Jump to content

Naslovna strana knjige

Eleonora
 Share

Recommended Posts

Pozdrav! Ovo je moj prvi post!

Imam problem sa naslovnom stranom koju sam predala štampariji (na CD-u, jer nisam u mogućnosti da je sama filmujem). I ranije sam kod njih radila knjige, ali poslednja dva puta mi je vlasnik iste skrenuo pažnju na rezoluciju (uzgred, on se bavi istim poslom - dizajnom korica). Tobože, jako je mala. Znam da je dovoljno 300dpi da bi zadovoljilo kvalitet korica, ali rezoluciju sam podešavala na 600dpi kada sam toj štampariji slala naslovne strane, jer tamo imaju običaj da korice razvuku po nekom njihovom novom standardu. Poslednje dve knjige koje su tamo urađene, zaista izgledaju očajno, ni nalik na ono što sam im predala. Iz aviona se vidi zrnasta slika. Otkud to odjednom?

Šta mislite, gde je problem? Hvala.

mozda je glupo pitanje, ali koje su ti dimenzije IZVORNOG fajla, pre nego sto ga narezes za stampariju? dimenzije i rezolucija

33,31x23,6cm (tvrd povez, prednja i zadnja strana, rebro...)

Rezolucija 600dpi

Ranije sam radila i sa 300dpi i nisam imala nikakvih problema. Da li je moguće da je do njih problem, pa "krivicu" prebacuju na mene?

Za kolorni ofset donja granica je 200dpi, tako da je sve preko dovoljno, a stavljajuci rezoluciju 600dpi ne dobijas nista sem na tezini fajla.

Ali ne ih smeo da tvrdim da je njihova greska dok ne vidim fajl. Pitam se koju linijaturu koriste pri otvaranju ploca.

Mozda je pametno da postujes ovde smanjen fajl pa da probamo da nadjemo resenje.

33,31x23,6cm (tvrd povez, prednja i zadnja strana, rebro...)

Rezolucija 600dpi

Na koji način si dobila slike ovako visoke rezolucije (preko 40 megapiksela)? Pretpostavljam da si jednostavno povećala rezoluciju slike u Photoshopovom okviru za dijalog Image Size. Ukoliko je izvorna slika (pre ovakvog povećanja) bila u nedovoljnoj rezoluciji (manje od 200dpi), ništa nisi postigla veštačkim podizanjem rezolucije na 600dpi (osim daleko većeg fajla i mnogo sporije štampe).

.

Pa meni tih 600 dpi za ofset zvuči slično onome što je radio u 300 dpi pripremu za bilbord, al 1:1.

Biće da je neka slika sa WEB-a malo razvučena, a pitanje je i ko je i kako radio separaciju posle.

Anyway, najbolje će biti da se pogleda fajl, što rekoše uvažene kolege.

iseci samo prednju stranu, ili zadnju, ne treba nam cela korica.

smanji je u sirinu na 600px, i ctrl+alt+shift+s - iliti save for web.

izaberi JPG high

tako posalji.

E da, mora da bude RGB da bi je videli ovde, znaci prebaci u RGB.

Po mom skromnom mišljenju, ukoliko je zaista sve zrnasto (to jest ako je tačka rastera ogromna), jedini i (ponoviću još jednom najmanje) jedini razlog može biti kao što neko reče ovde je da je pri pravljenju postscripta, neko smanjio linijaturu, pa je pustio kao za sito recimo (da se ta štamparija ne bavi i sitoštampom?).

Po mom skromnom mišljenju, ukoliko je zaista sve zrnasto (to jest ako je tačka rastera ogromna), jedini i (ponoviću još jednom najmanje) jedini razlog može biti kao što neko reče ovde je da je pri pravljenju postscripta, neko smanjio linijaturu, pa je pustio kao za sito recimo (da se ta štamparija ne bavi i sitoštampom?).

Ne, ne bave se sito štampom. U principu, oni su jedna dosta dobra privatna izdavačka kuća u sklopu koje je i štamparija. Uvek su solidno zastupljeni na Sajmu knjiga. Kod njih sam uradila preko dvadesetak i nije ranije bilo problema, sem poslednje dve. A inače, predavala sam kompletne knjige i drugim štamparijama i nikada se taj problem nije javljao.

Inače, tehnički uređujem knjige, vi znate to, prelom teksta, paus, korice i ilustracije... ali prvi put se susrećem sa ovim problemom.

Mislim da ti je ova forografija previse razvucena, a samim tim i neupotrebljiva.

Koliko si je povecala u odnosu na izvorni format?

Ali za krupno zrno u stampi nisi ti kriva. Ovo sto ja vidim bi ispalo mutno, ali ne zrnasto. Za to je odgovorna niska linijatura pri filmovanju!

Jos par pitanja.

Da li je zrnasto izasla samo slika ili i ornamenti? I da li su isli iz jednog prolaza?

EDIT:

posto je ovo radjeno u quarku, kakav si fajl odnela u stampariju? quark ili si eksportovala?

ako si eksportovala, u koji si format eksportovala i koja si podesavanja koristila?

Mislim da ti je ova forografija previse razvucena, a samim tim i neupotrebljiva.

Koliko si je povecala u odnosu na izvorni format?

To je format koji su u štampariji standarsizovali (13,5x20,9cm). Nisam je uvećavala, nego sam je smanjila prema tvom uputstvu.

