Jump to content

Dizajn škole i fakulteti

feedback

Recommended Posts

Negde u ovo vreme maturanti verovatno lome glavu koji fax da upišu, a vreme je da se razmišlja i o postdipomskim studijama.

Pošto na DZ ima mnogo članova koji pohađaju ili su završili neki od umetničkih ili dizajnerskih fakulteta, evo teme u kojoj mogu da pomognu mlađim kolegama da se i oni zahebu kod upisa tako što će im preneti sopstvena iskustva.

(ja na žalost ne mogu da kažem ništa o tome, ali nadam se da će se naći poneko ko će da iskucka svoj horor ili dobro iskustvo)

nemojte se smarati sa opštim informacijama, za to jednostavno navedite URL sajta škole

• Replies 607
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

evo ja cu da kazem

zavrsih master na SPD milano

(www.scuoladesign.com)

master visual design

dobar master za nekog ko ne poznaje programe, , kao i dosta toga oko stampe i advertajzinga. Slabo sta novo i progresivno. Casovi teorije zavise od profesora koji se zalome, uglavnom jako slabo sem advertajzinga i psihologije vizuelnog. Ja sam studirao graficki dizajn, ali preporucujem industrijski gde su stvarno jaki i imaju dobre projekte (prosle godine ikea, nava, microsoft, heineken) a i profesori su mnogo jaci. Fina je zezancija zato sto ima ljudi sa svih strana. Pored mene bio je jedan momak iz Jugoslavije i on je nesto bio superzadovoljan, kao i neki lik koji je studirao godinu pre, ali za ove likove moram da kazem da bi cak i na Novosadskoj akademiji bili prosek. Onaj ko ocekuje da pokupi srz bauhausa kao sto je na sajtu predstavljeno silno ce se zaznuti. Nakon zavrsenog mastera pruzaju podrsku u smislu trazenja posla, ali zbog nase spoljne politike moguc je samo staz. Za nekog ko je mlad i zeli da nauci konkretne stvari preporucujem master. Za nekog ko vec ima radnog iskustva i ko je u svojoj skoli, akademiji, bio iznad proseka ne preporucujem jer u klasi od dvadeset ljudi 80% cine ovi prvi. Cena je 8000e. Naravno da je SaintMartens nesto sto sam i ja zeleo, ali je preskup.

pozdrav

Ma bilo kakav graficki dizajn ne moze da prodje bez lepih lekcija advertajzinga. Nase skole su super sposobne da stvaraju najprofinjenije svirace kurtza i turbo hyper slikare od potencijalnih dizajnera. Dizajn nije slikarstvo niti crtanje, sve ide iz glave, a na nasim skolama i akademijama nema profesora koji su sposobni objasniti osnovna pravila advertajzinga i komunikacije. Ne postoji ni jedan predmet u vezi sa advertajzingom i marketingom. Treba reci i da su na Novosadskoj akademiji branili upotrebu kompjutera na prve dve godine studija??? Sto se tice BG akademije to ne vredi ni pominjati, izlozba koju su imali na NS akademiji je bila ruglo, a radovi poput prve godine skole dizajna u NS. Naravno da celu pricu potpomazu i nacini na koji se ulazi u akademije, tj. prijemni ispiti koji su vise nego kupljeni, a i za vreme studija postoji regularni cenovnik ispita. Nakon toga dolaze porodicna stabla i ostale nebuloze, deca, sestrici, suraci i pasenozi profesora i slicno sa cime je nemoguce boriti se. Na kraju, najbolja skola kod nas su drugari i saradnici, tajna udruzenja i forumi.

