neu3no Posted February 18, 2008 Report Posted February 18, 2008 Ja recimo, više ne verujem u koncept ulice, blokovi, zgrade, kuće. Meni je to postalo bezveze. Mislim da je moderan grad kakav je danas, jedna silom prilika stvorena, pogrešna tvorevina. Jedan promašen koncept koji hrani samog sebe, i zanemaruje i umara ljude koji u njemu žive, i da će ih na kraju i pojesti. Toliko ću o tome i neću da se upuštam u dalju diskusiju jer je to moje mišljenje. A šta ja zapravo hoću? Ovo što hoću može da vam bude zadatak. Imate punu slobodu da se inspirišete na osnovu toga i da dodate vlastite želje. Ja sam ljudsko biće i kao takvo ja volim zelene površine. Šta god drugo ljudsko biće reklo, i slagalo, ono prirodno i svesno i podsvesno voli zelene površine. Mislim na biljke. Hoću da moje dvorište ima izlaz na moj mali park. Neću da živim sam. Hoću da u mom kvartu ima bar jod 100 stanova i da svi imaju izalz u svoj mali park i da svi parkovi imaju izlaz na veliki park. Hoću da u tom velikom parku ima vode i da mogu da sedim na obali, na mekom. Na travnjaku. I da mogu da se osvežim ako je vrućina, ili da mogu da klizam po zaleđenoj vodi ako je zima. Hoću da je visoko, ali neću da padnem. Hoću da je sve stepenasto i da nikad ne mogu da padnem više od jednog sprata. I samo se malo ugruvam. Hoću da mogu lako i brzo doći do svih stanova u tom kvartu jer tu mi živi mnogo prijatelja. Hoću da mogu da se popnem u svoj stan lako i da siđem lako. Što stepenicama, što stazicama, mostićima. Hoću da mogu u svom stanu da sednem na sims i da mi bude udobno. Kockasto pod 90% mi nije udobno. Alo! Hoću da imam svetlarnik, i okrugle duboke prozore. Hoću da kad izađem na svoju terasu, mogu da sednem i legnem gde bilo i da mi bude udobno. Hoću da kad se spustim dole u park da mogu da sednem i da legnem da mi bude udobno. E sad sam gladan. Hoću da idem u prodavnicu, koja je iza. Super je blizu i dole je na severnoj strani gde i sve pdoravnice. I u tom kvartu, hoću da imam onoliko raznih vrsta prodavnica koliko mi treba za običan život. Tu dole prolaze i električna dostavna vozila i smetlarksa vozila. Mada je malo smetlarskih vozila jer zgrada u kojo hoću da živim ima integrisan efikasan sistem za odvod i sortiranje smeća. Različita vozila odnose papir, plastiku, staklo i metale. Hvala, bioskop mi ne treba, svako ima bioskop kod kuće. Ne treba mi ni pozorište hvala. Ljudi koji žive u ovom kvartu su dovoljno zabavno pozirište. Hoću da kad pada kiša, sva voda otiče u naše jezero. I da su svi pločnici, stazice, stepenice, čisti i bez blata. Nema blata. Blato koriste biljke. Ljudima ne treba. Hoću da su svi kvartovi tako spojeni id a su blizu. I da su neki uz reku i da sa mojim drugarima idemo tamo i to opet preko stazica i mostića sa kojima su svi spojeni. Ulice i automobili mi još ne trebaju. Smrde. zagađuju. Ubijaju. To neću. Kad dođem tamo do kvarta uz reku, tamo ima manje stanova u kojima se živi, ali gde god staneš, možeš da sedneš, legneš i uživaš. Možda zatpo što je čisto, a možda i zato što je sve to napravljeno da bude za ljude, a ne za vanzemaljce i njihova teretna vozila na sagorelu naftu. Taj kvart na reci, hoću da je mnogo lep. Da je sav isprepleten terasama, stepeništima, stazama, i mostićima i da je sav u malim travnjacima, parkićima i visećim vrtovima. Recimo da podseća na arhitekturu sa grčkih ostrva, ali sofisticiraniju. Na reci hoću da je baš mnogo lepo. Neću krntije od brodova i naftne mrlje i gvožđuriju i smeće. Neću ni automobile. Dovoljni su vozići na struju. Ali oni idu polako. Da. Oni ne trebaju da idu brzo. Hoću da svi oni ljudi, koji treba da idu negde brzo, jer im je takav posao, budu u svom brzom kvartu gde opet ne trebaju nigde da idu brzo. Mislim, baš me briga za njih. Ako oni žele da putuju negde brzo, onda moraju da se dovezu do stanice gde su im parkirališta i gde su njihova brza sredstva za prevoz. Tako odu do stanice do drugog grada, i parkiraju se i nastave put vozićima. I tako.. svašta hoću. Verovatno ću nastaviti da to isto želim.
