crnamrlja Posted July 19, 2005 Report Posted July 19, 2005 Tokyo (July 19, 2005) – Konica Minolta Photo Imaging, Inc. and Sony Corporation have reached an agreement to jointly develop digital Single Lens Reflex (SLR) cameras. Taking full advantages of their respective imaging technologies and key devices, the two companies will develop and commercialize new digital SLR cameras based on and compatible to “Maxxum/Dynax lens mount system. Juhu, eto jos jednog mega igraca [spec. po mom ukusu] Ako je sudeci po sadasnjim cipovima, imace dakle jedan u nizoj [6mp] i jedan u srednjoj/visoj od 12mp. Steta sto nece imati canon mount ali...
mangia Posted July 19, 2005 Report Posted July 19, 2005 nadam se da ce cijene da padnu kada se zaljuti konkurencija :)
AMomcil Posted July 19, 2005 Report Posted July 19, 2005 Minolta mount nije nista losiji od Canoon mounta, sem po polovnoj ponudi, ali to zavisi kako gde. Kod mene su recimo polovni Canon objektivi bar 30% precenjeni u odnosu na Nikon i Minoltu... Cek, dok probas AS na brzim prajmovima.. Probao sam 7D, AS, ISO 1600 i 50/1.7. Fenomenalno! Nego, Olympus se smuvao sa Panasonicom, ovo je jos jedna jaka kombinacija. Voleo bih da cujem jos za vezu izmedju Nikona ili Pentaxa i Fujia.. Ovo samo znaci da ce Minolta biti mnogo agresivnija i aktivnija u DSLR podrucju u nastupajucem periodu, inace bi Sony tesko pristao na saradnju. Postaje jako, jako zanimljivo :)
deus&machina Posted July 19, 2005 Report Posted July 19, 2005 Voleo bih da cujem jos za vezu izmedju Nikona ili Pentaxa i Fujia... Hm. Pa koliko znam Fuji DSLR koriste Nikon F-mount.
AMomcil Posted July 19, 2005 Report Posted July 19, 2005 Hm. Pa koliko znam Fuji DSLR koriste Nikon F-mount. <{POST_SNAPBACK}> Ma, taj me smer ne zanima, vec da neko ko ume da pravi aparate konacno iskoristi fenomenalne Fuji senzore.
ljm Posted July 20, 2005 Report Posted July 20, 2005 Apsolutno nisam siguran, kroz maglu se prisecam, da je Fuji u 4/3 konzorcijumu. Osnovno pitanje je sta ce se desiti sa Nikonom. Jos pre vesti o udruzivanju Sony-a i KM na razvoju DSLR pocele su da kruze glasine (dpreview forum) da Nikon sprema da izbaci DSLR sa izmenjivim senzorima, a da veci broj kompanija u Silikonskoj Dolini i Evropi vec razvija senzore - pominju se, kolko se secam, i 22mp.
crnamrlja Posted July 20, 2005 Author Report Posted July 20, 2005 u pravu si za 4/3 ekipu: Olympus and Kodak created the Four Thirds System, a new standard for the next generation digital SLR camera system. Fuji Photo Film, MATSUSHITA ELECTRIC INDUSTRIAL CO., LTD., SANYO ELECTRIC CO., LTD., and SIGMA CORPORATION (in alphabetical order) participates in the standard. a izmenjivi senzori? bice da je to samo necija zelja. inace ne volim te tehno/kvaziekonomske procene ali mi se dopada sto Minolta dobija mnogo jakog partnera koji je moze [u teoriji] podici na nivo C/N.
Abdee Posted July 20, 2005 Report Posted July 20, 2005 Patka je to za izmenjivi cip... Fuji jeste u 4/3 zadruzi ali se je pitanje hoce li vise nekom prodati senzor... Red bi bio da i oni izbace DSLR aparat od ~900$. Pogotovo sada kada su napravili odlican SCCD. Verujem da bi APS-C SCCD napravljen u istoj tehnologiji kao onaj mali cipic iz F10 mogao da ima cistih ISO3200.
ljm Posted July 20, 2005 Report Posted July 20, 2005 Ovo sa izmenjivim senzorom verovatno jeste patka, mada je vreme pojavljivanja simptomaticno. U svakom slucaju ostaje pitanje sta ce biti sa Nikonom. Tesko da ce vise moci da se oslone na Sony. Problem Fujija su objektivi. Da bi izbacili svoj DSLR morali bi da imaju i svoje objektive. Pitanje je da li je iskustvo u proizvodnji MF objektiva dovoljno za manje formate. Ostaje pitanje i daljih poteza Kodaka.
NShappy Posted July 20, 2005 Report Posted July 20, 2005 Samo da se ne desi da ostanu dva, ili ne daj bože samo jedan jak igrač na tržištu. Evo piše na dpreview da Pentax-u baš ne cvetaju ruže ( http://www.dpreview.com/news/0507/05071903...profitsfall.asp ).
AMomcil Posted July 20, 2005 Report Posted July 20, 2005 Ma, Fuji ne ume da pravi foto aparate, na SLR mislim. S1, S2 i S3 su nastali prepravkom Nikona F80 i imaju silne zamerke na ergonomiju, a ovaj zadnji S3 je prosto promasio generaciju, za vecinu stvari, sem samog senzora i kvaliteta slike. Slicno vazi i za Kodak, koji je mozda odustao na vreme. Fuji bi mnogo vise para zaradio da prodaje senzore i elektroniku/SW za obradu, npr. Pentaxu koji je ostao jedini bez partnera za senzore. Ali mozda su promasili voz za par godina da se udruze sa Nikonom...
Recommended Posts