Jump to content

Houdini 9 - Entuzijazam

BossCo

Recommended Posts

poz ekipa!

evo novog testa....

sada sam malo unapredio sistem.. tj. dobio sam ono sto sam trazio...

cilj je bio da razdvajam izraze unutar hudinija da ne moram da pravim posebne verzije svakog izraza unapred... tj. da cele izraze delim na levu i desnu stranu...

hteo sam ovo da radim sa paintom unutar H i da podela bude normalizovana.. tj. da automatski kada nesto dodajem levoj strani izraza to se oduzima sa desne i obrnuto ... tako da uvek zbir leve i desne strane bude identican izrazu koji am modelovao...

pa saljem scenu ako neko zeli da pogleda.. nauci nesto ili unapredi! ali ako napravi scenu na neki nacin boljom voleo bih da mi javi! :)

ovde je samo par izraza i nisam se preterano trudio da ih napravim da izgledaju savrseno...

nisam povezivao na nikakav interfejs tako da im se pristupa preko blend shape noda u SOP-u za glavu...

stvari koje jos zelim da dodam.. ili promenim su sledece:

pa ako neko ima ideju i zelju moze da uradi.. podeli sa svima nama ovde ili vec nesto...

zelim da ovo povezem na interfejs radi lakse kontrole... uspeo sam preko blend pose-a ali mi se ne svidja kako to radi.. tako da cu probati preko CHOP-sa sledeci put... samo jos da skontam kako rade :)

zelim da ubacim animirane normal mapre... koje se triggeruju isto preko driven keysa ili chop-sa ali da mogu da preko painta odredim koja normal mapa ima uticaj kada i gde... i da se medusobno mixuju ako izraz koji napravim podrazumeva mesanje vise normal mapa.. na primer brows up i jaw open...

jos jedna stvar kou zelim da uradim je da nadjem nacin da unapred nekako oduzmem izraze koje sam pravio sa neutralnom glaviom i tako dobijem prakticno samo edit nod u kome su sadrzane transformacije izraza.. da ne moram da ucitavam obj falove u cenu vec da u edit nodu imam sve informacije koje su mi potrebne kao da sam modelovao izraze u H. sto nemam nameru da radim jer su alati za modeling u H jos uvek u kamenom dobu nspram maye ili nekih drugih...

pa ako eko ima ideju kako to moze da se odradi voleo bih da cujem!

to je sa sada ono sto mislim da uradim sa ovim testovima...

sad malo o fajlu ladi lakseg znalazenja...

lower teeth isto ima jedan blend shape koji se automatski pokrece kada se uradi jaw open izraz... povezao sam sa relative reference sa tim izrazom... ubuduce ce to ici preko skina i bonesa.. ali to jos nisam stigao da uradim jer ovo je los pristup zbog toga sto su blendovi uvek linearni.. a vilica ima rotaciju pa nije to to bas...

unutar neutral head SOP-a ima blend shape i tamo se nalaze izrazi koje sam za sda ubacio..

scream fix se koristi u saradnji sa jaw open.. a open smile u sarasnji sa smile... znaci nisu izrazi koji se koriste sami za sebe... vec u kombinaciji...

i to je to...

inace sam iznenadjen kojom brzinom sve ovo funkcionise iako sam bio malo skeprican u pocetku! tako da me raduje da ovo sto sam zamislio ce moci da funkcionise iako mi je prvi test koji radim u H... drago mi je da nije ispao total fail! :D

i veliko hvala Nosferatu za konstantnu pomoc i objasnjenja bez koga ovo sigurno ne bi ovako izgledalo! :)

poz!

link:

http://rapidshare.com/files/272979175/facialRigTest.rar.html

• Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

hmmm... guglao sam i ja bio na tu temu i imam tu scenu ovde... gledao sam malo.. ali moram da priznam da mi uopste nije jasno sta je taj lik tu radi! zasto je stvljao latice...sta to uopste radi??

probao sam da zamnim inpute ali rezultat koji dobijem je brljotina kao da objekti koje ubacujem imaju pogresan vertex ID ili nesto... sto nije slucaj jer zasebno rade savrseno...

cak sam i danas posto sam uploadovao ovo pokusao ponovo sa tim njegovim setupom.. ali opet bez uspeha...

ali kao sto mogu da primetim lik komej e on poslao scenu od prilike ima iste probleme kao i ja... tako da cu morati ponvo da pogledam sve detaljno i da vidim u cemu je problem!

poz

hmmm... guglao sam i ja bio na tu temu i imam tu scenu ovde... gledao sam malo.. ali moram da priznam da mi uopste nije jasno sta je taj lik tu radi! zasto je stvljao latice...sta to uopste radi??

