Jump to content

Logo za Evroviziju 2008 - Sramota!

STELLANOVA
 Share

Recommended Posts

zar je to uopce bitno - aj ti nama Djorzgule objasni npr. zasto je "prvoplasirani" logo dobar - ali onako, "jezikom likovnosti", da te "citav svijet razumije"

ja mogu da "objasnim" zasto nije dobar, bez da ugacam u politicko-estradnu barustinu do koljena, ma mogu i bez da pokvasim prstice

meni ne bodu oci "raznorazne konotacije/asocijacije/personifikacije' vec nacin na koji je logo/znak/piktogram/whatever realiziran (svjesna sam da ovo nisu sinonimi, ali sastavljaci konkursa nisu bili bas nacisto, barem ne od pocetka...)

dovoljno je baciti letimican pogled na (vise puta renovirani) tekst konkursa da shvatis koliko su organizatori+ziri sami sebi skocili usta

e, o tome ja pricam, ostalo me ne zanima , osim da mi posluzi kao ilustracija/zanimacija

nego ljudi, aj da otvorimo novu temu i da se kacimo - nema veze ionako smo svi "amateri", sluzbeno potvrdjeno od strane "strucnog zirija'

zato ne treba da se "zamaramo" posto ionako nismo imali sanse, ali mozemo jedni druge da "obaspemo komplimentima i tako razgalimo napaceno srce i dushu"...

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

i dalje poistovecivanje gluposti politicara i zvuka trube nema nikakav smisao. tj. glupo je.

Sutra ce neko da izjavi da je plazma keks koji jede Radovan Karadzic i svima ce odjednom da bude pun kufer plazme... A u tome ko ne razume Gucu... ne razume Srbiju ima i istine... jedino sto valja odrediti definiciju razumevanja...

tctctc...

Uzasno zamenjujes teze (da se pristojno izrazim), ne znam sta vise da ti kazem... :huh:

po drugi ili treci put stavljam isti post:

@Pris

1. od tri nagradjena rada samo prvi prezivljava test smanjenja

2. od tri nagradjena rada samo treci ima kakvo-takvo platicno resenje

3. od tri nagradjena rada nijedan ne prolazi "crno-beli test"

4. drugi lici na ulaznicu za tehno-party, uopste nije logotip

5. treci nagradjeni rad nema nikakvog smisla, ma koliko se trudio da povezem elemente nekom pricom - ne ide

6. ....

u poceku sam teo da piiisem i pisem, ali sam toliko razocaran da nemam teksta... budalasitna...

Uzasno zamenjujes teze (da se pristojno izrazim), ne znam sta vise da ti kazem... :huh:

Ljudi Guca je sabor. zna se sta je seoski sabor. to sto se narod kad se okupi lepo provodi je ok...

a sabora ima sirom srbije i to decenijama i vekovima unazad... sta sad? da li treba da ih se odreknemo?

oni koji se groze guce neka ne idu u gucu, a oni koji se groze exita neka ne idu na exit... ima bre mesta za sve... paprika i luk se sade u odvojenim lejama, ali su u istoj basti... ;)

uporedjivanje Eurosonga sa Gucom je nemoguce jer se radi o neuporedivim dogadjajima i nacinima njihovih odigravanja...

Sljiva u tom "logo-u" je vrh brega... ceo logo je smejurija... zar srbija ne moze nista modernije?!?!

ne kazem ja da je dobar, ali i nije tako los... vise je nedovrsen...

ali prava rasprava na temu logoa bi mogla da se vodi jedino kada bismo videli sva ponudjena resenja... ono sto se pojvilo na rts-ovom forumu izgleda jos gore od ovog... kad bi se neko pozabavio ponudjenim simbolima i tipografijom napravio bi sigurno nesto pristojno od ovog logoa... inace ceo rts je za redizajn sto se mene tice... ali opet nisam ja ni neki dizajner... :)

a sustinski me zabole uvo za evroviziju i one sto se tripuju da evrovizija treba da nas predstavlja negde... tako da evo, pokrivam se usima i prekidam svoje prisustvo na temi...

