Jump to content

[tut] Priprema za štampu nižeg kvalite

Share

Recommended Posts

• 2 months later...
Jedno pitanje, a zasto radis korekciju boja u RGB-u ?

Nije li logicnije sliku odmah prebaciti u CMYK mod i onda se "igrati" sa njom ? :huh:

Vidi ovako... u RGB modu su ti dostupni svi filter efekti za primenu dok u CMYK modu ne..ALI...

pritiskom na CTRL Y (u radu u RGB modu), dobijas CMYK privju..probaj WeBrother

Dostupni su svi efekti i u cmyk-u, samo ih primenjuješ na svaki kanal posebno, a osim toga kod pripreme za štampu nema potrebe za izdrndavanjem sa filterima, uglavnom se radi o kolor korekcijama i eventualnom oštrenju/blurovanju/noise-ovanju, što je sve dostupno i u cmyk modu.

• 1 month later...
Stvarno ne znam način da u istom fajlu zadaš dve različite linijature. Svaki izlaz na bilo koji PostScript uređaj dozvoljava zadavanje jedne po fajlu.

Šteta što ovo nisam video ranije, henrik-mag...

Ja stalno to radim, na istoj strani ubacim fotku sa nenormalno krupnim i to linijskim rasterom.

Različite linijature i ne samo linijature nego vrste rastera moguće je zadati na istoj strani bez ikakvih problema.

Naravno, sve se uradi u Photoshopu, odrede se linijature, vrste rastera, šta god, za svaku sliku posebno, snimi se kao EPS sa uključenim transfer funkcijama i onda se to postavi u Quarku.

Dostupni su svi efekti i u cmyk-u, samo ih primenjuješ na svaki kanal posebno, a osim toga kod pripreme za štampu nema potrebe za izdrndavanjem sa filterima, uglavnom se radi o kolor korekcijama i eventualnom oštrenju/blurovanju/noise-ovanju, što je sve dostupno i u cmyk modu.

Nisu bitni filteri, slika osim ako nije izvorno urađena u CMYK-u treba da se čuva u RGB-u jer je prebacivanje sa RGB-a u CMYK zapravo separacija i ona uopšte ne može da se radi paušalno i univerzalno za sve potencijalne slučajeve. Dalje, pod određenim uslovima, Levels opcija ne daje prave parametre u CMYK modu.

Probajte sami, uopstalom, uzmeš RGB sliku ali ne koju si ti odradio nego tuđu ili sa digitalca, napraviš dve kopije, jednu prebaciš u CMYK i na obe odradiš Levels pa da vidiš čuda...

^ da, tada to nisam znao. Stvarno. Pošto mi nije ni trebalo. U međuvremenu mi je par ljudi čije postove vidiš iznad pokazalo da može, tako da nema potrebe postovati samo da bi se pravio pametan, po starom dobrom običaju.

Još kada bi elaborirao zašto uključuješ transfer funkcije (i koje) u eps iz PS i ovo dole oko RGB i CMYK, bio bih presrećan.

• 2 years later...
Ma pitam u ISTOM fajlu, shto je logichno da se sve odjednom pushta na film, a ne parcijalno, pa da menjash linijaturu.

Ko koristi Free hand nema frke mozes u istom fajlu da pocepas razlicitih linijatura koliko ti dusa dizajnerska zeli, to se odnosi i na oblik tacke: okrugla,linija ili elipsa, svakom objektu zadajes posebno parametre linijature i tacke naravno i uglove ako zelis. Besmisleno je ali to mozes i da uradis i sa cmik-om tj. da svakoj separaciji das proizvoljnu linijaturu.

• 5 years later...
  • 1 month later...
Ima, al' ljudima nije jasno šta ti treba...

Pozdrav.

pa treba mi gotov primer novina u nekom programu u kojem se dizajniraju za rolo stampu losijeg kvaliteta tipa kao dnevne novine i tako ta velicina :) bio bih zahvalan kad bi neko poslao hvala unapred