Jump to content

Logo za Evroviziju 2008 - Sramota!

STELLANOVA
 Share

Recommended Posts

"Njihova odluka bila je jednoglasna."

:huh:

Meni je ovo super - "Odluka o pobednicima LOKALNOG konkursa za rešenje znaka i scene poverena je stručnom žiriju [u sastavu Miodrag Tabački, scenograf, Slavimir Stojanović, dizajner, Ivan Stanković, direktor marketinške agencije Communis i Tanasije Kunijević, šef grafike RTS] čiju stručnost do sada niko nije dovodio u pitanje."

To su istakli za svaki slučaj. :)

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

I još naglašavaju "jednoglasno"!

Meni je ovo super - "Odluka o pobednicima LOKALNOG konkursa za rešenje znaka i scene poverena je stručnom žiriju [u sastavu Miodrag Tabački, scenograf, Slavimir Stojanović, dizajner, Ivan Stanković, direktor marketinške agencije Communis i Tanasije Kunijević, šef grafike RTS] čiju stručnost do sada niko nije dovodio u pitanje."

To su istakli za svaki slučaj. :)

Pa,to mora da su istakli zbog nas pobunjenika.Sigurno je neko video reakcije na njihovom forumu...

sad mi je došlo iz dupeta u glavu zašto se žiri toliko založio za tu šljivu

serbian20yogalw5.jpg

Da se razumemo, TOP3 je tragikomican, i jedino sto koliko toliko valja je pobednicko resenje.

Ali iskren da budem, preterujete. I to mnogo preterujete. Ili ste mnogo dokoni pa ne znate sta cete od sebe, ili imate neku svoju teoriju zavere, i u svemu trazite dlaku u jajetu... Meni licno samo pobednicko resenje nije nista specijalno (ne svidja mi se preterano), ali jedno je sigurno: da sam ga video bilo gde na televiziji a da ne znam o cemu se radi, znao bih da je rec o Srbiji. A to valjda i jeste poenta, da da neki nacionalni pecat? Ali hajde da pogledamo vasa resenja, kada svi znate najbolje i najpametnije. Mozda od tolike silne konkurencije, ovaj predlog i nije ispao toliko lose. Kazem, ja licno nisam odusevljen izborom za TOP3, ali hajde da vidimo vas kriticare.

A iskreno, izgovori "necu da ucestvujem na konkursu jer je namesteno" samo dovode do izbora radova koji nisu dovoljno kvalitetni. Siguran sam da ima mnogo boljih logo dizajnera, ali je njihovo vreme too precious da bi oni, jelte, izgubili malo svog cenjenog vremena i poslali rad na "namesten" konkurs. To je Kalimero sindrom, ovo je nepravda, ovo je nepravda... Be the change you want to see, nemojte samo da kukate nad svojom nesrecnom sudbinom mladih, potlacenih i neshvacenih a vrlo kreativnih umetnika. Ako na to dodate svetski poznatu cinjenicu da su dizajneri najsujetniji ljudi na svetu (hteli to da priznaju ili ne), eto problema.

Ali kao sto rekoh, dajte da vidimo ostala resenja pa da pricamo koje je najbolje od ponudjenog. Pobednicko resenje ipak ima neku pricu, koncept iza sebe. Ne kazem da mi se dopada, i da nije bilo mozda i boljih resenja, ali ovakvim napadima nista preterano ne postizete, samo bespotrebno politizujete stvari. Ajde i da prosirimo malo pricu, koji su to brendovi srbije, svetski poznata nacionalna obelezja?

186461048347014d2f3fd97707631868.jpg

siframama-4.jpg

siframama-1.jpg

siframama-3.jpg

EE super nasla sam ugao pod kojim se logo savrseno sagledava i cak ne izgleda lose.

