jelenanyc Posted July 15, 2006 Report Posted July 15, 2006 www.schoolofvisualarts.edu tu sam trenutacno. dobar faks.
Sunshine Posted July 17, 2006 Report Posted July 17, 2006 Zanima me...Ima li ko informacije o upisivanju na fakultete umjetnosi u Pragu? Znam da je konkurencija nenormalna i bla,bla,bla...ali mozda je neko imao neka iskustva?
2 tužna studenta Posted July 18, 2006 Report Posted July 18, 2006 Ima li bilo ko ovde da je na studijama negde u inostranstvu?
sungirl Posted July 18, 2006 Report Posted July 18, 2006 www.schoolofvisualarts.edu tu sam trenutacno. dobar faks. ovo mi deluje odlicno... sad cu detaljnije da pogledam...pa ako mi budu trebale neke informacije iz prve ruke, kontaktiracu te na PP! B)
Esdy_11192 Posted July 18, 2006 Report Posted July 18, 2006 Singidunum faks ?? Zamalo da upisem, pre 3 godine bas taj graficki andrak, ali na srecu nisam... Kriterijum nula, kao i na celom Singidunumu... Na jednom roku je bilo " ko hoce sest" itd [mozda ne na Gr. dizajn-u]... Mada ko hoce da zavrsi faks bez muke, sa "cudnom" diplomom... neka ide tu...
Milan Drca Posted July 19, 2006 Report Posted July 19, 2006 moj skromni doprinos ovoj temi... Sa distance od par godina nakon diplome sa FPUD-a bez daljih pretenzija, mada se nikad ne zna, odgovorno tvrdim da sto sire vidike neko gaji, sto vise interesovanja pokazuje za razlicite oblasti umetnosti, to su mu izgledi za uspehom daleko veci od onoga koji ostaje "ucauren" u skromnom znanju pruzenom na mom fakultetu. Sa X gimnazijom iza mene, upisao sam se 1995. na Fakultet Primenjenih Umetnosti i Dizajna (kako se tad zvao) i vec tada se primetila znacajna razlika u tehnickom znanju mojih kolega koji su dosli sa Dizajnerske i opštem znanju koje je nudila X gimanzija (pre svega mislim na istoriju umetnosti, jezike & književnost). Najveci nedostatak mog fakulteta u to vreme je bio (nadam se da je sad situacija daleko bolja) jeste nedostatak preko neophodne praxe, pre svega mislim na upoznavanje sa svim programima & tehnickim procesima neophodnim za realizaciju nekog zadatka. Photoshop je tada jos bio u povoju, kao i ostali graficki programi, ali to nije bio izgovor da se celoj prici o softveru tada posveti samo demonstracionih pola sata ili koji sat vise, sto je i tada bilo uzasno malo. O odlasku u neku stampariju i upoznavanju sa osnovama stampe i njene pripreme da i ne govorim. Upotreba razlicitih materijala u dizajnu, sta to bese ? Po zavrsetku fakulteta sam se, na zalost, nasao u poziciji totalnog akademskog pocetnika sa skoro nikakvim prakticnim i primenjivim znanjem iz oblasti za koju sam se skolovao. Da se razmemo, skidam kapu klasicnim umetnicima za koje je tada bilo daleko vise razumevanja, sto moju skolu u tom slucaju nije nimalo razlikovalo od Likovne Akademije, a ceo naziv "Primenjena" postaje tako suvisan u celoj prici ako nema ko da ti na konkretnim primerima demonstrira to znanje. Svesno sam trazio poslove ispod moje kvalifkacije ne bih li usao u osnove proizvodnje pa sam u protekle dve i po godine imao tu srecu ili nesrecu da radim na par mesta koja su mu pruzila zaista veliko znanje, od dtp-a, preko point of sale adv.-a, web dizajna, televizijske montaze, ilustracije i grafickog dizajna. I dalje potpisujem da nemam pojma... Na kraju samo zelim da pitam, sta vam je vaznije: opste znanje i kultura (koje vam, gledajuci zivot pred nama, moze dati tako bitnu "kreativnu ostricu" u odnosu na konkurenciju a "kupi se", recimo, na Filozofskom, Filoloskom ili bilo kom fakultetu koji sadrzi osnove klasicnog znanja) ili perfektno vladanje razlicitim grafickim tehnikama ? Sta god da izaberete, i dobijate i gubite u isto vreme. Primera je puno u oba slucaja. pozdrav
UMETNIK Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Ne znam sta vi mislite ali za mene je najbolje kad graficki dizajner iza sebe ima zavrsenu akademiju, sve ostalo je suplje.....mada interesuje me sta mislite (meni na prvi pogled i nije tako lose) o Fakultet dizajna Beograd? FAKULTET DIZAJNA BEOGRAD Sve zvuci primamljivo.....da li neko moze da mi kaze neko svoje iskustvo o ovom faxu ili da zna necije? Pozdrav ;)
Peca Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 @Umetnik, pazi ovo su malo brzoplete reči. Da samo pomenuti fakultet valja, ostalih ne bi bilo. Svaka škola ima svoje kvalitete i mane. Bolja škola ti može dati i bolju osnovu, ali ipak tvoje lično, tvoja kreativnost mora da vodi glavnu reč. Uz dobrog profesora i dobar program, to jeste lakše. ;)
UMETNIK Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Svaka cast.....UVEK SI TU KAD MI NESTO ZATREBA! :D Slazem se ja sa tobom i procitao jedan tvoj odgovor na ovu temu gde kazes da je svaka skola dobra i da sve skole priznajes......... Ali stvaro ne zelim da idem na vise skole i fax-ove gde garantujem nista vise necu saznati nego sada sto ucim u srednjoj umetnickoj. :)
Peca Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Garantuješ? Jesi li išao u te škole kad garantuješ? Ili si to slušao od nekoga? Ja sam ovde video dosta pljuvanja po raznim školama, ali uglavnom od onih koji nisu upisali ili završili te škole. Suština je da se dobro raspitaš i odlučiš šta želiš dalje. Više kreativne podloge ili da te neko nauči i nešto od tehnologije. Šta se dešava kad uradiš nešto šta se ne može štampati, ili bar ne na taj način? To je prvo u odluci a zatim juri i smaraj one koji su završili razne škole (ali pazi da to ne budu oni koji pljuju, tj oni osrednji. Raspituj se kod uspešnih da čuješ i pozitivne strane) ;) . Znam ljude koji su baš sa pomenutog fakulteta došli u realni svet nešeg posla... i nisu baš imali veliko primenjeno znanje.
UMETNIK Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Ne znam da li si me shvatio ...ja ne pljujem ovaj fax.....nego mi se cini bas solidan sa lepim programom....jeste skolarina 2700 evra po godini ali mislim da je dobar program....ti ako ozes pogledaj na njihovom sajtu program pa mi javi na pvt sta ti mislis o tome,moze? ;) :D
Peca Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Ma ko je rekao da pljuješ taj fakultet :lol: Pažljivije čitaj :P Rekao sam da pljuješ ostale škole u kojima nisi bio... ccc
Jee Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 FAKULTET DIZAJNA BEOGRAD Sve zvuci primamljivo.....da li neko moze da mi kaze neko svoje iskustvo o ovom faxu ili da zna necije? Pozdrav ;) vec je bilo reci o ovom fakultetu na prethodnim stranicama ali da ponovim... fakultet se nalazi odmah do vishe politehnicke i vecinom su isti predavaci u obe shkole. prednost su mnogo zanimljiviji smerovi ali ne znam bash koliko tu moze da se nauci. vlasnik fakulteta meni predaje teoriju dizajna i covek zna teoriju a pitanje je koliko je on upucen u prakticni deo posla koji bi morao da ti pokaze npr. na odseku za web dizajn.
Peca Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Vlasnik fakulteta je jedan od najlošijih profesora i pedagoga koje sam imao priliku da upoznam. Čovek ima problem i sa sujetom... ne želi ni da prizna da je slep, a to je činjenica. Polaganje ispita kod njega je učenje recitacije, koju moraš da znaš od reči do reči. Ne podnosi "improvizaciju" već traži pevanje kao u knjizi. Takođe mu je gradivo prilično zastarelo (kao da ste u fabrici obuće iz 70 i neke).Profesor fotografije je dobar, ako i profesor dizajna ambalaže. To ne bih mogao u potpunosti da kažem za profesora grafičkog dizajna. u svakom slučaju, to je puno para, naročito ako se uzme u obzir da slično znanje možeš da dobiješ "besplatno" kod istih profesora na Višoj politehničkoj. naravno, to je godinu dana duže učenje, pa verujem da u toj godini i ima nešto pametnije za naučiti. Inače, u Višoj politehničkoj ima nekoliko zaista odličnih profesora, plus ko želi (a meni je logično da svako ko upiše školu i želi da nauči) može da vidi sve štamparske procese u dosta naših velikih štamparija. Praksa obuhvata i visoku, duboku, ofset, fleksi.... štampu. Mogu se videti repro kamere, aparati za kopiranje, traka za proizvodnju hartije... pa ko želi i to znanje, neka izvoli.