Beton djeci treba

Akademija dramskih umetnosti u Novom Sadu

- Gluma

- Rezija

(dalje nisam siguran sta jos ima, ne bih da pobrkam)

Na akademiji postoji i audio-vizuelni odsek, a u njega spadaju smerovi:

- Kamera

- Dizajn Zvuka

- Dizajn Svetla

- Produkcija

- Animacija i Vizuelni Efekti

- Montaza

Ja sam na animaciji i vizuelnim efektima (prva godina). Moram reci da sam prilicno zadovoljan. Neke stvari naravno nisu ispunila moja ocekivanja ali ako uzmemo u obzir da je ceo odsek jos JAKO mlad, prakticno, ja sam druga klasa... onda je sve ok. Mnoge stvari se jos razvijaju, na greskama se uci. Za buduce generacije smatram da je ovo odlican izbor. Svi smerovi audio-vizuelnih medija primaju po 6-7 studenata od kojih obicno dvoje ide na budzet. Predavanja slusaju svi zajedno, max 36, mir, tisina, profesor sve uspe da ti pojasni. Najjace je sto pored akademije imas mnogo vremena da vezbas, radis, "studiras". Na akademiji se tezi ka tome da se koristi dobra tehnika, kompjuteri su jaki, planira se pravljenje render farme, u svakom slucaju topla preporuka.

Pa ovako...

Imamo svoje prostorije koje su super uredjene, kompjutere koji su solidni. Malo nas je na katedri (ukupno 20, i podeljeni smo u dve grupe, u nasoj grupi ima nas 8), prva smo generacija tako da isto sto je Goran rekao vazi i za ovu katedru... tek je na pocetku, tako da dolazi do ispada, nesporazuma i sl. ali nista nije ozbiljno.

Studiranje se manje vise bazira na enooormnoj kolicini rada... niko nas ne tera da bubamo teoriju (u klasicnom smislu reci bubanja), i mogu reci da se 90% energije i vremena trosi na praksi, vezbama, projektima, itd.

Smer jeste dosta zahtevan, cak naporan, unistava socijalan zivot :D (dobili smo upozorenje na konsultacijama pre upisa na fax), ali se isplati...

Tako da, preporucila bi ovaj smer svima koji vole ludaci tempo rada....

ajde sad da pobijem tvrdnje moje koleginice...

prostorije jesu ql, racunari su odlicni (AMD 2600+, LCD 17'' ekrani, ATI Radeon (ne secam se oznake, ali provericu)...

sto se rada tice... sad zavisi.. meni je tempo skroz opusten.. nemam stres niti mi je socijalni zivot ugrozen.. :)

ima dosta da se radi, nekima je cak i previse, ali sam ja valjda navikao na multitasking pa mi vise projekata nije neki problem... cak sta vise, volim da sam prenatrpan projektima...manje vremena za razmisljanje i bedacenjem zivotom.. :D

jako je lepo sto nema teorije ogromnoj kolicini... dakle ima je, ali je svedena na minimum a najvise se uci i napreduje kroz kritike i kritike!

@purple & achro: hvala vam, eto mozda nekome zivot promenite sa ova dva posta :))

@santino: 10x, mozda nekome spasish ili pravilno usmerish 8K EUR B)

@moritz: 10x, izvini sto si morao dvaput da pises ;)

@goran_bajazetov: 10x gorane, kad se setis pishi josh, smer je skroz nov, i nema bas puno "insiderskih" informacija

@purple & achro: hvala vam, eto mozda nekome zivot promenite sa ova dva posta :))

@santino: 10x, mozda nekome spasish ili pravilno usmerish 8K EUR  B)

@moritz: 10x, izvini sto si morao dvaput da pises ;)

@goran_bajazetov: 10x gorane, kad se setis pishi josh, smer je skroz nov, i nema bas puno "insiderskih" informacija

Eh da je samo dvaput. Tri puta sam pisao, neko me opasno tovari sa brisanjem postova. Pa sam na kraju napisao kracu verziju :P

• 2 weeks later...

Evo i ja cu da zvrljnem ...

u bgd dizajnerska

i onda u USA sam setala na par drzavnih univerziteta na kojima mi se program uopste nije svideo iako je jeftinije za studiranje. Ipak sam shvatila da ako vec placam (tj.idem na kredu) onda i da idem na bolji faks. U USA su obicno svi umetnicki fakulteti privatni i papreno skupi ali imaju bolje programe. Prvo sam primljena na Art Institute u San Francisku i skolica je zanimljivo izgledala, ali nisam mogla da priustim da tamo zivim, a posle sam cak i saznala i nije bas visoko rangirana.

Tako da sam se preselila u Seattle, WA i primljena na Cornish College of The Arts.

link : Cornish College of The Arts

Faks je privatni, mali - cela klasa 2004 (6 smerova) je bila do 200 diplomaca.

Inace Cornish nudi ima sledece : Art, Dance, Design, Theater, Music i Preformance.

Ja sam bila na Design Dept. na smeru Ilustracije, a takodje nude Graficki dizajn i Interior Design.

Prilicno sam zadovoljna sa programom. Svidelo mi se sto je mali broj ljudi bio tako da se dobije veca paznja profesora. Posle iskustva na univerzitetima gde je vise generalno obrazovanje, ovo je definitivno mnogo zadovoljavajuce, mnogo specificnije (kako i treba da bude jel). Do 4. godine se strogo radi na projektima koji znaju biti i placeni. Nekoliko projekata smo radili za stvarne klijente ili aukcije. U 4. godini se sprema naravno diplomski-velika izlozba(BFA show) na koju su pozvani potencijalni klijenti, firme itd. Ovde takodje dosta paznje posvecuju biznisu, ugovorima, platama itd......Iskustva nemam kako je tu studirati pa ni ne mogu porediti .....

Takodje imam super iskustvo sa faksom i sad posle diplomskog. Dosta obavestavaju oko poslova u gradu i sad sam uspela da upadnem u neki projekat koji zvuci prilicno zanimljivo i moze biti nesto veliko...ali videcemo jos...

to je ukratko moje iskustvo sa faksom ovde ....

poz!

:)

http://www.accademiaitaliana.com/eng/florence/home.htm

... na smeru enterijera i namestaja. Skola nije losa. Program se dosta promenio, ali mnogo zavisi od samih studenata koliko ce nauciti jer se profesori ne trude previse da te nateraju da radis... ako iz nekog razloga neces?!

Skola je osnovana kao skola mode, ali koliko sam razumeo ubrzo je i osnovan odsek za dizajn namestaja i enterijera. U medjuvremenu, od kada sam ja zavrsio, novi smerovi su uvedeni pa o tome pregledajte sajt, koji s'obzirom da je skola dizajna bi mogao da bude i bolji.

Skola noije velika. 20ak ljudi u klasi. Uslovi su prilicno dobri. Svako je imao svoj najnoviji model Mac-a koji je redovno upgradeovan itd, i dovoljno prostora. Profesori su ok, i sto se meni svidelo, s'obzirom da sam do tada bio u nasim skolama, mozes da ih gusis do iznemoglosti, imaju neverovatno mnogo strpljenja. :P

Pre toga sam se upisao u Dizajnersku u Beogradu, ali sam se ubrzo i ispisao, da bih na kraju zavrsio u Petoj Bgd. gimnaziji na Tasu.

Ne postoji ni jedan predmet u vezi sa advertajzingom i marketingom.

Mi imamo... ceka nas u 4. godini :unsure:

Na kraju, najbolja skola kod nas su drugari i saradnici, tajna udruzenja i forumi.

Ima malo istine u ovome :D

hehe :D pa iiimaaaa ,mozda sam i ja nekada blzlzlllz

anchro & purple gde ste vi, na kojoj skoli?

uh sto mi ovo od nekuda poooznaaatoooo o :) ;)

Btw, za AU BK i KUD (Kompjuterska Umetnost i Dizajn ) od mene samo pohvale, jeste sto rece Purplejunk dosta zamorno, puno obaveza i projekata, ali kapiram da drugacije ne moze , i da je ovo najbolji nacin.

Prostorije su odlicne, kompjuteri i ostala oprema takodje.

E sad , posebno bih izdvojio opustene profesore, sve do jednog ... najbolji su likovi, mozete ih pitati sta hocete, zezanje , a pored svega toga super predaju, jeste da nemaju mnogo godina iskustva ali ja sam za sada zadovoljan.

Hoću da čujem još first-hand iskustva sa BK akademije. :)

hahah :D

... :)

Glavni predmet je KUD, i predaje ga prof. Marko Suvajdzic, Sef katedre, aka "UBER" ;) i u okviru tog predmeta uglavnom radimo teoriski deo, znaci , zadaju nam se projekti i raspravljamo o njima, dolazimo do ideja i kritikujemo radove ...

Uz glavni predmet ide Graficki dizajn, cist prakticni deo, uz kompove i tako ..

U prvom semestru se iz Grafickog Dizajna radi photoshop, u drugom InDesign, s'tim sto je bilo izmena, pa se predavanja prilagodjavaju prema studentima i njihovom poznavanju istog. Eto npr, prosle godine koliko JA znam (neka potvrde achro ili purpleJ) , bilo je dosta studenata koji nisu imali iskustva sa photoshopom ("pure umetnici") pa su koliko sam obavesten, cele godine radili samo photoshop.. Na nasoj godini su skoro svi znali photoshop, pa smo odmah krenuli sa "advance" delom, i sada u drugom semestru radimo InDesign ...

Onda, tu je i Uvod u fotografiju, u prvom semestru (b/w foto) - Prof. Pesic i u drugom color fotografiju - prof. Aleksic .. i koliko sam do sada skontao, dosta se forsira umetnicka i komercijalna fotgrafija (a jovana mi rece da ce se na kraju semestra traziti dva portfolio, jedan umetnicki , drugi, jelte, komercijalnije prirode ... )

onda, tu su jos i ostali predmeti: Informacioni sistemi I, Crtanje (brzo skiciranje) , Istorija umetnosti, Engleski ..

eto od mene sto se tice prve godine ...

^Sto se programa tice:

1. godina - Photoshop

2. godina - Illustrator, InDesign, Dreamweaver

3. godina - Flash, Premiere

Ostaje jos pitanje Director-a i After Effects-a.

Sto se ostalih predmeta tice:

1. godina - color i BW fotografija, rad u studiju, komerc fotografija, itd.

2. godina - filmska i TV kamera, crtanje i slikanje

3. godina - audio/video montaza

4. rezija

I jos, istorija umetnosti, engleski, advertajzing, informacioni sistemi, programiranje (giiiistro), psihologija, sociologija, yaddayadda, ne mogu da se setim sta jos imamo od predmeta (Markoooooooo pomagaj)

• 2 weeks later...

Mnogi misle da je vecina tih skola gubljenje vremena i sl. Ja takodje ne mislim da je to presudno, ali me nedavno iskustvo pregledavanja tona prijava na konkurs za posao dizajnera u mojoj agenciji uverilo da skola ipak pravi veoma osetnu razliku. Ukratko, svi koji su konkurisali a imaju zavrsen FPUD su imali veoma visok nivo radova u poredjenju sa onima sa zavrsenim visim skolama ili bez ikakve skole. Oni sa BK su negde na sredini, a iz NS ima jako talentovanih ljudi, mada slabije obucenih. Vrlo je primetan pad kvaliteta kod velikog broja 'samoukih' dizajnera. Takodje, mnogi od onih koji su se skolovali negde vani su prilicno tanki.

To sto sam naveo vazi za 85% slucajeva. Dakle, ima izuzetaka (samoukih genijalaca), ali su prilicno retki. Uglavnom se pokazalo da zavrsena skola zaista govori bar o nekom donjem pragu kvaliteta. Moram priznati da nisam ocekivao da cu doci do takvog zakljucka.

e ajde sad vi genijalci sa bk odgovorite na pitanje svih pitanja u Srbiji..

ha-ha

jednom prilikom sam bio na nekom dosadnom predavanju o dizajnu gde je govorio i neki doktor krkan prof sa bk, lik koji je dizajnirao juga. Ispred mene red dicnih studenata bk. Pa to je bilo kajla do kajle, celavo, a one kajle sve im ulaze u onu debelu kozu na vratu te se mogu nazreti tek tu negde sa prednje strane, ne bih ja ni primetio gde je otisao trezor sfrj da nisu izasli da primaju neke silne bk nagrade. U predavanju doktor krkan prof. jugoslava glavna recenica je bila "Mercedes ruzan, Jugo lep". Auh, bas sam se naobradovao tim saznanjem, kad sam izasao sve sam trazio one stojadine po nebu, al bas tog dana kazu nisu tocili kerozin na bajatnici.

Svo postovanje kolegama sa bk i izvinjavam se ako sam nesto omanuo, ali od tog momenta sam nesto skeptican prema bk :) .