Urbanista Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 Ovo je tvoje utopističko viđenje - neposredno se i apstraktno upuštaš u prilike da bi ih popravio iz glave, a pritom, svakako ne uzimaš u račun i same spoljašne faktore... Tako je utopija, u osnovnom značenju pojma – mesto kojeg nema, koje ne postoji. Nakon objavljivanja knjige Tomasa Mora o najboljem uređenju države, pojam „utopija" postao je sinonim za sve zamisli koje istražuju mogućnost idealnog rešenja, bilo organizacije države, odnosa među ljudima ili prestanka bilo kakvih sukoba i ratova, ali su u praksi neostvarljive, bez obzira na pokušaje. Mi živimo u distopiji, a u razvijenim zemljama ljudi najčešće žive u anti-utopiji.
neu3no Posted February 20, 2008 Author Report Posted February 20, 2008 Hoću ovakve biblioteke. Jer su pametne.
neu3no Posted February 20, 2008 Author Report Posted February 20, 2008 I hteo sam ovo da kažem i nisam znao kako. Ali ovi ljudi koji su stali iza ovog projekta su znali.
dobrikovic Posted February 20, 2008 Report Posted February 20, 2008 Postoji resenje za sve klik. I ovaj forum je vid toga, 1D svet. Vremenom neses imati avatar vec 3d lik koji ulazi i seda na svoje mesto u forumu. Dakle arh sutrasnjice je virtuelna.
neu3no Posted February 20, 2008 Author Report Posted February 20, 2008 Hm. Da. Neću second life. Neću cubicle i ekran umesto života, i neću da naručujem hranu kući. Pusti mašti na volju malo. Slobodno. Sviđa mi se ovo. Al ... nije to to. http://inhabitat.com/2007/02/22/green-towe...l-commune-2026/
dobrikovic Posted February 20, 2008 Report Posted February 20, 2008 Hm. Da. Neću second life. Neću cubicle i ekran umesto života, i neću da naručujem hranu kući. Nisam mislio na monitor, pre na nesto tipa Matrix ili Vanila Sky. To je jedini nacin da se svima udovolji. Jedna iglica u mozak i pec, resio si sve probleme.
neu3no Posted February 21, 2008 Author Report Posted February 21, 2008 Uopšte nije ideja da se svima udovolji. Već da svi žive u kako god hoće, ali u prostoru koji će da im neko od njih pametniji da odredi. Tačnije, isprojektuje i izvede. Neka tamo grupa ljudi.
neu3no Posted February 21, 2008 Author Report Posted February 21, 2008 E sad. ja sam mnogo zbunjen sa ovim radom. Emocije su mi pomešane i ja nisam siguran da li na štetu ozelenjenih naselja koja podsećaju na grčka sela, poželeo da živim u svetu gde bi ovako nešto bio bioskop, ili koncertna dvorana. Jean Nouvel Paris Symphony Hall Mene je ovoga strah. Jel tako treba? Opet mislim da bi život bio lepši pored ovog grčkog sela nego pored ovog monstruma.
