3D_SFx Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 Mislio sam na broj ljudi, jel nemogu samo dva coveka da urade to sami. A sto sam rekao za forum je bila vise sugestija jer sam taj forum bazirao da bude vise za efekte, i takve stvari... Jel na zoni se retko o tome prica vise je arch i modeling... Jer ova tema da stoji pod tutorial je po meni dosta glupo, bolje da stoji pod 3D modelovanje i da stoji sticky ako vec hocemo nesto malo vise ...igorfx.com/forums... To je OK, nista nemam protiv, to je dobro. Moguc je problem u onom delu: ...mozemo da prebacimo sve za Houdini tamo ili da nastavimo ovde na zoni. DZ je posecenija, tako sada stoje stvari. ...ova tema stoji pod tutorial... Da, otvorio je BossCo 15-og januara, a ja sam se javio 22-og avgusta - nikog do tad. I ovde na DZ odziv "tanak" jos uvek, ali ima onih koji pregledaju ovu temu relativno ( s obzirom na naziv teme ) dosta i to je mozda nesto sto obecava - po pitanju Hudini grupe u Srbiji. Jos uvek je premalen broj stvarno zainteresovanih za to. Treba ukazivati i dalje na sajtove gde sta ima i pomoci zainteresovanima. Mislio sam tek iduce godine pokreniti pitanje - zainteresovanima za Grupu ovde na DZ a van teme u kojoj smo sad. Bilo bi logicno da to bude pokrenuto sa ove BossCo-ve teme, jer joj je dao pravi naziv za tako nesto. ...vise za efekte i takve stvari... Da partikli iz Houdini-ja + RenderMan = zarilo i palilo na podrucju efekata, medjutim i dinamika mu je otisla u sferu van konkurencije i ovaj radikalno novi interfejs u H9 uz druga unapredjenja - stavljaju ga u poziciju da pocinje njegova veca primena i u drugim podrucjima 3d-a, pa je dobro da ta prica bude na DZ. Gledacu i sta ce biti i kod tebe - podrzavam te.
CeeGee Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 Ja sam samo dao sugestiju da se moze i tamo postovati jer sam bazirao forum (http://www.igorfx.com/forums/index.php) na VFX i FX stvari, koje u Srbiji se jako malo desavaju... Tako da je forum baziran na tome nebitno da li je to Houdini, Max, Maya Renderman itd.. Ljudi koje sam zvao da se uclane na forum su neki koji rade preko i neki koji su jako dobri u nekim oblastima... Houdini forum koji sam tamo otvorio vec sam postavio par linkova i tema vezanih za informacije, skole tutoriale itd za sam Houdini, making of, customer stories itd..Mislim nemora tamo niko da dodje da postuje, ali sam samo rekao da ova tema stoji na jako zabacenom mestu.. Cak sam obavestio Janet F (Exicutive Senori Producer) iz SideFX-a za taj deo podforuma da zelim da rasirim Houdini zajednicu u Srbiji. Cisto da i to kazem... Cak i par prijatelja koji rade trenutno u stranim studijima tipa, Fremsotre, MPC, Animal Logic je podrzalo tu ideju i pomoce kad budu mogli za sve stvari sto se tice VFX i FX podrucija... Toliko od mene
gazimestan Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 ne vidim gde se brisu duple poruke
gazimestan Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 Najbolja reklama jeste dobar proizvod, svako neka radi sta zna pa mozemo da sakupimo radove i napravimo nesto, a tu su i festivali na kojim bi mogle da se prikazu animacije i sa njima natpis Houdini ekipe, net adresa i slicno, pozdrav
3D_SFx Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 @3D_SFx pa tebi posto si kreno da se ponasas kao da si posisao svo znanje sveta pa sad nam ga prodajes, preporucujem ti da se spustis medju nas, a ne tako nadmeno da se postavljas... ne secam se da se iko od nas postavio tako kao sto si ti ovde ima ljudi koji znaju H i od tebe a pogotovu i od mene posto ja nisam zainteresovan za njega, pa nisu nadmeni... Diskvalifikujes. Navedi bilo sta od toga sto tvrdis. Moji postovi su tu - nismo brbljali u cetiri oka. Stalo mi je da se ovde osnuje Houdini grupa jer je to dobar program - zanemarivo se koristi ovde. Suvoparno iznosenje cinjenica, jasno postavljanje pitanja,te misljene o nekom programu uz navodjenje linkova koji omogucuju proveru tog misljenja - nikog ne treba poticati na nekorektnost. Moram primetiti da se bazuka nije ni jednom javio da iznese nesto o ovoj temi. Osim razgovora o Houdiniju, Houdini Grupi u Srbiji, i odbijanju da se to izmesti sa Dizajn Zone, te naplacivanju "znanja" koje je besplatno necu pricati, niti cu se javljati. Inace to pitanje Houdini Group SERBIA je pokrenuo "acaiborka" na SideFx Forumu, kada im se CeeGee obratio - pitanjem da nije znao da ima jos zainteresovanih odavde za Houdini. 3D_SFx
bazuka Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 u pravu si nisam nista izneo vezano za ovu temu, mene H zanima isto kao i sve koji su u 3d-u, al ne i da prelazim sad potpuno na njega mislim sve najlepse o H, al nemam vremena bas sad i njega da ucim pored svega sto znam, mislim da bi bilo previse (za mene ;) ) pogledaj malo svoje predhodne postove pa ces da vidis kakav ti je 'ton' bio u njima... ja sam za da se prosiri tema H, evo CeeGee je otvorio forum gde ce sigurno se tema H razvijati brze nego ovde kako i sam kazes... forum je jos u usponu naravno da ne moze sam CeeGee da pokrene celu masineriju bilo bi lepo da svi oni koji su za i imaju dobru volju doprinesu samom forumu nevezano samo za H nego i ostale prog... poz
CeeGee Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 DA "acaiborka" jeste pokrenuo tu tamu, ali se covek posle toga nije javljao, mislim nema potrebe se raspravljati vise ono tih stvari jer ovo je sve suvisno, ja sam postavio forum za VFX i FX stvari jer ce tamo biti dosta making-of i intervuje na jednom mestu, jer to stalno pratim i postavljam.... Jednotasvno jer se kod nas to slabo pominje i neka takvih projelkata sem Carlston za Ognjenku, Sveti Georgije ubiva Azdahu, Mi nismo Andjeli i jos mozda neki koji su jedni sa specijalni efektiam u Srbiji, za Ognjenku zanm dosta jer sam radio na njoj i znam koliko je problema bilo i oko neinformisanoti i iskustva ljudi... Cisto zelim da zajdnicu malo usmerim ka toj oblasu a da negusim ovde na Dizajn Zoni
bobi Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 Podržavam otvaranje posebnog foruma za fvx u Srbiji, nevezano da li se radi samo o Houdiniju (koga sam več počeo da učim), ali koliko vidim CeeGee je stavio i druge programe po podforumima, što je jako dobro. Već sam se registrovao, a uskoro i postujem. Mislim da je poenta ne rasplinjavati se (praviti 2-3 foruma), već napraviti jednu grupu ljudi koji će biti aktivni na jednom forumu koji će govoriti samo o fvx-u u svim programima. Trebalo bi da nas ima dovoljno za jedan kvalitetan forum, a i ako nas nema, može nas biti i 10 na početku, pa će se vremenom zajednica proširiti ukoliko tih 10 članova ostanu pri forumu i ne rasplinjavaju se tamo-amo. Ja planiram da sve svoje buduće testove sa partiklima kačim i na zoni, ali i na novom CeeGee-ovom forumu. U zdravlje i srećno sa radom. :)
SreckoM Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 @CeeGee odlican potez, u svakom slucaju nece skoditi. Ja inace isto, kad god imam viska vremena, ucim sta vise o Houdiniju. Nakupovao sam i ja neke od tutova sa 3dBuzz-a, fundamental sve precesljao redom, no meni mozda malo vise prakse fali, teorijski tu i tamo, pa ce mi taj forum dobro doci. Idem da se registrujem .....
