Jump to content

[tut] Priprema za štampu nižeg kvalite

Share

Recommended Posts

Ukoliko spremate fotografiju ili bilo kakvu sliku za štampu nižeg kvaliteta (roto ili ofset slabijeg kvaliteta od 100lpi) evo par saveta kako da izbegnete probleme sa preglednošću takvih radova. U osnovi, u pitanju je jednostavan niz kojim se sa slike prvo uklanjaju detalji koji se u štampi neće primetiti i potom se izoštrava (pojačava) ono što će biti vidljivo. U mom iskustvu, najkorisnije se pokazala kombinacija Fotošop filtera: Smart Blur + Unsharp Mask.

Procedura:

1. Prvo sredite veličinu slike tako da sa rezolucijom 300dpi bude veličine u kojoj će se štampati.

2. Sredite tonske nivoe i boje na slici (Curves ili Levels i Hue/Saturation). Dodatno posvetlite srednje tonove i malo potamnite senke.

pr11.jpg

3. Primenite Smart Blur (Filter>Blur>Smart Blur). Predloženi parametri:

Radius: 5 | Treshold: 15 | Quality: High | Mode: Normal

pr2.jpg

4. Primenite Unsharp Mask (Filter>Sharpen>Unsharp Mask). Predloženi parametri:

Amount: 75% | Radius: 3 | Treshold: 3

pr3.jpg

5. Snimite sliku pod novim imenom da ne uništite original (nikad se ne zna).

Napomene:

Vrednosti za SB i UsM (3. i 4.) su čisto iz iskustva i primerene roto štampi 85-100lpi. Za kvalitetniju štampu vrednosti će biti „blaže”. Ponekad je dovoljna i samo konbinacija: Noise Despeckle i Sharpen (More).

Ukoliko Vam se učini primenljivo, u prilogu je snimljena PS akcija.

(priložena akcija sadrži i komandu pretvaranja slike u „Grayscale” koju treba po potrebi uključiti ili isključiti)

Press_image.zip

Osim ako nece da se izivljava sa nekim filterima, uvek je bolje raditi u CMYK-u. Lepo vidish u svakom kanalu gde je problem, ispeglash pojedinachno koji vec kanal treba, jel recimo, moare ce se jache javiti u recimo magenti, nego u cyanu (nije pravilo, primer), u zashto onda blurovati i noisovati cyan, gubi se na oshtrini, a ne skidash moare sa cyana, jel ga recimo tu i nema. CMYK je majka (partizanka) mara.

Sad sam se setio da napomenem, apsolutno si pravu shto se tiche rootracije i manje kvalitetnih papira. Da ne chitam sad celu tvoju poruku, ne znam da li si napisao ili ne, uglavnom moja iskustva govore da boju treba nadrndati (znachi slobodno dodati saturacije i vishe nego shto bi inache uradio), jel taj govnjivi papir upija dosta i desaturishe boje.

Ono „RGB” gore na slici je moja greška dok sam radio slike za ovo. U pravu ste za CMYK. Ispraviću to popodne.

-> Bruno:..

Saturaciju nisam pominjao iako sam mogao. Nije na odmet ponekad je pojačati, ali to pre svega zavisi od same novine za koju se radi.

Inace, dobar fazon za izostravanje (kod nekvalitetnijih slika) je da se maksimalno izostri samo u crnoj, posto ona po pravilu ima najmanje zrna i brljotina uopste, a akcija kao rezultat daje jace i ostrije senke i kontrast. A moze se primenjivati i generalno, u slucajevima kada nema mnogo sitnih detalja na slici.

Ma novinski papir (za dnevne novine da budem precizniji), generalno desaturishe boju, pogotovo shto on u startu nije beo.

E, kad smo vec kod ovoga... belo nije belo.

Da li koristite razlicite krive za razlicitu vrstu papira (ili materijala) na kojem ce ici stampa tj. da li imate neke preset vrednosti koje generalno gurate na recimo matt, high gloss, ili to radite odokativno ? Ili recimo slucaj kad se na materijal nanosi bela kao podloga (ovakvu vrstu egzibicije najvise volim)... <_>

p.s. de vas dvojica spanatjara menjajte avatare zbog nas daltonista... stalno vas brkam... :D

To kad se nanosi bela kao podloga je situacija kada se rade neke etikete (flekso shtampa u pitanju), evo konkretno kada su ovde u agenciji radjene etikete za Coca Colu Light, shtampano je na srebrnoj foliji, ali je za neke od slichica bilo neophodno, da bi se uopshte razaznavalo shta je u pitanju da ide bela ispod da bi zadekovala srebrnu foliju, nije to nishta spektakularno.

