Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jedno pitanje na koje verovatno svi znate odgovor sem mene :(

Kako ispolirati kamencice do nekog prihvatljivog sjaja, odnosno cime?

Verovatno vam je poznato setanje po plazi i skupljanja interesantnih kamencica, moj omiljeni deo psihicke i fizicke relaksacije na godisnjem odmoru, medjutim kada se osuse naravno vise ne lice ni na sta :(

Naravno ne mogu svaki put da ih kvasim da bi uzivao u njma :)

Posted
Jedno pitanje na koje verovatno svi znate odgovor sem mene :(

Kako ispolirati kamencice do nekog prihvatljivog sjaja, odnosno cime?

Verovatno vam je poznato setanje po plazi i skupljanja interesantnih kamencica, moj omiljeni deo psihicke i fizicke relaksacije na godisnjem odmoru, medjutim kada se osuse naravno vise ne lice ni na sta :(

Naravno ne mogu svaki put da ih kvasim da bi uzivao u njma :)

rotary_b.jpg

samo guglaj rock tumbler....moze lako da se napravi....inace nemoz svaki kamen ispolirati. One poroznije nemoj ni da pomisljas...ako te jos nesto zanima a google ti ne kaze pitaj..

Posted

Hvala, ali ipak nemam bas toliko kamencica :) a i tako nesto sam hteo da izbegnem posto ne bih

bas previse ozbiljno da se bavim time. Prvenstveno sam mislio da li neko zna neku varijantu sa

npr. nekom pastom i krpicom pa uz pivce i laganu muzaiku... (metallicu) :)

Posted
rotary_b.jpg

samo guglaj rock tumbler....moze lako da se napravi....inace nemoz svaki kamen ispolirati. One poroznije nemoj ni da pomisljas...ako te jos nesto zanima a google ti ne kaze pitaj..

A kako najlakse da ih busim. Polideh od burgijanja, a samo se lome i raspadaju? :(

A kako najlakse da ih busim. Polideh od burgijanja, a samo se lome i raspadaju? :(

Zaboravih da pitam... Gde se kupuje ova "pametna" spravica jer imam puno kamencica.? I sta se nalazi unutra kao alat za poliranje ? Guma ili brusni papir fine granulacije? :rolleyes:

Posted

a sto ne probash da ih izlakirash imace uvek onaj sjaj kao kad su mokri to sam ja rdila i sa kamencicima i sa skoljkama :)

mozda nije profi ali radi :D

a za busenje postoje burgije sa jako malim F oznakama (mali precnik)...

ali to opet zavisi i od vrste kamena ...neki ce puci i tako ,pa za njih mozes

da napravish od tanke zice korpicu i alkicu pa tako da ih kacish

evo nekih primera

ogrlice ,privesci i prsten

Copperwrapnpearls.jpg

crazy-lace-agatethumbnail.jpg

TURQ_PEARL.jpg

img_1064-1.jpg

img_1072.jpg

carnelian.jpg

amethyst-heartthumbnail.jpg

nadam se da je pomoglo :)

Posted

silent nisu ja cu uskoro da postavim slike nakita koji ja pravim ovo je isuvise komplikovano za mene ja sam vise za funky nakit -vesele boje drvo glina i slicno) ili jednostavan nakit od koze i drveta ....daleko od toga da mi se ovo ne svidja ali nemam uslove za to jos uvek :)

ovo je sa jednog sajta ako hocete mogu da postavim i linkove ....

pozdrav svima ..

Posted
silent nisu ja cu uskoro da postavim slike nakita koji ja pravim ovo je isuvise komplikovano za mene ja sam vise za funky nakit -vesele boje drvo glina i slicno) ili jednostavan nakit od koze i drveta ....daleko od toga da mi se ovo ne svidja ali nemam uslove za to jos uvek :)

ovo je sa jednog sajta ako hocete mogu da postavim i linkove ....

pozdrav svima ..

Naravno da je pomoglo. Hvala ti .Ovi radovi su fenomenalni. jos jedno pitanjce. Gde da kupim zice razlicitih precnika i profila (recimo troglaste,cetvrtaste, osmougaone....) ubih se od kovanja, ruke mi lice na sve samo ne na ono na sta bi trebalo, ali uzitak nema cenu. Inace puno radim sa bakarnom zicom koju po formiranju nosim na galvanizaciju. :D :P

Posted
a sto ne probash da ih izlakirash imace uvek onaj sjaj kao kad su mokri to sam ja rdila i sa kamencicima i sa skoljkama :)

Probao sam sa lakiranjem, nije lose ali je lak osetljiv (probao sa obicnim nitro lakom, lakom za camci, lakom za kosu...). Jos uvek sam ubedjen da postoji jos neki nacin. U svakom slucaju hvala na idejama.

Sto se busenja tice nisam probao jos da ih busim, tacnije probao pa odustao, lakse mi je bilo malo silikona cep od staklenog osiguraca, niklovana zica i lemilica :) za prvu alkicu. Jedino sam uspesno busio staklo dijamantskim burgijama kupljenim na Najlonu kod Rusa. Nazalost vise ni oni nisu jeftini verovatno su shvatili da je to roba koja se OK prodaje, pa sto da se ne zaradi :)

Za kamen koliko je meni poznato koriste se vidia burgije sa obaveznim kvasenjem i ne prevelikim brojem obrtaja.

Posted
Naravno da je pomoglo. Hvala ti .Ovi radovi su fenomenalni. jos jedno pitanjce. Gde da kupim zice razlicitih precnika i profila (recimo troglaste,cetvrtaste, osmougaone....) ubih se od kovanja, ruke mi lice na sve samo ne na ono na sta bi trebalo, ali uzitak nema cenu. Inace puno radim sa bakarnom zicom koju po formiranju nosim na galvanizaciju. :D :P
takvu da kazemo umetnicku zicu tesko da ces naci, ja sam isto to trazio al su obicno gledali kao debila :) sad mene zanimaju dve stvari: prvo, sta kujes i kako? i drugo ajde mi malo pojasni proces galvanizacije i gde to radis ;)

... lakse mi je bilo malo silikona cep od staklenog osiguraca, niklovana zica i lemilica :) za prvu alkicu...
gde kupujes niklovanu zicu??? i kojih precnika ima??? trazim to odavno pa bih jako bio srecan :D
Posted
Probao sam sa lakiranjem, nije lose ali je lak osetljiv (probao sa obicnim nitro lakom, lakom za camci, lakom za kosu...)

a obican lak za nokte providan ? ne znam kako mislish osetljiv lak ?za fimo nakit i glineni nakit koristi se neki lak ali nisam sigurna kako se zove provericu pa cu da ti javim ...

Posted

hej hej.....evo me posle 3 dana posla i zivotu ponovo.

rok tambler mozes sam da napravis jer pro varijante je tesko nacji ovde. treba ti malo shipkica shrafova vodovodnih cevi silikona i mikser...eeeee otom potom. Drugacije je skoro nemogucje polirati mada nekima polazi za rukom.....evo baci pogled na http://www.charlottedesyllas.com/. Britanska dizajnerka koaj radi gemove i to sve rucno dijamantskim borerima....

ja sam radio malo sa kamenjem i mogu ti recji da dijamanske burgije pomazu dosta.busio sam ametiste i obsidijan koji je jedan od tvrdjih kamenchicjai solidno je islo samo sto tanje burgijice pucaju dostai moras stalno da nalivas vodu + sporija brzina na bushilici + mirna ruka/milimetar levo desno i pa pa kamenchicju.....

sto se tice lakiranja pomaze ali moras da budes jako pazljiv prvo jednu stranu nalakiras u par slojeva da bi na drugoj suvoj mogao da se sushi a onda drugu i to pazljivo da se ne vidi prelaz. mozes koristiti obicne akrilne varnishe koje mozes uzeti u farbarama mada po prodavnicama slikarske opreme imas specijalne varnishe za akrilne boje koji su mnogo bolji ali i skuplji (oko 10 jura 100ml...davno bilo). Lak inace mora dosta da se sushi da bi dobio tvrdocju i to na izuzetno suvom mestu jer inace kupi vodu iz vazduha i postaje gipkiji tj lakse se grbe skida ... Kenda kolor se pokazala dobraa....

e drugari odo spavam uzivajte...ako treba nesto pitajte.

Posted
takvu da kazemo umetnicku zicu tesko da ces naci, ja sam isto to trazio al su obicno gledali kao debila :) sad mene zanimaju dve stvari: prvo, sta kujes i kako? i drugo ajde mi malo pojasni proces galvanizacije i gde to radis ;)

gde kupujes niklovanu zicu??? i kojih precnika ima??? trazim to odavno pa bih jako bio srecan :D

Evo ovako>>> Najlakse je raditi sa bakarnom zicom jer je najmeksa za obradu a, a ne deformise se kada je formiras. Problem je samo u tome sto je ne mozes kupiti sirovu vec samo lakiranu (koja je inace vrlo lepa ali je nezgodno sto na laku ostaju brazde od klesta koje se ne mogu sakriti, donekle pomaze da usta klesta obavijes platnenim flasterom koji se kupuje u apoteci), ili u plasticnoj izolaciji. Sve u svemu izolaciju moras da oljustis, a oko imas lakiranu zicu onda je najlakse da potpalis rostilj i dobro je sagoris. Posle poljenja ostatke dobro ocisti i operi pod vodom koristeci metalnu zicu za sudje. Primitivno ali je jeftino i funkcionise. Moras to dobro da uradis jer ako nije dobro ociscena nista od galvanizacije.

Galvanizacija je elektroliticki proces u kome se u vrlo tankom sloju uz pomoc struje i rastvora nabacuje vrlo tanok sloj nikla,hroma, srebra ,zlata..a sve moze da dobije i patiniran izgled. Jedini je problem ako radis sa detaljima tipa perle... onda ne racunaj na izgled mesinga jer to mora da se lakira. Na galvanizaciju nosis gotov komad sa svim perlama, alkama, kamenjem,itd jedino moras da vodis racuna da kao ukrase NIKAD ne koristis porozne materijale tipa koza, drvo....Inace dobre rezultate sam postigla i na pocinkovanoj zici koja je jako jeftina ,kao i na paljenoj zici mada mi se ona ne svidja jer je nekako bez savitljivosti, obicno kazem da se savija kockasto. Znam par firmi koje usluzno rade galvanizaciju nisu skupi recimo 1kg zice(procenjuje se tezina samo upotrebljene zice,a ne i ukupna tezina nakita) je oko 10e. Hromiranjem se dobija najbolji srebrnkast sjaj ali on se radi nakon niklovanja pa je malo skuplje.

Sama niklovana zica nije dobra za rad jer pri mnogo savijanja nikl puca i zica se ljusti. I ja bih volela da znam gde se kupuje ta niklovana zica da je osetim pod prstima. Mozda je to nesto drugacije i meni nepoznato.

Inace kade za galvanizaciju je moguce napraviti i u kucnoj verziji, ali jos radim na tome.

Zicu kijem tako sto je postavim u male zljebove uzane a dugacke i bijem dok joj dusu ne uzmem. To je za malo grublji izgled nakita ali ja sam covek krajnosti ili napravim nesto grubo ili preteram u finoci.

Za par dana podizem nakit sa niklovanja pa cu postaviti fotke ali malo i strepim od vasih komentara, mada se nakit prodaje.... ;)

Dosta vise udavih vas :(