Dakle smanjite velicinu prozora na otprilike 10x10 cm, odmaknete se 5 metara od kompa, glavu zakrenite tako da monitor ostane sa vase lijeve strane (ili ako ste ljevak sa desne, vazno je zbog polozaja mozdanih hemisfera jer bitno je da vam prvi utisak udari po hemisferi zasluznoj za emocije, jer ako udari po onoj zasluznoj za razum efekat ce totalno izostati) pogledajte pravo, pa onda polako zakrecite glavu prema monitoru i kad vam se linearni pravac normalnog posmatranja poklopi sa ravni monitora u ugao od 70 stepeni pogledajte predmetnu sliku iskosa i vidjecete i nije to tako losa :D

Salu na stranu logo jeste amaterski, ali ne smijem grijesiti dusu zbog samih autora, meni se iskreno dopada odabir boja i tu i tamo kompozicija, ali osnovna zamjerka je na toj naivnoj nabacanoj simbolici.

generalno ovaj logo shvatam kao uvredu inteligencije tom svojom teletabis-jednostavnoscu.

jok, "slikari su najsujetniji ljudi na svijetu"

ok je tvoja "inicijativa" da se okacimo

ja sam se vec "okacila" - nije "bez mane', ali je "adekvatno" (da citiram "eksperta")

ali malo je ovdje prica o "teoriji zavjere" (zacudjuce malo, obicno ih bude vise)

ta prica oko "brendiranja" Srbije je na mjestu (generalno), ali zar se samo "prstom u oko" to kvalitetno radi?

pogledajmo kako to npr. japanski dizajneri rade - oni uopce nisu "optereceni", naprotiv -"zadovoljavaju" se tim sto su "slobodni" (oslobodjeni, prosto su "prevazisli" ovaj "level" o kom mi ovdje razglabamo) da rade i da se "igraju" ( ozbiljnih "igara") - rezultat ( ako posmatramo cjelinu) je zapanjujuci, a opet - nije uniforman i povrsan

Slazem se Pris, i video sam tvoje resenje, super od tebe sto si ga postavila. Sto se brendiranja tice, meni se ovo resenje ne dopada, samo ponavljam - da je izabrano izmedju ostalih ponudjenih radova. A o tome isto treba suditi. Slazem se sa tobom u potpunosti, samo daleko smo nazalost od japana, u svakom pogledu.

Pobednicko vizuelno resenje:Prvo ovo resenje moze da bude skup grafickih elemenata (moze se uspesno koristi u pozadinama,animacijama - ne kao srce,cvet,sliva,vec kao siroke apstraktne bojene povrsine),ali ne poseduje kvalitete jedinstvenosti,ubedljivosti,citljivosti,upecatljivosti,sto su pretpostavke kvalitetnog i dobrog znaka,loga,piktograma.Cak i da su se (autori) voditli idejama postmoderne kao na primer strukturalnim rasporedom vise tezista iste vrednosti, njihovo resenje nije adekvatno.Ono ne moze u svojoj slozenijoj formi da podnese ni jaci test smanjenja,ni crno belu varijantu, ni plasticno resenje (3D).Njihovo obrazlozenje o slobodnim kombinacijama zarad primenjivosti ovog resenja(u zavisnosti od medija) takodje,nije cvrsto(mogli su zasnovati koncept na praznini koju ce popunjavati potpuno slobodnim elementima - ovo je samo korak do njihove umetnosti).Bilo bi zanimljivo da su RtS-u podneli "ne-resenje"iliti "prazninu".Bilo bi bolje da brane njihov rad argumentima a ne racionalizacijom (naknadnim objasjnjenima, povezivanjima,interpretacijama).Takodje bih voleo da vidim potpuni prikaz radova koji su podneli RTS-u. Ponavljam,raznobojni zasebni elementi slobodno povezani u gomilu bez dovoljno jakog stilskog jedinsva - znak je slab ili jos bolje on"ne postoji".

I pored svega,zelim im puno uspeha i dokazivanja u daljem radu (ne u ovkiru nasih prostora vec na svetskom nivou).Malo vise duse!

Pozdrav!

