Jump to content

Logo za Evroviziju 2008 - Sramota!

STELLANOVA

Recommended Posts

186461048347014d2f3fd97707631868.jpg

Znaci sramota :(

Rad pod šifrom "Mama 2008" pobedio je na konkursu za lokalni logotip za Pesmu Evrovizije 2008 :blink:

p.s. zamolio bi moderatora da obrise SRAMOTA iz naslova teme, koliko god da je meni odvratan logo isti je pitanje ukusa tako da bi voleo da neko obrise daj deo imena teme jer je isti dosao u afektu....hvala

p.p.s. Sad videh da vec ima tema... brisite, sorry.

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Semi OT:

Zamolicu vas da neko programira snimanje integralno svih svetlih trenutaka srpskog Eurosonga, jer necu imati nerava da gledam i da me bude sramota u realnom vremenu. Pa da organizujemo gledanje snimka. Bolje je odlozeno dejstvo. Daj Boze da se varam. Bojim se da cu biti u pravu.

I molim da se ne brise rec "sramota" iz mog posta.

ne brini - izaci ce "kompakt CD DVD courtesy of T-REX Records" pa ces "biti u mogucnosti da uzivas kad pozelis"

nego, bojis li se eventualnih poslijedica? ja se bojim, cak planiram tv iz struje da iskljucim te "fatalne noci" , sto je sigurno...

sto da brisu moderatori rijec "sramota" - "jel si nesto s'lago"?

Sada, nakon sto sam ugledala zvanican logo imam uzasan strah da ce ono sto je Apokaliptika bila u Finskoj (svirala u pauzi zbog glasanja) da ce trubaci biti u Srbiji. Znaci dok cela Evropa glasa i u svim mogucim pauzama, na ekranu/sceni bice ciguligugigu, trube, sljive, ojsasa, Kosovo je neotudjivi deo Srbije, ajmo rukice/nogice gore, Kalashnhikov...Niko nema sto Srbin imade...

I osecam da ce trecina publike da bude u potpunom transu (SrBi sa velikim B, patriote koji razumeju Guchu pa samim tim se kvalifikuju da budu SrBi i da misle SrBski), trecina ce biti WTF?? (stranci koji su jadni dosli u Bg) a poslednja trecina ce crveneti kao majska ruza i zeleti da propadne u zemlju (Srbi sa malim b i povremenim p, zbog pravopisa)

Da ne spominjem da mogu da se kladim da voditelji nece znati posteno engleski...

Blah...a zivela sam u nadi da ce to na nesto da lici...

Ako apstrahujemo kompletnu besmislenost navedenog festivala i njegovu prevaziđenost, ostaje nesumnjiv značaj za zemlju poput naše koja sticajem okolnosti ima priliku da tako nešto organizuje. Nama je svaki PR potreban i ono što mene brine jeste da će se ponoviti priča sa CNN spotovima. Neko je tu nešto smuljao, to se pojavilo, vrti se tu i tamo, na silu nas se ubeđuje da je to super a mi vidimo da nije...

Ovo je samo posledica nemanja opšte i dogovorene strategije predstavljanja zemlje, njenog brendiranja... da li je naš pravac da se predstavljamo svetu kao pravoslavna džamahirija, ili kao zemlja koja se ubrzano modernizuje, ili kao zemlja koju ste mogli da vidite u filmovima Emira Kusturice, ili kao zemlja netaknute prirode, ili kao Guča koja je proklamovana kao esencija srpskog bića...

Koji je naš USP i šta je to što mi možemo da ponudimo strancima (a, na kraju, i sebi samima)? Mnogo je ozbiljnih pitanja kojima se niko ne bavi ili se bave ljudi koji nemaju pojma šta rade i onda lutaju baveći se trivijalnostima tipa - "vidi što je lepa crkva - snimaj to", "vidi ljudi se vesele sa trubama", "vidi srećni Slovenci su došli kod nas..."

U našem slučaju, na žalost, nije svaki publicitet dobar publicitet.

Hehe, da nije zalosno bilo bi smesno. Mada, meni je i sada smesno, svaki put kada sam video ovo pobednicko resenje nasmejao sam se, tako da je ono zapravo tragikomicno, i smesno i tuzno u isto vreme. Znate kako kazu, put do pakla poplocan je najboljim namerama. Ko zna, mozda na kraju i ispadne nesto zanimljivo od ovoga, mislim da su hteli da postignu neki moderni etno look.. :)

Semi OT:

Zamolicu vas da neko programira snimanje integralno svih svetlih trenutaka srpskog Eurosonga, jer necu imati nerava da gledam i da me bude sramota u realnom vremenu. Pa da organizujemo gledanje snimka. Bolje je odlozeno dejstvo. Daj Boze da se varam. Bojim se da cu biti u pravu.