inace Aneley... nemoj mnogo da se guras tamo gde ti nije mesto... Taj Kusturica (koji i mene zbog nekih stvari/izjava nervira) je odlican reditelj... a ti sa ne znam kakvim likovno-filmsko-stvaralackim iskustvom kritikujes ono sto je radio (radi)... ako mene pitas cista glupost i pomodarstvo... Nesto moze da ti se svidja ili ne... ali da ga predstavljas kao krivca... phh... podseca me na price kad su ljudi govorili da je Rastko Ciric kriv za to sto se animacija ne razvija u Srbiji... smejurija...

i tako...

odoh da se pokrijem usima uz zvukove ciganjske trube i ukus dobre domace kajsijevace... sram me bilo :)

Kao suvlasnik agencije za strateski brending i dizajn BrandMama mogu zvanicno da potvrdim da je agencija BrandMama zasluzna za aktuelni identitet....tacnije...moj kolega Boris Marcetic, ni sestric RTSa, ni siroce sa Kosova (neko je negde i to pomenuo:)).

Resenje koje je toliko omrzeno na ovom forumu mozda i nije savrseno, ali je daleko od loseg Na kraju krajeva valjda ste svesni gde zivite i koliko smo daleko od savrsenstva…Ja bih ovo resenje nazvao adekvatnim.

BTW siguran sam da prosecan srpski dizajner ne prati pomno manifestacije ovog tipa

Iskoristio bih priliku da vas pozovem da se javite na nas stalno otvoren konkurs za dizajnere Moguce je da i nismo toliko dobri dizajneri, ali eto…mozda samo imamo srece.

Najiskrenije pozivam sve individue koje misle da svojim znanjem, talentom, sposobnoscu prevazilaze mogucnost ove nesavrsene sredine da iskoriste svoj talenat i nasu srecu.

Javite se ili posaljite portfolio, CV na

saradnja@brandmama.com

Zelim vam svima mnogo srece i uspeha u buducem radu

moram reci da se slazem s tobom Djorzgul, barem u jednoj (dobro, u dvije stvari - Kusturica zna "majstorski da isprica pricu" svidjao se on meni ili ne - Kusturica "redatelj", a ne Kusturica "veliki zabac iz nase male domace bare" )

nego mi ovdje valjda o tom "lokalnom znaku" pricamo - i treba svi pristigli radovi da se vide, a onda da se "polemise"

inace Aneley... nemoj mnogo da se guras tamo gde ti nije mesto... Taj Kusturica (koji i mene zbog nekih stvari/izjava nervira) je odlican reditelj... a ti sa ne znam kakvim likovno-filmsko-stvaralackim iskustvom kritikujes ono sto je radio (radi)... ako mene pitas cista glupost i pomodarstvo... Nesto moze da ti se svidja ili ne... ali da ga predstavljas kao krivca... phh... podseca me na price kad su ljudi govorili da je Rastko Ciric kriv za to sto se animacija ne razvija u Srbiji... smejurija...

i tako...

odoh da se pokrijem usima uz zvukove ciganjske trube i ukus dobre domace kajsijevace... sram me bilo :)

Pa kao sto ti sebi dajes pravo sa ko zna kojim 3d modeling-animatorskim iskustvom da komentarises kako je logo u sustini ok i marketabilan, dok neki ljudi koji se time profesionalno bave kazu sasvim suprotno. Svako ima svoje misljenje.

Meni je Kusturica oduvek bio precenjen (apsolultno nevezano za njegove izjave i politicku aktivnost), ali nisam znala da je moje skromno (mozda i nepravilno) misljenje (zamisli, nezavisno formirano nakon gledanja njegovih filmova) pomodarstvo...Da li to znaci da ces svaki put kada se ne slazemo da me optuzis da pratim/imitiram neku novu modu? Ako hoces, onda ce nase rasprave biti jako monotone i u tom slucaju necu ni ucestvovati.

Bottom line, logo je UZASAN i sva tvoja ljubav prema sljivi to ne moze da izmeni.

Ziveli!

Dzorzgule, ako su tebi bolji trubaci od izvodjaca na Eurosongu, to je samo tvoj licni stav i ukus. Kao i mnogima, ali o tome se ne radi u ovoj cijeloj prici.

Ko ne razumije Gucu, ne razumije i Srbiju?

Znaci ako neko od Srba koji ne razumije Gucu onda ne razumije i Srbiju?

Na osnovu cega? To je zato sto je to rekao neki politicar i to se smatra jel, cinjenicom?

Zar ne razmisljas o tome da je on to uradio zbog same i same politike? Kakve veze on ima sa muzikom? A onda je bio onaj skandal da se neke pjesme ne smiju izvoditi jer su to pjesme drugih naroda i narodnosti? Hoces da kazes da je to opravdano? Zar onda to nije pitanje sovinizma? Zar to da prezentujemo strancima koji se gnusaju rasizma, bar se to ne vidi na javnoj sceni, ali privatno, neka misli ko sta hoce-njegovo pravo.

Meni smeta sve sto valja u Srbiji i Balkanu je ispolitizovano.

I sport i umjetnost i sav zivot uopsteno u Srbiji je ispolitizovan.

Zasto su samo sljiva i truba glavni simboli Srbije?

Hajde reci mi, da li i Bosanci, Hrvati, Madjari, Bugari prave sljivovicu? Oni nisu Srbi.

Zar samo u Srbiji raste sljiva?

Truba? Muzicki instrument koji Srbi nisu izmislili. Truba je duvacki muzicki instrument.

Kao da sad Ameri svojataju saksofon.

Zasto brend koji mozem predstaviti na Eurosongu nije recimo, sport ili umjetnost bilo koje vrste?

Dobro, slozicemo se da je ipak Eurosong muzicka manifestacija, pa sta ima likovna umjetnost da trazi na muzickoj manifestaciji... ima mnogo toga.

Ali Guca je sabor za sebe i tice se Balkanskih prostora, ali ne i prostora van njega. Svaka zemlja ima svoj sabor muzike. Mislis da mi znamo neke narodne sabore u Njemackoj, Svedskoj, Finskoj?

Zasto jedna Marina Abramovic ne bi bila brend Srbije? Zasto je ona manje vazna od ostalih brendova? Zar ona nije poznata u cijelom svijetu, i zaista mislim da bi ona dala umjetnicku notu svemu tome za razliku od prethodnih manifestacija diljem Evrope? Ili pak Kristina Kovac? Ili Rade Serbedzija?

Ili pak bilo koji sportas? Zasto da ne? Oni nas predstavljaju, oni su tu, a ne samo manastiri (sta bi tek Italija da dobije da organizira Eurosong, koliko tek oni imaju crkava... freski, ikona i tako dalje, sama promocija bi trajala danima) i ne samo sljiva, i ne samo truba, postoje i ljudi koji danas zive i koji predstavljaju danasnju, modernu Srbiju. Ne mozemo ici naprijed ako stalno gledamo u retrovizor. Katkad da, ali ne i stalno.

Bijeli Andjeo jeste remek djelo i ono moze i treba da bude na sceni kao i recimo, Miroslavljevo jevandjelje. Po tome smo poznati. Sto da ne? Ali nismo samo po tome poznati. Ali ne samo to da bude, nego da bude jedan presjek Srbije od istorije preko danasnjosti pa do buducnosti...

Mislim da Srbija ima mnogo toga da ponudi van ovoga sto sad trenutno nudi (a to su Guca, manastiri i sljivovica).

Mozda sami ljudi Srbije, recimo.

Otkud to sad? Pa vodim se onim tvojim cudjenjem sto Francuzi, Spanci, i Svajcarci vole Bregovica, vole muziku sa Guce i to je sjajno. Ali isto tako oni znaju sta se sve ovamo desavalo. Manje-vise, ali znaju.

Ali nas vole kao ljude, kao osobe, kao njihove prijatelje... zato kazem, mozda su sami ljudi iz Srbije mogu biti brend za sebe jer dobro znamo kakvi smo, volimo se saliti, drugaciji smo od njih po mentalitetu, shvatanju zivota i volimo popiti, slusati i uzivati u muzici, imamo istoriju, umjetnost i sve ostalo, dok su zapadnjaci uglavnom hladni, rezervisani i ustogljeni.

Mislim da je postalo dosadno da stalno izvozimo filmove inspirisanim ratovima, ciganima, tugom, bijedom, muziku koja ima sav melos osim naseg sopstvenog, i to radimo zadnjih dvadeset godina...

mislim da je to postalo dossadno i mislim i uvjeren sam da je vrijeme za pozitivnu promjenu koja samo moze donijeti dobra.

Logo kao sam logo, ne mozes me ubijediti da je to dobra ideja i relativno dobra realizacija.

Svi bi sa dizajnzone uradili mnogo bolje, atraktivnije i na svjetskom nivou logoe nego sto je ovaj koji je "pobijedio", da se Srbija njima ponosi.

edit: sad tek vidim da smo na slicne stvari ciljali Mirtodor i ja.

Kao suvlasnik agencije za strateski brending i dizajn BrandMama mogu zvanicno da potvrdim da je agencija BrandMama zasluzna za aktuelni identitet....tacnije...moj kolega Boris Marcetic, ni sestric RTSa, ni siroce sa Kosova (neko je negde i to pomenuo:)).

Resenje koje je toliko omrzeno na ovom forumu mozda i nije savrseno, ali je daleko od loseg Na kraju krajeva valjda ste svesni gde zivite i koliko smo daleko od savrsenstva…Ja bih ovo resenje nazvao adekvatnim.

BTW siguran sam da prosecan srpski dizajner ne prati pomno manifestacije ovog tipa

Iskoristio bih priliku da vas pozovem da se javite na nas stalno otvoren konkurs za dizajnere Moguce je da i nismo toliko dobri dizajneri, ali eto…mozda samo imamo srece.

Najiskrenije pozivam sve individue koje misle da svojim znanjem, talentom, sposobnoscu prevazilaze mogucnost ove nesavrsene sredine da iskoriste svoj talenat i nasu srecu.

saradnja@brandmama.com

Boris je ovo radio... :blink:

Hajde ovako - rečenica "Ja bih ovo resenje nazvao adekvatnim" govori o tome da je profesionalac analizirao i na pravi način procenio koji su to elementi vizuelnog identiteta koji će biti dovoljno prijemčivi da budu odabrani u datom trenutku. Za to će on i njegova agencija dobiti finansijsku nadoknadu. To je sve super i ok.

Ono što meni (ponavljam, meni lično) smeta jeste što je kvalitet rada kompromitovan gađanjem onoga što će proći i pobediti a ne onoga što objektivno može da se ponudi na zadatu temu. Mislim da tu postoji i pitanje odgovornosti i prema sebi samima i prema nekoj dizajnerskoj sceni kod nas, koliko god utopistički zvučalo. Vrlo je moguće da u ovoj zemlji i u ovom trenutku niste mogli da dobijete i jare (kvalitetan logo) i pare (pobedu na konkursu). To što ste se odlučili za pare (iako znam da ćeš reći da vi stojite iza logotipa, ja ipak u to ne verujem imajući u vidu kapacitete autora) govori o pragmatizmu koji je možda u Srbiji u kojoj danas živimo jedini pravi izbor. A ja bih više voleo da ste odabrali ono drugo... možda bismo svi dugoročno, kao branša, imali više koristi.

saradnja@brandmama.com

Decko jesi li pio sto god? Prosetaj po zoni i pogledaj radove...

pa samo u ovoj temi (i onoj drugoj) ima bar tri rada koji su eeheeej bolji od tog pobednickog

Dzorzgule, ako su tebi bolji trubaci od izvodjaca na Eurosongu, to je samo tvoj licni stav i ukus. Kao i mnogima, ali o tome se ne radi u ovoj cijeloj prici.

Ko ne razumije Gucu, ne razumije i Srbiju?

Znaci ako neko od Srba koji ne razumije Gucu onda ne razumije i Srbiju?

Na osnovu cega? To je zato sto je to rekao neki politicar i to se smatra jel, cinjenicom?

Zar ne razmisljas o tome da je on to uradio zbog same i same politike? Kakve veze on ima sa muzikom? A onda je bio onaj skandal da se neke pjesme ne smiju izvoditi jer su to pjesme drugih naroda i narodnosti? Hoces da kazes da je to opravdano? Zar onda to nije pitanje sovinizma? Zar to da prezentujemo strancima koji se gnusaju rasizma, bar se to ne vidi na javnoj sceni, ali privatno, neka misli ko sta hoce-njegovo pravo.

Meni smeta sve sto valja u Srbiji i Balkanu je ispolitizovano.

I sport i umjetnost i sav zivot uopsteno u Srbiji je ispolitizovan.

Zasto su samo sljiva i truba glavni simboli Srbije?

Hajde reci mi, da li i Bosanci, Hrvati, Madjari, Bugari prave sljivovicu? Oni nisu Srbi.

Zar samo u Srbiji raste sljiva?

Truba? Muzicki instrument koji Srbi nisu izmislili. Truba je duvacki muzicki instrument.

Kao da sad Ameri svojataju saksofon.

Zasto brend koji mozem predstaviti na Eurosongu nije recimo, sport ili umjetnost bilo koje vrste?

Dobro, slozicemo se da je ipak Eurosong muzicka manifestacija, pa sta ima likovna umjetnost da trazi na muzickoj manifestaciji... ima mnogo toga.

Ali Guca je sabor za sebe i tice se Balkanskih prostora, ali ne i prostora van njega. Svaka zemlja ima svoj sabor muzike. Mislis da mi znamo neke narodne sabore u Njemackoj, Svedskoj, Finskoj?

Zasto jedna Marina Abramovic ne bi bila brend Srbije? Zasto je ona manje vazna od ostalih brendova? Zar ona nije poznata u cijelom svijetu, i zaista mislim da bi ona dala umjetnicku notu svemu tome za razliku od prethodnih manifestacija diljem Evrope? Ili pak Kristina Kovac? Ili Rade Serbedzija?

Ili pak bilo koji sportas? Zasto da ne? Oni nas predstavljaju, oni su tu, a ne samo manastiri (sta bi tek Italija da dobije da organizira Eurosong, koliko tek oni imaju crkava... freski, ikona i tako dalje, sama promocija bi trajala danima) i ne samo sljiva, i ne samo truba, postoje i ljudi koji danas zive i koji predstavljaju danasnju, modernu Srbiju. Ne mozemo ici naprijed ako stalno gledamo u retrovizor. Katkad da, ali ne i stalno.

Bijeli Andjeo jeste remek djelo i ono moze i treba da bude na sceni kao i recimo, Miroslavljevo jevandjelje. Po tome smo poznati. Sto da ne? Ali nismo samo po tome poznati. Ali ne samo to da bude, nego da bude jedan presjek Srbije od istorije preko danasnjosti pa do buducnosti...

Mislim da Srbija ima mnogo toga da ponudi van ovoga sto sad trenutno nudi (a to su Guca, manastiri i sljivovica).

Mozda sami ljudi Srbije, recimo.

Otkud to sad? Pa vodim se onim tvojim cudjenjem sto Francuzi, Spanci, i Svajcarci vole Bregovica, vole muziku sa Guce i to je sjajno. Ali isto tako oni znaju sta se sve ovamo desavalo. Manje-vise, ali znaju.

Ali nas vole kao ljude, kao osobe, kao njihove prijatelje... zato kazem, mozda su sami ljudi iz Srbije mogu biti brend za sebe jer dobro znamo kakvi smo, volimo se saliti, drugaciji smo od njih po mentalitetu, shvatanju zivota i volimo popiti, slusati i uzivati u muzici, imamo istoriju, umjetnost i sve ostalo, dok su zapadnjaci uglavnom hladni, rezervisani i ustogljeni.

Mislim da je postalo dosadno da stalno izvozimo filmove inspirisanim ratovima, ciganima, tugom, bijedom, muziku koja ima sav melos osim naseg sopstvenog, i to radimo zadnjih dvadeset godina...

mislim da je to postalo dossadno i mislim i uvjeren sam da je vrijeme za pozitivnu promjenu koja samo moze donijeti dobra.

Logo kao sam logo, ne mozes me ubijediti da je to dobra ideja i relativno dobra realizacija.

Svi bi sa dizajnzone uradili mnogo bolje, atraktivnije i na svjetskom nivou logoe nego sto je ovaj koji je "pobijedio", da se Srbija njima ponosi.

edit: sad tek vidim da smo na slicne stvari ciljali Mirtodor i ja.

Svaka cast!

Potpisujem!

Cinjenica je da se evroviziji nekako radujemo najvise mi sa okolnim nam drzavama,+ naravno bivse sovjetske zemlje.

U prilog tome kakvog je kvaliteta logotip,govori cinjenica da on izaziva nikakve ili negativne emocije kod najobicnijih promataca koji od dizajna leba ne jedu, evo proslo je nekih 24 casa ( ako ne i vise ) i niko nije rekao ama bas nista pozitivno o njemu.

BTW Djordje mislim da je nekim ljudima prosto pomalo vec muka da glavna asocijacija na Srbiju bude sljiva i truba,te su zato takve reakcije.

Cak i ja licno smatram da ova zemlja ima nesto vise da ponudi od toga zaboga.

Nezavisno od toga sta misle Francuzi,Nemci... o svemu tome,i kakvo je generalno misljenje o evroviziji,lepo je sto se eto nesto desava i kod nas, te smo imali priliku ( nadam se da jos imamo :huh: ),da se predstavimo u dobrom svetlu ( ili kakvom takvom )

BTW kakve veze ima Kusturica sa svim ovim,mada generalno gledano nije nas najbolji reditelj,samo je najvise eksploatisan,dok su neki daleko kvalitetniji reditelji zapostavljeni,i gde je tu pravda ?

"Kao suvlasnik agencije za strateski brending i dizajn BrandMama mogu zvanicno da potvrdim da je agencija BrandMama zasluzna za aktuelni identitet....tacnije...moj kolega Boris Marcetic, ni sestric RTSa, ni siroce sa Kosova (neko je negde i to pomenuo:)).

saradnja@brandmama.com

Zelim vam svima mnogo srece i uspeha u buducem radu"

cekaj da razmislim...ok treba imati "kataklingere" za ovo i bas je "adekvatno", kao "e jesmo vas i opet cemo vas..."

po drugi ili treci put stavljam isti post:

uporedjivanje Eurosonga sa Gucom je nemoguce jer se radi o neuporedivim dogadjajima i nacinima njihovih odigravanja...

Sljiva u tom "logo-u" je vrh brega... ceo logo je smejurija... zar srbija ne moze nista modernije?!?!

Upravo o tome i pricam, gura se Gucha i sljiva tamo gde joj nije mesto. Sama Gucha je sabor, ko voli nek izvoli, apsolutno nema problema, ali Eurosong je nesto sasvim drugo i vaze drugi parametri izvan domena "rakije i truba".

BTW, sve ovo sto je rekao Urbani je apsolutno tacno. Potpisujem! :)

Nisi bas morao da ga imenujes :lol:

Resenje koje je toliko omrzeno na ovom forumu mozda i nije savrseno, ali je daleko od loseg Na kraju krajeva valjda ste svesni gde zivite i koliko smo daleko od savrsenstva…

jeste prijatelju... svetlosnim godinama...

Ja bih ovo resenje nazvao adekvatnim.

to govori o tvojoj strucnosti i iskustvu

ne, dizajneri u srbiji zive u pecinama i slikaju po zidovima

saradnja@brandmama.com

pa sad, ni kad ne bih imao ni `leba da jedem

`fala bato, vidim da vama sreca ne treba. vi igrate na sigurno <_<

@kliska:

Svaka cast na javljanju, mnogo ne bi imali hrabrosti za tako nesto.

medjutim, mislim da ovde vise kritika ide na one koji su ovakav logo izabrali nego na vas koji ste ga kreirali.

Mislim da je ovo sustina cijele price.

Dakle, nije problem logo kao sam logo, nego je problem onih koji su izabrali ovaj logo kao najbolji.

A znamo ko je sve sjedio u ziriju. To su eminentni strucnjaci iz oblasti grafickog dizajna. Ocekivali smo da ce izabrati logo koji je dostojan Evrosonga. Nisu. Nisu branili bransu. Koji je razlog sto su izabrali bas ovaj logo, a siguran sam da je bilo mnogo boljih od ovog.

Znamo svi relativno dobro sta je dobar logo, sta je dobra tipografija, jednostavno znamo. U slucaju pobjednickog logoa, to nije slucaj.

Ziri je morao da, u slucaju da ni jedan rad nije zadovoljavao kriterije konkursa da isti ponisti i stavi novi konkurs.

Takodje, najzalosnije, ziri je nama posredno rekao ovom odlukom: "Hej, umjetnost je zabranjena. Kreativnost je nepotrebna i suvisna!"

Evrovizija - najpopularniji (ne govorim o kvalitetu nego o popularnosti) evropski muzicki dogadjaj koji je svojom istrajnoscu u vremenu i broju zemalja ucesnica postao na neki nacin brand i prestiz danasnjice. Evrovizija nije samo "tamo neki" nepoznati anonimni festival i dopadalo se to kome ili ne, ona danas pretstavlja ekstremni marketinski potencijal za citavu drzavu i narod zemlje kojoj dopadne zasluga i cast da bude njen domacin.

ESC Logo - iako djeluje sporedna stvar u citavoj prici po meni jeste nesto cemu se treba posvetiti maksimalna paznja jer svojom apsolutnom prisutnoscu prije, za vrijeme i poslije odrzavanja glavne manifestacije pretstavlja glavni element identiteta domacina takve jedne manifestacije. Logo je nesto sto se pojavljuje svuda, sto ce ljudi da nose na majicama, privescima, upaljacima......

Sve u svemu logo zajedno sa ostalim elementima: pjesma i izvodjac, voditelji, bina, organizacija, servis, cini jednu po meni prostoprosirenu recenicu koju Srbija treba da plasira u Evropu i da kaze sve ono najbolje o sebi.

Ako pretpostavimo (teoretski) da ce svi ostali elementi da legnu na svoje mjesto, dakle ako pretpostavimo da cemo imati odlicnu pjesmu, fantastice voditelje, besprijekornu organizaciju kao i servis, sa odabranom binom i logom ta recenica bi glasila:

Mi smo jedan velicansven, kulturan, tolerantan narod - vrh brate!

znacenje pojmova:

velicansveni - pretpostavljeno dobra pjesma

kulturan - pretpostavljeno besprijekorni voditelji

tolerantan - pretpostavljeno besprijekorna organizacija

vrh - bina koja u svojoj vulgarnoj pretencioznosti moze samo da izmami kompliment ovakve tezine

brate - logo koji asocira na bratsko druzenje, kafanu, zene,....

E sad zamislimo situaciju da nam se na zamisljenoj globalnoj televiziji (koju bi u isto vrijeme gledali svi stanovnici svijeta) ukazala prilika da jednom kracom recenicom kazemo sve o nasem narodu i drzavi, pitanje glasi,...... da li bi to bila bas ona gorenavedena recenica koju nam upravo sastavljaju?

Ako bi to bila bas ta recenica onda sta drugo nego CESTITAM NA ODABIRU.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...