frank Posted August 31, 2005 Report Share Posted August 31, 2005 ja sam zavrshio prvu beogradsku :D doduse nisam dao da me polude ;P al na mom smeru samo jedna devojka zavrsila... Link to comment Share on other sites More sharing options...
senchy Posted September 3, 2005 Report Share Posted September 3, 2005 :D i mislis izvuk'o si se :D :D jako malo ljudi iz srednje dizajnerske se upisuje na fakultete i bilo sta posle srednje...tragicno. Skola je potpuno propala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frank Posted September 5, 2005 Report Share Posted September 5, 2005 Izvuko se skroz... po 12 negativnih na svakom polugodistu ...nikad okinuo na popravni...... neverovatne price... (a bio vukovac u osnovnoj? ...mislili da sam pametan .....strasno) mislim da ce kip da mi naprave u prvoj ...sto profesori sto djaci :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denis_Radenkovic Posted September 5, 2005 Report Share Posted September 5, 2005 :D i mislis izvuk'o si se :D :D jako malo ljudi iz srednje dizajnerske se upisuje na fakultete i bilo sta posle srednje...tragicno. Skola je potpuno propala. Ja sam se bio upisao u dizajnersku i bio sav srecan, ali po nagovoru jedne profesorke sa akademije - mamina prijateljica, nikad nisam otisao u dizajnersku zbog razloga koji si navela gore. Naime, kako je ona objasnila, problem je sto ako dolazis iz dizajnerske vec si na neki nacin formiran, i nisi im mnogo zanimljim :unsure: U poslednjem trenutku sam se odlucio da polazem prijemni i u gimnaziji - na kraju sam zavrsio V Beogradsku. To je bilo '92! Na osnovu toga sto si ti rekla, mogu da zakljucim da je ona ipak bila upravu, i da se situacija nije mnogo promenila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
F^nT^sy Posted September 6, 2005 Report Share Posted September 6, 2005 ma milina vas slusati,popizdecu vise od te skola,dal moze kojim slucalem bez nje,dal mi taj "papir"toliko znaci Link to comment Share on other sites More sharing options...
miloshz Posted September 6, 2005 Report Share Posted September 6, 2005 taj ''papir'' uopste ne znaci ali je ok ako ga imas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoka_ms Posted September 9, 2005 Report Share Posted September 9, 2005 Trudila sam se da detaljno pročitam vaše postove...pa se nadam da nisam nešto propustila...ali koliko sam uspela da vidim, nema nikog na ovom forumu ko je na Fakuletu za poslovnu informatiku- smer kompjuterska grafika i dizajn???? Ja sam inače na tom fakultetu, i upravo sam upisala treću godinu i odabrala ovaj smer. Prve dve godine su bile potpuno opšte, tako da tek sada posle opredeljenja za ovaj smer, kreću da se rade konkretne stvari vezane za dizajn. Ako ima neko neki savet, ili bilo šta...hvala unapred :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tramp Posted October 10, 2005 Report Share Posted October 10, 2005 Trudila sam se da detaljno pročitam vaše postove...pa se nadam da nisam nešto propustila...ali koliko sam uspela da vidim, nema nikog na ovom forumu ko je na Fakuletu za poslovnu informatiku- smer kompjuterska grafika i dizajn???? Ja sam inače na tom fakultetu, i upravo sam upisala treću godinu i odabrala ovaj smer. Prve dve godine su bile potpuno opšte, tako da tek sada posle opredeljenja za ovaj smer, kreću da se rade konkretne stvari vezane za dizajn. Ako ima neko neki savet, ili bilo šta...hvala unapred :) <{POST_SNAPBACK}> koleginice, ne znam kakav ti savet treba... diploma ti naravno nigde nishta ne znachi. ako hotjesh u inostranstvo, najbolje je da tamo zavrshish shkolovanje. ako hotjesh ovde da se batrgash, najbolje je da odmah pochnesh sa praksom i stvaranjem portfolia, jer naravno diploma nishta ne znachi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
designeratwork Posted November 15, 2005 Report Share Posted November 15, 2005 :D i mislis izvuk'o si se :D :D jako malo ljudi iz srednje dizajnerske se upisuje na fakultete i bilo sta posle srednje...tragicno. Skola je potpuno propala. <{POST_SNAPBACK}> Mislim da to nema veze sa skolom vec sa FPU. U moje vreme su prolaz imali vise ljudi iz gimnazija, jer navodno nisu bili vec ukalemljeni, moglo je da se na njima radi.. Diploma kao papir u nasoj zemlji ne znaci skoro nista, ali obrazovanje koje mozes da steknes na akademijama je neprocenjivo. Naravno to bitno zavisi od toga koliko si spreman da naucis, i da izvuces znanja od svojih profesora. Ali nista od svega toga bez velikog ulaganja, pre svega u smislu rada, citanja, informisanja.. Tek posle fakulteta shvatio sam znacaj predmeta koje sam smatrao nepotrebnim kao sto su istorija umetnosti, estetika, psihologija, crtanje (za koje sam bio u fazonu-sta ce to meni, zanima me dizajn)... Sve to ima ogromnog znacaja za nekog ko se bavi dizajnom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
designeratwork Posted November 15, 2005 Report Share Posted November 15, 2005 Konkretno mislim na Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santino Posted November 15, 2005 Report Share Posted November 15, 2005 Akademija u Novom Sadu je blesava institucija. Da mogu sad bih je opet upisao kao neki vecernji kurs, ali kada bih mogao napravio bih par izmena. Program je jednostavno preobiman za nekog ko je tek zavrsio srednju skolu, i to se mora menjati, tako mi je tada delovalo a tako mi i sad deluje nakon 4 godine i mastera ovde. Predmeti koje bi trebalo ukinuti su estetika, psihologija, psihologija stvaralastva, pedagogija, sociologija, intermedijalna istrazivanja i teorija forme. To bi sve trebalo ukinuti a profesorima dati otkaze zato sto ne rade svoj posao a to je prenosenje znanja. Sve bi to trebalo spakovati u dva predmeta, savremena umetnost i semiotika i onda bi se moglo pricati o necemu. Ta teorija forme na akademiji umetnosti moze eventualno da posluzi za rehabilitaciju alkoholicara ili neke cyco programe. Intermedijalna istrazivanja su sprdnja (kao i sam naslov predmeta), ovaj predmet bi eventualno po svojoj ideji ali mnogo izmenjenom sadrzaju mogao funkcionisati kao neki postdiplomski. Ostali predmeti su zaista korisni a od tebe zavisi koliko ces da izvuces od profesora koji su uglavnom dobri a ima i par jako dobrih i interesantnih. Link to comment Share on other sites More sharing options...
designeratwork Posted November 16, 2005 Report Share Posted November 16, 2005 @santino Ne mislim bas tako. Ipak mislim da su predmeti kao psihologija vrlo bitni za nekoga koje odluci da se bavi ovom strukom. Samo na galeriji za gd sam primetio vise ljudi da u poslednje vreme da polemise na temu boja i psihologije boja. Estetika je isto tako bitna za razumevanje istorije umetnosti, pre svega moderne, od pojave Maljevica i ready made-a, bespredmetne umetnosti, kubizma itd.. ali i minimalizma, koja je dosta popularna rec na forumu ali malo ko zna njeno pravo znacenje i na sta se odnosi. Predmet Intemedijalnih istrazivanja je dobra ideja ali nedovoljno dobro realizovan. Mada, ljudi koji ga vode po meni su pre svega vrlo kvalitetni, izmedju ostalog jedan od njih je svojevremeno koliko znam bio ii urednik i osnivac Digital Art magazina, vrlo popularnog casopisa. Upoznat sam isto tako i sa tim da mnoge advertajzing agencije vrlo jasno prave razliku u radovima ljudi sa Novosadske i Beogradske akademije. Kao sto i sam kvalitet radova i ljudi koji su zavrsili te fakultete govori. Nije mi cilj da fovorizujem ni jednu, vec samo da ti pojasnim to da nije bas tako "blesava" intsitutcija kao sto ti navodis. A za tvoje zamerke na racun nastavnog programa i obima, hm...trebalo bi tu dosta reformi, ali nazalost ne samo na Akademiji vec u celom sistemu obrazovanja u Srbiji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
santino Posted November 24, 2005 Report Share Posted November 24, 2005 ok mozda sam malo zaextremizovao, cek sad da vidis. O Beogradskoj akademiji ne zelim ni da govorim, ne o grafickom dizajnu. Bolje dvaput ponavljati u Srednjoj dizajnerskoj u NS nego studirati graficki dizajn na Bg akademiji (ovo proizilazi iz mog stava da je bolje praviti cufte u NS nego graficki dizajn u BG). Sto se tice intermedijalnih istrazivanja, znam da su ljudi kvalitetni, jedini izgovor im moze biti da su lenji ili nadmeni (obicno ova dva cine harmoniju). Sto se estetike i psihologije tice, lepo sve to zvuci, ali uzmi ponovo te knjige i otvori ih, od silne terminologije i citiranja sav sadrzaj se pretvorio u znake interpunkcije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miloshz Posted November 24, 2005 Report Share Posted November 24, 2005 za odnos BG-NS oko umetnosti i dizajna se slazem! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beckara Posted November 24, 2005 Report Share Posted November 24, 2005 Poz svima. Ima li iko ko je na Fakultetu za dizajn u Beogradu, ko bi mi mogao dati informacije o njemu, ili neko drugi, ko poseduje bilo kakve informacije o tom faksu? Koliko je sve to ozbiljno? <{POST_SNAPBACK}> trebalo bi da bude dobar, prebacili su se sa zvezdare u nove prostorije na b brdu, profesor graf dizajna je dobar, bar koliko ga ja znam a covek koji je otvorio taj fax je jedan od najvecih ako ne i najveci strucnjak iz oblasti dizajna kod nas - mislim da 40 god iskustva nesto govori Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Nidza- Posted November 27, 2005 Report Share Posted November 27, 2005 Da li neko zna nesto vise, i ima li neko blize iskustvo sa Megatrend fakultetetom za umetnost i dizajn koji je osnovan ove godine. Dekan je Milos Sobajic nas poznati slikar , a koliko vidim na sajtu kazu da ce predavanja drzati i neka poznata imena iz sveta dizajna iz inostranstva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vedran Posted January 19, 2006 Report Share Posted January 19, 2006 Pozdrav Ja sam novi ovde pa eto reko da se javim i dam svoj doprinos..... Inace ucenik sam srednje skole za dizajn "Bogdan Suput" iz Novog Sada, gde i zivim. Pozdrav! :) http://www.designschool.edu.yu Link to comment Share on other sites More sharing options...
||NeX|| Posted January 22, 2006 Report Share Posted January 22, 2006 Ako neko zna Njemački i traži nešto da se ne plaća, a da ipak nešto nauči, preporučio bih HDM Stuttgart. Stanujem tu blizu i da ne studiram informatiku otišao bih tamo. Imaju razne smjerove, sve pod bachelor i master. Nije nikakav problem sa dobrim prosjekom i kao stranac upasti na fax. Ko ipak traži nešto visoko rangirano i skupo u tom regionu neka posjeti Merz akademiju. Primaju oko 30 ljudi, a sve i jedan je nakon toga zaista upečatljiv umjetnik. A oni koji ne vole ovaj region, tj. južnu Njemačku, neka se pozabave sa gradom Bremen, koji ima najjaču informatiku, a i Design u čitavoj zemlji, a isto tako ima stvari koje se ne plaćaju. Stipendije za bachelor je teško (čitaj: nemoguće) dobiti, a za master nije nikakav problem. Sa 500€ mjesećno se ovdje da super živjeti kao student, a južna Njemačka (Stuttgart i Minhen) su poznati po tome da su papreno skupi. Tako što sjevernije ideš, sve je jeftinije. Eto toliko od mene. A za posao mogu reći da ako ne želiš samostalno raditi, nemoj ni tražiti posao po Njemačkoj. Sve iole alternative pozicije su zauzete, a red je dug, tako bez rizika u tim vodama ovdje nema hljeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikola_lajnir Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 trebalo bi da bude dobar, prebacili su se sa zvezdare u nove prostorije na b brdu, profesor graf dizajna je dobar, bar koliko ga ja znam a covek koji je otvorio taj fax je jedan od najvecih ako ne i najveci strucnjak iz oblasti dizajna kod nas - mislim da 40 god iskustva nesto govori <{POST_SNAPBACK}> ja sam tamo,na fakultetu za dizajn...privatni fax,upise ga ko hoce (i ko je spreman da plati,naravno...) posto je prijemni u najmanju ruku smesan...e,sad,od tebe zavisi koliko ces raditi i koliko si spreman i voljan da ucis...da bi polozio ispit dovoljan je minimalan(znaci nikakav) rad,i dobijas 6...sve ostalo zavisi samo od tebe,da se cimas,zapitkujes,radis i vise nego sto je potrebno,konsultacije i sve ostalo...profesori su sasvim solidni,ovo za dekana je u potpunosti tacno... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemanja Posted February 8, 2006 Report Share Posted February 8, 2006 Ok vidim da niko nije pomenuo jos jedan fakultet van BG-a, a to je FILUM (Filolosko umetnicki fakultet Kragujevac). Ako zanemarimo glup naziv ( koji ce uskoro biti promenjen u 'Umetnicki' ) fakultet je vrlo solidan. Nastao je kada su se tri isturena odeljenja: Akademije primenjenih umetnosti BG, Muzicke akademije BG i Filoloskog fakulteta BG - formalno otcepila i formirala novi fakultet. Na odseku primenjene umetnosti trenutno je jedini smer Graficki dizajn, ali suska se da ce se ove godine otvoriti i Zidno slikarstvo, Dizajn enterijera i Grafika ( najblize Grafici na ALU ). Sto se profesora tice, zadrzana je u velikoj meri (70%) ekipa sa Primenjene BG + par kvalitetnih ljudi sa strane. Program je isti kao na FPU BG, znaci 2 godine opsteg likovnog obrazovanja + 3 godine obrazovanja iz struke = 5 godina/10 semestara studiranja. Uslovi su u poslednje vreme postali dosta dobri, 2 ok opremljene racunarske ucionice, 2 ateljea, graficka radionica, foto laboratorija.. Ne znam sta ce se desiti ukoliko se otvore ovi novi smerovi, pretpostavljam da ce biti prosirenja prostora.. Prijemni ispit je takodje bio istovetan kao na FPU BG do prosle godine, cini mi se da su sada uneli neke manje izmene, vise informacija imate na sajtu.. Do sada su primali 10-15 studenata po godini, sto se moze promeniti ukoliko dodje do prosirenja. Ja sam na 4. godini i ako zanemarimo cinjenicu da je Kragujevac u pitanju ( i dalje imam odredjenu averziju prema tom gradu ), prilicno sam zadovoljan. Za vise informacija imate sajt www.filum.kg.ac.yu ( ne ocekujte previse :) ),a mozete kontaktirati i mene na PP.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
feedback Posted February 8, 2006 Author Report Share Posted February 8, 2006 Ja sam na 4. godini i ako zanemarimo cinjenicu da je Kragujevac u pitanju ( i dalje imam odredjenu averziju prema tom gradu ), prilicno sam zadovoljan. off: eh zato volim zonu :) secam se kad si nas sve redom pitao za sta mislimo koji bi fax bilo najbolje da upises. a sad si vec na 4. godini!!! vrijeme leti, zivot je kratak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemanja Posted February 8, 2006 Report Share Posted February 8, 2006 off: eh zato volim zonu :) secam se kad si nas sve redom pitao za sta mislimo koji bi fax bilo najbolje da upises. a sad si vec na 4. godini!!! vrijeme leti, zivot je kratak... <{POST_SNAPBACK}> Neki novi klinci.. :) :lol: :lol: Secam se i ja.. i to tebe i jos jednog novosadjanina sam ispitivao.. Grafik cini mi se da se je bio u pitanju :) Bio je to neverovatan splet (ne)srecnih okolnosti :huh: Jedino nikako da dodjem na taj DZ meeting poslednjih 4-5 godina, pa me ocekujte na sledecem kada bude bio :) [/offtopic] Link to comment Share on other sites More sharing options...
F^nT^sy Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Potrebne inf. o Visoj likovnoj(sta se polaze,koliko se placa god.,etc) Ko je bolje upoznat s tim sad je vreme da se oglasi :) i predlog visa lik. or politehnicka hvala unapred Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jee Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 google is your friend Link to comment Share on other sites More sharing options...
ox7 Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 www.ftn.ns.ac.yu Graficko inzenjerstvo i dizajn, jedina skola kod nas u trajanju od pet godina. tehnicke nauke Novi Sad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts