Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jes' neprecizno, ali ovo je ritam ukratko:

kick_____0---0---0---0---

hat______--0---0---0---0-

snare____----0--------0---

Znaci, imam kompresor na masteru koji pakuje celu pesmu.

Prvo, on mi ubija dubinu bas bubnja totalno zato sto recimo bas linija radi na istoj frekvenciji. Ako pojacam niske frekvencije na kompresoru bude bolje, ali bas linija onda zvuci lose. Sta god da menjam, nesto sufferuje posto je cela stvar tu.

Drugo, kada stavim kompresor samo na ritam, bas bubanj pojede dobos (osakati mu ostrinu). Ako dobos izostavim iz ovog kompresora, svejedno ga ubije onaj na masteru (koji je neizbezan).

Je l’ moze neko da me posavetuje? Izgleda da postavljam stvari pogresno, jbg. Siguran sam da u FLu (koliko god on bio nedovoljno profesionalan) ovo moze da zvuci mnogo bolje, a ja nikada ranije nisam ozbiljno pravio tehno da bih imao neku rutinu.

Dobro bi dosao i neki savet za sempl i setting dobosa u ovom slucaju!

Posted

1. Koji kompresor?

2. Izbegavaj stavljanje kompresora na master. Bolje na svakoj traci odradi umeren skoro minimalan kompresor i izvuci frekvencije koje ti trebaju sa nekim ekvilajzerom, rashiri stereo bazu (psp pseudo stereo daje izuzetno zanimljive rezultate), nemoj da panjish kompresiju dobices suvise jak RMS (real music strenght), dobices na mixdown-u jak nivo, al ce sve da se maskira. Bubanj mora da se dosta kompresuje, al ako hoces da to sve zvuci dobro, potreban je jako dobar kompresor (u nedostatku pravih lampashkih kompresora probaj sa PSP vintage warmerom).

3. Na masteru stavi neki limiter umesto kompresora da ne probija snimak (waves L2 je dobar, a sa njim mozes malo i da pojacash nivo, ali oprezno...).

4. Izuzetno je bitan raspored efekata. Nije isto staviti neki EQ pa kompresor i obrnuto. U praksi pokazalo se dobro da kombinujesh vise vrsti kompresora ali da to radish izuzetno pazljivo i izuzetno umereno.

I na kraju nije bash najbitnije da snimak gruva ko lud, skup je to sport da to sve zvuci idealno (pravi studio, prave masine, POSTPRODUKCIJA, i.t.d.).

I ono najbitnije: Od kvaliteta semplova zavisi sta mozes da uradish sa kompresorom. Predlazem ti da ako imash uslova propustish neku stvar kroz dobru digitalnu mixetu sa nekim 192-bitnim efekt procesorom i snimish je potom na 24 bita, pa da je konvertujesh u 16 bitni zapis. Razlika se odmah uocava.

P.S. Sa traka skidaj sve sto ti ne treba od frekvencija. Kad stavish kompresor on ce da pojaca sve linearno i ono sto se cuje i ono sto ne.

Posted
1. Koji kompresor?

Fruity-jev kompresor. Postoje dva u stvari. Jedan nema podelu po frekvencijama (taj mi je na masteru), a drugi ima tri podesiva opsega (taj je na ritmu). Ali svejedno, oba su jako losa a narocito prvi, mada sam uspevao ranije da pravim bas dobre stvari sa njima. Ipak, kada sam probao Ozone najezio sam se sta sam postigao njime iako nemam bas mnogo iskustva s kompresorima. Nego, istekao mi je trial u medjuvremenu.. <_<

2. Izbegavaj stavljanje kompresora na master. Bolje na svakoj traci odradi umeren skoro minimalan kompresor i izvuci frekvencije koje ti trebaju sa nekim ekvilajzerom, rashiri stereo bazu (psp pseudo stereo daje izuzetno zanimljive rezultate)

To sam shvatio skoro, mada nisam jos naucio da primenim svuda kako hocu. Valjda ce mi pomoci malo ti pluginovi.

I na kraju nije bash najbitnije da snimak gruva ko lud, skup je to sport da to sve zvuci idealno (pravi studio, prave masine, POSTPRODUKCIJA, i.t.d.).

I nije.. Pokusavam samo da napravim da zvuci bolje.

Pazi sta je problem: Ima stvari u kojima, ako sam u startu planirao neki beat, on zvuci dobro. A sad, kada radim stvar vec neko vreme i sad odjednom hocu da stavim beat, to ne ide nikako. Je l' tako treba da bude ili ja negde gresim? Ili oboje? I don't get it...

Hvala ti. Ako nadjes vremena mozes li da odgovoris na ovo? Ili neko drugi naravno.

Posted
I ono najbitnije: Od kvaliteta semplova zavisi sta mozes da uradish sa kompresorom. Predlazem ti da ako imash uslova propustish neku stvar kroz dobru digitalnu mixetu sa nekim 192-bitnim efekt procesorom i snimish je potom na 24 bita, pa da je konvertujesh u 16 bitni zapis. Razlika se odmah uocava.

P.S. Sa traka skidaj sve sto ti ne treba od frekvencija. Kad stavish kompresor on ce da pojaca sve linearno i ono sto se cuje i ono sto ne.

Ne bih se slozio sa ovim... To je generalno velika zabluda kada se radi o elektronskim zvukovima (ali ima smisla kada se radi o instrumentima koji imaju veliki dinamicki raspon - ali su to uvek samo 'pravi akusticni instrumenti' snimani sa jako dobrim mikrofonima)

Da ne pricam o tome koliko je konverzija zapravo losa stvar (bilo koje konvertovanje unosi dodatne harmonike, tj. noise, koji na kraju krajeva zavise od softwarea koji koristis, pro tools unosi manje, fl unosi previse). Ali na kraju krajeva, sve zavrsava u 44 khz.

Ono na st bi trebalo da obratis paznju najvise je sam aranzman.. i cesto je najveca produkcijska greska u njemu... Ali na kraju krajeva.. bilo bo pozeljno cuti stvar da bih ti rekao nesto preciznije..

Cesto je greska takodje u tome da neko zeli da mu i kick i dobosh budu jaki.. ali, praksa pokazuje da je najbolje da ako je kick jak, dobosh bude slab.. ili obrnuto. A nikada zajedno.

daj nam neki link na stvar pa cemo da nadjemo resenje...

• 4 months later...
Posted
Cesto je greska takodje u tome da neko zeli da mu i kick i dobosh budu jaki.. ali, praksa pokazuje da je najbolje da ako je kick jak, dobosh bude slab.. ili obrnuto. A nikada zajedno.

morao bih da se ne slozim sa ovim. i kik i sner mogu da budu izrazito jaki, sto je i poenta tehna, jer sa hetom cine kicmu kompozicije. do gusenja dolazi zbog previse niskog praga tolerancije na kompresoru, jakog attacka i zakinutog releasea, sto se najjasnije vidi u stvarima benija benasija (nebitno sto je uspeo da ih proda, sto me dovodi i do sledece misli: najbitnija je ideja) kompresor sluzi da izbalansira dinamiku frekvencija i, naravno, pojaca izlaz. medjutim, bolje je da ga koristis za prvu opciju, a pojacavas nekim maximizerom. izbor semplova jeste bitan, sto zbog koncepta, sto zbog same frekvencije. suvise dubok bas i isto toliko dubok kik jednostavno ne mogu ruku pod ruku cisti. mora da postoji kompenzacija u frekvencionom opsegu. upalis neki spektralizer, ili kako se vec zovu, i setas semplove po ekvilajzeru i pratis desavanja na spektru. ne moras biti xprt za ovo. prosto gledaj i slusaj. ta kombinacija ce te dovesti polako do zeljenih rezultata. ali gle sad: ako ne cujes - nemoj se baviti produkcijom. napravi kompoziciju i daj je meni:) mali zez! odneses u studio, navatas producenta i kazes - kockaj!

Posted

poz, alt... poz svima...

ostavio sam josh jednu stvar u "kachite svoje radove" hajde preslushajte, ako imate kada.... opet neki progressive... dobio sam novu zvuchnu, ali je josh uvek fl5... jbg...nabaviccu 7, za par dana... <_<

Posted

ma nabavio sam... ali necce da mi pokrene aplikaciju... jbg... popizdeo sam... nemam srecce s nabavkom... shta ccesh.... <_<

ako mozzesh pomozi... :)

4 Boric