CeeGee Posted November 12, 2008 Report Posted November 12, 2008 Naravno pitajte i postuje za Houdini ako mozemo pomocemo vam. posto vacemo i neke nase scene kako smo sta uradili cisto da moze iz njih da se uci
3D_SFx Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Sada je u toku beta testiranje Houdinija 10. Zainteresovani mogu pogledati pet kratkih videa - koji predstavljaju neke od njegovih mogucnosti na sledecem hiper linku: http://www.sidefx.com/index.php?option=com...&Itemid=316
CeeGee Posted March 16, 2009 Report Posted March 16, 2009 Mogu samo da kazem da je upgrade u H10, jedan on najboljih koje sam video u skorije vreme, i to pricam za sve softwere toliko novina koje su iplementirane - jednom recju svaka cast SideFX
3D_SFx Posted March 17, 2009 Report Posted March 17, 2009 SESI je u poziciji da ili znacajnije prosiri krug korisnika da bi opstao ili da baci koplje u trnje. Vidljivo je da to nastoje postici kako kvalitetom podrske korisnicima tako i velikim unapredjenjima u MOGUCNOSTIMA - sta je sve moguce uraditi sa Hudinijem. Razvoj tih mogucnosti ide u takvom pravcu da ce se u ne tako daleko vreme 3D objekti morati posmatrati - ne samo kao geometrija realisticno prikazana (oponasa "realan" izgled), vec kao 3D objekti koji se pomeraju, menjaju oblik, deformisu, ...,pod dejstvom razlicitih sila ... . Bas tu Hudini stice prednost, kao i u jednostavnosti resavanja najkompleksnijih poslova (uz njegovu dobro poznatu fleksibilnost i laku izmenu projekta na zahtev klijenta).
3D_SFx Posted March 23, 2009 Report Posted March 23, 2009 Evo jedan primer sa H9.5 http://vito.lucuslegion.com/post_fball.html
dejanks84 Posted August 14, 2009 Report Posted August 14, 2009 Ja podrzavam osnivanje grupe u potpunosti ako ima zainteresovanih. Inace, sam pre nedelju dana saznao za program od ljudi koji se malo duze bave 3Dom i koji su mi preporucili ovaj program zato sto ima najbolju perspektivu od svih danas postojecih. Radio sam nekih pola god do godinu dana u Maxu i sada bih zeleo skroz da se preacim na Houdini. Ako mogu nekako da doprinesem celoj ideji bice mi drago.
dejanks84 Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 Ljudi instalirao sam prvo Houdini ver. 9.0, pa onda resih da stavim ver 10 koja je jos beta sa kojom sada imam problema. Zapravo sa obe sam imao mali problem, a to je da mi stoji crveni kvadrat na sred grida, ali podignum na Y osi i vidi se njegova instanca u levom donjem uglu koja se rotira kako menjam perspektivu gledanja. Druga stvar je sto kada startujem 10q i ucitaju se svi prozori oni su beli tj. ostalo je ono sto se vidi na tom mestu, pa tako ako je to bio desktop onda se vidi taj deo desktopa itd itd. Promenim tabove jedanput i vratim se na onaj koji mi treba i onda je sve ok. Treca stvar kada kliknem na neki efekat ili predjem misem preko necega na dnu postoji linija na kojoj izlaze informacije o tome, a kod mene su sada tu kvadratici poredjani umesto teksta. . . Koristim Vistu i moje pitanje je da li je jos neko imao slicnih problema i da li mi je pametnije da lepo obrisem Vistu i stavim XP? Uz pomoc gugla sam dosao do nekih informacija da je Vista mnogo spora za koriscenje Houdinija zbog nacina na koji neki servisi rade i da je bolje da se koristi XP ili Linux za ovaj program. Kakva su vasa iskustva i koji su vasi predlozi? Hvala unapred.
tsa Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 ako si instalirao sa ovog mjesta onda nebi trebalo da bude problema :) http://www.sidefx.com/index.php?option=com...&Itemid=208
dejanks84 Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 Da odatle sam instalirao softver i imam probleme sa njime. . . mozda je do mog operativnog. . . ne znam sta drugo da uradim. . .
3D_SFx Posted August 17, 2009 Report Posted August 17, 2009 Houdini dobro radi na Linux-u. Ako je u pitanju ucenje istog, preporucio bi koristenje nesto ranije verzije recimo 9.5.170 . Houdini vrtim na Fedori 8. Sve radi stabilno.Desetka je ipak jos uvek u fazi "peglanja".
dejanks84 Posted August 18, 2009 Report Posted August 18, 2009 E ja otvorih novu temu o Hudiniju, pa sada ne znam da li tamo da pisem ili ovde? Da li mi preporucujes da stavim Linux i da na njemu koristim Hudini ili da radim na Visti? Gde radi brze? Video sam da su prvo izbacili verziju za Linux, pa onda OS X, pa tek onda za Windows.
3D_SFx Posted August 18, 2009 Report Posted August 18, 2009 Za Houdini svakako Linux. Meni se Fedora 8 pokazala kao najstabilnija i bez nekih problema koje sam imao sa Ubuntu Linux-om. Uz to Red Hat ima RHEL ( Red Hat Enterprise Linux ) i u verziji za radne stanice - pouzdan i stabilan OS za profesionalce u podrucju 3D-a. Tako ako si pocetnik na podrucju Linux-a najbolja opcija je bas Fedora. Tu se trud u savladavanju Linux-a najvise isplati ( dugorocno gledano za onog ko se odluci da mu hleb bude 3D, a posebno to vazi za Houdini ). Houdini je strahovito mocan ali i kompleksan alat. Na jednom monitoru mozes recimo konfigurisati ili privremeno podesiti sest ( ili vise ili manje - vec po potrebi ) desktopa i u desnom dnu monitora jednim klikom misa prelazis izmedju njih. Ako se koriste dva monitora ( za profesionalca standard ) tada se Houdini moze podesiti - nevidjeno dobro na Linux-u. Tako "podesen" na vise desktopa, na svakom monitoru, rad se dosta ubrza. Na njemu i brze i stabilnije radi. Ako bi imao Linux pored Windowsa tada obavezno stavi Linux na poseban hard da se izbegnu razni problemi i gnjavaze koje cesto prate rad na dva OS-a na istom hardu. Ako budes instalisao Fedoru 8, tu je malo problem video kodek za pracenje video lekcija za ucenje Houdinija. Tu cu ti pomoci da se ne gnjavis sa tim - poslacu ti naredbu (za terminal - komandnu liniju ) i objasnjenje sta i kako to treba odraditi da se taj video kodek instalise sa interneta. Eto kratko i na brzinu toliko. Da, usput jos i ovo, ako nemas dovoljno brz internet za daunload video lekcija za ucenje, nije problem dacu ti ja dva DVD-a nakrcana video lekcijama i nesto u PDF-u ( svakako potpuno besplatno - samo ces doneti dva prazna DVD-a ). Podrazumeva se da je svaka pomoc u ovakvim stvarima potpuno besplatna - da ne bi bilo kakvih primisli ili nesporazuma !!!
chovasie Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 ja malo imam averziju prema linuxu... prvi put sam probao sa time kada sam poceo sa mayom.. navodno je radila brze i nemam ja pojma sta sve ne... ali se ispostvilo da moje neznanje linuxa i lose snalazenje u njemu me je usporilo 800% dok je ubrzanje maye bilo nekih 10%.. tako da kada sam se preracunao racunica je bila jasna... BATALI LINUX.... drugi problem ako zanemarim ovaj od gore je to sto nemam sve programe na linuxu koji su mi potrebni u svakodnevnom radu... pod time podrazumevam pod broj jedan foto shop.... jer sa gimpom da se smaram stvarno nemam nameru... nema zbrusha to je mozda i najveci problem... isto tako i headusa.. i jos mnogih.... jos uvek ne radim u hudiniju nista komercijalno i za sada samo ucim... tako da mislim da mi je mlacenje po linuxu prevelik zalogaj sobzirom koliko vremena imam da posvetim hudiniju... ovako se bojim da ce mi se to slobodno vreme pretvoriti u pokusaje instalacija.. snalazenje po linuxu i tako dalje... daleko od toga da smatram da je tvoj predlog los ali znam kako se ja ponasam u takvim situacijama i mislim da je krajnje rizicno da se hvatam linuxa :D ako nema nekih bitnih razloga... tipa neveovatna razlika u stabilnosti... 80% brze da radi i nemam pojma sta sve ne... u ovoj fazi ucenja cu ipak da ostanem na WIN-u bar dok ne pohvatam osnove a posle cu da vidim sta cu i kako cu.... hvala na savetu u svakom slucaju!