I molim da se ne brise rec "sramota" iz mog posta.

Mirtodore, look to the bright side, ovo ce biti jos jedna prilika ne samo da te bude sramota i da chkiljis kroz prste dok ih gledas, vec i da imas potrebu da im nekako pomognes... :lol: :lol:

Sad ozbiljno. Je l' dobro mislim ako mislim da je Slavimir onaj "Mirko i Slavko" Slavimir? Mis'im, ako jeste onda... WTF??!! :blink: :blink: :blink:

:mellow: :mellow:

Sad ozbiljno. Je l' dobro mislim ako mislim da je Slavimir onaj "Mirko i Slavko" Slavimir? Mis'im, ako jeste onda... WTF??!! :blink: :blink: :blink:

:mellow: :mellow:

Dobro mislis!

Iskreno, da li zaista veruješ da je ovaj rad Miodragu Tabačkom, Slavimiru Stojanoviću, Ivanu Stankoviću i Tanasiju Kunijeviću najbolji?

Ja nemogu da verujem!!!!!! :blink:

Ko god da je izglasao "ovo" za nesto najbolje, nesto nije sasvim u redu sa njim/njom. Bio to Slavimir ili bilo ko drugi.

Mali OT: konkurse bilo kakve vrste treba zabraniti > degradirajuce za ucesnike i uglavnom nezadovoljavajuceg kvaliteta izbranih radova (zbog siromasne jednostrane komunikacije tokom procesa dizajna i kompetentnosti zirija).

Pozdrav

Necu se baviti vizuelnom estetikom i tehnickim kvalitetom izabranog "resenja", osim laichkim konstatovanjem "kontigentne nabacanosti elemenata", poput copy-ja u onom letnjem spotu Mobtel-a: "...i sunce, i more, i pripejd, i postpejd..."

Malo vise bih se "pozabavio" inspiracijom / "elementima" / semantikom / porukom izabranog znaka.

1. )

Otkad je truba nas nacionalni instrument? Evo, procitajte prva dva-tri pasusa:

http://www.sabortrubaca.com/istorija.htm

Samo da konstatujem da je, koliko znam, Djordje Petrovic, poznat kao Karadjordje, od ranije poznat i kao frajkor, to jest, da tako kazem, "placenik" austrijske vojske. A ako se ne varam, austrijska vojska u to vreme svakako NIJE gajdama davala znak za juris, zar ne?

2. )

Sljiva? Ili sljivovica? Pod tim - mislim na ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Slivovitz

a narocito na poslednju recenicu poglavlja "History".

E, sad - zamislimo:

- da Eurosong u Irskoj ima znak sa zitaricama,

- da Eurosong u Engleskoj ima znak sa klekom,

- da Eurosong u Rusiji ima znak sa secernom repom...

I, sta sad? Kao, "Ko nam je kriv sto nam je alkoholno pice jedini 'zvanicni' nacionalni brend"?!

A sta su vojnicka truba i nakarminisane zenske usne?

"Nezvanicni"?

Kad su u pitanju predstavnici domaceg "establishment-a" i "kulturno-estradne" "elite" - naivno se nadam da samo "zvanicni" brend "zvanicno" smatraju istovremeno i "domacim izvoznim potencijalom".

Zakljucak? Well, IMHO, ovaj znak bi mirne duse mogao da ponese naziv:

"GUCHEVANJE EUROSONGA".

@CC

Toliko o "USP-u Srbije" kojeg "perpetuiraju" izabrano "resenje" (ili "izabrani problem"?) i clanovi zirija koji su takvo "resenje" izabrali. Kao i pomenuti "establishment" i "elita".

Izabrani logo predstavlja neuki konglomerat najpovršnijih/najprimitivnijih asocijacija na Srbiju (Guča, lepe žene, rakija), ne zato što su to objektivno obeležja zemlje (u kulturnom, istorijskom i svakom drugom smislu) već zato što su to medijski etablirane vrednosti koje nam se ponavljaju i ponavljaju sve dok ne postanu istina.

Svesnim izborom da se od toga ne odstupa i ne ide dalje (ne razmišlja se i ide se linijom manjeg otpora) čini se medveđa usluga svima nama koji živimo u zemlji koja svoj nacionalni identitet definiše na takav prostački način i nama koji posredno ili neposredno pokušavamo da percepciju o našoj zemlji promenimo.

Neko će reći da su upravo to prave vrednosti jer je to ono što narod voli ("Ko ne razume Guču...") ergo - to mora da valja. Koga briga šta narod voli i čemu se divi? Otkad je to "narod" parametar vrednosti i obeležja koje definišu državu? Odakle nekom tolika doza cinizma i neodgovornosti da promoviše vrednosti koje su najprimitivnija i najlinearnija moguća asocijacija na zemlju koja mora da upregne sve svoje snage kako bi osmislila način predstavljanja i obraćanja ostatku sveta?

Nije uopšte problem u logotipu, problem je u načinu razmišljanja i politici koja je na najniži, populistički, način spremna da te vrednosti koje logo otelotvoruje i dalje promoviše i daje im prioritet nad onim dubljim i trajnijim kvalitetima jer zna da se time i takvim činjenjem kratkoročno dodvorava načinu razmišljanja većine.

uh.. moj prvi post na zoni posle dugo vremena...

Meni iskreno nije jasno sto se zgrazate toliko, i pisete kojestarije.

Elem,

1. evrovizija je jedna davno prevazidjena manifestacija, iliti, estetski, umetnicki... i blabla, jedno sranjce od dogadjaja... tako da bilo kakvo insistiranje na kvalitetu simbola sranjce dogadjaja je... paaa smesno... kao da raspravljate o kvalitetu grand parade (mada ima tamo ljudi koji odlicno pevaju, ali eto ima ih i na evroviziji... :P )na kraju krajeva ovo sto su pokazali kao izabran logo je vise nedovrseno nego lose... bar po meni... ali hajd da taj deo ostavimo po strani.

2. vi jos uvek gledate evroviziju???? koji vam je??? evrovizija ne bi ni trebalo da predstavlja Srbiju, bar ne onu Srbiju za koju ja mislim da vredi, ni muzicki, ni estetski, ni... ma nikako... trebalo bi da se organizuje na dovoljno dobrom nivou, ali price o estetici... buahahaha...

3. svi koji porede Gucu i evroviziju neka se pokriju usima odmah. Guca, i sve sto se desava tamo u muzickom pogledu (a bogami i po pitanju zabave) je zilion puta BOLJE od evrovizije... tako da pre nego sto nastavite sa poredjenj-o-prozivanjem na tu stranu razmislite malo sta pisete...

@Aneley

Znaci dok cela Evropa glasa i u svim mogucim pauzama, na ekranu/sceni bice ciguligugigu, trube, sljive, ojsasa, Kosovo je neotudjivi deo Srbije, ajmo rukice/nogice gore, Kalashnhikov...Niko nema sto Srbin imade...

I osecam da ce trecina publike da bude u potpunom transu (SrBi sa velikim B, patriote koji razumeju Guchu pa samim tim se kvalifikuju da budu SrBi i da misle SrBski), trecina ce biti WTF?? (stranci koji su jadni dosli u Bg) a poslednja trecina ce crveneti kao majska ruza i zeleti da propadne u zemlju (Srbi sa malim b i povremenim p, zbog pravopisa)

Da ne spominjem da mogu da se kladim da voditelji nece znati posteno engleski...

Blah...a zivela sam u nadi da ce to na nesto da lici...

No comment, prvo sam mislio da ga imam, a onda svatih da nemam... nisam znao da treba biti patriota da se razume Guca, da su ciganski trubaci, i rakija nesto sto ne valja, i da treba podrzavati nezavisnost Kosova... verovatno je to neki samo tebi poznat trend...

i @ Christopher Carrion

Ako apstrahujemo kompletnu besmislenost navedenog festivala i njegovu prevaziđenost, ostaje nesumnjiv značaj za zemlju poput naše koja sticajem okolnosti ima priliku da tako nešto organizuje. Nama je svaki PR potreban i ono što mene brine jeste da će se ponoviti priča sa CNN spotovima. Neko je tu nešto smuljao, to se pojavilo, vrti se tu i tamo, na silu nas se ubeđuje da je to super a mi vidimo da nije...

Ovo je samo posledica nemanja opšte i dogovorene strategije predstavljanja zemlje, njenog brendiranja... da li je naš pravac da se predstavljamo svetu kao pravoslavna džamahirija, ili kao zemlja koja se ubrzano modernizuje, ili kao zemlja koju ste mogli da vidite u filmovima Emira Kusturice, ili kao zemlja netaknute prirode, ili kao Guča koja je proklamovana kao esencija srpskog bića...

Koji je naš USP i šta je to što mi možemo da ponudimo strancima (a, na kraju, i sebi samima)? Mnogo je ozbiljnih pitanja kojima se niko ne bavi ili se bave ljudi koji nemaju pojma šta rade i onda lutaju baveći se trivijalnostima tipa - "vidi što je lepa crkva - snimaj to", "vidi ljudi se vesele sa trubama", "vidi srećni Slovenci su došli kod nas..."

U našem slučaju, na žalost, nije svaki publicitet dobar publicitet.

Iz ovoga sto si napisao cini se da Guca, manastiri i na kraju krajeva Kusturica koji je iz nekog razloga najveci trn u oku mnogima... nesto sto ne treba da predstavlja Srbiju??? Nije mi jasno. Ali nisam ja neki marketing majstor... mozda je u tome problem...

Skoro sam se vratio iz Francuske, i evo prenecu vam nesto, cisto da zapusim usta ovima sto palamude o glupostima:

Kada cuju t od ciganjske trube polude od srece, a Bregovica (kog ni ja ne volim nesto specijalno, ali to na stranu..) obozavaju, i bas taj kalasnjikov, a i ostale pesme, uglavnom znaju da pevaju od pocetka do kraja... i non stop su me zapitkivali sta znaci ovo, a sta ono...I bas tu sliku Srbije koju nalaze u Kusturicinim filmovima i narodnoj muzici i netaknutoj prirodi cene... i vole i sljivu i rakiju i trubu (gle to je u logou :P )... Tako da je sa te strane logo mozda i pun pogodak.. ali rekoh nisam ja neki marketing majstor, pa mozda gresim.

Umesto sto neznalacki i pomodarski pravite kojekakve analize indentiteta Srbije i toga ko je vuce na koju stranu i sta valja a sta ne, poredite babe i zabe i palamudite o tome da li Kosovo treba da bude nezavisno, razmislite malo... onda u tom razmisljanju proputujte malo i vidite sta kako i gde stoje stvari, i da li se negde neko toliko stidi svoje zemlje kao pojedinci ovde...

Neki od komentara ovde su daleko veca sramota od logoa.

@Aneley

No comment, prvo sam mislio da ga imam, a onda svatih da nemam... nisam znao da treba biti patriota da se razume Guca, da su ciganski trubaci, i rakija nesto sto ne valja, i da treba podrzavati nezavisnost Kosova... verovatno je to neki samo tebi poznat trend...

Cuj Djorzgul, postoji i mesto i vreme za neke stvar, a ideja da se gurnu trubaci, opanci, sljive i rakija u muzicki festival ovakve vrste (specificna kemp zabava) bilo bi u najmanju ruku neprimereno. Ovo je bila zanimljiva prilika da malo poradimo PR-u nacije, ali na zalost bice debakl kao i one bedne CNN reklame.

Sto se Guche tice, nisam nikada imala nista protiv doticne dok nisu poceli da je forsiraju kao jedini srpski kulturni brend (na Exit dolaze narkomani i izdajice pretpostavljam) i da u sustini u Srbiji nista osim Guche i ne postoji. Nema ni baleta, ni pozorista, ni nagradjenih scenarista, ni pijanista, ni kratkometraznih filmova, nista to u Srbiji nema, samo truba. Truba brate!!

E pa izvini, meni je sad malo puna kapa te trube.

A posto vidim da si bio u Francuskoj ocito si propustio fenomenalne izjave nasih lokalnih politicara da "Ko ne razume Guchu ne razume ni Srbiju", sto znaci da ako slucajno nekom nasem sunarodniku Gucha nije njegov "cup of tea" to znaci da nije dovoljan Srbin i ne razmislja "srBski". Malo se informisi pre nego sto krenes da dajes holier then thou izjave.

I da, nisi ekspert za marketing...

--

Edit:

I taj Kusturica koga toliko branish (jer nam, mukica, toliko smeta) je iskoristio "cigane" ( a vala i nas) na najgori moguci nacin. Naravno da ce prosecan Francuz biti odusevljen egzotikom jadnog zivota i nas i Roma i raje na Balkanu (gledajuci sve to iz udobne bioskopske fotelje). Ali nije ni Balkan ni Srbija samo ono sto se pokaze u njegovim filmovima...

I najbitnije:

Ovde nije pitanje patriotizma, nego PROFESIONALNOSTI, ali ocito da je u Srbiji lazni patriotizam zamenio profesionalnost u svim aspektima naseg zivota. Nije bitno sto je logo sramota, bitno je da ima sljivu u njoj.

Cjuti i pokrij se usima...

i dalje poistovecivanje gluposti politicara i zvuka trube nema nikakav smisao. tj. glupo je.

Sutra ce neko da izjavi da je plazma keks koji jede Radovan Karadzic i svima ce odjednom da bude pun kufer plazme... A u tome ko ne razume Gucu... ne razume Srbiju ima i istine... jedino sto valja odrediti definiciju razumevanja...

tctctc...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...