zvr-zvr Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 znas kako ja sam na digitalnim umetnostima - singidunum i zadovoljna sam. dobri profesori predaju i za sada sam zadovoljna. u pocetku sam se brinula jer je privatni, ali za sada je sve ok.. zavisi sta tacno zelis da naucis... Najvishe me interesuje tj, Brendiranje, Graficki dizajn, konkretno Tipografija, Korporativni identitet, Izrada Ambalaza, Web dizajn. Najbitnija mi je dimploma da je koliko toliko prizanta u inostranstvu. Jer planiram da palim u toplije krajeve. :) Apsolvent sam na Poljoprivrednom faksu ali se bavim dizajnom vec petu godinu, samouk. Uglavnom sam koristio internet. Imam sollidno znanje, ali kada sam bio u Spaniji i pokusao da nadjem neki posao vezan za graficki dizajn, glavni problem je bila diploma. Ne znam da li bi ovo mogao da resim sa nekim sertifikatom. Znam da su sertifikati potvrda poznavanja rada u odredjenom programu ali ne i potvrda znanja u radu. Sta mislite o nekom Adobe sertifikatu da li bi mi resio problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olivera M. Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 onda nemoj na dig. umetnosti:) diploma je priznata, bar mislim, ali nisam sigurna da je to sto trazis... ne znam tacno gde bi to mogao kod nas, bolje pali :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saleee2008 Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Jel zna neko za IT Academy. http://www.it-akademija.com/index.php Jel valja to nesto,jel vredi sta ovaj sertifikat koji se dobija na kraju tj. da li pomaze za dobijanje posla? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hollymolly Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 evo ovde mozes da pogledas: http://www.dizajnzona.com/...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
April Ethereal Posted May 19, 2011 Report Share Posted May 19, 2011 ajd i ovde da postavim upisao sam ovo cudo kao on-line varijantu.. KOMPLETNO BACANJE PARA!!! uzasno sam se zajebao.. sramota me da pominjem koliko sam u obavezi da im isplatim zaostale skolarine.. ono materijala sto su mi poslali na diskovima je jadno i mizerno..isto to,od rechi do rechi ima i na njihovoj platformi koja je dostupna od pocetka kursa.. ima nesto Photoshopa,gde se samo u zadnjem poglavlju pominje za web najbitnija opcija "Slicing",ostalo je zajebavanje sa fotografijama,Adobe Bridge.. kad bi se celo gradivo za PS stavilo na papir,imalo bi materijala za nekih 20-30 stranica malog formata.. Ilustratora ima otprilike koliko i Photoshopa.. ima "Engleski" koji je mozda jedina svetla tacka i gde mozes da naucis nesto Kroki crtanje koje staje na dva lista papira koliko je obimno.. Zastita autorskih prava koja takodje stane na dva lista papira.. Istorija Dizajna,(neke uopstene stvari,opsta kultura tzv,trucanje u prazno) Teorija Dizajna(sve nesto u par recenica o klasifikaciji sajtova,aspektima dizajna,izboru domena,promociji,strukturi sajta,implementaciji...) i ono sto je najvaznije predmeti Dreamweaver, HTML\CSS,Javascript su kriminalno jadni i kratki.. bitno da je on meni stavio tabelu HTML atributa( uz kratka objasnjenja bez primera primene)sa kojom covek ne zna sta bi..ne znam ni kakvo smisleno pitanje da postavim tipovima koji vode kurseve i kojima mozes da saljes pitanja.. Flash,Actionscript isto mizerno obradjene oblasti.. ima nesto Internet Marketinga malo vise i to je to.. pojeo sam g**no i moja je duznost da skrenem paznju ljudima na ove prevarante.. ovakav kurs vredi mozda 10 000 dinara a ne 1400 evra.. nisam ocekivao da cu nesto bog zna sta nauciti,znao sam da cu morati sam da ucim,ali sam se za tu cenu ipak nadao nekoj ozbiljnijoj i obimnijoj obradi barem HTML/CSS i Javascript-a.. nastavljam dalje sa tutorijalima(kao i pre ovog kursa),koji mogu se skinu iza svakog coska.. NE UPISUJTE IT ACADEMY!