Jump to content

Recommended Posts

Posted
ajde sada jos jedno glupo pitanje.

treba da uradim pripremu u CMYK-u. i uradila sam.

da li postoji mogucnost da je ne saljem na filmovanje nego da stampam na termofoliji . u corelu.

inace separacija je uradjena u ps-u. pa prebacena u Corel.

problem je u tome da je raster sitan. sutra cemo probati da je izvucemo na situ 120-ici.

ako bilo ko moze da pomogne, unapred zahvalna

ne moras da filmujes ko moze da te natera bas bi voleo da vidim kolor sa pausa

ako ti je tacka mala tj sitna to je zato sto je nisi odredila velicinu u foto sopu je poodrazumevano 150 lpi za ofset povecaj je tj smanji ovaj broj za tekstil sasvim dovoljno 55 do 60 lpi izaberi tacku elipsu uglovi za crnu 45 zuta 0 magenta 15 cijan 75 ali uglovi zavise i od toga koja je boja dominantna i na fotki pre separacije skenjaj levelima sve ispod 10 i sve iznad 80% ajo ti nije jasno idi u sito logiku i investiraj 10e u sefarov prirucnik za sito stampu tamo sve pise o ovoj temi. ako ostajes pri pausu a imas post skript stampac linijaturu mozes i da odredis u print fajlu ukljucis separaciju i upises linijaturu u sve cetiri boje i uglove rastera u korele ne znam gde se odredjuje oblik tacke ali ako radis sa pausa zaboravi

• 4 months later...
  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

evo napravih jedan tutorijal na YouTubetu, pa reko' da podelim sa vama... inace radjen je za jednog drugara, pa sam se obracao na "per tu" ;)

Tema je - Kako od "dizajnerskog" fajla u PSD - napraviti pause (ili filmove) za sito stampu na tekstilu...

Mozda nekome bude korisno... pozz svima

Posted
^ Dobar tutorijal ali je frka kada se želi od fotografije napraviti ovo što si napravio.

hvala na pohvali ;)

... za fotografiju moze da se koristi standardna CMYK separacija samo sa odgovarajucom linijaturom - ali to i ne donosi bas neke vrh rezultate.

... ali gledao sam u jednoj stampariji u Arilju da rade konverziju fotke (RGB ili CMYK) u 7-8 boja (spot) pa onda takvu separaciju stampaju... nije bas "foto" kvalitet ali izgleda odlicno. Za ovako nesto treba dosta iskustva i eskperimetisanja sa sitima i bojama.

PS - nadam se da cu uckoro napraviti jos kojekakvih tutorijala jer sam ubacio Snow Leopard pa mogu lako iz Quick Time-a da snimam video i uploadujem na YouTube...

pozz svima...

• 2 months later...
Posted

evo napravih jedan tutorijal na YouTubetu, pa reko' da podelim sa vama... inace radjen je za jednog drugara, pa sam se obracao na "per tu" ;)

Tema je - Kako od "dizajnerskog" fajla u PSD - napraviti pause (ili filmove) za sito stampu na tekstilu...

Dobra ideja, i trud za tutorijal ok. Mislim da je primenljiv na relativno jednobojne i jednostavne povrsine, ja bih radije trejsovao tvoju ilustraciju ili neku slicnu. Dobija se: izbegavas rasterizaciju i sve probleme od iste u situ ima ih podosta. Vektorizovanom crtezu mozes rucno da podesis preklapanje boja (treping) nekad nije najsretnije resenje prestampavanje boja (overprint) makar i u stampi tekstila koja podrazumeva grublja sita i veci nanos boje.

Pozdrav

Posted

... ali gledao sam u jednoj stampariji u Arilju da rade konverziju fotke (RGB ili CMYK) u 7-8 boja (spot) pa onda takvu separaciju stampaju... nije bas "foto" kvalitet ali izgleda odlicno. Za ovako nesto treba dosta iskustva i eskperimetisanja sa sitima i bojama.

Postoji objasnjenje ove tehnike u prirucniku konzorcijuma Sefar, Prodaje Sitologika. Jal je los prevod ili je isti skracen ali je dosta nejasno. Mislim da za tu akciju postoji poseban softver ali nisam siguran. Ja sam probao sa indeksiranim bojama u PS-u ali nocna mora, bice ipak da postoji softver za to. Ako neko zna kako neka objavi. Sto se tice cmyk separacije moze to lepo da se odradi na majicama ali mora da se fotka prilagodi mogucnostima sito stampe ( u praksi nista ispod 10% i maksimalno 75%) e tu je gore pomenuti Sefarov prirucnik podosta detaljan, Preporucujem kosta oko 10 e.

Posted

Sve sto je moguce vektorizovati treba vektorizovati a sto se tice fotografija tu ja koristim FastFilms koji se implementira u PS kao plugin i to je ono sto je BossCo video u Arilju.

Radi separacije u zavisnosti od tonskog raspona u 5, 7, 9 Pantone separata. Tacno je da je potrebno iskustvo u korekcijama.

http://www.atlasscreensupply.com/fastfilms.htm

BossCo, Mile i ostali ako vam je potreban ovaj plugin javite.

• 2 months later...
Posted

Pozdrav svima, nov sam u situ, tek neshto vishe od godinu dana... Radim u firmi koja proizvodi dechiju konfekciju, dakle shtampamo na majicama. Ja u toj firmi radim pripremu za shtampu, koristim Corel. Rad u njemu mi nije problem, ali iskustvo sa sitima jeste :) Nemam mnogo prostora za experimente raznorazne vrste. Nemam prostora ne zbog para, poslodavac je veoma voljan i rad da plati sve shto treba za napredak firme, ali je problem vreme i prekidanje serija... Pa se obratjam vama radi par saveta... Imamo dosta ideja za motive na majicama koje su 200% efektnije kada se ubaci neki blagi raster, ferlaufi raznorazni, senke, itd... Pa me interesuju vasha iskustva i saveti o linijaturama i oblikama tachaka (videh da se gore pominje elipsa). Koja linijatura ide na koje sito, kako izbetji moare, i koje su pogodne boje za rastere (koliko ja znam postoje vodene i uljane? (nemojte me streljati ako sam neshto zaboravio :) )) Majstor sa kojim radim, tj. koji je glavni, je starijeg kova, i slab je sa experimentisanjem, tj. nije voljan da probava. Od skora sa nama radi i jedan mladji dechko, ali nema iskustva sa sitom, pa je voljan za experimente i probavanje pa sam zato i krenuo sa ovim...

Hvala svima koji su tu da pomognu i da daju savete!

Posted

Jako je tesko odgovoriti ti na ova pitanja u par recenica ipak ces morati da odvojis vremena za edukaciju.

Prvo nisi naveo da li radite direktnu stampu ili preslikace.

Za direktnu stampu linijatura rastera je manje zavisna (oko 35 linija) od gustine sita nego li od vrste materijala na kome se stampa.

Ugao rastera takodje zavisi od vrste sita koje se koristi a generalno posto se radi o decijoj konfekciji jako je tesko odluciti se da li direktna stampa koja je postojanija ili preslikac gde ce rezultati rasterske stampe (do 50 linija) biti nesto bolji ali se u postojanost ne bih pouzdao narocito ako postoje sitni detalji koji izlaze iz glavnog motiva.

Posted

Hvala Klik.

Radimo direktnu shtampu, na manuelnom karuselu 6 boja (i 6 radnih povrshina). Pa sad, ne znam tachne gramazhe materijala na kojima radimo, ali su to npr: Singl, singl elastin (to mu dodje kao pamuchne majice), pa onda roko (onaj deblji kao za dukseve i trenerke) i plish (na plishu do sada nismo shtampali)...

Evo makar jedno pitanje konkretno... Koja je najmanja tachka za sito 90? mislim da nam je ono najgushtje...

Hvala!

Posted
Hvala Klik.

Radimo direktnu shtampu, na manuelnom karuselu 6 boja (i 6 radnih povrshina). Pa sad, ne znam tachne gramazhe materijala na kojima radimo, ali su to npr: Singl, singl elastin (to mu dodje kao pamuchne majice), pa onda roko (onaj deblji kao za dukseve i trenerke) i plish (na plishu do sada nismo shtampali)...

Evo makar jedno pitanje konkretno... Koja je najmanja tachka za sito 90? mislim da nam je ono najgushtje...

Hvala!

Za sito 90 niti(cm) 90x2.54(inch)=228.6:4=57.15 što bi značilo 57lpi, pomalo konfuzno al se nadam da ćeš razumeti.

Preporoke za ugao rastera 22, 52, 82 mada? kad su boje u pitanju uljane su zahvalnije za raster.

Posted
Razumeo odgovor! Nego odakle ta formula? Hvala!

Onako bez veze, svi sa vezu samo Milorad bez vezu. ;)

Probaj šta te košta, ima tu još mnooogo da se nauči, za početak sasvim dovoljno. ;)

Posted

Prvi savet za tebe od mudroga starca. Mani srpske manire nego knjigu u ruke i citaj. Knjiga je prirucnik konzorcijuma Sefar, prevedena, cami na policama sitologike i kosta cca 10 e. Ima tamo sve.

Pa me interesuju vasha iskustva i saveti o linijaturama i oblikama tachaka (videh da se gore pominje elipsa). Koja linijatura ide na koje sito,

Teoretski linijatura rastera se odredjuje mnozenjem linijature istoga sa 2,5 pa dobijes linijaturu sita.

Npr raster linijature 56lpi x 2.5=140niti /cm za sito. U praksi racunaj da je izmedju 52 do 58 linija rastera sito 120 dobar izbor trudi se da linijatura sita podeljena sa rasterom ne daje ceo broj npr sito 120:60lpi =2 sto znaci da ce se svaka druga tacka rastera naci na stecistu niri sita i prakticno biti zapusena. Sto se tice oblika tacke najpogodnija je elipsa bas iz gore navedenog razloga. I naravno zaboravi colore i prelive(ferlaufe) sa pausa, samo graficki film.

kako izbetji moare,

Moare se izbegava u sito stampi u dva koraka prvi je izbor uglova separacije. Poznato je da je ugao rastera od 45 stepeni najpogodniji sto se tice moarea i njega dodelis crnoj ili najdominantnijoj boji sem zute ona se najslabije vidi i malo utice na moare. za ostale dve imas opstu preporuku od

15 i 75 stepeni. U sito stampi se moare pojavljuje iz dva razloga prvi je klasicni graficki separacija boja podrazumeva cetiri mrezice stampane jedna pored druge i ta cinjenica dovodi do pojave moarea. Drugi razlog je ukrstanje mrezice sita i mrezice svake pojedinacne separacije. Ovaj problem se prevazilazi na tri nacina 1. Upotrebom fabricki izradjenih filmova razlicite linijature koji simuliraju upotrebu sita odredjene linijature pa vizuelno pratis u kojoj je kombinaciji moare najmanji. Metoda je skupa i kod nas je tesko doci do filmova. 2 Drugi nacin je da pre oslojavanja sita

svaki film konkretne boje zalepis na montazni sto sa prosvetljavanjem stavis sito na njega i trazis najpovoljniji ugao pa obelezis flomasterom poziciju filma sto je za tekstilce prakticno nemoguce sa obzirom da je na karuselu tesko ostvariti zakretanje sita. 3 Treci nacin je da za stampu kolora imas 4 sita sa mrezicom zategnutom pod najpovoljnijim uglovima 0 zuta, 15 cijan 45 crna 75 magenta. Gazda ti nece biti srecan ovim resenjem a ni majstori zatezaci sita ali je sema sasvim izvodljiva.

i koje su pogodne boje za rastere

Najpogodnije su su one koje su namenjene stampi kolora, premda kod plastisola koji prakticno ne susi na situ nemas frku. Vodene boje su sklonije susenju na situ i tu treba birati boje za kolor.

Vazan je i foto sloj tj izbor onog koji je namenjen stampi kolora. (emulzija) i nacin nanosenja foto sloj jedan prolaz kadicom sa spoljne strane da se ne bi stvorila velika debljina nanosa boje.

Vazno je pravilno izabrati lampu za osvetljavanje i optimalnu ekspoziciju izmedju 4-8 min. (podrazumeva se vakum sto) nista cigle i halogenka sa belim svetlom od 500w sa buvljaka

Koristiti samo obojena sita zlatno oranz(trazi duzu ekspoziciju) ili limun zuta (kraca ekspocicija)

nikako belu mrezicu jer rasipa svetlost i povecava efekat potkopiravanja (smanjenja najfinijih detalja) Podrazumeva se da su sita pravilno zategnuta i nisu drveni ramovi vec al ili celicni.

Potiskivac (rakel, guma) ostri novi bez ostecenja tvrdoce 75 ili vise sora, tvrdji ostrije crtaju ali izazivaju vece deformacije mrezice i lansiraju manje boje kod meksih obrnuto.

Moras imati pastu za stanjivanje boje u slucaju da je neka boja prejaka (obicmo magenta)

Takodje treba znati da je problem u stampi preliva cinjenica da ista kozistencija boje treba da stampa raster od 95 i 5 posto sto je tesko ostvarljivo, opsta preporuka (ima precizna tablica u na pocetku pomenutom prirucniku) je da je u situ ostvarljiv nivo procenta boje cca 10-15 i 75-85% sto zavisi od izbora finoce sita i rastera. Ovo moras srediti u foto sopu sa levelsima izaberes da najsvetlija povrsina bude cca 10-15% beli piker i najtamnija 75-80% tamni piker.

AJDE JOS JEDNOM KUPI KNJIGU PROCITAJ PA PITAJ AKO NESTO NIJE JASNO LAKSE JE TAKO PRICATI I NE ZAMARATI FORUM DUGACKIM NAPISIMA

pozdrav

Posted
Ne kažem da je pravi tutorijal i da treba ponešto da se prepravi i da se doda, ali može doooosta da ti pomogne u tome što želiš. I ja se bavim sito štampom pa mi je trebalo ovo što treba i tebi pa sam napravio ovaj tutorijal, bar za početak a posle ti istražuj i nalazi prave vrednosti.

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=71971&hl=

Korleone brez ljutis prepravljaj pod hitno tutorijal

Posted

Prvi savet za tebe od mudroga starca. Mani srpske manire nego knjigu u ruke i citaj.

Posle 25 godišnjeg drndanja po situ i više miliona kolora čoveku sam dao savet koji je tražio. Za knjigu se apsolutno slažem i sam sam ih isčitavao još pre nego što su prevedene. Nisam želeo da ga zatrpavam sa previše detalja jer momak tek počinje. Mnoge bitne stvari nisu ni napisane i do njih se dolazi praksom i mukotrpnim radom.

Posted

Maluk, nije se na tebe odnosilo vec na postavljaca pitanja Bustera, a svako misljenje informacija ili iskustvo meni je bar, dobro doslo, a to da nas svet ne voli citanje poznato je, Pozdrav naravno.

Posted

Fala gos'n mile. Fala josh jednom Maluk... Ja sam definitivno u odnosu na sve vas pochetnik... Imam jedva godinu dana 'iskustva' na situ... Par godina prakse na offset mashini, onda 6 meseci pripreme za offset kao posao, i posle sam radio pripremu za lasersko graviranje i na samoj mashini... Iza sebe imam jedno 20 povuchenih rakela :D I 23 godine zhivota :D

Radimo na poslu sa 6bojnim karuselom, dva medju sushenja (flash?) i tunelom za kranje sushenje...

Hvala za savete o colorima, mada ih mi i u glavnom ne radimo... Konkretno nam trebaju tako neke senke da odradimo i te stvari, ali mene interesuje posao kojim se bavim ja se zato i raspitujem. Za knjigu tju takodje da se raspitam, tj. da vidim da je nabavim u shto kratjem roku, jer me grafika interesuje, a i volim je...

Koristiti samo obojena sita zlatno oranz(trazi duzu ekspoziciju) ili limun zuta (kraca ekspocicija)

nikako belu mrezicu jer rasipa svetlost i povecava efekat potkopiravanja (smanjenja najfinijih detalja) Podrazumeva se da su sita pravilno zategnuta i nisu drveni ramovi vec al ili celicni.

Eto nama ko za k***c sva sita bela :D Imamo alu ramove al su sva bela koliko znam... Prichamo o nitima? Jel to mozhe da stvori neku senku pri osvetljavanju? To nisam bash skontao?

Posted

Eto nama ko za k***c sva sita bela :D Imamo alu ramove al su sva bela koliko znam... Prichamo o nitima? Jel to mozhe da stvori neku senku pri osvetljavanju? To nisam bash skontao?

Nema nikakve veze, samo guraj i biće sve OK.

Posted

To sa belim nitima koja dodatno reflektuju svetlost pa dolazi do problema jeste tacno ali konkretno kod vas je to na nivou teorije. Ne radite vi tako zahtevne stvari na kojima ce se ispoljiti taj "problem". Ma da je Mile apsolutno u pravu za zuta sita ne samo zbog boje vec i zbog finoce vlakna ugla preplitanja ne treba da se opterecujes time da cete imati problem u stampi zato sto radite na belim sitima a narocito ako snimate uv sijalicom - a iako ne snimate.

Sitostampa je dosta fleksibilna tehnika ali tek nakon stecenog iskustva. :D

Posted
Korleone brez ljutis prepravljaj pod hitno tutorijal

Ali, moraš priznati da za raster u jednoj boji izlazi kako treba, zar ne?

Ja sam odmah napomenuo da u koloru nije baš najbolje, ali čitajući ove tvoje primedbe, naučih ponešto.

Posted
- MALUK - Za sito 90 niti(cm) 90x2.54(inch)=228.6:4=57.15

- milekinez - Npr raster linijature 56lpi x 2.5=140niti /cm za sito.

Ako idem po malukovim instrukcijama za kinezovo sito od 140 niti (cm) x 2.54 (inch) = 355.6 / 4 = 88.9 LPI a ne 56 kako reche milekinez... Po ovome bih trebao da zakljuchim da za svega jednu liniju vishe stavim na sito od 120... Malo mi to nekako nelogichno...

Malo ste me sada zbunili? :D Lako sam zbunjiv shta da radim...

Zato sam i pitao odakle formula, voleo bih da mi se pojasni... I zashto se tako rachuna :) Pa eto... :)

Posted

Ako se bavite štampom na tekstilu(majice) sito od 140 sigurno nemate u radionici, raspitaj se kod "sitadžije" :D

Radio sam sa sitom 120 / 120lpi , al ne na tekstilu. Mile ti je dao dosta pametnih informacija, možda i previše za početak što zna da zbuni i stvori konfuziju. Odradite neku probu pa ako zapne tu smo.

Što se formule tiče, to je neko pametan davno uradio. Naravno, nije to Sveto pismo pa da ne može da se menja.