Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ако сам те добро разумео, питала си где у Србији можеш да повољно купиш сребрну жицу ?

Па сребро је иначе јефтино. Погледај у граду у коме живиш. Не знам колико ти је исплативо да путујеш због неколико евра уштеде (наравно, не рачунајући путне трошкове и др.)... !?

Размисли...

Поздрав ! :)

Posted
Ако сам те добро разумео, питала си где у Србији можеш да повољно купиш сребрну жицу ?

Па сребро је иначе јефтино. Погледај у граду у коме живиш. Не знам колико ти је исплативо да путујеш због неколико евра уштеде (наравно, не рачунајући путне трошкове и др.)... !?

Размисли...

Поздрав ! :)

kaj nas moze da se kupi samo vo skopje,no zanaetciite ne prodavaat po visoka cena i nema koj da mi vlece zica vo razni debelini,za filigran.veke podolgo vreme probam da kupam i kako da baram uranium a ne srebro.sakav da odam vo istambul no go najdov forumov,pa....cekam mislenje

pozdrav od makedonija

Posted

Чуди ме да жицу можеш да купиш само у Скопљу... <_<

Покушај да се преко интернета информишеш о златарима у Нишу или Врању (то би ти некако било најближе...), па питај њих да ли имају да ти продају жицу.

Даље,

можеш купити и жицу одређене дебљине па је онда помоћу овога алата и клешта, тањити на дебљину која ти одговара ! Овај алат имаш у разним варијантама, са различитим облицима рупа... Кошта негде око тридесетак евра, а има да се купи у Београду, а чини ми се чак и у Нишу, али нисам сто постои сигуран...

191-541.jpg

Позззз.... :) :) :)

Posted
Чуди ме да жицу можеш да купиш само у Скопљу... <_<

Покушај да се преко интернета информишеш о златарима у Нишу или Врању (то би ти некако било најближе...), па питај њих да ли имају да ти продају жицу.

Даље,

можеш купити и жицу одређене дебљине па је онда помоћу овога алата и клешта, тањити на дебљину која ти одговара ! Овај алат имаш у разним варијантама, са различитим облицима рупа... Кошта негде око тридесетак евра, а има да се купи у Београду, а чини ми се чак и у Нишу, али нисам сто постои сигуран...

191-541.jpg

Позззз.... :) :) :)

Molim te pojasni mi malo, jer nikad nisam radila sa srebrom i zlatom, da li zici samo vuces klestima sa jedne strane ili ima jos nesto recimo zagrevanje... i na koju temperaturu? I jos nesto gde se ti "sabloni mogu kupiti u BG. Pozdrav i hvala

Posted

Овако... B)

Као прво, процес добијања жице је исти и за сребро и за злато. Дакле прича иде овако:

Метал се истопи и излије у шипке. Затим се те шипке (пошто су дебљине пар милиметара и не могу руком да се ''извлаче'' и савијају) провуку више пута између два ваљка који је тање на дебљину од два-три милиметра...

Valcna.jpg

(шипка се провлачи кроз ова два ваљка што стоје поред машине, а који се намонтирају на њу...)

Један крај те жице се заоштри турпијом. Алат који видиш на слици испод се постави у стегу и затегне!

191-541.jpg

Крај жице који си заоштрила провучеш кроз најмању рупу кроз коју таква жица може да прође, а онда је ухватиш овим клештима и једноставно вучеш ка себи. Тако је провлачиш редом кроз све мање и мање рупице, све док не дођеш до жељене дебљине жице. Наравно, док вучеш ту жицу можеш је по мало и подмазивати уљем...

Клешта којима вучеш жицу изгледају овако:

190-718LARGE.jpg

Радње у којима можеш купити златарски алат су:

“Kerwill” (налази се у Београду, преко пута парка код економског факултета, или (мало тачније) преко путе једне основне школе)

Постоји још једна радња која се налази на Новом Београду иза зграде ''Цептера''. Не знам тачан назив. За неколико дана ћу отићи до града и распитати се детаљније. И ја требам нешто да купим...

Можеш посетити и овај линк чисто да видиш каквих све алата има

http://www.contenti.com/products/drawplates/191-541.html

Поздрав :)

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Bavim se izradom nakita od polimerske gline,..

zelela bih da ga kombinujem sa srebrnom zicom, pa me

interesuje me gde ima da se kupi u Srbiji i po kojoj ceni?

Interesuju me cene zice od 0.8, 0,6, 0,4 i 1 mm

• 1 year later...