probao sam da zamnim inpute ali rezultat koji dobijem je brljotina kao da objekti koje ubacujem imaju pogresan vertex ID ili nesto... sto nije slucaj jer zasebno rade savrseno...

cak sam i danas posto sam uploadovao ovo pokusao ponovo sa tim njegovim setupom.. ali opet bez uspeha...

ali kao sto mogu da primetim lik komej e on poslao scenu od prilike ima iste probleme kao i ja... tako da cu morati ponvo da pogledam sve detaljno i da vidim u cemu je problem!

poz

Jedini trik u celoj sceni je komanda sopcreateedit koja pravi edit node od objekta koji je ili deformisan ili cije su tacke izmestene.

funkcionise po sledecem principu (zanemari lattice i cudesa koja ima u sceni):

sopcreateedit imeNovogEditNoda imeNeutralnogNoda imeDeformisanogNoda

tj napravice ti edit iz defomisane geometrije nazvace ga imeNovogEditNoda (ili sta god da upises) i stavice ga posle imeNeutralnognoda (ili posle neutralne glave npr)

tako da ti samo mozes da u svojoj sceni napravis od deformisane paintovane glave novi edit sop node koji ce da se poveze sa neutralnom glavom i u kojem ce da se nalaze transformacije tvojih tacaka.

otvori texport u houdiniju

udji u obj u kojem ti je setup,znaci:

cd /obj/ImeTvogSetupa

sopcreateedit bla bla bla

nadam se da ti je jasnije :)

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
ako ko skonta na koji nacin da se ovo napravi ...nek podjeli znanje . :rolleyes:

svako dobro

Evo scene koju sam na brzinu sastavio za taj primer.Lik nije jos uvek dao scenu na odforceu koliko vidim ali mislim da ovo moze da se uradi na razne nacine.

Setup je relativno prost.

Na curve sam dodao transform samo da je malo animiram u krug i dva point node,jedan da odradi normale koje su animirane a drugi da info sa normala prosledi u velocity za partikle.

U pop nodeu emitujem partikle da kupe vel sa krive,copy node za metaballse da stavi metaball na svaki partikl,i prost copy/stamp atribut za radius (mrzelo me da ga detaljno sredjujem),mislim da vise ne treba ali moze da se doda.

Covertmeta node izvlaci poprecne preseke svakog metaballa (malo sam naduo detalje pa ce mozda sporije da se generise),i point node ispod sluzi samo da generise normale za geometriju.Attribute node sluzi da dodaje na svaki primitive random broj od 0-1 koji se kasnije koristi da oboji povrsine.

Resample samo krivama doda vise tacaka ako treba mada taj node mislim da moze da se zaobidje.

Extrude izvlaci iste krive i na kraju primitive oboji poligone prema colorit atributu.

Prilicno je prosto samo sto ipak moze da se umesto partikla scateruju tacke u nekoj povrsini i da se iz toga isto dobije,zavisi sta ti je potrebno tj koji efekat.Posto on ima i slova mozes umesto krive da stavis text pa isooffset pa scatter i dalje da se nastavi u point node.Isti efekat dobijas.

Imas jedan glavni node koji se zove master kontrole gde su meni default podesavanja koja su poprilicno high detail pa ce sporije da se ucita.tu kontrolises parametre da se ne bi jurio po nodovima.

Sa shaderima se nisam toliko zezao moze na razne nacine da se onakav render dobije,mislim da PBR render moze da obavi posao bez problemasa default materijalima.

Javi ako nesto nije jasno.

poz

http://rapidshare.com/files/288558924/meta...pe_v02.rar.html

Hvala nosfe velika jos jednom i da nebude da smo sada ja i ti covjeka kopirali,, ja sam ovo skontao , ali uzeli smo mu ideju( sto jest jest ) i stvorili nesto, pa ako upali upali ,jel tako? :) ..haj tu smo ..houdini njam njam..

genijalici ste ljudi ,svako dobro

01h.jpg

Hvala nosfe velika jos jednom i da nebude da smo sada ja i ti covjeka kopirali,, ja sam ovo skontao , ali uzeli smo mu ideju( sto jest jest ) i stvorili nesto, pa ako upali upali ,jel tako? :) ..haj tu smo ..houdini njam njam..

genijalici ste ljudi ,svako dobro

Pa posto svi cekaju na njegovu scenu a sa slike ne deluje toliko komplikovano,mislim da nije problem sto smo ovo uradili.

Mislim da tako funkcionise odforce,ljudi dele radove i razmenjuju resenja i ideje.Mi smo njegovu vec realizovanu ideju samo provalili,mada posto je houdini u pitanju mislim da ovo moze da se resi na razne nacine.Ko zna mozda njegov nacin nema veze sa nasim.

