Dicky Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Svako ko prati bilo koji vid sredstva javnog inforimisanja sigurno je cuo za famozni izveštaj americke nevladine organizacijne za zaštitu osoba sa mentalnim nedostacimo " MDRI " o navodnim zlostavljanjima pacijenata psihijatrisjkih ustanova u Srbiji. Ukratko za one koji ne prate medije: Pomenuta organizacija je pre nedelju dana je iznela izveštaj pod nazivom "Mučenje kao lečenje" o stanju u psihijatrijskim ustanovama u Srbije, koji je baziran na njihovom cetvorogodisnjem istraživanju. U izveštaju se navodi kako se pacijenti drže u nehigijenskim uslovima, kako je veci deo njih stalno vezan, kako mnoga deca nisu napustila krevet nekoliko godina, kako nemaju adekvatnu lekarsku negu i tome slicno. Bio sam šokiran svim tim informacijama i fotografijama koje su pratile tekst, prosto mi je bilo neverovatno da neko ko je polozio Hipokratovu zakletvu moze da se tako ophodi prema svojim pacijentima. Verujem i da su svi ostali koji su procitali nesto na ovu temu delili slicna osecanja. Istog dana, samo malo kasnija, javljaju mi da tragom vesti o zlostavljanjima sutra ujutru treba da posetim Specijanu neuropsihijatrijsku bolnicu " Kovin " , najvecu ustanovu te vrste u zemlji. Izazovan zadatak. Stižemo do SNPB Kovin , novinar,vozac i ja. Mirna atmosvera, tmurno vreme i oronule zgrade oko nas. Posle intervjua sa direktorom ustanove i kafice koju sam prizeljkivao još od kad sam se probudio krecemo u obilazak obolelih. Iz razgovora novinara i direktora stekao sam utisak da se ipak ne radi o nekim zlim ljudima koji maltretiraju svoje pacijente, vec o savesnim lekarima koji ocajno vape za pomoc i kojima je ocigledno stalo do svojih šticenika. Zgrada ženskog odeljenja Polako krecemo ka stacionaru, prvo obilazimo muško zatvoreno odeljenje. Fasade zgrada pored kojih prolazimo su u jadnom stanju, kao da decenijama nisu renovirane, ulaskom u hodnik shvatam da ni unutra nije ništa bolje. Medicinska sestra, otkljucava vrata iza kojih se nalazi odeljak sa težim bolesnicima. Iskreno nije mi bilo sve jedno , ocekivao sam horor, vezane agresivne ljude koji vriste i slicno , verovatno su razni filmovi i pomenuti izveštaj ucinli svoje. Iza vrata je dugacak hodnik, zaticem nekoliko pacijenta, suprotno mojim ocekivanjima potpuno su mirni. Ulazimo i u glavnu prostoriju gde 20ak muškaraca u bolnickim pidzamama jedu banene, izgleda da smo došli u vreme užine. Svi su mirni, neki nas ne primecuju, neki se radoznalo vrte oko nas, neki puše cigare a neki samo cute i gledaju. Doktorka sa odeljenja nas je uverila da možemo slobodno da se krecemo medju njima da i da pricamo o bilo cemu. Ne, definitivno to nije scena koju sam ocekivao. Ocigledno je da se radi psihickim bolesnicima ali ni trga ni glasa od zlostavljanja. Istu sliku zaticemo i na ženskom odeljenju, s tim da su žene mnogo komunikativnije. Scene iz zatvorenog ženskog dela Na kraju stižemo i do famoznog odeljenja psihogerijatrije, dela gde se drže straiji bolesnici. Famoznog zbog toga što je ovaj deo posebno nacrnjen u pomenutom izveštaju, navodno su tu stalno vezana i po trideset pacijenata. Opet zaticem potpuno drugaciju sliku, stari ljudi sede u dnevnom boravku i gledaju televizor, njih ukupno nema trideset. Nešto kasnije je poslužen i rucak, veliki komadi piletine sa varivom, rekao bih sasvim pristojan obrok. Psihogerijatrija Doktorka zadužena za ovo odeljenje je vidno uzbudjena zbog svega što se izdešavalo predhodnih dana. Na pitanje da prokomentarise podatke o vezivanju iz izveštaja odgovara da se pacijenti vrlo, vrlo retko vezuju, da se to samo radi u specijalnim situacija kako bi se sprecilo samopovredivanje i da su podaci iz izveštaja suludi. Prema njenim recima, straim pacijentima su dovoljne male kolicine lekova i gotovo nikad nema potrebe za vezivanjem. otvoreno žensko odeljenje - pscijenti na terapiji Uslovi u kojima pacijenti borave jesu stravicni, zgrade su dotrajale, infrastruktura ocajna, ali i pored