Jump to content

Test: Canon 40D


deus&machina

Recommended Posts

Skoro se neki test nije očekivao sa tolikim nestrpljenjem. Samo za vas, Canon 40D je testirao Vladimir Miladinović.

 

image001.jpg

 

Srednja klasa dSLR fotoaparata, zbog svoje pristupačne cene i “profesionalnog izgleda“ kako po izradi tako i po performansama, oduvek je najviše privlačila napredne amatere, ali i profesionalce kojima su fotoaparati iz srednje klase služili kao pomoćni. Izdržljivo, robusno telo sa beskompromisnim kvalitetom slike i naprednim elektronskim sistemom iz više klase, i sada je najpoželjnija kupovina profesionalnih fotografa na tržištima poput našeg. Canon je u tom segmentu uvek imao pravi odgovor.

 

Od pojave EOS-a D30 u aprilu 2000. godine, za manje od 6 godina Canon je na tržište izbacio još 4 modela dSLR fotoaparata iz srednje klase, zaključno sa veoma popularnim 30D iz februara 2006. Uz vrlo dobru kontrolu šuma na visokim ISO vrednostima i odličnu rezoluciju, činilo se da je 8 miliona piksela na senzoru veličine 22.2 x 14.8 mm na granici optimalnog. A potom se posle nešto više od godinu dana, nakon nekoliko meseci nagađanja koje će izmene doneti, pojavio EOS 40D.

 

Novine koje je 40D doneo su sledeće:

• 10 miliona piksela

• AF sistem sa 9 unakrsnih senzora

• Digic III procesor

• Veće i svetlije tražilo

• Ojačani mehanizam ogledala

• Kraće blackout vreme

• Integrisani sistem za čišćenje prašine sa senzora

• 6.5 fps, u kontinuitetu do 75 snimaka u JPEG kompresiji

• 3.0“ LCD sa živim prikazom slike

• 14-bitni A/D konverter i 14-bitni RAW

• Veća zaštita od ulaska prašine unutar aparata

• Prikaz menija iz 1D serije

• 3 moda sa manuelnim podešavanjima

• Izmenljivi ekrani u tražilu

• Kombinovani vertikalni/WiFi grip (opciono)

...

 

 

Pročitajte ceo test na www.axelfoto.com

Edited by deus&machina
Link to comment
Share on other sites

Nije da ih branim ali bar nisu ispali jajare pa napravili malu izmenu na 40D da se BG-E2 ne moze koristiti, a mogli su ;) Ovako, da bivsi vlasnici Canona 30D ne bi vertikalni grip prodavali u bescenje (ako su to vec ucinili sa aparatom), mogu da ga koriste i na 40D, naravno bez sundjera :)

Link to comment
Share on other sites

Da ne komentarišem da taj grip ima isti dizajn kao grip na Canonu AE-1P od pre gotovo 30 godina, samo malo mekšu gumu.

 

Zvezdicu koristim od 350D, čim sam provalio fazon, drugačije nema smisla slikati, ali nije u tome fora - fora je da su, brate, mogli da ture još jedno dugme, kad već na 40D postoji posebno dugme za to.

 

A WiFi grip za 800€, mislim mogu da me dunu, znaš gde. Magarci jedni. Duša me boli što onaj Pentax ne ume da napravi ljudski objektiv za ove nove aparate, inače bih odavno bio na K10D, 16-50 f2.8 i 70-200 f2.8.

Link to comment
Share on other sites

Isto kao i prsten za stativ koji ne dolazi uz 70-200 f/4L, a posebno kad se dokupi kosta brdo para.

 

Ipak je vece razocarenje definitivno slab ekran. Mogli su nesto da preuzmu i od Nikona, za primer. Nema opravdanja da se time postize znatna usteda baterije, nista ne moze kompenzovati kvalitetan pregled snimaka. To im je ogroman minus.

 

S druge strane, jeste vece i svetlije trazilo od onog na 30D ali i dalje prikazuje samo 95% kadra. O WB da i ne govorim, mogli su bar malo da ga unaprede. Cesto se nema vremena za rucnim podesavanjem.

 

Srecom pa od WB prestaju sve zamerke, inace bih ostao na 30D ;)

Link to comment
Share on other sites

Duša me boli što onaj Pentax ne ume da napravi ljudski objektiv za ove nove aparate

 

Мислим да би бар неко из Пентакссс табора требао да да мат у три потеза.

