Lokacije koje ne smete propustiti: Minhen - shetnja oko reke, Kineska kula, pivske baste... OBAVEZNO izlet do Chiemsee!! Do tamo se ide brzim vozom koji stize za h vremena (mesto Prien am Chiemsee) a odatle mozete do mesta Gstadt, ostrva Herreninsel, Fraueninsel (brodom). Za 2 osobe povratna karta do Prien-a je 30-40eur, voznja brodom (Prien-Herreninsel-Fraueninsel-Prien) 10ak eur po osobi. St Peterburg - to vec i ptice znaju :D Ermitaz, muzej pomorstva (sme da se slika), muzej artiljerije, zooloski muzej (isto sme da se slika, ima oko 500.000 prepariranih eksponata), voznja Nevom brodicem garantuje super pogled ako krenete u sumrak. Inace sunce je zalazilo tek oko ponoci pa zbog umora nisam stigla da napravim nocne fotke. Krajem juna je tek dramaticno - imaju bele noci. Idite i do Peterhofa (preporuka je da idete brodom, oko 1000 RUR-a za 2 osobe s povratkom, videcete Finski zaliv) i Carskog sela, ako stignete. Moze i do Lomonosova i nekih ex-finskih uporista. Preporuceno doba godine: Meni bese fino sad u julu mada ume da bude naporno toplo (u Nemackoj). Mozda septembar. U St Peterburgu je ovo definitivno bilo najbolje doba (oko 23 stepena sve vreme) Preporuka za jelo i pice: U Minhenu sam jela po pekarama i Italijanskim restoranima, jedno je sigurno - nikad necete biti gladni. Sve vrvi od predivnog peciva, kobasica i Thai-Kineske-Sushi klope. U St Peterburgu imate fenomen - kafanice gde se prodaje klopa i kafa za male pare. Rucak je oko 200RUR (znaci kad sami iskombinujete pekarski krompir, batak, salatu u pristojnim kolicinama) ali je zato espreso los i kosta 70-100 RUR :( Nista nemojte kupovati sto ne morate jer je 50-100% skuplje nego na zapadu/kod nas. U Nemackoj obavezno jedite u pivskim bastama (kobaje+pivo). Preporuka za transport: Nemacka - S-bahn i U-bahn (S-bahn ide delom pod zemljom delom iznad), sve je perfektno, postoje direktne veze do aerodroma. U Rusiji sam isla peske posto mi je hotel bio u centru i ne bih htela da znam kakav je metro, mada bi trebalo da je vrlo efikasan. Nema karata nego se kupuju specijalni zetoni. Posto su mi Rusi postali gadni u roku od odmah stvarno mi se nije trljalo o njih po metrou :D Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Frankfurt ima veeeliku foto radnju izmedju sedista Mercedesa u Kaiserstrasse i pocetka Zeil ulice (glavna za shopping), u Peterburgu ima na Nevskom prospektu. Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Nisam primetila ikakve probleme. U Nemackoj je bilo toliko opusteno i bilo je tako mnogo turista da se ni u jednom trenutku nismo osecale cudno. U Rusiji je bilo zaista mnogo policajaca i raznoraznih vojnika pa nam je to ulivalo dodatnu sigurnost (nije da se tripujem da su supermeni) mada nismo isle van centra/kasno nocu. Kazu da u Peterburgu nocu na periferiji mozete dobiti batine od ksenofoba ali to zvuci i dalje mnogo bezbednije nego Beograd :D Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Bice uskoro na mom Deviantu (nadam se). Juce stigoh :D Dodatne napomene: Za Rusiju, ako planirate boravak do 30 dana, ne treba viza ako imate nov pasos. Sa starim treba i turisticka viza koju dobijate istog dana kosta 100 dolara (kosta manje ako cekate par nedelja). U Ljermontovoj se vise nista ne izdaje, ide se direktno u ambasadu. Pojavite se oko 6, dobijete broj i dodjete kad vam kazu. Kod Nemaca se pojavite neki minut pre 7 jer u 7 prave popis, ista procedura. U oba slucaja gotovi ste do 12-13h. Btw nemojte se tripovati 'ovo mi je prvi put da trazim poslovni sengen, bicu skroman i uzecu samo 3 meseca', odvalite odmah godinu dana. Mene su na salteru pitali sto nisam :D jbg.
mixic Posted August 14, 2009 Report Posted August 14, 2009 Bio sam u: Zakynthos, Greece Do tamo se putuje: Autobusom - 20-ak sati ili avionom direktnim letom 1h i 45min. Lokacije koje ne smete propustiti: Plaza Navagio, okolne plazice po zakintosu, Blue Caves ili ti plave pecine, najbolje je ici u obilazak oko ostrva brodicem, cena izleta je 25 E ali vredi videti sve te plaze. Preporuceno doba godine: Ja sam bila od 12-24 septembra i sooper sam se provela ,jedan dan je samo pala kisa, ali je bilo manje ljudi, tako da ako volite guzvu onda avgust. Preporuka za jelo i pice: Giros, giros, giros i naravno one njihove rakijice (shoot) mmmm shto je to lepo Preporuka za transport: Bagi iliti cetvorotockas, s obzirom da je ostrvo malo ja sam ga obisla za jedan dan , iznajmite obavezno bagija i jednu mapu ostrva i to je to. Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Ima dosta malih radnjica sa suvenirima i tako to. Nema neke posebne radnje, shoping..... Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu: Jako je bezbedno, nema incidenata , dosta gostuju englezi koji su pijani na svakom mestu ali su prijatni nisu ni bezobrazni ni napadni bas su smesni. Nikakvih neprijatnosti nema, bez brige Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Dodatne napomene: Sve u svemu jako sam se lepo provela tamo. do sada najlepsi provod, necete se pokajati.
MM007 Posted October 6, 2009 Report Posted October 6, 2009 Bio sam u:Zagrebu Do tamo se putuje:Kolima Lokacije koje ne smete propustiti:Gornji Grad, Bundek, pijaca Dolac Preporuceno doba godine:Jesen Preporuka za jelo i pice:Strudla Preporuka za transport:Gradski tramvaji Preporuka za kupovinu foto opreme i smirivanje bracnog druga lepim poklonom: Licidarsko srce Generalne preporuke u vezi sa bezbednoscu:Nijedan incident za mesec dana, Link ka lepoj fotografiji koju ste napravili tamo gde ste bili: Fotografije Zagreba Dodatne napomene: Za osrednje upoznavanje Zagreba, dovoljan je jedan vikend
Recommended Posts