Jee Posted July 21, 2006 Report Posted July 21, 2006 2Peca: Jeste on slep i gnjavator egoista i josh po neshto ali meni su njegova predavanja krajnje zanimljiva. ^tek sad sam izvalio kako grozno zvuci ovaj moj uvod...
Peca Posted July 21, 2006 Report Posted July 21, 2006 Možda je tema koju on predaje zanimljiva, ali sama predavanja... da li si nekad pokušao da otvoriš knjigu dok on "predaje"?. A o njegovom pedagoškom kvalitetu može da kaže sledeća priča: na ispitu iz marketinga (koji on takođe predaje) dobio sam nižu ocenu od očekivane. Otišao sam kod njega i tu mu je sekretarica pročitala moj rad. On je pažljivo slušao i na kraju rekao da je u pravu, jer on nije tako napisao u svojoj knjizi. kad sam probao da mu objasnim da ja ne recitujem, već pokazujem znanje iz određene oblsti, složio se sa tim i rekao da sam u pravu, da me je oštetio ali da ga to ne zanima :blink: . Toliko o njemu. Nako završene škole, mene je zvao da nastavim na tom fakultetu među prvima :D U Višoj zanimljiva predavanja drže Stratimirović, Kelići i Milentijević Nenad (mislim da sam dobro zapamtio, predaje dizajn ambalaže).
lazza Posted July 29, 2006 Report Posted July 29, 2006 Jel imate neke informacije ili mišljenja o Grafičkom Dizajnu na Fakultetu Informacionih Tehnologija? eLearning...
Jee Posted July 30, 2006 Report Posted July 30, 2006 ne znam za eLearning ali jedan od predavaca na FIT-u je i Ivo Martinovic koji uglavnom radi sa "nashim" Istokom i samim tim je jedan od glavnih krivaca za sve sajtove koje je ova agencija (inace njegovo vlasnishtvo) uradila - http://www.new-page.com/
m032design Posted July 30, 2006 Report Posted July 30, 2006 Jedan komentar na vlasnika fakulteta za dizajn. Zavrsio sam VPS po Bolonji, ovo sto su uveli od 2002, dao u roku sve i diplomirao sa ocenom 8.92. Jedine dve sestice su iz Marketinga i Teorije dizajna ne zato sto je to toliko dosadno (a usput nije ni zanimljivo) vec kao sto je pomenuto covek je toliki egoista da sve mora da se uci napamet. Inace komentar o VPS, skola je sranje ali koga interesuje to sto radi moze dosta da nauci. Uz malo vise cimanja nego sto je potrebno ALI :D
demjan Posted July 30, 2006 Report Posted July 30, 2006 jedan od predavaca na FIT-u je i Ivo Martinovic sjajan lik. slusao sam ga na design weeku. skroz zanimljivo izlaganje. ako je takav predavac, onda je stvarno super. btw. po profesiji je industrijski dizajner ;)
mahaya Posted September 3, 2006 Report Posted September 3, 2006 ne znam za eLearning ali jedan od predavaca na FIT-u je i Ivo Martinovic koji uglavnom radi sa "nashim" Istokom i samim tim je jedan od glavnih krivaca za sve sajtove koje je ova agencija (inace njegovo vlasnishtvo) uradila - http://www.new-page.com/ To je netačna informacija. Ivo Martinović ne predaje na FIT-u to je sigurno. Međutim, Mirko Ilić je gostujući predavač - i to je sigurno.
Jee Posted September 4, 2006 Report Posted September 4, 2006 pa onda ili je ivo mene slagao ili sam ja premutovao fakultet. provericu pa javljam.
miloshz Posted September 11, 2006 Report Posted September 11, 2006 www.lcc.arts.ac.uk, imaju fantastican distance/online program!
feedback Posted September 12, 2006 Author Report Posted September 12, 2006 www.lcc.arts.ac.uk, imaju fantastican distance/online program! ^odlicna ideja za novu temu. Ne znam skoro ništa o takvim školama ili programima, pa ako neko zna, bilo bi lepo da podeli sa svima.
Recommended Posts