Ovo je link do mojih radova:

http://oblak-id.blogspot.com/

Otvoren sam po pitanju diskusije.

jesmo Kai, ali to ne mora tako ostati - zasto se ne ugledati na "pozitivne' primjere?

ja evroviziju cak i ne pratim, ali ovdje se uopce o tome ne radi - "da li volem ili ne volem lake note", ali taj "evropski leteci cirkus" velikom broju ljudi ( i stvarno ne mislim nista lose, to je stvar ukusa- gledas/ne gledas tvoja stvar!) nesto "znaci" - gledaju, prate, pricaju o tome...i planiraju da dodju, da nam ostave "svoje pare" - sta treba da im damo da ponesu za uspomenu iz Srbije - kilu sljiva u trubici? "ps default leptirica" na majici?

"jednostavnije" je i od toga - da li je "posao uradjen ili odradjen" u bilo kojem smislu (prvenstveno estetskom/likovnom/profesionalnom/..........dopunite po zelji!)

A kad vec trazimo pozitivne strane pobednickog logoa, svidja mi se sto boje nisu one klise sa srpske zastave, koje nedvosmisleno predstavljaju Srbiju koliko i 70% zemalja sa plavom, crvenom i belom na zastavi.

S druge strane, ova kolor sema je verovatno izabrana zato sto je: truba zuta, sljiva ljubicasta, usne roze i ona vocka zelena...

I tako u krug Pris, vrzino kolo... Da ne ulazim u dublje razloge nase, u svakom pogledu, velike udaljenosti od japana... Situacija ce ostati takva kakva jeste, dokle god bude poruka tipa "jao ne mogu da verujem sta je pobedilo" a pre toga "ma necu da ucestvujem to je shit"... A ruku na srce, od ovoga sto sam do sada video, nije ni cudo koje je resenje pobedilo... A strancima koji dolaze na taj cirkus sledece godine, jedino da preporucim knjigu: The guide to serbian mentality...

Aha, znaci, sve ovo:

http://ww1.rts.co.yu/euro/jedna_vest.asp?s...&IDNews=619

pa puta plus beskonacno faktorijel - jeste lokalni znak pesme Evrovizije 2008?

OK, vazi.

Kao prvo, to znaci da nas je RTS - ili ko god da je objavio onu TrubaSljiva frikombinaciju kao pobednicki znak - grubo obmanuo predstavljajuci samo jednu od plus beskonacno frikombinacija 16 piktograma kao pobednicki znak.

Za tu svinjariju, amaterizam i laz neko treba da odgovara.

A kao drugo, mislim da je ovde ucinjena - da parafraziram savremene istoricare/teoreticare umetnosti - "aproprijacija stvaralackog postupka":

post-5248-1191367198.jpg

:lol: :lol: :lol:

Uzgred, kako to da u obrazlozenju znaka ne stoji ta i dalje popularna trendy brandy rec "interaktivan"?

Well, mozda je i stajala, ali nije objavljena na sajtu "Evropesme Srbije" (sic!) da se ljubitelji SljivaTrube (koji, inace, nece "poslati poruku da izbace Bureka") ne naljute i ne izadju iz bembara da polupaju svakog na koga naidju na putu do tribinapunihnavijaca... VRHBRATE!!!

Toliko o "konceptualnoj nadgradnji" onih koji su izabrali TrubaSljiva egzemplar da njime ilustruju "imanje price".

Naravno da politika ima veze. Zove se "kulturna politika". To postoji. I to je - i ovo.

Kai

kad bih vjerovala da je to "vrzino kolo" prestala bih da se bavim svojom profesijom i zaposlila se na kasi u Maxiju

ja sam u to "natjecanje" usla "natjecanja radi" - bez pretenzija, znaci nisam "kukala da je namjesteno i bojkotirala pa se sad bunim"

"ruku na srce' - stvar licnih preferenci kad to tako kazes, ako "obrazlozis" to je vec "drugi par postola"

meni cijela ta "politikantska" prica i nije vazna - na kraju ostaje samo - slika, slika koju saljemo u svijet zajedno sa tim "turistima", a ta slika je sad...pa "klimava" (da ne budem prosta)

i ne mislim da im "vodic" treba, stovise - mislim da je pogresno na taj nacin potcijenjivati vlastitu zemlju/narod...ja sam odrasla u Cro, svidjali se oni meni ili ne ( for the record - svidjaju mi se lol ) za jedno im "skidam kapu" - misle "croativno", kao i slovenci - jos malo i sve ce nas "uvjeriti", prosto - dovoljno dugo to na glas i bez laznog samoprezira pricaju

btw -ne postoji "pobjednicki logotip" - postoje "varijacije na temu" - to je "ptpuno nov pristup', im amazed - kako se nitko toga prije nije sjetio? lol

@mirtodor

ok, pojavio se blog post na b92 i par tema na DZ i mozda jos ponegde.

Sta mislis, dal ce biti reakcije medija na ovo? I dal ce se neko drznuti iskritikuje?

Za takvo nesto, ako dobro kapiram, treba da postoje UTICAJNI MEDIJI koji UTICU NA KREIRANJE JAVNOG MNJENJA.

Ono sto su kod nas mediji, nije uticajno.

(egzaktno jedan poluizuzetak koji je vise percipiran kao dosadna muva na /cenzurisano/ i nesnosan bol u /cenzurisano/ nije nista drugo do potvrda pravila)

Ono sto je kod nas uticajno, sramno je nazivati medijima.

Prema tome, ne postoji ni javno mnjenje.

Prema tome - cemu kritika? Za dopunu hronike palanackog groblja?

Graficki dizajn spada u podrucje VIZUELNIH komunikacija. Posto je u podrucju vizuelnog, graficki dizajn se posmatra.

Da bi ostvario komunikaciju sa posmatracem, dizajn mora da ima ideju koju ce posmatrac percipirati (uociti) kao poruku.

Ideju koju prenosi, dizajn mora LIKOVNO da objasni i opravda.

Bez likovnog opravdanja, ne postoji graficki dizajn nego samo ideja, napisana ili izrecena.

Osoba koja artikulise i sublimira tu ideju je dizajner. Dizajner se u radu sluzi LIKOVNIM sredstvima i izrazava LIKOVNIM jezikom.

Necu ovde ocnjivati ideju koju nosi izabrani rad, niti njenu prakticnu primenljivost (mada je i to je od znacaja).

Ogranicicu se na komentar likovnih komponenti.

Jezik kojim se dizajner posluzio u ovom slucaju je jezik deteta koje jos nije progovorilo.

Sredstva kojima se posluzio su krajnje siromasna.

U ovom znaku ima elemenata koji su oblikovani lose - truba, usne, nota koja lici na tresnju (ali zelenu!), sljiva*...

Ima i nekoliko elemenata koje tumacim samo kao nedefinisane krive linije.

Obojeni oblici su mrtvi i bez zivota, mada je koriscen pun spektar.

Iako su boje prozirne, zelena se preklapa sa oranz, crvenom i ljubicastom...

Sve u svemu, rezultat je onakav kakav je bio i pocetak celog posla (vec je pominjana zbrka oko

teksta konkursa).

Steta...

Izvinjavam se svima na forumu zbog ove elaboracije necega sto svi znaju.

Ucinilo mi se svrsishodnim kad sam video izabrani rad.

___

*

Suvlasnika agencije za Strateski branding molim da mi objasni ovde, na forumu (na srpskom, ako je ikako moguce)

sta ustvari znaci to - strateski branding?

Ako mu to podje za rukom, dajem obecanje da cu mu licno doneti 5 kg sljiva.

Posteno je - oni nesto nauce mene (sta je strat. brand.), a ja nesto naucim njih (kako sljiva izgleda).