neu3no Posted February 22, 2008 Author Report Posted February 22, 2008 Hvala Glavo. :) Kako verujem u zen budističke principe, ja darujem ove svoje ideje o, kako ja to zovem, Humanoj arhitekturi, koje bi ostale kod mene u glavi i skupljale prašinu, makar se neko okorisito o njih, dobio nagrade i priznanja. Ipak važnije bi bilo da bar 50 ljudi živi srećno u nekoj sredini koja bi bila inspirisana mojih idejama. Imam jednog druga ovde sa kojim bi voleo da te ideje pretočim u realan projekat, al i on i moja drugarica licencirani inžinjer arhitekture su kao i obično prezauzeti. Ono što je jedini problem sa mojim viđenjem sveta, jeste svojevrsna totalitatnost i uniformisanost. (kad budem vladao svetom jedino onda ću moći to da sprovedem u deloLOL) Ali ljudi bi bilo slobodni i živeli slobodno, a građevinarstvo bi moglo da se nadograđuje i da napreduje, ali isključivo kroz iste principe. A ti principi su podređivanje življenju, a ne arhitekturi kao egzibiciji, promociji, i dizajnu. Da su ljudi prepupšteni sami sebi, van urbanih centara koji su u vlasništvu moćnih korporacija... svedoče slike naselja iz svih delova sveta. Ovde gore svi žive. Oni koji rade ovde gore - nije im dobro. Ovde dole svi rade. Oni koji žive ovde dole - nije im dobro. A ovo je ta rupa bez dna i bez života i bez radnog elana.
Lucas Posted February 23, 2008 Report Posted February 23, 2008 i rad je zivot... ne vidim poslednju sliku?1 tesko da ce neko dobiti nagradu zbog toga sto je ovde procitao sta ti mislis. ipak u ovom tvom fantaziranju mi se dopada odnos prema prirodi i generalno prema zivotu. koliko sam uspeo da razumem (ili koliko imam neke svoje predstave o tome) ti si zapravo protiv digitalnog sveta, i za svet prirode? tesko ce arhitekta pretociti tudje ideje u vredno delo. da bi to sto napravi imalo smila mora da bude vodjeno NJEGOVIM idejama. a zasto ti ne probas da napravis grad? nema veze sto ne znas mnogo toga, probaj nekim skicama slikama cime god. Mislim da bi neki mastoviti neozbiljni crtezi odlicno odgovarali ovom tekstu, posto je i on u osnovi neozbiljan. Pritom ne mislim da je to nesto lose, zapravo i ne ocekuje se od nekoga ko nije arhitekta da razmislja o svim problemima funkcionisanja grada. Imas i neke propuste. zasto bi recimo izbacio pozoriste? vidi ideja mi je zanimljiva ali to moras da razradis - idejno. Ti u stvari pricas o nekoj vrsti komunizma jel da? Sve jednako za sve? Voleo bih da razradis malo pricu... najbolje da bacis na papir. na kraju krajeva, mozda bas ti dobijes nagradu.... naravno ako se posvetis ovome... Inace nisi prvi koj se setio ovoga. O tome se prica vec dugo i postoje realizovani gradovi koji su bas takvi (hm manje ili vise). Takodje urbani grad nije los. Ali nije ni idealan. ima dosta mana. Automobili su dobra stvar ali isto tako i losa. Steta je sto veliki procenat gradskih povrsina odlazi na ulice. zamisli da su to parkovi? sve u svemu, postoje car free gradovi, pusticu ti neke linkove cim nadjem...
-=: soNic :=- Posted April 21, 2008 Report Posted April 21, 2008 Ja sam ljudsko biće i kao takvo ja volim zelene površine. Šta god drugo ljudsko biće reklo, i slagalo, ono prirodno i svesno i podsvesno voli zelene površine. Mislim na biljke. Hoću da moje dvorište ima izlaz na moj mali park. Zashto ne i shumu, iza dvorca naravno, countryside. To se zove engleski bogatash a ne koncept :P
Dizajnzena Posted April 21, 2008 Report Posted April 21, 2008 Mozda se ubacujem sa nedovoljno informacija o svemu,ali dosta je polemisano o tom kakav treba da izgleda (idealni) grad,ali je sve na kraju ostalo samo na prici. Tesko je zadovoljiti i pojedince i drustvo. Ako na tren zaboravimo ono sto zelimo,mozda bi i nasli nesto pozitivno u cemu bismo mogli uzivati. Ipak mislim da svaki grad,njegova matrica,njegov duh nastaje upravo iz tog sto je nastao na `nepravilnom` metodom - metodom zadovoljavanja potreba.
miodragMC Posted April 23, 2008 Report Posted April 23, 2008 Na trenutak sam zamislio tvoj grad,parkove i jezero!Bilo je lepo cisto i opustajuce! A onda sam se vratio u realnost i prljavo sivilo relnog okruzenja i shvatio da to sto zelis nikada necemo imati! Mnogo je! Ali hvala ti za lepo putovanje!
neu3no Posted April 23, 2008 Author Report Posted April 23, 2008 Sad bi trebalo krenuti sa poslom da bi to bilo dostupno čukun čukun čukun unucima. Ili bolje da se svi odmah ubijemo ako će ovo što je sada aktuelno, da evoluira u nešto isto takvo, samo još moćnije i veće i zagađenije i nehumanije... brr ne mogu ni da zamislim šta bi to moglo da bude. Sirotinjske favele gde stanuje po 2 milijarde ljudi, poslovni blokovi gde su zgrade visoke po 2,5 kilometra, i nepregledni gradovi koji otimaju kopno od mora. I otimaju i otimaju i otimaju.
Dizajnzena Posted April 23, 2008 Report Posted April 23, 2008 @neu3no Sto si tako negativan?Urbanistima je posao da cine onako kako oni misle da treba,ne mozemo popraviti davno nastali sistem vrijednosti koji se vremenom poremetio. Uostalom sutra ces i ti da zivis u kosnici,tj.tvoji cukununuci,a oni nece ni kontati kako je bilo prije,sto ne znaci da ce im biti lose.Hocu reci,evolucija(socijale,arhitekture,nacina zivljenja...cega god) cini svoje.Eto i ti sad pises na ovaj forum,a prije 100god to nije bio standard.
umbra Posted September 7, 2012 Report Posted September 7, 2012 Ne zamerite što izvlačim temu iz naftalina. U stvari, znam da nećete jer ovakva tema ne može da zastari. Jednostavno, biće aktuelna sve dok nas ima. Nabasao sam na nju sasvim slučajno, idući tragom neu3no-vog komentara na fotku "Klupa na osami"...htedoh da vidim ko je lik koji može tako "bezdušno" da sreže nečiji rad, ma kakav god on bio, jer smatram da se i najnegativnija kritika može reći i na drugačiji način koji barem ostavlja nadu. Čak, sa dosta besa u sebi, počeh listati njegove teme, očekujući da u njima nađem autora-monstruma, bezidejnu facu spremnu samo na pljuvanje svega što vidi i čuje, iako me je, priznajem, zagolicala poslednja reč njegovog posta, a koja glasi...iskreno!?? I...oprostite na dugom uvodu...drago mi je što se GRDNO PREVARIH! E sad, drugo je pitanje, da li ću opravdati izvlačenje teme stare 4 godine i reći išta pametno i novo...naravno da neću, ali to me tek ne opterećuje ni malo! Svrha svih foruma je u razmeni, pa i sukobu mišljenja, ali ne samo mišljenja već i osećanja! Uh...ovde će me, kao više puta na mojim temama, zdušno dočekati bratija spremna da mi ukine i pravo glasa samo zato što ne delim neke od njihovih stavova! Daklem...samo reagujem i stidim se besa koji je bio u meni, verovatno kao unapred zauzetog garda koji je trebalo da me zaštiti od susreta sa monstrumom! A ono, gle radosti...susrećem čoveka koji je sve drugo a ne bezdušni monstrum, koji u svojim makar i utopijskim vizijama zaista iskreno želi svet lepši i bolji, ono ako ne za nas onda makar za naše potomke. Ništa novo, kazaćete, to mnogi od nas takođe žele! Tačno, ali u željama mnogih od nas primećujem daleko više spremnosti na uzimanje od tog potencijalno "lepšeg" sveta, a manje na davanje, i to ono koje za uzvrat ne očekuje ništa! Nije važno da li će se i jedna od njegovih vizija ostvariti, važno je da one postoje! One su znak onog dobrog u nama, onog iskrenog promišljanja kako nešto učiniti boljim i lepšim, pa i ako sami nemamo rešenja, makar naivno verujemo da će naše ideje dati poticaja nekom drugom. Neu3no, dragi prijatelju, kao slikaru po struci žao mi je što si prestao da crtaš. Nema ničega lošeg ni u crtanju uz pomoć table i računara, ali ne zaboravi da je crtež najsuptilniji EKG duše, da kroz dodir vrha olovke ili pera sa papirom...