овом 40Де Канону фали само једно : адаптер за Пентаксове палачинке ;)

Link to comment
Share on other sites

Sinoc sam imao malo vise vremena za eksperimente sa 40D i 17-40mm f/4L

U sobi 4 sa 3, upaljen samo TFT monitor, AF u svakom delu sobe trenutan i nepogresiv. Onda se setih 30D i njegovog mucenja i setanja fokusa napred-nazad. U trenutku sam zaboravio slab ekran na 40D :)

Link to comment
Share on other sites

Ipak je vece razocarenje definitivno slab ekran. Mogli su nesto da preuzmu i od Nikona, za primer. Nema opravdanja da se time postize znatna usteda baterije, nista ne moze kompenzovati kvalitetan pregled snimaka. To im je ogroman minus.

To jeste ali ne treba zaboraviti da Canon ima mnogo bolje osvežavanje pri snimanju sa LV-om. Canon 30, a Nikon samo 15 frejmova u sekundi. Ovo najvećim delom upravo zbog manje rezolucije. Možda neko smatra da je to nebitno ali obzirom da ljudsko oko beleži nekih 22 do 25 frejmova dolazimo do zaključka da rad sa LV-om na Nikonu neće biti baš preterano udoban.

Naravno stoji i ono što je već rečeno. Mnogo češće će nam trebati kvalitetan i oštar prikaz slike nego LV ali izgleda da Canon ne deli baš isto mišljenje. ;)

Link to comment
Share on other sites

Pa ne verujem da bi iko voleo da mu se slika razmazuje po ekranu sa 15 fps :) LV je super stvar ne samo kod kadriranja (prikazuje za razliku od trazila 100% kadra), vec i kod fotografisanja u situacijama kada nije preporucljivo biti glasan (ne samo muzeji i crkve). Kada je ogledalo vec podignuto, mnogo je tisi zvuk zatvaraca.

Link to comment
Share on other sites

Juče sam nešto kao fotografski malo radio, snimao sve vreme od 10 izjutra pa do ponoći, napravio oko 1200 fotki, sve sa 40D.

Prvi utisci su se potvrdili, senzor/AF/3inča displej/bafer/6,5fps/tražilo... sve superiška funkcioniše, ostaje još AI Servo da isprobam (nešto sam malo stigao do sada, ali nedovoljno).

Prvi put mi se dogodio neki error gde mi aparat kaže da su kontakti na objektivu prljavi (ni jednom mi se nije dogodilo to na 10D). Takođe, telo iako jako dobro napravljeno nije baš kao 10-ka, malčice se ugiba i škripuće što vremenšni 10D nikad nije radio. Valjalo bi što pre da uzmem grip za njega, jer se oslonac bolje rasporedi i pritisak na telo je manji sa nekim težim staklima.

 

Zna li neko šta o dostupnosti/ceni novog gripa? Ima li smisla uopšte uzimati ga pored starog?

-Odgovor, sada sam pogledao ovde. Nema perterano smilsa kupovati novi ako je i malo skuplji, samo za iste pare. Neće me ubdetiti da ono malo gumice košta više od 10e :D I suludo je da novi grip nema AF-On dugme...

 

@DuxX, nije tačno da oko vidi samo 20-ak sličica u sekundi. Razlikuje se frejm rejt kojim vidimo u centralnom delu slike i perifernom, gde centralni "daje bolju sliku, vidimo bolje" a periferni deo više osetljiv na pokrete. U sve to se meša i mozak koji spaja (obrađuje ili šta već) te sličice pa može da ti deluje da je npr 24 sličice u sekundi sasvim dosta. Centralni deo vidno polja može da registruje preko 50 Hz pa i više (ne znam koliko) dok periferni može i preko 150 Hz kod uvežbanih ljudi. Lično znam da sigurno vidim razliku između CRT ekrana koji osvežava na 60Hz ili 100Hz, čak vidim i razliku između CRT 120Hz i TFT-a.

Najbolji lajv vju koji sam video je imala minolta Z2 koja je očitavala sa senzora u sliku u 60Hz.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
×
×
  • Create New...
powered by