Jump to content

SITO ŠTAMPA

shonetow
 Share

Recommended Posts

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da li neko moze malo deteljnije da mi kaze kako se stampa na olovkama ?

1 napravis pripremu, 2 snimis sito, 3 razvijes, osusis, stavis u astal sito, 4 upasujes, 5 zagradis tamo gore na situ (da ti ne curi farba na nepotrebna mesta), 6 sipas boju, 7 podmetnes olovku, 8 zaklopis sito, 9 povuces rakel, 10 otklopis sito, 11 izvadis olovku, i 12 stavis je na susilicu. ako imas vise od jedne olovke, ponavljas od 7.koraka do 12og onoliko x koliko olovaka ima.

Jer zna neko gde moze da se nabavi onaj fomaster da se proveri da li je pvc kesa bombardovana?

:unsure:

pa pitas "kesadziju" jel' jeste ili nije - pa ako on kaze da jeste, a ispostavi se da nije - razlupas mu njokalicu sledeci x.

b.t.w. mozes isto da me cimas na pp konkretno sta digitalno ti treba (rezolucije/materijali ovo/ono...sto konkretnije - to bolje).

1 napravis pripremu, 2 snimis sito, 3 razvijes, osusis, stavis u astal sito, 4 upasujes, 5 zagradis tamo gore na situ (da ti ne curi farba na nepotrebna mesta), 6 sipas boju, 7 podmetnes olovku, 8 zaklopis sito, 9 povuces rakel, 10 otklopis sito, 11 izvadis olovku, i 12 stavis je na susilicu. ako imas vise od jedne olovke, ponavljas od 7.koraka do 12og onoliko x koliko olovaka ima.

pa pitas "kesadziju" jel' jeste ili nije - pa ako on kaze da jeste, a ispostavi se da nije - razlupas mu njokalicu sledeci x.

b.t.w. mozes isto da me cimas na pp konkretno sta digitalno ti treba (rezolucije/materijali ovo/ono...sto konkretnije - to bolje).

Cocece ti si car...

To je najbolji predlog "razlupas mu njokalicu" to ce i da mu se desi ako mu ne bacim bombu

Ljudi :( Kraj... :D Uzeo sam da radim nekih 100tinak majica, do sada sam radio neke male tiraze. Do sada sam koristio Lamberti vodenu i sad sam uzeo novo pakovanje i samo prvi otisak mi ok ispadne :( Sve posle mi zeza... lepi se, ma koliki off contact stavio, otisci su jako losi, znaci samo prvi mi lepo ispada :( kaj da delam :)?? uzeo sam danas usporivac, ali ni on ne pomaze :( sito je 45ica.....boje dakle Lamberti vodene... do sad mi se nije desavalo ovako nesto......heeelp

Jer ima neko neku ideju kako da se napravi neki tunelcic za susenej pvc kesa u toku stampe?

Pogledaj na youtube.com o sito štampi na majicama, pa ćeš videti i tunele za sušenje majica.

Kontam da je isto i za kese.

Onda, dovedi nekog majstora vičnog var aparatu pa neka iskombinuje.

Nije teško kao što se čini na prvi pogled.

Masine za sitostampu mozes videti i na www.tajmen.co.yu i ima firma iz Kraljeva "oprema".Inace sito stampu toplo preporucujem, jer je izuzetno kreativna i prakticno da nema ogranicenja podloge i materijala na kojima se stampa.Ne bih ti preporucio da pravis sam sto za stampu vec vidi da kupis neki novi ili polovni a za boje nema druge nego DIfol www.difol.absolutok, posebno za pocetnike jer su izuzetni za saradnju i tehnicku podrsku.

Moras imati corel photopaint ili photoshop da bi mogao uraditi sliku u rasteru.U principu i u jednom i u drugom programu uradis sledece: treba sliku da prebacis u black&white mode i tu nadjes opcije (half tone)Raster mozes podesiti kako ti se svidja a ono sto ti je bitno linije po incu (LPI) ako radis na tekstilu recimo da je nekih 55 linija po incu maksimum za kvalitetnije stampanje a za stampu na papiru zavisi od sita, boja...Ja licno najfiniji raster koji sam video da je uradjen na situ je 125 linija po incu ali na automatskoj cetvorobojnoj masini.Ako imas jos nekih pitanja, posalji mi na mail

• 1 month later...

Neki lik i moj ujak kupuju uskoro neku mashinu za sito shtampu, pa su me pitali da li bih im radio pripremu...

U Vrshcu, u shtampariji, gde sam radio praxu rade samo ofset, pa sam to kako tako skapirao... (nisam bash pazzljiv na chasovima, uvek u zadnjoj klupi i tako to... :P )

... u svakom sluchaju, potreban mi je neki tutorijal kako se radi priprema za sito shtampu...

unapred hvala...

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

ajde sada jos jedno glupo pitanje.

treba da uradim pripremu u CMYK-u. i uradila sam.

da li postoji mogucnost da je ne saljem na filmovanje nego da stampam na termofoliji . u corelu.

inace separacija je uradjena u ps-u. pa prebacena u Corel.

problem je u tome da je raster sitan. sutra cemo probati da je izvucemo na situ 120-ici.

ako bilo ko moze da pomogne, unapred zahvalna

• 5 months later...
Ladno nisam imao do sada priliku da koristim sito stampu, a mnogo me zanima i privlaci. Znam samo da postoje rucno pravljenje i karusel masine, ali kako se koriste to jos ne znam. Da budem konkretan, zanima me sledece:

• koje sve vrste sito masina postoje? Koje su najbolje i koji su proizvodjaci?

• koji je postupak izrade od npr. slike sa kompa pa do stampe?

• od cega zavisi kvalitet stampe? (da bi otisak na majici bio sto vecniji)

• hmmm... nesto sto bih trebao znati, a nisam pitao...

hvala...

1.Postoje karusel, za ravnu stampu, stampu na majicama, za okruglu stampu itd. Sve su dobre u zavisnosti za sta ti trebaju. Kod nas imas firmu Sitotehnika i znam da oni proizvode masine za sitostampu.

2.Sliku u Corek-u stampas na paus pa prenosis na sito. sve sto je crno tu ce proci boja.

3.Od boje koju koristis. Argon se najvise prodaje kod nas.Ima ih firma iznad.

4. Cena od da bi poceo od 500EUR pa navise.

• 4 months later...
Moras imati corel photopaint ili photoshop da bi mogao uraditi sliku u rasteru.U principu i u jednom i u drugom programu uradis sledece: treba sliku da prebacis u black&white mode i tu nadjes opcije (half tone)Raster mozes podesiti kako ti se svidja a ono sto ti je bitno linije po incu (LPI) ako radis na tekstilu recimo da je nekih 55 linija po incu maksimum za kvalitetnije stampanje a za stampu na papiru zavisi od sita, boja...Ja licno najfiniji raster koji sam video da je uradjen na situ je 125 linija po incu ali na automatskoj cetvorobojnoj masini.Ako imas jos nekih pitanja, posalji mi na mail

ne treba ti ni fotopeint ni foto sop bilo koji vektorski program ti to odradi samo treba znati osnovne stvari. ako je jednobojna fotka u grej skejl i odstampas na post skript stampacu linijaturu koju hoces tu je negde izmedju 50 i 60 lpi izaberes elipticnu tacku za sito je najbolja ugao rastera 45 stepeni. sa pausa slaba vajda ali ako moras ili ne znas da pustis film ili ti zao par evrica za isti samo napred. inace topli savet zaboravi kombinaciju raster i paus. veci je problem kako pozicionirati film na sito da bi se izbegao moare kod tekstila je to problem jer se film ne moze zaokretati mnogo zbog pozicije majice. da ako si ostao pri pausu a stampac ti ne podrzava post skript onda mora foto sop pretvoris fotku u grej skejl l pa u bitmap i u meniju koji se pojavi izaberi half ton skrin i rezoluciju pa u sledecem meniju frekvencija recimo 55 ugao 45 i tacka elipsa i stampaj da ne zaboravim moras da levelima podesis fotku da nema svetlije partije od 10% i tamnije od 80%