E, kad smo vec kod ovoga... belo nije belo.

Da li koristite razlicite krive za razlicitu vrstu papira (ili materijala) na kojem ce ici stampa tj. da li imate neke preset vrednosti koje generalno gurate na recimo matt, high gloss, ili to radite odokativno ? Ili recimo slucaj kad se na materijal nanosi bela kao podloga (ovakvu vrstu egzibicije najvise volim)...  <_>

p.s. de vas dvojica spanatjara menjajte avatare zbog nas daltonista... stalno vas brkam... :D

Pa ja sam konkretno prichao o onom novinskom, nikakvom, fuj, odvratnom, drvnom, sivkasto-prljavo-zuckasto-kaki boje papiru. Kada se shtampa na gloss nekom materijalu, osim onoga shto je rekao Deus, nema neke razlike, i dalje trpi vecu oshtrinu, zbog manje linijature, ali shto se boja tiche, isti procenat u klasichnom ofsetu i u rotaciji, morao bi da da isti otisak, e sad, morao bi, ali...

Kad smo vec kod rotacije, ferlaufi izmedju fleke i registration crne daju jako jako dobre rezultate (nisam mogao da verujem).. Naravno, pretpostavljam da zavisi dosta od stampara.

I zabranjujem vam da pricate o shtrihovima u mom prisustvu. Jednom cu postovati da vidite kako izgleda wireframe pripreme za sedmobojni sito otisak na backlit providnom kliritu. Sve sa trepinzima, pokrivnom belom (sa rupama), procesom i pantone spotom i gomilaamaaaa raznih ferlaufa (Las Vegas fazon za poker automat). 100% Illustrator, sve rucno + dve razlicite linijature: 12 lpi i 8 lpi u zavisnosti od toga koja se boja koristi. Postojale su dve crne boje (razlicite gustine) i tako... U stvari, wireframe izgleda kao da sam radio 3d!

Dakle, izricito je zabranjeno pominjanje etiketa i slicnih proizvoda :mellow:

p.s. de vas dvojica spanatjara menjajte avatare zbog nas daltonista... stalno vas brkam...

Zašto? Moj je zelen, a njegov isto, ne znam šta te tu buni?

+ je njegov sirov, zbog njegove preke, sirove, nekanalisane, proste i vulgarne do imbecilnosti prirode. Ja sam više onako skrčkan, a i stalno imam belog luka u sebi.

Kad smo vec kod rotacije, ferlaufi izmedju fleke i registration crne daju jako jako dobre rezultate (nisam mogao da verujem).. Naravno, pretpostavljam da zavisi dosta od stampara.

I zabranjujem vam da pricate o shtrihovima u mom prisustvu. Jednom cu postovati da vidite kako izgleda wireframe pripreme za sedmobojni sito otisak na backlit providnom kliritu. Sve sa trepinzima, pokrivnom belom (sa rupama), procesom i pantone spotom i gomilaamaaaa raznih ferlaufa (Las Vegas fazon za poker automat). 100% Illustrator, sve rucno + dve razlicite linijature: 12 lpi i 8 lpi u zavisnosti od toga koja se boja koristi. Postojale su dve crne boje (razlicite gustine) i tako... U stvari, wireframe izgleda kao da sam radio 3d!

Dakle, izricito je zabranjeno pominjanje etiketa i slicnih proizvoda :mellow:

Daj postuj to pa da zinemo :blink:

I da nije možda u pitanju lpcm? Kako izgledaju besni ferlaufi na 8 linija po inču? Tri tačke različitih nijansi?

... a i stalno imam belog luka u sebi.
:lol:

Ajde videcu da postujem kad dodjem kuci, ako me ne bude mrzelo... A i moj komp to malo teze otvara. Radi se o 2 Mb apsolutno cistih vektora (zvuci malo? ma ucita on, al' ono glavno krene kad treba to da prikaze).

Pobogu, naravno da ne moze. To se radi kod outputa. Linijatura se namesta odvojeno za svaki strih (Output >> Document Ink Options u CS Print Dialog-u, npr.). Ipak, Vizartisov PS drajver nema definisane tako male linijature, pa je to na kraju uradjeno na samoj masini. Ja sam samo pazio na tu cinjenicu dok sam radio pripremu, zbog rastera na ferlaufima.

• 1 year later...

Mozda ipak moze vise razlicitih linijatura u istom fajlu. Npr u freehand-u postoji paleta halftones na kojoj se odabranom objektu moze zadati zeljena linijatura, vrsta i ugao rasera. Takav objekat rasterizuje se tek na ripu i daje ocekivane rezultate.