Jump to content

Kecskemet Airshow 07


Dicky

Recommended Posts

“Kecskemet airshow” se održava svake druge godini u vazduhoplovnoj bazi “Kečkemet” pored istoimenog gradića koji se nalazi nekih 70 kilometara južno od Budimpešte. Iz godine u godinu ovaj aeromiting postaje sve značajnija i značajnija vazduhoplovna manifestacija na prostoru Evrope, što potvrđuje i izuzetno interesovanje novinara iz celog sveta, kojih je ove godine bilo u velikom broju. Aeromiting traje dva dana, sa identičnim programom i to obično početkom avgusta, ove godine je to bio 11. i 12.

 

Na ovoj strani ćete videti neke odabrane fotografije sa ovog zanimljivog dogadjaja, kratke komentare vezane za njih ali i kako je sve to izgledalo iz fotografskog ugla.

 

Od čega da krenem? Možda je najbolje od pakovanja opreme :) 30D,400D,300/2.8 L IS, 70-200/2.8 L, 17-40/4 L , Metz 54, baterije, kartice, krpice, CP, laptop,. TC1.4 i još neke sitnice, i sve to strpano u computrekkera , osim 300/2.8 za koga nije bilo mesta pa je putovao u svom koferčetu. Ovo je sasvim fin komplet opreme ali suviše glomazan a i težak vala, prosto poželiš da imaš asistenta-šerpasa.

 

Posle prijatne voždnje u prijateljevom automobilu i dužeg zadržavanja na granici, sa dva sata zakašnjenja stižem do baze. Onda čakam 20 minuta da bih uzeo akreditaciju, a vreme se izuzetnom brzinom pogoršava, kakav loš početak... Žurim da nađem dobro mesto za fotkanje, ali mi to ne ide za rukom, aerodrom je jako velik, pa šetnja sa jednog mesta na drugo oduzima dosta vremena. Napokon pronalazim mesto rezervisano za fotoreporteri i odmah drugo razočarenje: nisu mogli da odaberu goru lokaciju!!! :( Od kolega ubrzo saznajem da postoji još jedno takvo mesto na drugom kraju piste i naravno trčim tamo. E to drugo mesto je bilo znatno bolje, ali sam na nekih 20m od njega našao još bolju lokaciju gde nisam morao da se gužvam sa ostalim reporterima. Inače ta mesta o kojima pričam su ustvari ogromne prikolice od kamiona koje su dovučene tu i prilagodjene potrebama reportera. Inače bile su prepune fotografa, između ostalog video sam i neke objektive koje pre toga u životu uživo nisam video tipa 600mm f4 i sl. Generalno brdo mnogo dobre opreme... U jednom trenutku sam ostavio ranac na kraju prikolice kako bih se lakse kretao i kad sam hteo da ga uzmem nazad prrovalio sam da tu ima bar deset identicnih rančeva :]

Vreme se do tog trenutka pogoršalo do te mere da sam svake sekunde očekivao kišu, na svu sreću ona je počela da pada tek po završetku letačkog programa. I pošto sam se konačno smestio mogao sam na miru da počnem da fotkam....

 

F-16 Holandskog Ratnog Vazduhoplovstva

 

original.jpg

 

original.jpg

 

original.jpg

F-16 izbacuje IC mamce...

original.jpg

 

Mil Mi-24 Slovačkog RV

 

original.jpg

 

original.jpg

 

JAS 39 Gripen Švedskog RV

 

original.jpg

 

original.jpg

Isti taj samo sa oznakama Češkog RV

original.jpg

 

Između ostalih učestvovalo je i naše vazduhoplovstvo i to sa Orlom i Super Galebom, pored njih nastupila je i naša akro grupa “Stars .

 

 

ORAO J-22 Srpskog Vazduhoplovstva

 

original.jpg

Taxsiranje do piste…

Orao J-22 za čijim komandama je sedeo vrhunski pilot Miodrag Ristić i prikazao jako atraktivan program

 

original.jpg

Poletanje

 

original.jpg

Oduševljena publika po sletanju…

 

original.jpg

 

G-4 Super Galeb, Srpskog vazduhoplovstva

 

original.jpg

 

Super Galeb G-4, jedan od najlepših vojnih aviona na svetu i ujedno najuspeliji produkt naše vazduhoplovne industrije ikad. Ovaj G-4 se nalazi u sastavnu elitne eskadrile SLI (Sektor za letna ispitivanja, bivši VOC – Vazduhoplovno Opitni Centar). Ovaj primerak nosi izuzetno atraktivnu šemu bojanja pravljenu baš za ovakve prilike.

 

 

"Stars" - Srpska akro - grupa

 

original.jpg

 

The Stars – Privatna akro grupa, na kojoj lete piloti nekadašnje akro grupe “Leteće Zvezde”. U pitanju su bivši vojni avioni Soko G-2 Galeb, sada već “oldtajmeri”.

 

original.jpg

 

original.jpg

 

Hrvatski Pilatus PC-9M , iz sastava akro – grupe “Krila Oluje”

 

original.jpg

 

Douglas DC-6B

 

original.jpg

 

Red Bull-ov DC-6 , avion sa jako zanimljivom istorijom. To je predposlednji proizveden DC-6 na svetu i zajedno sa poslednjim isporučen je JAT-u. Nakon nekoliko godina postaje vlasništvo JRV (Jugoslovenskog Ratnog Vazduhoplovstva) i uz neke modifikacije postaje jugoslovenski “Air Force One” ili ti Titov lični avion. Sredinom sedamdesetih maršal Tito poklanja ovaj avion Zambijskom Predsedniku. Početkom devedesetih, avion kupuje privatnik i posle restauracije pušta u komercijalni saobraćaj. Na kraju, avion postaje vlasništvo “Red Bulla” odnosno “Flying Bulls” gde posle restauracije dobija nov život.

 

SU-22 UM-3K Poljskog RV

 

original.jpg

 

MiG-29 Mađarskog RV

 

original.jpg

 

MiG-29 , avion od koga zastaje dah. Nije najbrži, nije najbolji, ali je perfektan balans svega što postoji. Odličan odnos masa/potisak mu omogućava da izvodi manevre koji su misaona imenica za zapatne pilote i njihove lovce. Karakteristični zvuk motora, od koga se bukvalno trese zemlja ne može da Vas ne ostavi bez daha. Posle Mustanga ovo je moj omiljeni lovac. Iskreno se nadam da ću “grmljavinu” migovih motora uskoro ponovo čuti I nad našim nebom.

 

original.jpg

 

Patrouille de France

 

I za kraj nastup francuske akro-grupe “Patrouille de France” , pravih majstora letenja. Inače ovo su školsko-borbeni avioni Alpha Jet, po karakteristikama bliski našem Super galebu, samo sa dosta savremenijom opremom

 

original.jpg

 

original.jpg

 

original.jpg

 

original.jpg

 

original.jpg

 

Možda ste primetili da ima jako malo fotografija gde su avionu u vazduhu, razlog je loše vreme a samim tim izuzetno nepovoljni uslovi za fotkanje aviona u vazduhu, tako da sam akcenat stavio na poletanja,sletanja i taxiranja.

 

Inače moram da priznam da sam se potpuno oduševio samim aerodromom koji je besprekorno sredjen, trvanjaci su kao na golf terenima, a hangari čisti kao operacione sale. Slična stvar je i sa mađarskom vojnom tehnikom, sve je kao novo, kao da je juče sišlo sa proizvodne trake. Takvo stanje celokupne opreme nikad pre nisam video. Poredjenje sa stanjem u našem vazduhoplovstvu je besmisleno, jer su madjari 30 godina ispred nas.

Za novinare je bio obezbeđen i press centar koji je bio smešten u jednom velikom hangaru i imali smo sve što nam treba, od komjutera, wirless neta za laptopove pa do sokova (zamisli naš Next narandza !), vode, hrane i td. Zbog slanja fotografija redakciji, propustio sam nastup Turske akro-grupe “Turkish Stars”, koji su prema priči kolega izveli možda i najatraktivniji program.

Sve u svemu jako lepo otganizovan događaj, jedva čekam 2009 ;)

 

Ostatak fotografija možete videti na mom Pbase-u , inače od sad pa na dalje i ubuduće sve reportaže ćete moči videti na www.pbase.com/dicus63 , a nadam se da će do nove godine I deephotos.com konačno proraditi.

 

Nadam se da će se Vam se dopasti :)

Link to comment
Share on other sites

Hvala ljudi! Biće ovoga sve više i više.

 

Moram da vam ispričam jednu anegdotu vezanu za nastup našeg aviona Orao, odnosno pilota Miodraga Ristića. Na svim nastupima Orao izvodi jednu tačku koju niko drugi ne izvodi tako ludo, a to je brišući let na sveka par metara iznad piste pri velikoj brzini. Ja sam to gledao dosta puta, tako da uvek od prilike znam kad će se to desiti i čekam spreman kako bih uhvatio taj trenutak.

 

I došlo je vreme da nastupi Orao. Polako izlazi iz kolone parkiranih aviona, taxira ka pisti, ja ga čekam, škljoc škljoc škljoc...Moram da menjam lokaciju, jer sa mesta gde sam se u tom trenutku nalazio mogu samo da snimim rulanje do pisti i ništa više. Pošto imam milion fotografija tog aviona, cilj mi nije bio da napravim neki atraktivni kadar u letu, već dobru novinsku fotografiju. Slika aviona u letu nije preterano zanimljiva za novine, jer ne govori mnogo o samom događaju, i iz nje je bez propratnog teksta teško da se predpostavi da se uopšte radi o nekom aeromitingu. Moja vizija dobre fotografije je bila avion + publika, a fenomenalno bi bilo još da se tu nađe i neka interakcija između njih, tipa mahanja i sl. Da bih napravio taj kadar, morao sam da predjen na potpuno drugi kraj piste, koji se nalazi oko kilometar od mesta gde sam bio. Nastup Orla traje 10 ak minuta, zato sam po snimanju onih prvih kadrova potrčao ka toj drugoj lokaciji kako ne bih propustio taj trenutak.

 

original.jpg
taksiranje ka pisti.

 

Negde na polovini puta nalazi se ono reportersko mesto o kome sam pričao u prvom postu, i pošto se u to vreme očekivao onaj brišući prelet iznad piste , svratih tu na kratko da pokušam da ga ulovim. I tek sad ustvari dolazimo do onog zanimljivog detalja koga sam hteo da ispričam, ali da bi imali bolji uvid u celu situaciju malo sam se više raspisao.... :) Nadam se da ne smeta....

U tom trenutku mesto je bilo prepuno reportera, i jedva sam se uvukao izmedju dvojice kako bih išta video. Spremno čekam na prelet Orla, čujem buku motora ali ga ne vidim :blink: I onda odjednom , broooooooooooom !!! Orao je preleteo na bukvalno metar od zemlje, ali to se tako brzo desilo da nisam uspeo da okinem! Pogledao sam oko sebe, i imam šta da vidim: Svi reporteri stoje pored mene, svima su usta otvorena, a objektivi okrenuti na dole, niko nije napravio snimak, a engleski kolega u čuđenju usporeno pita "Whaaaaaat da fuck was that?" . :) Loodo, to je bio najniži let koji sam ikad video.

Ali nisam imao vremena da ostanem, pa sam brzo nastavio ka onom mestu o kome sam ranije pričao...U trenutk kada sam stigao tamo Orao je upravo sleteo, i približavao se publici. Jedini problem u celoj priči je bio taj da sam bio suviše nisko da bi išta snimio, a oko mene nije bilo nikakvog uzvišenja odakle bih mogao da napravim taj kadar sa publikom. Ustvari, bilo je jedno uzvišenje :) Kolega pored mene je imao svoje mini merdevine, koje su inače jako česta pojava na ovakvim dogadjaima. Bez trenutke oklevanja upitao sam ga da li mogu da ih zloupotrebim na par sekundi, na šta mi je ljubazni kolega potvrdno odgovorio. Siguran sam da nije bio Madjar, jer je dobro znao engleski, za rizliku od ostalih ljudi :lol: I tako zahvaljući pomoći kolege uspeh da napravim taj snimak kojeg sam lovio :)

 

original.jpg

 

original.jpg

 

Kadrovi su mogli biti i bolji, ali nisam imao suviše vremena za razmišljanje.

Prvo sam hteo da Vam ispričam anegdoto o niskom preletu aviona, ali se malo više raspisah, nadam se da vas nisam udavio....

Link to comment
Share on other sites

Dicky, fotka sa publikom i Orlom je do jaja, ova pretposlednja.

 

Šturmovici su odvaljivali kupole nemačkim tenkovima iz horizontale. Kako bi bilo dobro da neko snimi film o tome. Imali su i male bombice sa padobranima koje su izbacivali na lovce koji bi ih eventualno gonili. Da mi je ikad da vidim kako je to čudo u realnosti šljakalo. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...