svega ocigledno je da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi bolesnicima prožili što bolje uslove. Neko ko veruje u teorije zavere može reci da su sve to iscenirali za medije, kako su bolesnike nakljukali lekovima da bi bili mirni, ali ja ne verujem u to. Imam utisak da sam tamo zatekao totalno spontanu svokodnevnu atmosferu i da je izveštaj agencije "MDRI" preteran u svakom pogledu. U izvištaju piše da je stopa smrtnosti u ovoj bolnici 26% (!), a od direktora smo saznali da nema ni govora o toj cifri vec da ona iznosi oko 4% i da je tolika pre svega zbog neurološkog odeljenja, koje ima teške slucajeve - šlogove od kojih se umire. Rukovodstvo bolnice vec godinama skrece pažnju na probleme, ali do sada niko nije pokazao vece intereresovanja. Dobra vest je da ce na prolece najverovatnije biti srušene dve glavne zgrade i da ce na njihovom mestu biti podignuta nova zgrada od 4000 m2 izgradjena po svetskim standardima. Na kraju, nisam nigde video sve te stvari koje se pominju u izveštaju. Možda je ta organizacija sve to napisala sa dobromn namerom kako bi skrenula pažnju na loše stanje u psihijatrijskim ustanovama širom Srbije, ali stičem utisak da je izveštaj prenapunpan i da su sa ovakvim optužbama na račun lekara samo još više stali na muku tim ljudima :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Brate Dicky! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gremlin Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Znači TUGA!!! Sjajna reportaža brate! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameni Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Svaka cast Dicky, odlicna reportaza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
millann Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 SVAKA CAST! najezio sam se bar 10 puta! odlicna reportaza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexus Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Vrlo vrlo vrlo dobra reportaza i fotke na "novou zadatka". Respect! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigBoy Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Pre svega fenomenalne fotografije i odlicna prica, od tebe to uvek i ocekujemo :) Kao pravi "vojnik" bio sam u domu za decu ometenu u razvoju, veternik, gde je slicna tematika. Pomenuti izvestaji su me veoma iznenadili, jer sam bio u jednoj od tih ustanova 9 meseci i video sta i kako se radi. U Veterniku su mnogooo bolji uslovi nego ovi sa fotografija. Svaka cast zaposlenima na svemu, moram reci da se stvarno trude. Ne moze to svako da radi. PozdraV Link to comment Share on other sites More sharing options...
doomster Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Мислим да си тамо направио најбоље фотографије у свом животу. А нас ће вероватно бомбардовати због тог извештаја. Измена: Пошто немаш егзиф, кажи којим си објективом снимао. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pavle Pekovic Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Tužna tema. Sjajna reportaža. Verujem da te je pogodilo sve to tamo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Ivanhoe Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Izuzetno Dicky, svaka cast. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zocky Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Fenomenalna reportaza , za svaku pohvalu !!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anactor Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 :o Speechless!!! Ovakve fotografije se retko prave! Svaka čast na realizaciji, Sve je na najvišem nivou. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AP Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Svaka cast Dicky! Odlicna reportaza, fenomenalne fotke! Takodje sam misljenja da je cela ta vest (tj izvestaj) prepumpana, a zasto...pa vreme ce pokazati. Nadam se da je iz najbolje namere, mada... Sve pohvale, odlicno si obavio posao! Link to comment Share on other sites More sharing options...
