Jump to content
factotum

Pitanje: Lighting effects u PS CS2...

Recommended Posts

Nije u tome problem. Ja pokušavam da apliciram metalni efekat na jednom vektoru. Pretvorim ga u masku preko obojene površine, zatim obrišem original, selektujem masku, kreiram alfa kanal, deselektujem, dodam "gaussian blur", vratim se na lejer, i sada treba da nanesem efekat na ofarbanu površinu a on će da me pita dali da je rasterizuje - toga se sećam! I onda je to - to!!! Ali meni je nedostupan efekat! Jednom sam ga uradio ali ne mogu da se setim kako.... Evo šta sam dobio, efekat je urađen na površini a maska samo maskira ono šta ne treba da se vidi.

post-5592-1194876155.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na slici se vidi da si ga uradio. Bolje okaci sliku Layers palete kad ti je nedostupan, pa da vidimo sta nije u redu...

I uzgred, nisam bas potpuno shvatio uputstvo, ali mi se cini da si ga iskomplikovao to sa maskom... Ako ona samo treba da sakrije ravnu povrsinu van slova, onda je dodaj na samom kraju... Uostalom, to i nije tako bitno. Kaci sliku kako izgleda kad ti Filter nije dostupan, pa cemo dalje...

 

Sad se setih... A da nisi zaboravio da rasterizujes Color Fill layer?

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda je glupo pitanje, ali u kom modu radiš? CMYK ili RGB? Nisam siguran da sam najbolje razumeo koji ti je efekat nedostupan, ali Lighting Effects svakako jeste u CMYK modu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ga....

 

Uostalom, ovo je trenutak kada treba da "izadje pitanje": "dali hoces da rasterizujes lejer?" ili nesto slicno.... Znam da sam ga uradio pre par dana, i to ponovio sam ga par puta kako ga ne bih zaboravio, i opet....

 

Naravno da radim u CMYKu...

 

 

 

Dali mozda ima veze sto je dubina 16 bit?

post-5592-1194902599.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... Sad konacno znamo u cemu je problem...

Lightning Effect nije dostupan u:

- vise od 8 bita

- svim kolor prostorima sem RGB-a

- na bilo kakvom layeru koji nije sastavljen od pixela. To znaci: Color Fill i svi ostali Adjustments layeri, text, shape i prazni layeri takodje ne dolaze u obzir...

 

Ti si stavio 16 bit-a, shape layer i CMYK mod... 3 razloga zasto je nedostupan.

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nego, drugo pitanje, buduci da je ovo radjeno u RBGu, kako ce izaci na stampi? Sta treba da uradim kako bi ovo dobro izaslo na stampi? Jeli uopste moguce?

Ovde je nekoliko pitanja ali su sva u vezi istog, ha-ha-ha, nadam se ga ne zamerate.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada završiš ceo posao tj. odradiš efekat koji si hteo, pretvori ga u CMYK.

 

U štampi će izaći ovako ili onako, u zavisnosti od toga koliko imaš sreće, osim ako ne uradiš kvalitetan proof bilo koje vrste. Ali to je već druga tema o kojoj se pričalo mnogo puta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U principu da, osim ako nemaš apsolutnu kontrolu nad color managementom, radiš sa spot bojama ili sa štamparijom koja je 100% pouzdana i koja će ti u startu skrenuti pažnju da nešto nije u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj ti je savet da sa tim RGB-om odes do neke stamparije i prepustis njima da izvuku maksimum. Niko ne poznaje bolje stamparski proces od samih stampara. Naravno, uslov je da je stamparija neka pristojna a ne neki krs. Ako je digitalna stampa u pitanju situacija je mnogo bolja i lakse ces izvuci maksimum. Zato ne bi bilo lose da odes prvo do neke digitalne stamparije.

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadam se da moj odgovor nije bio shvacen kao "zloban".... Ja se, jednostavno, ne razumem u stampanje i samo sam hteo da isprovociram neki precizniji odgovor! Inace, layer sa zlatnim slovima sam radio odvojeno a zatim sam ga prebacio na glavnu sliku koja je u CMYK modu. Naravno da je bilo pitanje dali zelim da i taj layer prebacim u CMYKu i ja sam odgovorio potvrdno. Nadam se da ce sve biti u redu....

Inace, ja nisam profesionalac, radim iz ljubavi (naravno da bi bilo u redu da moze nesto i da se zaradi) i da bih sve ovo radio i kad ne bi bilo prilika za zaradu. Drago mi je da je moje pitanje pobudilo paznju - nadam se da ce sve ovo biti od koristi i drugima! Mislim da je tutorijal koji sam koristio veoma interesantan i bitan, malo po malo, sticu se znanja i vestine - "Roma non fu costruita in un giorno solo" (Rim nije bio sagradjen u jednom danu). Hvala moderatorima na odgovorima!!!

Pozdrav iz suncane Makedonije, mada je ovih dana nesto maglovito i oblacno.....

 

P.S. Evo, ovo su po meni dobri tutorijali za pocetnike: http://www.photoshoproadmap.com/Photoshop-...cts-on-the-web/

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Link je dobar.

Za blize informacije potrazi malo medju starijim temama, a najbolje da pitas stampare, tj. njihove pripremace za sve sto ti nije jasno.

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...