Silent Posted August 6, 2007 Report Posted August 6, 2007 Znam da ova tema nije odgovarajuca za ovaj podforum, ali nisam znao gde drugde da je stavim... Tema je namenjena svim ljudima koji rade nesto slicno.... Ja skoro 2 godine pravim nekakav nakit, uglavnom zica, perle, koza i sta mi sve padne pod ruku. Potpuno sam samouk [ako se ne racuna par tutorijala sa interneta] . Kada sam poceo bio sam potpuni laik, sada sam bolji, koliko procenite sami... Radim nakit najvise vezan za chainmail. Najveci problem koji ja imam je materijal. Alat nekako improvizujem, ali ja kod ne znam gde da nadjem npr niklovanu zicu, ili bruseni aluminujm, ili bilo sta slicno... Srebro mi je mnogo skupo da bi se ja sada igrao sa istim.... Eto tako ukratko, nadam se da ce biti odziva na temu.... inace na ova dva linka imate neki moj nakit, sve primedbe, komentari i sugestije su dobro dosli.... i da napomenem da sam apsolutno samouk, niko mi nikada nista nije pokazao.... http://alas.matf.bg.ac.yu/~mi06067/nakit.html http://alas.matf.bg.ac.yu/~mi06067/silentstudio/ponuda.html to je samo deo, mnogo toga sam napravio i poklonio a da nikad nisam skenirao/slikao.... p.s. svi ljudi koji se bave slicnim starima neka se jave na stanko87@gmail.com
Eaaast Posted August 9, 2007 Report Posted August 9, 2007 Srebro ti i ne treba. kupi set nozeva i vosak i vezbaj...pravi modela...njih mozes i da unovcis u jednom trenutku...inace srebro i nije toliko skupo...
Billy Posted August 10, 2007 Report Posted August 10, 2007 Remanium zicu razlicitih promera, od 0.5, do 1 mm, kao i razlicite vrste specijalnih kljesta mozes naci u Medipro-u, Dositejeva 37/1, tel:2622-050. Kljesta su malo skuplja ali zica se prodaje na koturima od 30 m i kosta oko 10 eu. Nazovi raspitaj se.
Silent Posted August 10, 2007 Author Report Posted August 10, 2007 Hvala na odgovrima Jel ima neko od vas neke slike svog nakita, cisto da vidimo kako izgleda :) @Billy Ok hvala, klesta za sada imam 6 pari, ali jos nemam dobre za secenje [da imaju ravan rez] vidim da je ta zica neka zubarska, kao i sama radnja, ali to je super jer onda sigurno ne korodira :) kad isprobam valjam se... Kolko je tvrda ta zica, odnosno kolko se moze oblikovati i kolko se tesko sece? I videh da postoji dosta "modela" te zice, sa raznim oznakama [800, 900+, 2001, star. CSE.......] jel bitno koju uzimam ili su sve manje vise slicne? Srebro ti i ne treba. kupi set nozeva i vosak i vezbaj...pravi modela...njih mozes i da unovcis u jednom trenutku...inace srebro i nije toliko skupo...Kako ide ceo postupak odlivanja? Bio bih jako zahvalan kada bi neko ovo malo pojasnio... i jos kad bi stavio slike modela... :)
Billy Posted August 10, 2007 Report Posted August 10, 2007 Zica je ortodontska i ne rdja posto je namenjena za nosenje u ustima. Sluzi za izradu mobilnih "protezica" za ispravljanje zuba, tako da je veoma precizna i zahvalna za oblikovanje kljestima, i odlicno podnosi toplotno spajanje lotovanje, punktovanje... Oznake su za debljinu zice, ti na licu mesta mozes videti koja ti najvise odgovara... Postupak izlivanja plemenitih metala je riskantan posao posto ako nemas iskustva lako mozes da upropastis leguru ili jos gore da ti se rad ne izlije kompletno. Izlivanje se najbolje radi u centrifugalnim aparatima koji su jezivo skupi, ali na tvoju srecu postoje likovi koji usluzno liju zubotehnicke krunice, znaci rade samo izlivanje i jako su iskusni tako da je mogucnost greske minimalna. Cena za 1 bigl za livenje (staje oko 4 prstena ) ti je oko 10 evra + metal. Tvoj posao je da pripremis radove od voska za modelaciju, stavis ih u bigl (neka vrsta kalupa) i da ih ulozis u vatrostalnu masu. Tako da bi bilo najbolje da poslusas EaAast-a. Za pocetak kupi nozeve i vosak za modelaciju pa kada budes zadovoljan svojim vostanim modelima razmisljaj o livenju.
Bogy Posted August 14, 2007 Report Posted August 14, 2007 Svaka cast majstore, samo tako nastavi... Narukvice su mi bas OK :)
Silent Posted August 14, 2007 Author Report Posted August 14, 2007 evo i prvih komentara :) hvala, evo sada bas pravim jednu, al pravim malu pauzu, spava mi se pa cu je sutra zavrsiti... dajte ljudi zanimaju me svi komentari, mane, sugestije i sl... edit: evo zavrsih ovu narukvicu.... edit2: evo jos jedne nove....
bordo Posted August 18, 2007 Report Posted August 18, 2007 uuuuuu odlican rad!!!!! i ja iniciram da se otvori podforum na temu rucnih radova koji podrazumeva dizajniranje nakita, odece i ostalih modnih detalja...nadam se da ce uspeti!!! do tad moje radove mozete videti na just like me Pozdrav. ;)
Silent Posted August 18, 2007 Author Report Posted August 18, 2007 ajde molim te okaci negde drugde slike nakita, jer ovo uzasno sporo otvara, a slike valjda ne mogu da gledam jer nisam registrovan...
bordo Posted August 19, 2007 Report Posted August 19, 2007 e tako, to su neki od mojih radova....ima ih vishe na spejsu B)
Silent Posted August 19, 2007 Author Report Posted August 19, 2007 Lepo izgleda, ja ne volim toliko prelice, ali skroz dobro :) ako se ne varam ova bakarna zica je ona lakirana sto ne zeleni? gde je kupujes?
bordo Posted August 19, 2007 Report Posted August 19, 2007 e pa ne koristim ni ja toliko perle. zavisi od primene, potrebe i zelja.... Ja najvishe volim metal, staklo i drvo ... Od perlica i zice sam krenula pa radila sa biolinom, tekstilom ...... pa tako pocela sa odecom i lampama ..... A tu zicu sam kupila na Slaviji kod nekog ja mislim Pera plasticar da tako zovu tu radnju, jako je mala a puna svega tu je i zica najjeftinija i ima je u svim bojama......ali samo te tanke...
Denis Dsgn Posted August 20, 2007 Report Posted August 20, 2007 Super su vam radovi, možete opušteno da kačite ovde sve radove niko vas neće smarati po tom pitanju. Ne bi bilo loše ni da podelite iskustva o tehnikama koje koristite, pošto industrijalci koriste gomilu različitih tehnika, pa možemo da budemokorisni jedni drugima. Porazgovaraću sa Trunks-om da u okviru ID-a otvori podforum za dizajn nakita. Samo bi bilo ok, da smislite kako želite da se zove i da bacite predlog za tekst koji opisuje forum. Tako da preskočimo te administrativne peripetije i da što pre počnete da se organizujete. Pozdrav, Denis
bordo Posted August 20, 2007 Report Posted August 20, 2007 Moze podfurum da se zove MODNI DIZAJN koji podrazumeva pored nakita i izradu ostalih modnih detalja(sheshiri, kape, torbe, rukavice........), kreiranje i izrada odece, kostima, i sve ostale realizovane ideje koje su u tom domenu......sta mislite?
Silent Posted August 20, 2007 Author Report Posted August 20, 2007 Tema, peticija za juvelirski pod forum ja sam za juvelirski, al se ne bunim i ako napravite nesto sire, ne bih bas voleo da mi nakit zguraju pod modni dizajn :)
bordo Posted August 20, 2007 Report Posted August 20, 2007 Ja sam predlozila da bude shira sfera iz razloga da bi nas bilo vishe ali kkako kod da odlucite okej samo da se oformi.....samo bih volela da tu mogu da se izloze i radovi koji ne moraju da budu samo ogrlice i narukvice vec i ostali bitni detalji koje sam gore navela....PoZzzz
COMBINE Posted August 20, 2007 Report Posted August 20, 2007 babl, đinđuve i minđuve nikad nisam nosio i vjerovatno neću, ali ova 2 para plavih minđuša su extra! extra boje i oblici. i ja mislim da je modni dizajn dobar naziv za to. jer kao nakid spada pod modu, a ne obratno
bordo Posted August 20, 2007 Report Posted August 20, 2007 Combine, hvala na komentaru! znachi dogovorili smo se onda, da se podforum zove modni dizajn hahahaaaa :lol: Naravno to cemo ostaviti urednicima da odluche! ;) Pozdrav. babl.
Eaaast Posted August 21, 2007 Report Posted August 21, 2007 Fantasticno..konacno se skupilo dosta ljudi....Ja nemam nista protiv da sve to ide pod modni dizajn. Ako ipak bude chist juvelirski podforum necju se buniti. Pozdrav svima
Bogy Posted August 21, 2007 Report Posted August 21, 2007 Generalno gledano licno volim sve sto ljudi svojerucno urade, a jos vise ako to rade iz cistog entuzijazma, licno sam se bavio par godina staklom, graviranjem i peskarenjem ali ne u klasicnom smislu vec sam ispunjavao muzicke zelje. Poprilicno sam uzivao u tome mogu vam priznati, ali sam nazalost batalio iz finansjskih razloga a i nasao sam stalan posao koji mi je odneo brdo slobodnog vremena... da ne davim. Predlazem ti da na sajtu ipak okacis neke ako nista drugo orjentacione cene, pored toga sto su ti radovi po meni odlicni, kad se nekom nesto svidi obicno ga interesuje cena. Naravno druga stvar na koju se ljudi pale jeste da su svi radovi unikati i ako se odlucis da ovako nastavis to moras i da naglasis. Nazalost luksuz zvani posao iz uzitka sebi mogu da priuste ili srecnici ili osobe koje su stekle materijalno bogatstvo pa se poslom bave iz hobija Ne znam da li sam se dobro izrazio ali poenta jeste u tome da razmisljas malo i o marketingu da bi upao u onu prvu grupu srecnika :). Preterano je poklanjati znam iz licnog iskustva :)
bordo Posted August 22, 2007 Report Posted August 22, 2007 Silent, nashla sam neku fotku od ranije koju sam skinula sa neta...ne zna ko je radio ali evo mislil da ce ti se dopasti....slichan je rad tvom fazonu ....... e da evo i josh neshto.... ovo je jedan stariji rad josh iz perioda srednje shkole radnjen BIOLINOM u kombinaciji sa semenkama ........... Za one koje ne znaju Biolin je jedna super smesa, izgleda kao plastelin, moze da se mesha sa drugim materijalima i onda se ispeche u rerni i bude ovakav: p.s. malo je loshija fotka i boje umetnutih perli su malo intenzivnije - zelena boja sa belim odsjajem po sredini......
Silent Posted August 22, 2007 Author Report Posted August 22, 2007 lepo, lepo vizantijski rad sa umetnutim perlama.... evo jednog od retkih mojih radova sa perlama, nije nista posebno, al eto :) naravno ova desna... boje su malo #!$# posto je slikano telefonom ;)
Desideria Posted August 22, 2007 Report Posted August 22, 2007 Jeeeeee! Konačno.....mesto gde mogu da se hvalim! :D Šala mala. Evo i nekih mojih radova(rađenih u srednjoj): Ovo je moj maturski rad (koji je neko, ruke mu otpale, ukrao):
Silent Posted August 22, 2007 Author Report Posted August 22, 2007 da pogodim isla si u TehnoArt? znam par devojaka koje su to zavrsile... zanima gde si nabavljala alat i materijal...
Bogy Posted August 22, 2007 Report Posted August 22, 2007 "Ovo je moj maturski rad (koji je neko, ruke mu otpale, ukrao):" Ako mene pitas uopste me necudi, radovi su vam fenomenalni, pazi kad ne mogu ni za jedan da kazem da mi se ne svidja :)
Recommended Posts