:)

radi ovo perfektno nosfe ...dok onaj skonta da stavi hipnc i ostale djidje, ode ovo na printanje pa kako ispadne

ja sta sam za svoje potrebe uradio ..nisam se zekio previshe sa materijalima samo mi je osnova bila potrebna ..exportovao u cinemu tamo se igrao sa materijalima ..onda opet exportovao u vrml .sa texturama bojom ..onda u geomagic ..onda ako sve bude u redu laganini da se printa ...fino je ovo imat kao skulpturu

svako dobro

67363072.jpg

radi ovo perfektno nosfe ...dok onaj skonta da stavi hipnc i ostale djidje, ode ovo na printanje pa kako ispadne

ja sta sam za svoje potrebe uradio ..nisam se zekio previshe sa materijalima samo mi je osnova bila potrebna ..exportovao u cinemu tamo se igrao sa materijalima ..onda opet exportovao u vrml .sa texturama bojom ..onda u geomagic ..onda ako sve bude u redu laganini da se printa ...fino je ovo imat kao skulpturu

svako dobro

67363072.jpg

he he super je ispalo :)

baci sliku skulpture kada je isprintas bas me zanima kako ce da izgleda :)

po dogovoru :), uglavnom na cemu moram poraditi je da skontam odgovarajucu debljinu shell ,ode puno materijala , i da fino neku glossy impregnaciju da bljestiiii , bice to cakum pakum ..barem ja mislim

eto to je to

a ti nosfe adresu i srle salje (slobodno skontaj boje i sta hocesh vec ) .... to je najmanje sto mogu uraditi :) i jos jednom hvala na svemu

svako dobro ljudi

79152720.jpg

10522112.jpg

po dogovoru :), uglavnom na cemu moram poraditi je da skontam odgovarajucu debljinu shell ,ode puno materijala , i da fino neku glossy impregnaciju da bljestiiii , bice to cakum pakum ..barem ja mislim

eto to je to

a ti nosfe adresu i srle salje (slobodno skontaj boje i sta hocesh vec ) .... to je najmanje sto mogu uraditi :) i jos jednom hvala na svemu

svako dobro ljudi

hehe ovo je ludo imenjace

bas me zanima kako ce finalni proizvod da izgleda,sta vise mozes da se poigras sa houdini scenom,zavrtis partikle malo vise i pustis duze da se emituju da izgledaju kao DNK lanac ii odstampas model u ovom fazonu,mislim da bi to ludo izgledalo

sto se adrese tice,malo sam daleko od kuce (sidnej)

mozda kada se vratim u srbiju pa ti saljnem poruku ako do tada ne zaboravimo :)

nije problem adressa :) ..

vec radim na tome( al posto imam vjeruj slab komp i ova tvoja scena mi se Cookala opala imam osjecaj 5 minuta to je meni puno :) pa sam normalno skontao sta i kako i radi cega uglavnom shvatio .skontao sam da ce mi biti u obliku raznih slova ....pa neka ljudi biraju ..30 komada raznih cu skontati ..stavim slike kasnije u toku sedmice.

ma i to što kazes svashta cu probati sad sam ko dijete na tuti vjeruj kada sam skontao mogucnosti samog softvera hihihihi

svako dobro

nije problem adressa :) ..

vec radim na tome( al posto imam vjeruj slab komp i ova tvoja scena mi se Cookala opala imam osjecaj 5 minuta to je meni puno :) pa sam normalno skontao sta i kako i radi cega uglavnom shvatio .skontao sam da ce mi biti u obliku raznih slova ....pa neka ljudi biraju ..30 komada raznih cu skontati ..stavim slike kasnije u toku sedmice.

ma i to što kazes svashta cu probati sad sam ko dijete na tuti vjeruj kada sam skontao mogucnosti samog softvera hihihihi

svako dobro

verujem da se sporo "kuva" :)

dok on prodje kroz sve metaballse i izvuce info na mom laptopu mu treba oko skoro min.

mozda bi brze radilo ako se napravi novi op u vop sopu koji koristi multithreading mnogo bolje i efikasnije.pokusacu to da vidim kako bi se izvelo.ne znam da li je to moguce u vexu napraviti ali probacu

a sada mozes da se igras i sa objektima i karakterima

uzmes mesh stavis scatter da razbaca tacke unutar mesha i gurni posle u copy node,i eto i nove skulpture :)

e vozdra ljudi ..nosfe probacu ja i malene stvari .ubacio neku pozadinu i izrendao cisto da vidim kako se ponasha u prostoru meni se svidja..tako da jos jedna ideja..njam njam

svako dobro

Jedino sto bi ti predlozio je da dodas vise tacaka jer izgleda malko cudno,nemas dovoljno stepenastih delova,mada mozda si to i jurio :)