Jump to content
crnamrlja

Test: Triax Power TP6178

Recommended Posts

Sanyo je nedavno na tržištu punjivih baterija i punjača dobio velikog konkurenta, kako u kvalitetu a još više po ceni, u firmi Triax Power. Kako su na testu pokazale ove popularne baterije pročitajte u novom Axelfoto testu.

 

UVOD

Tehnologija punjivih baterija najčešće obuhvata skraćenice Ni-Cd, Ni-MH i Li-ion. Nikl-kadmijumska baterija (Ni-Cd) ima elektrode od nikla i kadmijuma, a kalijum-hidroksid služi kao elektrolit. Nju sve više zamenjuje nikl-metalhidrid (Ni-MH) baterija koja ne podleže memorijskom efektu. Memorijski efekat je pojava da baterija gubi svoj kapacitet posle više ciklusa nepotpunog punjenja i pražnjenja. Ako Ni-Cd bateriju više puta punite pre nego što je ispraznite do kraja, doći će do pojave kristalizacije elektrolita, što se može slikovitije opisati kao talog koji smanjuje slobodan prostor u bateriji. Litijum-jonska (Li-ion) baterija je najviše u upotrebi u laptop računarima i mobilnim telefonima zbog povoljnog odnosa kapaciteta i mase. Ona ne dolazi u standardnim oblicima, već u specijalnim baterijskim paketima.

 

Ni-MH baterije

Baterije koje su zasnovane na Nickel Metal Hydride (Ni-MH) tehnologiji su znatno trajnije i kvalitetnije od Ni-Cd baterija. Ova tehnologija je prvi put primenjena 1970 god. u hemijskoj labaratoriji u Detroitu čiji je pronalazač Stanford Ovshinsky. Za razliku od Ni-Cd, Ni-MH baterije mogu imati značajno veći kapacitet i manju masu u istoj zapremini kućišta. Ni-MH baterije je poželjno da se isto pune kao NiCd, dakle, da se prvo isprazne pa da se tek onda počnu puniti.

 

Punjači

Punjenje standardnim punjačem može da potraje i desetak sati, u zavisnosti od kapaciteta baterije. Noviji punjači su “inteligentni” i opremljeni su mikroprocesorom koji prati tok punjenja. Tehnikom delta - kontrole napona (pre nego što se baterija napuni, njen napon naglo raste, a zatim opadne), ovi punjači prekidaju punjenje u pravom trenutku. Oni su i značajno brži (punjenje traje nekoliko sati) jer bateriju pune jačom strujom koju stalno kontrolišu. Punjenje Li-ion baterija se vrši preko najobičnijeg ispravljača, ali sama baterija ima ugrađenu elektroniku koja ne dozvoljava prepunjavanje. Koji god način punjenja da koristite, grejanje baterije u toku punjenja je normalna pojava. Životni vek Ni-MH baterija je oko 600-700 ciklusa. Ako vam se čini da to nije puno, zamislite da bateriju punite i praznite svaki dan i videćete da će vam punjiva baterija trajati oko dve godine.

 

Triax Power TP6178

Punjači i baterije kompanije Triax Power postaju sve popularniji na našem tržištu. Jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda je Ni-MH punjač TP6178 sa 4 Ni-MH baterije od 2800mAh. U pakovanju, osim punjača i baterija, dolazi i adapter za punjenje u automobilu.

 

1.jpg

 

TP6178 se odlikuje profesionalnim karakteristikama. Četiri nezavisno kontrolisana kanala za punjenje, prikaz na LCD displeju i prepoznavanje neispravnih baterija samo su neke od njegovih vrlina. U prednosti treba ubrojati i jednostavnost eksploatacije.

 

2.jpg

 

Najveća prednost ovog punjača su četiri nezavisna mikroprocesorski kontrolisana kanala za punjenje, što se najbolje manifestuje prilikom punjenja baterija različitog kapaciteta, jer se tada za svaku bateriju pojedinačno prilagođava način punjenja.

 

Mikroprocesor ima i "delta V" kontrolu, što mu omogućava da iz režima brzog punjenja automatski pređe na usporeni režim i da bateriju napuni do maksimuma bez rizika od prepunjavanja i oštećenja ćelija. Kada se baterije skroz napune, punjač zvučnom signalizacijom obaveštava da je proces završen, a status svake baterije se neprestano može pratiti na LCD displeju. Punjač je opremljen i sa četiri LED diode, koje prikazuju način punjenja ili pražnjenja za svaki kanal. Ukoliko stavite neispravnu bateriju u punjač, on će se oglasiti zvučnim signalom i neće aktivirati punjenje. Uz punjač dolaze i baterije kapaciteta 2800 mAh, prilagođene za struje punjenja jačine 1000 mA.

 

3.jpg

 

Kako se Triax i Sanyo baterije ponasaju u praksi pogledajte OVDE

Edited by deus&machina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ја сам од три блица успео да ове батерије угурам само у један и после сам их једва извадио :huh:

''Дебеле су''.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 kompleta imam, nigde mi nisu zaglavile. Koja su to tri blica u pitanju? :) Čisto da znamo. Ja jedino što mogu da potvrdim je da se ne zaglavljuju u Sigmama EF-500 i EF-530, Metz 54 i Canon 430EX. Ne zaglavljuje ni u Canonu A510. Ne mogu da se setim da li sam ih još negde ubacivao...

Share this post


Link to post
Share on other sites

У ''Canon'' улазе тесно, у ''Chinon'' и ''Vivitar'' неће. ''Sanyo'' и ''Toshiba'' батерије улазе у ове блицеве глатко. Богами и поклопац батерија на диктафону сам једва затворио. Ал' зато у дечијим играчкама никад да се потроше :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel mogu obicne punjive baterije da se pune na ovom punjacu i da li ce im nesto skoditi? One koje nisu "prilagođene za struje punjenja jačine 1000 mA"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Испробано и функционише без проблема. Ако има проблем (нпр. NiCd) онда неће да покрене пуњење.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...