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioj Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Ako moze veeeelika pomoc. Dete mi se ozbiljno zapalilo za srednju dizajnersku u Beogradu. Zena je pronasla neku zenu cije je dete zavrsilo navedenu skolu i ona je zadovoljna, ali evo sad citam postove sa prvih nekoliko strana i obli me hladan znoj. Nije joj jos doslo vreme za upis, ali posto nismo iz Beograda, ne bih bas da saljem dete od kuce u 15. godini bez dobrog razloga, pa bih da ostavim vremena da probamo da je uputimo u nekom drugom pravcu. Dakle, ako ima neko ko je zavrsio srednju dizajnersku ili zna nesto konkretnije o kvalitetu iste i kasnijim mogucnostima za one koji je zavrse... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kla999 Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 i šta sad jedan srednjoškolac u potrazi za fakultetom može pametno da pročita ovde? sedim već 2 sata i čitam svaki post, ništa pozitivno ni u jednom trenutku nisam spoznala. niti ko pokušava da pomogne nama neinformisanim klincima, čista prepirka i reklamiranje. ništa o prijemnom, konkretnom načinu, možda nečijem predlogu o pripremnim časovima za prijemni. ništa. samo mi se sve smučilo, sam pojam grafički dizajn. ispada da je najbolje da ilegalno uzmeš brda para i pališ odavde što brže. izvinjavam se ako sam nekog uvredila, ali eto , nakon 2 sata čitanja ovog, imala sam potrebu da se registrujem i komentarišem, iako primećujem da je ovde nema nikog odavno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bannedbyRetard Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 pa sta da ti kazemo kad je vecina ovih kurseva "skola" prevara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jee Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 @Kla999: Može u bilo kojoj školi da se stekne solidno osnovno znanje ali programi su prilično zastareli jer su profesori uglavnom nezainteresovani za praćenje bilo kakvog napretka i udžbenici su isti kao pre 20 godina pa ćeš većinu pametnih stvari morati sama da naučiš. To znanje će doći iz prakse, guglanja, knjiga, ovog foruma itd. Većina koja ovde pljuje se bavila nekim vidom dizajna dugo pre nego što su upisali bilo koju od ovih škola pa ne vrište od sreće. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Kla999 sto se pre otreznis od ideje smislenog studiranja u Srbiji bolje po tebe. Vecina nas nismo bili te srece da na forumima, kao ti sada, mozemo da dobijamo potrebne informacije jer kao drustvo nismo bili dovoljno osvesceni da pricamo otvoreno o nekim stvarima javno. Tako da..ono.. pali napolje... Marioj ako se dete jos nije upisalo, pogledajte Tehnoart oni su na dobrom glasu koliko znam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kla999 Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Hvala vam puno na odgovorima. Rešila sam da počnem da čitam većinu postova, vidim da je veoma korisno, šteta što toliko nisam bila upućena u ceo ovaj sistem funkcionisanja informisanja. Pomogli su mi vaši postovi, i neki ljudi sa zone. Hvala puno. Pratiću i dalje :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
badbunny Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Mozda u srednjoj nece nauciti nesto primenljivo na aktuelnim trendovima, to uostalom i nije bitno jer u ovom poslu mora non stop da se uci i usavrsava. Ali ce steci dosta prijatelja i buducih kolega, od kojih neko postane i neki faktor u dizajnu, pa ga povuce sa sobom na primer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Ako imaš uslove da budeš na budžetu bilo koji fakultet ti sigurno neće odmoći. Ako ćeš plaćati za školovanje velike pare onda već treba razmisliti da li se isplati tih para. E sad, problem je što ti roditelji sigurno neće razumeti i tražiće da upišeš nešto po svaku cenu, po principu "nikad se ne zna". Tako i mene "savetuju" ljudi koji veze nemaju sa poslom kojim se bavim (iako radim sajtove i servise za strane firme i imam odličan posao): "Bolje je ti da dobiješ diplomu, možda se nekad ukaže prilika u državnoj firmi, nikad se ne zna". :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