marinowski Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Svaka cast! Odlicne fotografije, b&w je bas dobro leg'o ovde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KinteC Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Fenomenalne fotografije, jes` da pravis i odlicne fotke aviona...ali ovo.... :blink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
panemoj Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Milion puta sam tuda prosao ( vikendica ) i mnogo puta sam ih video...i uvek mi je bilo tesko da dignem aparat i napravim i jednu jedinu fotku ( makar arhitekture, posto njih ne bih imao srca da fotkam )... Tuzno, tuzno u PM... :( :( p.s. Ovo, naravno, nema nikakve veze sa tvojim fotkama, niti ja osudjujem, komentarisem bilo sta na tu temu-samo si me podsetio ( protresao ) na sve one tuzne, prazne duhove koje sam video bilo na prozorima iza resetaka, bilo na jesenjim, letnjim, kisnim itd, setnjama po krugu bolnice... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeepBlue Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Meni uvek samo jedna stvar padne na pamet, necija su i to deca bila ili jesu. Zastrasujuce. Hvala Dickyiju na hrabrosti da ode tamo, ja nisam siguran da bi se usudio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dicky Posted November 20, 2007 Author Report Share Posted November 20, 2007 Hvala ljudi! немаш егзиф, кажи којим си објективом снимао. Canon 30D + 17-40/4L + 50/1.4 necija su i to deca bila ili jesu. Zastrasujuce. U bolnici ima dosta pacijenata kojima bi vise prijala kucna nega, ali na zalost niko od rodbine nece da ih primi pa moraju da ostanu u bolnici jer nemaju gde. Ima bas tuznih prica, recimo jednoj zeni je rodbina prodala stan i posle toga se vise nikad nisu javljali, pozive iz bolnice ignorisu. Ima dosta pacijenata koje niko nije posetio godinama, svi su ih se odrekli. Ne mogu da shvatim to :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ocoolar Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Odlicno radis svoj posao! Svaka cast. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexus Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Jedan moj rodjak je bio u Dobroti (mentalna institucija) zbog alkoholizma i jednom smo ga otac i ja obisli... Mislim horor... Uslovi su slicni ovome sto si ti vidio/prikazao... daleko bilo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonardo Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Čestitam. Dicky, odradio si ovo vrhunski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strider Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Pre nego sto komentarisem fotke... Ne, definitivno to nije scena koju sam ocekivao. Ocigledno je da se radi psihickim bolesnicima ali ni trga ni glasa od zlostavljanja. Ne znam za instituciju u Kovinu ali verujem da je ovako kako si napisao - medjutim za neke druge institucije, uglavnom za osobe sa razvojnim mentalnim poremecajima, znam (i to ne sa medija kojima ne verujem nikad u potpunosti ni na RTS ni na b92, nego iz mnogo blizeg izvora) da postoje onakve slike kakve smo videli na TVu. Tako da ta prica da nas sto sad iz vlade oce da prodaju da nas sabotira zli zapad ipak ne pije vodu. A za fotke - slazem se sa ostalima, odlicne, 4 i 5 mi se najvise svidjaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esdy_11192 Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Ovo stvarno ne vredi komentarisati.. Ja sam uopste srecan sto neko, s vremena na vreme, kaci ovakve fotografije na Dizajnzonu.. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
xia Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Odlična foto reportaža. I drago mi je ako je utisak koji si stekao o zaposlenima istinit. Gledala sam na Tvu da su higijenski uslovi u kojima žive zaista kritični, i stvarno bi bilo vreme da dobiju adekvatan objekat. Kome još može da bude bolje u takvim uslovima? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maske Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Pisem i brisem vec nekoliko puta :) Sve mi je nekako na mestu, i da hocu ne mogu da nadjem zamerku. BRAVO! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts