Jump to content

SITO ŠTAMPA

shonetow

Recommended Posts

Ladno nisam imao do sada priliku da koristim sito stampu, a mnogo me zanima i privlaci. Znam samo da postoje rucno pravljenje i karusel masine, ali kako se koriste to jos ne znam. Da budem konkretan, zanima me sledece:

• koje sve vrste sito masina postoje? Koje su najbolje i koji su proizvodjaci?

• koji je postupak izrade od npr. slike sa kompa pa do stampe?

• od cega zavisi kvalitet stampe? (da bi otisak na majici bio sto vecniji)

• hmmm... nesto sto bih trebao znati, a nisam pitao...

hvala...

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 years later...

Zdravo svima , posto uskoro treba da pocnem sa sito stampom na tekstilu , da li mozete da mi kazete sta sve treba od materijala ... Boje , emulzije... i cene tog materijala

Ono sto me takodje interesuje je, gde mogu da se nadju neke naj , najjeftinije majice naravno na veliko

Da se ne bi rasipali na milion topica, a pošto me mrzi da čistim onu prastaru temu koji je Crazy osakatio, proglašavam ovu zvaničnom lepljivom što se tiče sito štampe. Dakle, koga šta zanima/ima šta da ponudi/prodiskutuje/postavi pitanje, neka to uradi ovde.

Da se ne bi rasipali na milion topica, a pošto me mrzi da čistim onu prastaru temu koji je Crazy osakatio, proglašavam ovu zvaničnom lepljivom što se tiče sito štampe. Dakle, koga šta zanima/ima šta da ponudi/prodiskutuje/postavi pitanje, neka to uradi ovde.

:angry: :angry: :angry: :angry: :angry: kao prvo ja nisam ni jednu temu osakati nego ste mi vi obrisali temu...takodje na drugom forumu drzim temu vec tri godine..toliko o demokratiji na dizajn zoni :angry: :angry:

Nisam znao da je obrisana, ali, s obzirom da si na njoj uglavnom razgovarao sam sa sobom pomoću onelinera i smajlija, nije ni čudo.

Pa ja mislim da si je ti cak i obrisao...jer sam ja bio pod drugim username ako se secas....ali necemo ovde da se raspravljamo vise..staje bilo biloje...ja sam samo hteo da te podsetim :angry: :angry: :angry:

Evo malo za pocetnike

sito stampom se nanosis boju na predmet onako kako je oznaceno i nista vise od toga. Da bi to uradio moras raditi sledece:

- pripremu za stampu

- pripremu sita za nanos

- osvetlis sito

- naneti boju

- osusiti predmet

Ukoliko radis sa ravnim povrsinama, ovi procesi su relativno jednostavni. Bitno je da shvatis sustinu.

Kako ce boja znati gde da se nanese? Naravno, tako sto ces joj pokazati gde da se nanese a gde ne.

U tu svrhu pripremis ono sto ces stampati na paus-papiru u racunaru, pustis da se odstampa na paus foliji i onda pogledas da li je intenzitet "ofarbanih" povrsina na tom pausu ujednacen i visok. Ukoliko negde nije podjednak, intervenises ili novom kopijom ili pomocnim stap-kanap sredstvima. Primera radi, interesantna je intervencija marker flomasterom crne boje da se popune sve tackice koje nisu uspesno popunjene prilikom stampe na laseru. Naredni korak toj improvizaciji je zatvaranje tog malog remek-dela u neku adekvatnu kartonsku kutiju na ciju stranicu koja ce prekriti odstampanu stranu folije naprskas malko alkohola tako da ta isparenja reaguju sa isparenjima sa nanosa markerom tako da ga ravnomernije rasporedi po popravljanom delu ;)...ipak, ovo izbegavaj vec odstampaj ipak novu kopiju.

Sledece sto uradis kada imas u ruci paus sa pripremom na njemu, jeste da pripremis sito. Ovo radis tako sto na sito koje se naspanuje (zategne) na blindu (cetvrstasti ram) naneses u sto ravnomernijem sloju emulziju, hemikaliju koju kupujes na istom mestu gde i samo sito. Kada si takav sloj naneo na sito, onda je sito pripremljeno za osvetljavanje.

Osvetljivac je nacelno komora u kojoj se nalazi izvor svetlosti i iznad koga se, prema proracunu, nalazi zategnuto sito sa paus-papirom/folijom. Vidjao sam svakojake improvizacije i sve su one radile, recimo, na dnu sanduka od starog zamrzivaca se stavlja obican bastenski reflektor od 500W i to uspesno zavrsi posao za nekih 20-ak minuta, cak i to radi bez greske. Ipak, snazniji izvor svetlosti je pozeljan radi sto vece probojnosti. Sta se ustvari probija?

Pa u ovom procesu se osvetljava sito i to onim rasporedom kakav je nanesen na foliju tako da se osvetljavanjem koje je proces od 15-30 minuta, prakticno "urezuje" slobodna trasa na emulziju na situ. Dakle, sada imamo kao rezultat osvetljavanja dve povrsine sita - onu kroz koju ne moze da prodre boja i ona kroz koju boja moze da prodre a izdelili smo ukupnu povrsinu upravo osvetljavanjem. Vizulenim pregledom ustanovimo da li je bilo propusta prilikom osvetljavanja, odnosno, da li je ostalo na povrsinama sa kojih je osvetljavanjem skinuta emulzija do potrebne propusnosti nekakvih nezeljenih fragmenata emulzije. Ukoliko smo pravilno obavili postupak, sve je u redu.

Nanos boje. Sada nekim predmetom nalik klasicnim zidarskim/slikarskim spaklama, nastojis da sto ravnomernije naneses sloj odabrane boje. Kada je naneses, ona ce kroz neke delove prodreti, kroz neke nece. Kroz delove kroz koje prodje, ona ce na predmetu na koji je prislonjeno sito ostaviti suvisli trag, onakav kakav si to zeleo od samog pocetka. Kada odignes sito, na predmetu stampe bi se trebao pojaviti isti onaj trag kakav si imao i na racunaru...ili ne? Ukoliko tek u ogledalu vidis ono sto si zeleo da odstampas, onda se moras zamisliti i sve ovo logicki jos jednom prostudirati i shvatiti kako se treba postaviti otisak na pausu u odnosu na sito. Veruj mi da je pranje sita i novi proces dovoljno mukotrpan da vise nikad neces pogresiti ;)

Eh, sad, ako je ipak sve ispalo kako treba, ostavljas stampani predmet na susenje. Vece i komfornije stamparije imaju u ovu svrhu raznorazna resenja, od obicne prostorije sa toplim vazduhom koji kruzi pa sve do pokretnih traka kroz sukcesivno susenje raznim sredstvima. Naravno, za pocetak ces koristiti - nista. Za svoje prve otiske vredi samo sacekati da se prirodnim putem osuse a zatim ces poceti da razmisljas preko obicnih kalorifera za kucnu upotrebu sve do resenja koja ce odgovarati Tvojim potrebama i kapacitetima vremenom.

Ovo je ukratko postupak za nanos samo jedne boje, svaka se nanosi odvojeno novim postupkom sem u specijalizovanim masinama ali ovde ne pricamo o tome. Probaj ovod a razumes pa cemo pojasniti kako ostale stvari stoje u odnosu na celokupan proces, sta je to vakuum sto i kako se jos koristi usisivac sem za usisavanje prasine itd. ;)

:)

evo i korisnog pdf fajla http://crazy-print.tripod.com/help.pdf 10mb je

:rolleyes:

Moja preporuka ti je da se iscimaš do Arilja. Imaju vrlo razvijenu tu granu industrije, ima ih solidan broj privatnika i može da se radi po porudžbini. Neke od najkvalitetnijih majica što imam su baš odatle.

hm daj neku firmu iz arija meni je malo dalje...

inace crashboy ja 2 god radim publikove majice i svi su zadovoljni kvalitetom... :rolleyes:

Radim sito dosta dugo, sad trenutno sam u fazi sivenja majica bas iz razloga sto

sam imao problema sa dobavljacima (ne preteranih), kad ti treba manji

tiraz onda zna da bude problem.

Ako ces obicne jednobojne majice nije problem naci ih, ali ako zelis da udovoljavas musterijama recimo ranglan majica u odredjenim bojama ili recimo paspul u jednoj boji a ostalo u drugoj pa rukavi jedna boja ostalo druga itd moras naci nekog ko sije majice po porudzbini. Jbg to musterije volu.

Bilo bi dobro da kazes odakle si.

Radim sito dosta dugo, sad trenutno sam u fazi sivenja majica bas iz razloga sto

sam imao problema sa dobavljacima (ne preteranih), kad ti treba manji

tiraz onda zna da bude problem.

Ako ces obicne jednobojne majice nije problem naci ih, ali ako zelis da udovoljavas musterijama recimo ranglan majica u odredjenim bojama ili recimo paspul u jednoj boji a ostalo u drugoj pa rukavi jedna boja ostalo druga itd moras naci nekog ko sije majice po porudzbini. Jbg to musterije volu.

Bilo bi dobro da kazes odakle si.

ja sam iz nisa..a koliko sam primetio tisi na svakoj temi na svakom forumu :blink:

Već vidim da će iz ovoga, za početak, moći dobra skripta da se napravi i prodaje po fakultetima... A onda, ko zna, udžbenik,enciklopedija...

hehe a udzbenik moze da se zove male tajne velikih majstora :rolleyes: :rolleyes:

e kad smo tu da li ima neko na prodaju rucni tampon...

sitografista posto dugo radis sito stampu kao sto kazes...da li imas neko resenje za stampu na okruglim predmetia neke skice ovo ono ;)

E posto tek treba da pocnem sa sito stampom , da li neko zna gde moze da se nadje polovan karusel sa 4 ili 6 boja ?

pogledaj na sajtu www.halooglasi.co.yu ja mislim da tamo ima jedan tip koji pravi karusle DJOLE ili tako nesto neznam broj..znam da mu je 4/1 oko 600e..ja sam skoro kupio 6/6 sa medju susarom za 800e

i pogledaj sajt http://opremakv.com na mailove ne odgovaraju pa ih zovi :)

• 2 weeks later...