catwoman Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Apslolutno. Sada je sve po principu snađi se kako znaš i umeš. Prošlo je vreme kada se posle završenog faxa odma dobjao posao možeš da imaš i dve diplome kada nema gde da se radi. Realno u kojoj državnoj firmi a da imas dobre uslove? Fakultet ko god može i ima volju naravno da treba da upiše i zarši. Ali dobro razmisli koji i šta ćes imati od toga. Džaba ako nešto završiš a to te nakraju ne interesuje onda ni u poslu nećeš mnogo napredovati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Ako imaš uslove da budeš na budžetu bilo koji fakultet ti sigurno neće odmoći. Ako ćeš plaćati za školovanje velike pare onda već treba razmisliti da li se isplati tih para. E sad, problem je što ti roditelji sigurno neće razumeti i tražiće da upišeš nešto po svaku cenu, po principu "nikad se ne zna". Tako i mene "savetuju" ljudi koji veze nemaju sa poslom kojim se bavim (iako radim sajtove i servise za strane firme i imam odličan posao): "Bolje je ti da dobiješ diplomu, možda se nekad ukaže prilika u državnoj firmi, nikad se ne zna". :rolleyes: I ti savetujes isto tako.... Nisam znao da je cilj studiranja biti na budzetu. S tim u vezi, da, odmocice joj jer ce izgubiti 4 ili 5 godina bud zasto jureci prosek da ostane na tom budzetu, a ostatak vremena ce sama da se skoluje :blink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Ne znam kakva si ti iskustva imao ali ja ne verujem da u nekoj školi može "izgubiti 4-5 godina" bud zašto. Osim toga niko koga ja znam nije krenuo da freelansuje sa 18 godina posle srednje. Treba određeno iskustvo i zrelost(godine) da vidiš i čime ćeš se tačno baviti i šta te stvarno zanima. Ja mogu da pričam samo o novosadskim školama i fakultetima, sa beogradskim nisam imao nikakvog iskustva. Jedino gde stvarno može izgubiti vreme i pare je IT Academy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Ne kazem ja da treba da frilensuje sa 18 godina nego da ode negde napolje i upise nesto normalno. Ne znam za Novosadske, ali Beogradski fakulteti su dno dna koje treba izbegavati u najsirem luku.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Ovo nema konkretne veze sa dizajnom ali odlicno opisuje situaciju kod nas. Citat je preuzet sa sajta B92.. "Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, smatra da su studenti i učenici taoci određenih katedri, pogrešnih programa koje u najvećem delu čuvaju profesori kako bi održali svoje pozicije, a ne da bi ih obrazovali za buduća vremena. "Kao predsednik Unije tekstila, razgovarao sam sa pet dekana primenjenih akademija u nameri da im kažem da kadrovi koji dolaze do nas nisu elementarno osposobljeni za bavljenje određenim poslovima. Nažalost, tada sam shvatio da su oni taoci njihovih sujeta, profesorskih iluzija. Recimo, na Akademiji primenjenih umetnosti nemate predmet estetike, predmet teorije forme, nemaju praktičnu nastavu." Sve to govori koliko je praktični deo nezastupljen, a on je suštinski, jer jedna primenjena akademija bavi se načinom na koji se određena teorijska znanja primenjuju u praksi - kaže Knežević za „Blic”. Nakon toga je, kako kaže, napravio Centar za industrijski trening u svojoj fabrici i o svom trošku. "Uzeo sam petoro studenata generacije. Počeli smo ih obučavati na mašinama kako bi shvatili čime treba da proizvode odevni predmet. Dali smo im da šiju, da prave konstrukciju, da probamo njihove predmete. Da prodamo, pa da krajnji kupac kaže da li su to dobro uradili ili ne. To bi trebalo da bude prijemni ispit za akademiju. Studenti znaju kako izgleda kostim u antičkoj Grčkoj, znaju sve o Van Gogu, ali da naprave majicu i blejzer... E, samo to ne znaju", navodi Knežević."" Link to comment Share on other sites More sharing options...