Da li je zrnasto izasla samo slika ili i ornamenti? I da li su isli iz jednog prolaza?

Ma, kompletno cela stranica sa sve tekstom.

posto je ovo radjeno u quarku, kakav si fajl odnela u stampariju? quark ili si eksportovala?

ako si eksportovala, u koji si format eksportovala i koja si podesavanja koristila?

Korice nisam radila u kvarku, nego u fotošopu. A predala sam im u Tiff formatu, kao i uvek.

Ne razumemo se najbolje. IZVORNI FORMAT fotografije je onaj kad si prvi put videla ovu sliku. Govorim o zelenoj slici vile, ne o celoj korici.

Znaci: odakle ti fotografija, i kolika je bila kad si je prvi put otvorila?

Ovi uglasti ornamenti su iz quarka, tako da mi je ovde nesto sumnjivo, jer su oni po defaulu 100% crna, znaci da je bilo tu nekih sumnjivih eksportovanja

Definitivno problem sa PS-om, da je tvoj fajl los bilo bi mutno ne zrnasto, a posto su i ornamenti zrnasti problem je u linijaturi 95%. Nema potrebe da ikad vise nosis 600dpi fajl u stampariju.

Da nisu slucajno zaposljavali nove ljude na filmovanju?

Pozdrav,

Ma to je do njh, ako su i ornamenti izašli takvi. Nikako ne prihvataj da je tvoja greška.

Prvo da se zahvalim!

Ma ornamenti su meni najmanje bitni, jer ih mogu lako skinuti i/ili zameniti nekom drugom varijantom, pa korica može proći i bez njih. Tačno! Njihova je krivica. Mene buni što su i slova nedovoljno oštra i testerasta. To se naročito primećuje na prethodnoj knjizi. Jer, to uopšte nije bilo ono što sam im predala.

Ali, vlasnik štamparije odbija da je njihova krivica.

Ne razumemo se najbolje. IZVORNI FORMAT fotografije je onaj kad si prvi put videla ovu sliku. Govorim o zelenoj slici vile, ne o celoj korici.

Znaci: odakle ti fotografija, i kolika je bila kad si je prvi put otvorila?

Ovi uglasti ornamenti su iz quarka, tako da mi je ovde nesto sumnjivo, jer su oni po defaulu 100% crna, znaci da je bilo tu nekih sumnjivih eksportovanja

Što se tiče fotografije, tj. njene veličine, ona je 11,32x17,64 cm (321x500 piksela).

A ornamente jesam preuzela iz kvarka, ali oni nisu tako bitni, jer kao što sam gore rekla, njih je najlakše skloniti. Mene interesuju slika i slova. Šta tu nije u redu?

Definitivno problem sa PS-om, da je tvoj fajl los bilo bi mutno ne zrnasto, a posto su i ornamenti zrnasti problem je u linijaturi 95%. Nema potrebe da ikad vise nosis 600dpi fajl u stampariju.

Da nisu slucajno zaposljavali nove ljude na filmovanju?

Pozdrav,

Vrlo moguće. I ja sam imala sumnju da je to po sredi.

Prvo, nemoj da mislis da ja pokusavam tebe da okrivim, vec trazim cinjenice sa kojima ces da odes u stampariju i da nastupis kao neko ko se razume u materiju.

Sta ces da uradis? Da odes tamo i da kazes: Vi ste krivi, ne znam sto, ali tako kazu drugari sa internet foruma???

Što se tiče fotografije, tj. njene veličine, ona je 11,32x17,64 cm (321x500 piksela).

E vidi sad ovo - 321x500 pixela kad se prevede na 300dpi je 27x42mm!!! pa ti vidi koliko si uvecala sliku! preko 400% i to ko zna kakvu sliku!

Znaci slika - tezak krs!!! oslanjamo se samo na ornamente onda jer je sve to deo korice koji se stampa odjednom.

Dakle, ako su ornamenti na tvom fajlu 100%crne, (a voleo bih da proveris i da napises) a u stampi ispali zrnasto imas cime da se argumentujes, i da trazis da ti pokazu filmove. Ali generalno korica je krajnje neprofesionalno pripremljena, ali o tome necu na ovom delu foruma

P.S.

Da li je tvoj fajl filmovan, ili (ne daj boze) izvlacen na pausu??? Ovo pitam jer si nege pomenula paus

Ubuduće im šalji PDF, ili nađi gde će da ti se filmuje, uračunaj filmove u troškove(nije to mnogo za korice) pa si mirna. <_<

Pozdrav

I ja sam razmišljala o tome i najverovatnije neću više kod njih raditi. Hvala ti na savetu i na nezlonamernosti.

Evo još jednog dobronamernog saveta: prelistaj malo lepljive na delovima foruma koji se odnose na pripremu i štampu; naročito obrati pažnju na teme u kojima se pominju rezolucije. I pri skeniranju, i u štampi i ekranske. Neće da škodi a može mnogo da pomogne.

Nema na cemu!

Mozda je trebalo da napises u prvom postu ovako: Ne treba mi strucna pomoc, niti zelim da razresimo stvar do kraja, samo mi treba neko ko ce da kaze da nisam ja kriva.

Tako je mnogo bezbolnije

Iznervirao sam se... A trudio sam se sa da pomognem