Ja bi' se osvrnuo na tri stvari (izvinjavam se ako nešto ponovim, nisam prostudirao sve ultra dugačke postove na prethodne 3 strane). Prva stvar koja mi je zapala za oko je šifra. Šifrovanje se radi da žiri ne bi znao ko je radio koje rešenje i tako izbegao sumnju u regularnost. Šifra pobedničkog rada je "mama" a rad je radila agencija "brandmama". Znači šifrovano da ne može biti šifrovanije. No, da ne produbljujemo teorije zavere. Druge dve stvari se tiču pristupa i načina razmišljanja brandmame:

Na kraju krajeva valjda ste svesni gde zivite i koliko smo daleko od savrsenstva

Što ne znači da treba da izaberemo logo koji je daleko od savršenstva i da ne znamo šta je savršenstvo, a u Srbiji, fala Bogu, ima dosta dizajnera koji nisu tako daleko od savršenstva.

BTW siguran sam da prosecan srpski dizajner ne prati pomno manifestacije ovog tipa

Logotip za ovakvu manifestaciju i ne treba da radi prosečan dizajner jer prosečan dizajner može da uradi prosečan logo, ovde nam treba logotip iznad proseka a to može da uradi, jel'te, iznadprosečni dizajner, a rekoh, fala Bogu, imamo ih.

Sve u svemu, ne treba razmišljati u pravcu "A brate, Srbija. Kakvi smo inače ovo je još dobar logo", jer sa takvim razmišljanjem nikad nećemo ni postati bolji.

Sad sam pročitao celu temu i ja glasam za ovaj logotip. Evo zašto:

Prvo, logo potpuno prati globalne trendove koje je nedavno započeo Wolf Olins. Prvo su šokirali javnost u Junu sa London 2012 logotipom, a najnoviji šok je od pre par dana sa redizajnom Wacom identiteta:

wacom_logo.gif

Kao što vidite, trend koji Wolf Olins nameće je "narodski" dizajn. Sve je to povezano... uspon user-generated-content servisa kao što je YouTube i Flickr, ličnost godine "You" u Time magazinu... globalni tokovi idu ka rušenju kulta profesionalizma i nedodirljivih dogmi... Trend koji nameće Wolf Olins je upravo to - user generated brand. Siguran sam da je Boris imao slične stvari u glavi kad je radio ovaj logo. Vidi se da čovek prati trendove, jer je to za dobar brending od presudnog značaja. Njegov kolega će verovatno da potvrdi ovo što pričam.

Potezanje argumenata o "likovnim vrednostima" logotipa stoga nije uopšte na mestu. Jasno je iz aviona koje su njegove likovne vrednosti, ali to ne znači da je on neefikasan za identitet brenda. Ko želi da priča o likovnim vrednostima taj ne treba da se bavi brendingom, a i kao umetnik bi verovatno loše prošao u godini 2007.

I niko nije uzeo u obzir činjenicu da je ovaj logo bio najbolji od svih pristiglih radova, znači pošto očigledno ni drugi ni treći nisu bili bolji od ovoga, nešto mi govori da je to slučaj i sa ostalima.

super, istok - onda je Srbija "vrh" u svakom pogledu ("brate") i ne treba ni zasta da se sikiramo (ikada) -"narodski trend" ionako vec odavno imamo

e sad - reci da "potezanje argumenata o likovnim vrijednostima logotipa uopste nije na mjestu" - sta ostaje? ne moze "gola i bosa traljavo realizirana ideja" (jbte a mogla sam kratko da napisem "koncept" i ostanem posh, a opet "narodska") sama da iznese cijelu stvar - kod bilo kojeg znaka/loga/etc.

zasto? zato sto ce mi se u pamcenju zadrzati otprilike 15 min i puf, nema je (za pocetak) - da bi "efekat potrajao" neophodno je pricati jezikom likovnosti - taj jezik (koliko god ga se pojedini "bojali") nije nesto strano i elististicko, naprotiv to je tanak rijecnik (do sada) prepoznatih pojmova koji su kodirani u sva ziva bica

mozda da nadjete nekog matematicara, ne zezam se da vam odrzi "crash cours" iz npr. teorije forme - mogu matematicari to, bez problema, kad im se da...obicno im se ne da jer su "elita"

rusenje idola ok, ali srozavanje apsolutno svega na vlastiti nivo? u svrhu "rusenja kulta profesionalizma i nedodirljivh dogmi"? ne znam, meni to vise zvuci kao davanje blanko cheka svakom samozvanom "kreativcu" sa dobrim guruom iza ledja

znaci, umjesto da se stvari otvore - ovakav postupak "teoriju zatvorenih krugova" (korupciju) postavlja za standard - ko ima pravo sumnjati, cemu sumnjati, ionako nije vazno, a nema ni smisla, likovnost je pogrdna rijec samo zato sto se vise nitko ne trudi da otvori rijecnik stranih rijeci

likovne vrijednosti jasne iz aviona - aj jos jednom ih prostri ovdje, za nas koji "nikada necemo letjeti avionom", najljepse te molim - cisto da budemo sigurni da ti taj arhaicni jezik likovnosti ipak koliko tolko govoris

EDIT: na istokov post se ovo odnosi, naravno.

^^ Kontam ja o čemu ti pričaš i donekle mi se sviđa taj momenat, samo što nisam siguran da je Wacom dobar primer, na novom logotipu mi ipak izgleda da se išlo na varijantu profesionalizma (po meni ne baš naročito uspešno izvedeno).

Sad gledam kako je iskombinovan ovaj znak sa postojećim logotipom evrovizije i to bih mogao čak negde podržati ali bez tog postojećeg logotipa evrovizije ovaj znak je neupotrebljiv. A čisto sumnjam da će ama baš svugde stajati odmah iznad logotipa evrovizije. Ok izgledaju i onih šest varijacija bez znaka evrovizije ali svaki posebno za sebe opet mi izgleda neupotrebljivo.

A što se tiče eliminisanja likovnih vrednosti, nisam siguran kuda to vodi. Doći ćemo u situaciju da apsolutno sve može biti logotip. Jer, koji je cilj rušenja tog kulta profesionalizma? Ako njega eliminišemo onda će dete u vrtiću moći da nacrta logotip. Samo mu daš papir 1cmx1cm da bi prošao test umanjenja i to je to. Ne kažem da je to nešto loše i da ne treba u tom pravcu ići, ali ajde, vreme će pokazati da li ok ili nije.

pa "prosto je" jhonny. - cilj je stvaranje novog kulta nedodirljivosti u kojem jednom "prepoznati i ustolicen svetac" ne mora nikad i nikome da "polaze racune" oslobodjen od "tereta kritike" on letttiiii avionom i odozgo gleda s blagonaklonim smijeskom na smrtnike...

eto, zapravo se nista nije promijenilo - cak je i recept isti

ne znam da li je istok svjestan (sigurno jeste jer prati trendove0, ali uskoro ce "ostati bez radnog mjesta" - doci ce trenutak, ako se njegova "predskazanja" obistine, kada ce njegov "oslobodjeni" shef jednostavno dati svojoj sekretarici da npr. napravi logo - "zna zena da lakira nokte, neposredna je i "svjeza", a i dobro se ...., ajd da dam zeni priliku, zasluzila je"

sta je poanta istok - jel opet "s kim si takav si' i "ko prvi djevojci, njegova djevojka" ? pa to i nisu neki "noviteti" , ali je stvarno novost to proglasiti trendom

akonto trenda , pomalo arhaicnim jezikom - trend je valjda ono sto prihvate i "voze" djaci/nastavljaci/ponavljaci...?

dobra vijest je da svaki trend relativno brzo prodje, kako bi ga zamijenio naredni - kao nazeb, cak vam ni antibiotici ne trebaju

Ne zelim da se moja zemlja identifikuje sa gucom, rakijanjem, bahatoscu. Neki bi to zeleli.

Imam utisak da je Velja Ilic bio predsednik zirija iz senke. A autori su valjda racunali na to da ce ovako biti zadovoljen ovakav profil ljudi- i bio je.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...