brankko Posted October 21, 2010 Report Posted October 21, 2010 Cisto me je podsetilo na ovo: http://flylord.blog.rs/blog/flylord/drustv...roveo-u-ludnici
dulemare Posted October 21, 2010 Report Posted October 21, 2010 Hvala Branko sto si oziveo temu... Sjajna reportaza!
ilicn Posted October 21, 2010 Report Posted October 21, 2010 odlicna, gledao je skoro i komentarisao sa koleginicama zar je moguce da sve tako izgleda.. bilo mi trulo da je izvucem posle toliko i hvalim... kad smo vec tu i Auschwitz je dobra reportaza..
STELLANOVA Posted October 21, 2010 Report Posted October 21, 2010 Prosle su 3 godine od reportaze. Ono sto mene interesuje je sledece. Dobra vest je da ce na prolece najverovatnije biti srušene dve glavne zgrade i da ce na njihovom mestu biti podignuta nova zgrada od 4000 m2 izgradjena po svetskim standardima. Da li je nesto od ovoga uradjeno?
_Set_ Posted October 21, 2010 Report Posted October 21, 2010 Hvala ko je vaskrse ladno ovo nisam video no tad sam tek poceo i da citam zoni i ucim, respect coek.
photographa Posted October 21, 2010 Report Posted October 21, 2010 Odlicna prica pracena sjajnim fotografijama. Vrlo mi se dopada tvoj objektivan pristup sa zdravom dozom ljudske empatije. Licno verujem da se zdravstveni radnici trude iz sve snage i zao mi je sto prica koja je prvobitno napravljena optuzuje njih umesto drzavu koja dopusta da ljudi obitavaju u ovako nehumanim uslovima.
Jo Husafet Posted October 22, 2010 Report Posted October 22, 2010 Cisto me je podsetilo na ovo: http://flylord.blog.rs/blog/flylord/drustv...roveo-u-ludnici U jbt! :blink: Kapiram da ovo jako lako moze da bude istina. Srbija nas je toliko puta uverila u pomeranje granica moguceg. Dicky, reportaza stvarno sjajna. Rispekt onoliki.
MAESTRAL Posted October 22, 2010 Report Posted October 22, 2010 Dimitrije, svaka cast za reportazu. Propustio sam temu kada je postavljena, ali sam zato danas na tv-u video reportazu o slicnom mestu. Osim toga ne mogu drugo poredjenje da nadjem. Tvoj rad je mnogo upecatljiviji.
skipper Posted November 19, 2010 Report Posted November 19, 2010 Sta da kazem. Licno sam bio svedok maltretiranja i znam da ima svega u tim ustanovama (govorim generalno, ne o Kovinu). Niko ne misli o toj bolesti, mnogi ljudi se smeju kad vide nekog ko je odlepio. Ja samo mogu rec da sada znam da se to moze svakom desit, jednostavno se nesto otkaci u glavi. Pogotovo u starosti. A brinuti o takvima, je neverovatno tezak cemer i beda. Mozes samo izludet pored njih a nemos im pomoc. Ceo sistem od doktora, policije i ovakvih ustanova jednostavno nema resenja. Ali kad vidim neku pametnu zapadna istitucija da nam deli lekcije, e to me pravo razpizdi. Zato sto zivim na zapadu i ne samo da nemaju resenje, nego su jedinu u svetu seckali mozak, vrsili i druge medicinske eksperimente koje nemaju veze sa neuropshijatrijom, vrsili nasilno sterilisanje cak i pacijenata sa slabijim poremecajima koji danas normalno zive (sem da imaju decu). Ovde ih isteraju na ulicu kad god drzava, koja inace ima para za ratove i bombe, hoce da ustedi koji dolar. A zato im puna usta borbe za prava i humanost u trecim zemljama. U svakom slucaju je dobro da se progovori da takvi ljudi postoje i prave reportaze.
boskombo Posted November 26, 2010 Report Posted November 26, 2010 Ja cu samo reci Dicky veliko postovanje za reportazu! Odlicno prenesena atmosfera citaocu ove teme!
psy-boy =) Posted November 29, 2010 Report Posted November 29, 2010 Sjajne fotografije, namam stvarno rechi. Da li je ovo jedan od nashih slavnih trenera radnichkog i reprezantacije? Milivoje (Golub) Bashic Edit: Bash trazio po internetu, ne mogu da mu nadjem fotografiju
vupulepe Posted August 10, 2012 Report Posted August 10, 2012 da dignem ovu temu, jer zasluzuje da je neko vidi ko nije.Bravo majstore
panemoj Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Svaka cast, bez zezanja, za dizanje... Moja omiljena tema ( i potpisujem najjaca na Zoni, od postanka pa do danas ) sa pregrst odlicnih fotografija ( a i Diki mi je ljubimac :) )
berekin Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Fotke su stvarno fenomenalne! p.s. Sta bi sa tih famoznih 4000kv nove zgrade?
Sale72 Posted September 2, 2012 Report Posted September 2, 2012 da dignem ovu temu, jer zasluzuje da je neko vidi ko nije.Bravo majstore hvala ti za podizanje teme, zasluzila je da je i "novi kolacici" vide....
t@urus Posted September 2, 2012 Report Posted September 2, 2012 Svaka čast za dizanje ove teme. Mislim da su ovo najbolji portreti i priča koje sam video na zoni. Bravo Diki. Doomster ovo rekao 2007. Vizionar čoek: А нас ће вероватно бомбардовати због тог извештаја.
bikica67 Posted November 17, 2012 Report Posted November 17, 2012 Svako ko prati bilo koji vid sredstva javnog inforimisanja sigurno je cuo za famozni izveštaj americke nevladine organizacijne za zaštitu osoba sa mentalnim nedostacimo " MDRI " o navodnim zlostavljanjima pacijenata psihijatrisjkih ustanova u Srbiji. Ukratko za one koji ne prate medije: Pomenuta organizacija je pre nedelju dana je iznela izveštaj pod nazivom "Mučenje kao lečenje" o stanju u psihijatrijskim ustanovama u Srbije, koji je baziran na njihovom cetvorogodisnjem istraživanju. U izveštaju se navodi kako se pacijenti drže u nehigijenskim uslovima, kako je veci deo njih stalno vezan, kako mnoga deca nisu napustila krevet nekoliko godina, kako nemaju adekvatnu lekarsku negu i tome slicno. Bio sam šokiran svim tim informacijama i fotografijama koje su pratile tekst, prosto mi je bilo neverovatno da neko ko je polozio Hipokratovu zakletvu moze da se tako ophodi prema svojim pacijentima. Verujem i da su svi ostali koji su procitali nesto na ovu temu delili slicna osecanja. Istog dana, samo malo kasnija, javljaju mi da tragom vesti o zlostavljanjima sutra ujutru treba da posetim Specijanu neuropsihijatrijsku bolnicu " Kovin " , najvecu ustanovu te vrste u zemlji. Izazovan zadatak. Stižemo do SNPB Kovin , novinar,vozac i ja. Mirna atmosvera, tmurno vreme i oronule zgrade oko nas. Posle intervjua sa direktorom ustanove i kafice koju sam prizeljkivao još od kad sam se probudio krecemo u obilazak obolelih. Iz razgovora novinara i direktora stekao sam utisak da se ipak ne radi o nekim zlim ljudima koji maltretiraju svoje pacijente, vec o savesnim lekarima koji ocajno vape za pomoc i kojima je ocigledno stalo do svojih šticenika. Zgrada ženskog odeljenja Polako krecemo ka stacionaru, prvo obilazimo muško zatvoreno odeljenje. Fasade zgrada pored kojih prolazimo su u jadnom stanju, kao da decenijama nisu renovirane, ulaskom u hodnik shvatam da ni unutra nije ništa bolje. Medicinska sestra, otkljucava vrata iza kojih se nalazi odeljak sa težim bolesnicima. Iskreno nije mi bilo sve jedno , ocekivao sam horor, vezane agresivne ljude koji vriste i slicno , verovatno su razni filmovi i pomenuti izveštaj ucinli svoje. Iza vrata je dugacak hodnik, zaticem nekoliko pacijenta, suprotno mojim ocekivanjima potpuno su mirni. Ulazimo i u glavnu prostoriju gde 20ak muškaraca u bolnickim pidzamama jedu banene, izgleda da smo došli u vreme užine. Svi su mirni, neki nas ne primecuju, neki se radoznalo vrte oko nas, neki puše cigare a neki samo cute i gledaju. Doktorka sa odeljenja nas je uverila da možemo slobodno da se krecemo medju njima da i da pricamo o bilo cemu. Ne, definitivno to nije scena koju sam ocekivao. Ocigledno je da se radi psihickim bolesnicima ali ni trga ni glasa od zlostavljanja. Istu sliku zaticemo i na ženskom odeljenju, s tim da su žene mnogo komunikativnije. Scene iz zatvorenog ženskog dela Na kraju stižemo i do famoznog odeljenja psihogerijatrije, dela gde se drže straiji bolesnici. Famoznog zbog toga što je ovaj deo posebno nacrnjen u pomenutom izveštaju, navodno su tu stalno vezana i po trideset pacijenata. Opet zaticem potpuno drugaciju sliku, stari ljudi sede u dnevnom boravku i gledaju televizor, njih ukupno nema trideset. Nešto kasnije je poslužen i rucak, veliki komadi piletine sa varivom, rekao bih sasvim pristojan obrok. Psihogerijatrija Doktorka zadužena za ovo odeljenje je vidno uzbudjena zbog svega što se izdešavalo predhodnih dana. Na pitanje da prokomentarise podatke o vezivanju iz izveštaja odgovara da se pacijenti vrlo, vrlo retko vezuju, da se to samo radi u specijalnim situacija kako bi se sprecilo samopovredivanje i da su podaci iz izveštaja suludi. Prema njenim recima, straim pacijentima su dovoljne male kolicine lekova i gotovo nikad nema potrebe za vezivanjem. otvoreno žensko odeljenje - pscijenti na terapiji Uslovi u kojima pacijenti borave jesu stravicni, zgrade su dotrajale, infrastruktura ocajna, ali i pored svega ocigledno je da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi bolesnicima prožili što bolje uslove. Neko ko veruje u teorije zavere može reci da su sve to iscenirali za medije, kako su bolesnike nakljukali lekovima da bi bili mirni, ali ja ne verujem u to. Imam utisak da sam tamo zatekao totalno spontanu svokodnevnu atmosferu i da je izveštaj agencije "MDRI" preteran u svakom pogledu. U izvištaju piše da je stopa smrtnosti u ovoj bolnici 26% (!), a od direktora smo saznali da nema ni govora o toj cifri vec da ona iznosi oko 4% i da je tolika pre svega zbog neurološkog odeljenja, koje ima teške slucajeve - šlogove od kojih se umire. Rukovodstvo bolnice vec godinama skrece pažnju na probleme, ali do sada niko nije pokazao vece intereresovanja. Dobra vest je da ce na prolece najverovatnije biti srušene dve glavne zgrade i da ce na njihovom mestu biti podignuta nova zgrada od 4000 m2 izgradjena po svetskim standardima. Na kraju, nisam nigde video sve te stvari koje se pominju u izveštaju. Možda je ta organizacija sve to napisala sa dobromn namerom kako bi skrenula pažnju na loše stanje u psihijatrijskim ustanovama širom Srbije, ali stičem utisak da je izveštaj prenapunpan i da su sa ovakvim optužbama na račun lekara samo još više stali na muku tim ljudima :(
bikica67 Posted November 17, 2012 Report Posted November 17, 2012 Na zalost provela sam neko vreme u bolnicu na odeljenju neuroze i mogu reci da prvo svi se profesionalno bave svojim poslom od spremacice do doktorke.Nacelnica dr.DJordjevic Snezana i doktorka Mirjana Sumanac su izuzetno dobre i izuzetni psihijatri,sestre su sve predobre nasale se sa pacijentima i imam samo reci hvale za bolnicu i moje lecenje koje su mi pomogli da se izvucem iz depresije...........Tamo nema ni maltretiranja niti zlostavljanja pacijenata......SAMO IMAM DA IM SE ZAHVALIM NA SVEMU.......
stalex Posted November 17, 2012 Report Posted November 17, 2012 fantasticno preneta atmosfera....a ta bolnica.....strasno....
okmijun Posted November 17, 2012 Report Posted November 17, 2012 10/10!!! .... Ako neko oce moze da dodje i do http://www.malepcelice.org.rs/ Ko oce PM! ;)
bikica67 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 Fenomenalne, veoma dirljive fotografije. Svak chast. Emocija i ambijent su uhvaceni 100% Svaka cast na izvestaju i sve je to tacno.Naime sticajem okolnosti i ja sam provela u ovoj ustanovi osam meseci.Uslovi su u losem stanju ali i pored svega medicinsko osoblje se izuzetno profesionalno bave svojim posao.Za svo to vreme mog boravka tamo nisam dozivela neko lose iskustvo.Doktorke,psiholozi su izuzetni strucnjaci i ja imam samo reci hvale.U danasnje vreme gde ima korupcije ja u ovoj ustanovi nisam dozivela niti cula.Moja najbolja doktorka Mirjana Sumanac je izuzetni psihijatar gde mi je mnogo pomogla da se vratim svojoj porodici i nastavim kako takav svoj zivot.Imam samo reci hvale,zahvaljujem se nacelnici Snezani Djordjevic i mojoj izuzetnoj doktorki Mirjani Sumanac.........da je takvih sve vise doktora.... :rolleyes:
Recommended Posts