Jump to content
crnamrlja

Test: Canon EF 50mm 1.4 USM

Recommended Posts

Naš kolega, fotograf Vladimir Miladinović testirao je u "sitna crevca" vrhunski Canon normalac - EF 50 f1.4 USM.

 

UVOD

Ovo je osnovni objektiv iz Canon EOS porodice koga su počeli da proizvode u junu 1993. godine. Optički vrlo sličan Canon-u FD 50mm f/1.4, zadržao je odličnu oštrinu i reprodukciju boja. Smanjen je flare efekat na velikim otvorima blende a uz pomoć mikro USM-a (ultrasonic motor) postiže brz i tačan fokus, uz minimalnu buku.

 

TEHNIČKI PODACI

 

Konstrukcija: 7 elemenata u 6 grupa

Žižna daljina: 50 mm FF (36x24mm) * APS-H (29x19mm) 65 mm * APS-C (22x15mm) 80 mm

Ugao vidljivosti (horizontalni, vertikalni, dijagonalni): 40`, 27`, 47`

Broj listića u blendi: 8

Minimalni otvor blende: F22

Minimalna daljina izoštravanja: 45 cm

Maksimalno uvećanje (X): 0.15

Prečnik filtra: 58 mm

Dimenzije: 73,8 x 50,5

Težina: 290g

 

PRVI UTISCI

Iako mali po dimenzijama i relativno lagan, objektiv je veoma kvalitetno izrađen, od metala i visoko kvalitetne plastike. Ima prsten za ručno izoštravanje, prekidač za automatsko ili ručno podešavanje fokusa, kao i skalu daljine. Prednji deo se izvlači prilikom fokusiranja.

 

50mm14.jpg

 

Bez preterivanja, pravo je zadovoljstvo raditi sa ovim objektivom. Veliki otvor blende sa visokim ISO vrednostima kod Canona 30D omogućavaju da se i bez stativa i blica u svetlosno nepovoljnim uslovima naprave solidne fotografije. AF je gotovo trenutan kada su svetlosni uslovi povoljni, u suprotnom, postiže vrlo dobre rezultate.

 

TEST - OŠTRINA

Radi potpunog uvida u oštrinu objektiva sa različitim otvorima blende, postavio sam kropove iz centralnog dela kadra kao i iz gornjeg levog (GL), gornjeg desnog (GD), donjeg levog (DL) i donjeg desnog (DD) ugla. Snimano je aparatom Canon 30D u sobnim uslovima, uz pomoć blica (sinhronizacija 1/125), bez dodatnih podešavanja, oštrenja i menjanja veličine, u JPEG formatu (najmanja kompresija). Na objektivu nije bilo filtera. Stresanje aparata svedeno je na minimum odloženim okidanjem i podizanjem ogledala dve sekunde pre zavesice (mirror lockup). Sva podešavanja na aparatu bila su na "normal".

 

100% centralni cropovi, JPEG

testostrineuporednijpeg.jpg

 

 

Test fotografije i utiske naseg kolege mozete procitati OVDE

Edited by deus&machina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам примедбу на текст, а везано за мане објектива: објектив није задужен за тежину фокусирања у случајевима тежих светлосних услова ;)

То је више замерка систему фокусирања фото апарата.

 

Објектив отвара тотално нови свет и сваком коме новац није проблем саветујем да га уврсте у своју колекцију стакала, ако то већ нису учинили ;)

 

Ипак, при слабим светлосним условима је пожељно имати на апарату блиц или блиц-командер због лакшег уоштравања.

 

поз.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...