(verovatno i sa elektronskom podlogom table)...iz tebe izlaze najfiniji titraji tvoga bića, koji najdirektnije mogu da nam saopšte ono što želiš da kažeš ili ono što osećaš! Neko je ovde već rekao, kreni da crtaš svoju viziju grada i nas u njemu, ne opterećuj se time da sve sam rešiš, ne opterećuj se ni logikom, nju ostavi filozofima, utrči slobodno i u apsurd, ne razmišljaj ni časa da li je sve to izvodljivo, nisi ti ni urbanista ni arhitekta ni statičar ni inženjer, (možda i jesi nešto od ovoga, ali i to zaboravi dok crtaš)...samo se predaj crtanju, uživaj u zvuku škripanja pera po papiru i samo niži svoje predstave. Isprazni se do kraja, kloni od umora kao da si satima kopao! A posebno, ne misli o krajnjem rezultatu, nipošto o cilju i da li ćeš ga pogoditi...kažeš da te dira zen i budizam...onda moraš znati da je daleko važnije postati ISTO sa lukom, osetiti sam let strele i ne misliti o cilju i da li si ga pogodio. Jedna stara poslovica kaže: onaj ko je pogodio u centar, sve drugo je promašio! Strela će uvek nešto pogoditi, i ako se ne opteretiš ciljem, videćeš da će sve češće i češće pogađati tamo gde treba! I na kraju, nešto u vezi sa tvojom vizijom grada: pročitao sam negde da je Nikola Tesla tražio pare da bi sproveo u delo svoju temeljnu i sveobuhvatnu ideju kojoj je posvetio ceo svoj život. Naime, stao je pred J. P. Morgan-a, jednog od najjačih američkih bankara, čija je banka bila i pre par godina jedan od generatora najnovije ekonomske krize u svetu. Bankaru, koji je bio poznat po ulaganju novca u mnoge naučne projekte, izneo je viziju svojih energetskih tornjeva koji bi svim stanovnicima planete omogućili dovoljno jeftine energije. Naišao je na potpuno nerazumevanje i odbijanje, nakon čega nikada više nije smogao sredstva da nastavi sa radom. Zapisano je da mu je Morgan odgovorio: I šta onda ja da radim, gospodine Tesla, da prodajem ljudima antene? Poznato je da se Tesla žestoko protivio Ajnštajnovoj osnovnoj teoriji relativnosti, smatrajući taj put u nauci potpunim promašajem. Da li otkriće čestice brže od svetlosti nagoveštava pad teorije relativnosti, ostavićemo fizičarima da odrade? Za ovu temu indikativan je odgovor J. P. Morgana Nikoli Tesli! Da li ima ili nema velike svetske zavere, ne mogu da dokažem, iako verujem da ona postoji, ali sigurno je, i svet ovakav kakav je to svakodnevno potvrđuje, da vlasnicima najvećeg kapitala i moći nije stalo da rajski vrt učine mogućim za sve žitelje ove planete, već samo za one odabrane i malobrojne!? A glasovi onih poštenih naučnika koji tvrde da je sasvim moguće da ova planeta ishrani čak i dvadeset milijardi ljudi, utišani su do nečujnosti!
neu3no Posted September 7, 2012 Author Report Posted September 7, 2012 Hvala puno na ukazanom poverenju. Nepogrešivo si došao do same suštine na kraju teksta. Time se bavim poslednjih godinu i po dana, a poslednjih 10 godina sam se samo razmišljao. Iskoristio sam svu svoju pameti potencijal koji mi je dat da podignem svoju okolinu i svet na noge. I dižem ga i dalje. Na socijalnim mrežama i internetu je trenutno ludnica. Sklanjamo JP Morgana i Goldmana Sachsa i sve te sotonjare i to zauvek. Veruj mi. Pre dve godine niko živ nije znao za chemtrailse, gmo, bilderberg grupu, monsanto, komitet 300, haarp, eugenics, asmartame... itd. Danas svi znamo. Ja i meni slični širom sveta smo iskoristili svu moć interneta da se to sazna. Danas je to glava tema svih normalnih ljudi. Danas je to jedina tema svih ljudi koji ne pristaju više ni na jednu drugui viziju sveta sem onu, najsvetiju. Čiščenje terena za svet sutrašnjice. Eto. A Tesla, jao jao. Tesla nam je doneo mnogo problema. Takoreći, onako dobar nas je nesvesno kaznio što mi nismo bili dovoljno dobri. Nije sakrio, nije uništio svoje izume. Ne bi ovi zlikovci bili ovako drčni, da nemaju ono što je on sam stvorio i pokušao da sakrije. HAARP sistem je izgrađen prema njegovim nacrtima. Na nama je sad da budemo David protiv Golijata sa najmoćnijim oružijem u rukama koji je već krenuo da nas tamani.
inner universe Posted September 8, 2012 Report Posted September 8, 2012 Spakujes se i odes u Oregon. Most livable place in the USA (za ne znam koju godinu). Elem, preko dana uzivas u drvecu visine petospratnice koga ima ..pa to je sumska drzava (Ko je gledao Twin Peaks, X-Files znace, u stari Twighlight saga je snimana u Oregonu). Onda izadjes na terasu svoje drvene kuce sa kaminom i uzivas u pogledu na lokalno jezerce (blue lake ili recimo lake shasta), kad zaledi zimi, mozes i da se klizas. Ako si na Blue lake mozes da brckas noge zajedno sa patkicama i guskama koje su naviknute na ljude. Ako ti se ne brckaju noge mozes da sedis na travi u parku koji okruzuje jezero sa druge strane (sa one sa koje si krenuo su kuce iznad vode), gledas veverice kako skakucu i uzivas u zalasku sunca. U stvari, za veverice i zalazak sunca ne moras da ides do parka, dovoljno je da odes do svog zadnjeg dvorista pa ako imas srece druzces se i sa rakunima jer su oni prilicno cesti. Ako nisi bas za jezero onda mozes da uzmes kucicu u sumi na jednoj od lokalnih visoravni koje okruzuju centar Portlanda. Pogled je spektakularan i ako gledas na centar grada koji je ispod tebe. Svuda imas posebnu traku za bicikliste kojih je Portland pun. Posto si u Portlandu (trenutno) zavucen si dovoljno od okeana da ti uvece bude prijatno hladnjikavo da ponekad moras da upalis kamin dok pre podne ides na kupanje ispred kuce. Jednom mesecno imas neighbourhood party gde se svi iz kraja skupljaju na rostiljanju, a posto svake subote imas yard sale eto prilike da jos malo procaskate. Sve ovo samo na okeanu (tu vec nema kupanja) imas i u Cannon Beach i xy drugih mesta po Americi... jbg... Ne znam mrzi me vise da pisem, samo cu da se smorim...
neu3no Posted September 10, 2012 Author Report Posted September 10, 2012 Jel isti Oregon u kom je nedavno čovek otišao u zatvor jer je sakupljao kišnicu što je zabranjeno zakonom. Nekako mi to ne paše uz svet sutrašnjice.
okmijun Posted September 10, 2012 Report Posted September 10, 2012 msm, brate, koji ce mu KISNICA???????????? pa i ja bih ga uhapsio bre! sala, al ima istine....elem ja cu uskoro da samog sebe proglasim apatridom.... ovo je zivot
umbra Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 msm, brate, koji ce mu KISNICA???????????? pa i ja bih ga uhapsio bre! sala, al ima istine....elem ja cu uskoro da samog sebe proglasim apatridom.... ovo je zivot Milun je faca, družim se s njim već 7-8 godina svakog leta. Nekada je imao šarplaninca Medu...ako se sećam rekao je da ga je neko otrovao. Evo fotke Miluna i Mede iz 2004.g...(nadam se da autor teme neće zameriti).
okmijun Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 eto, vidis, svet je mali :) pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
inner universe Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Da oni imaju taj trip sa ocuvanjem zivotne sredine. Skupljaju ostatke hrane, skupljaju papir, djubre, pa i kisnicu koliko znam koja ide nazad u gradski rezervoar sa vodom. Cela stvar je otisla bestraga zbog necega sto je u sustini miks dobre ideje i paranoje od kraja sveta. To ce se resiti pre ili kasnije jer Amerikanci uopste nisu naivni kad su njihova prava u pitanju (za razliku od neke zemlje koju necemo imenovati). U svakom slucaju nama tamo komsije gaje kokoske jer nece da kupuju industrijska jaja, dok kucni prijatelji imaju svoju basticu u kojoj sade sve i svasta za svoj gros.
Ji 4Tze Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 okmijune, tako je baba a možeš i ti ako si metalac ko avatar - skupiš kišnicu i s pepelom iz šporeta pereš kosu.
Recommended Posts