dejanks84 Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Poznajem donekle rad u Ubuntu okruzenju, ali sa Fedorom ili nekom drugom verzijom nemam pojma. . . mislim nikada ih nisam koristio. Moj brat je zaludjen za Linux, ali i on samo koristi Ubuntu, tako da ne znam koliko mi je pametno da instaliram Linux? Inace, postoje (kako se to vec zove?) endžini za startovanje WINa u Linuxu, pa to moze da posluzi da seizbegnu prebacivanja iz jednog OSa u drugi kako bi uradio nesto. Ajde ako se budem osmelio da instaliram Linux zvacu za pomoc.
chovasie Posted August 22, 2009 Report Posted August 22, 2009 samo da podelim odusevljenje sa svima ovde... ovaj vikend sam posvetio ucenju hudinija i sada mi je mnogo sve jasnije sto zahvaljujuci tutorijalima sto vama ovde a pogotovo nosferatou... elem... posto se vecina ljudi kada se prica o hudiniju gadja se samo terminima koji imaju veze sa partiklima i simulacijama bio sam u nedoumici da li ima smisla zamlacivati se sa H ako si riger jer u sustini se manje vise samo time bavim... danas posle par sati iscitavanja manuala i gledanja buzz tutorijala koji su za verziju 5.5.... ja moram priznati da sam na svakih 10 minuta odskakao sa stolice sa vilicom do poda kada bih video kako neke stvari ovde funkcionisu! sa maxom ne zelim ni da poredim kada je rec o rigovanju... ali u poredjenju sa majom mnoge stvari su toliko bolje i naprednije da za nesto sto ti tamo trebaju skripte.. gomile njakanja i namestanja ovde je vec neko mislio da ljudima to treba svakih 5 minuta i radi se na klik... a kada sam video da je lik uradio jednu stranu riga.. i mirror mu je mirorvao I IZRIGOVAO celu drugu stranu doslo mi je da placem od muke!!! mislim da vise nemam ni jednu nedoumicu da li bih treba da se posvetim mnogo ozbiljnije ovom programu... ovo ovde pisem iz razloga jer ne znam da li ovde ima mnogo ljudi koji se ozbiljnije bave rigovanjem ali sam siguran da se mnogi pitaju da li je hudini dobar za bilo sta osim dinamke u svim oblicima... mislim da mogu to da potvrdim na osnovu ovoga sto sam do sada video! :) tako da mi se cini da cemo se mnogo vise druziti u skorijoj buducnosti na ovom delu foruma! poz!
3D_SFx Posted August 23, 2009 Report Posted August 23, 2009 Pa Houdini je zasnovan na drugacijoj "osnovi" - nije u pitanju samo proceduralizam. Tema je dosta slozena. Najveci deo posla u ucenju je u savladavanju nodova, sta oni rade, itd. Potrebno je prouciti dosta tog ( u samoj dokumentacij ) plus video tutorijali. Nad svakim delom posla mozes imati punu kontrolu. On je vec duze vremena izvan "samo efekata". Na zapadu frilenseri ( i manji studiji ) moraju da znaju "sve" i Houdini se upravo tu probija. Uz to on polako brise granice izmedju tzv. (sada vec tzv.) efekata i ostalog dela 3D-a. Npr. zar nije normalno u "realnosti" da kada pada recimo avion pogodjen raketom - isti gori i dimi i udarom u zemlju eksplodira a delovi budu "rastrgani i zguzvani". To treba moci i da softver da "odradi". Hudini jako vuce ceo "3D" u tom pravcu. Bez uvodjenja dinamike u celinu to je nemoguce. Ali da ne smaram dalje, da nisu ( to i jos sto_sta sto je Houdini prvi ili medju prvima uveo ) vise samo efekti to je vec sada jasno i to ce da bude uskoro "standard" a prica o efektima - "nekad spominjano".
Recommended Posts