PhenomX Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Treba mi pomoc, u suprotnom ne bih ni bio ovde. Zavrsavam 4. god tehnicke skole, pa se pitam sta dalje. Dvoumim se izmedju industrijskog dizajna i neke IT oblasti. Mozda je glupo sto se uopste dvomim, jer je problem u tome sto koliko sam se informisao za dizajn deo prijemnog je crtanje(inace, nemam pojma da crtam, desilo se par puta da me "usere" nesto dok se dosadjujem na casu, ali nista posebno), sto se tice IT oblasti prijemni je naravno matematika, a ja blago receno nemam pojma matematiku(sem osnovnih stvari, sto naravno nije ni blizu dovoljnog).. S' obzirom da nisam poceo jos da se spremam, pitam se da l' cu pre da naucim da crtam ili da se "pokidam" od matematike??? Btw, gde bih mogao da se spremam za prijemni industrijskog dizajna? Inace, odabrao sam ove dve stvari jer sam poprilicno dobar u IT oblasti, kako hardver, tako i softver, al' dzabe mi sve to kad nemam diplomu. Oko dizajna ne znam mnogo, tu sam nov.. imam solidno znanje u photoshop-u, a u ProEngineer-u sam mnogo dobar. Svaki savet ce biti koristan. Hvala unapred svakome ko je odvojio svoje vreme za ovaj post. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny. Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Moj savet ti je da ne gledaš šta ima na kojem prijemnom i koliko ti od toga sada znaš, nego da gledaš šta više voliš od toga. Bolje okinuti jednom prijemni, dvaput, triput, i posle upisati to nego da celog života radiš nešto što te ne ispunjava 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PhenomX Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Kad bih birao, sigurno bih izabrao dizajn. Ali brine me prijemni, jer mislim da cu mozda lakse spremiti matematiku koja mi je koliko-toliko poznata, nego crtanje, mada nikad se ne zna.... U svakom slucaju pre bih izabrao dizajn. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny. Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Bolje okinuti jednom prijemni, dvaput, triput, i posle upisati to nego da celog života radiš nešto što te ne ispunjava 100%. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
joes021 Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Odmah da ti kažem da nemaš šanse ni na jednom prijemnom. Ne znaš matematiku. Ako sad počneš da se spremaš imaš minimalne šanse da prođeš. Apsena u ruke i tuci. Crtanje odmah da ti kažem da nećeš savladati za tako krakto vreme. Po tvoja dva posta shvatam da ti uopšte nemaš predstavu ni o jednom o ova dva zanimanja. to da li si ti dobar u nekom programu nema nikakve veze (ALI BAŠ NIKAKVE) sa bilo kojim fakultetom. Veruj mi da ti dajem najprijateljskiji mogući savet. Koliko sutra nađi nekog ko ide na taj fakultet na koji želiš da ideš i ispšitaj ga baš sve moguće i nemoguće pa tek onda počni da razmatraš da li je to ono što ti želiš. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnny. Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Trebalo bi u ono uputstvo za upotrebu zone da stavimo "Ako ste došli po hrabrost, trebalo je da skrenete levo kod krstarice". :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beli Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 znas kako ja sam na digitalnim umetnostima - singidunum i zadovoljna sam. dobri profesori predaju i za sada sam zadovoljna. u pocetku sam se brinula jer je privatni, ali za sada je sve ok.. zavisi sta tacno zelis da naucis... Evo i ja da se dopišem. Ti si verovatno bila samo na masteru na smeru dig. umetnosti? Što se tiče smera, nije samo za dizajn, već su tu i fotografija i video, ali sam se opredeliš i učiš šta te koliko zanima. Profesori za dizajn su Borut Vild i Isidora Nikolić za sada, videćemo šta će biti u trećoj i četvrtoj. Ja sam na drugoj godini, i mi smo prva generacija smera. Šta znam, ja sam generalno zadovoljan, Isidoru još uvek nisam skapirao potpuno, ali mi je Borut odličan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts