Vladimir.Ilic Posted May 24, 2007 Report Posted May 24, 2007 Skraticu pricu maksimalno, upisujem fakultet (MMA Multi Media Art) u Salzburgu ove godine i za prijem je potrebno predati radove iz dve oblasti od ukupno cetiri sa kojima se radi na fakultetu. Fakultet obuhvata; Dizajn zvuka, Graficki dizajn, 3D animaciju i Video produkciju. Ja sam odabrao da radim radove iz oblasti Dizajna zvuka i Grafickog dizajna. Veoma sam iskusan u oba polja. I gde je sad tu moj problem; Tema ove godine za radove je "UNDERGROUND". I tu je za mene kraj. Pokusavao sam da se opredelim za razradu koncepta samog pojma PODZEMLJE al sam vrlo brzo shvatio da je to bezveze. Pravac underground u umetnosti je teren gde se ne snalazim dobro. Jedino mi je jasno da se u tom umetnickom pravcu daju veoma jake poruke na stanje drustva. JA PORUKU U GLAVI NEMAM. Ako neko ima ikakvu vodilju u kom pravcu bi trebao da krenem sa radom grafickog resenja na ovu temu ili da mi da neku ideju zaista bi mi uzasno pomogao. Nebitno cak i glupave ideje mi idu u korist. Unapred zahvalan. p.s. Skratio sam pricu nema sta...
jovbranko Posted May 24, 2007 Report Posted May 24, 2007 Ne znam da li si citao underground stripove. Ja licno nisam ljubitelj ovog pravca stripa, ali mozes da razmislis o tome da se opredelis za takav stil. Pozdrav.
Christopher Carrion Posted May 24, 2007 Report Posted May 24, 2007 Dobro došao na forum. Što detaljnije navedeš problem to će odgovori koje dobiješ biti konstruktivniji i korisniji. Nije poenta u skraćivanju priče. Napomenuo bih samo da ne bi valjalo da temi pristupiš toliko bukvalno kao što si počeo. Možda nije potrebno posmatrati to isključivo kao umetnički pravac. Underground može da bude i u glavi... p.s. Tema je očišćena od offtopica.
NJ Aj BOLIIII Posted May 24, 2007 Report Posted May 24, 2007 da ti ja ne bih pisao eseje, evo ti za pochetak, a mozhesh to i sam, istrazhuj, shta da ti kazhem... Underground culture Alternative culture Robert Crumb savetovao bih ti i Americhku off-beat poeziju, odatle mozhesh da crpish dosta inspiracija, shto se tema i pristupa tiche, a grafichki stvarno ne znam shta da ti prepopruchim, mozhda americhke underground stripove, mozhda rusku avangardu pochetkom proshlog veka, Zenitizam u staroj Yugoslaviji, stripove Zoograf-a, pochetka punk-a, pochetak hip-hop-a, pochetak techno i industrijal muzike, bilo shta shto ima neke revolucionarne, kontrakulturne itd. tezhnje...trazhi sam, pa cesh naci...i da, obvezno poslushaj pesmu Underground od Tom Waits-a :lol:
Gospodin Branislav Posted May 24, 2007 Report Posted May 24, 2007 @Vladimir.Ilic Vlado. e ovako... underground ti je ulica! Znači ljudi sa ulice, ulični životi i sl. Neki Underground jet-set koji je na zapadu priznat je sastavljen od ljudi koji su potekli sa ulice, bede i sličnog. Underground je šljam. Propali ljudi, duše, kriminal, prostitucija, droga. Razne subkulture, razne umetničke prakse, ali ipak jedna doza ljudskosti možda i prava slika društva. Obični ljudi i propalice. Nemaština i glad. Bolesti. Vatanje sojki - ubijanje vremena (trainspotting), nemanje perspektive, neke budućnosti.Ima more filmova koji se bave životom u siromašnim kvartovima (velikih gradova) bez perspektive. Znači tu ima mnogo različitih ljudi i svi oni žive jedan nemilosrdan život. Ono koliko sam ja pratio taj svet kroz muziku i film i sl. je to da znam za par autora koji su ikone savremene urbane Underground kulture. To su: Lou Reed - priznat muzičar/autor savremenik Endija Vorhola, imao teško (stresno) detinjstvo i psihički oboleo, lečili ga elektro šokovima, pobegao od kuće, bio muška prostitutka (peder - jedno vreme), narkoman, jedan od članova benda Velvet Underground... i sve je to opevano u njegovoj muzici i tekstovima. i Andy Worholl - slikar, moler, firmopisac, multimedijalni umetnik, peder, živeo u oskudici, pio, zavodio ljude svojim ophođenjem, filozofskim stavovima, nesvakidašnjim pogledima na stvari, brlatio bogate "sirovine", podj*bavao ih a da nisu ni svesni, pomagao OK likovima koje je sretao, gurao OK likove da nešto postignu u životu jer je kasnije postao slavan i tako... u smislu koju je slavu imao i u odnosu na jet-set u kom se kretao umro je u nemaštini tj. skromno. a kod nas: Đile Marković - slikar i vođa grupe Supernaut. Živi u Beogradu. Ono što je najbitnije što njegove slike imaju veoma urban karater. On je underground umetnik, živi takav život i veoma dobro poznaje undergound kulturu u svetu i kod nas. Ima i neka svoja ubeđenja od kojih ne odstupa. Inteligentan tip a njegovo slikarstvo koje nekima možda izgleda kao još jedan underground artwork je u stvari jedna kvalitetna suma njegovog iskustva urbane subkulture pa i naše potrošačke i mogu reći da su njegove slike korisne i za same dizajnere. Neverovatno je kako njegove slike funkcionišu u urbanim prostorima (mestima za izlaske i koncerte) i daju kvalitetne poruke. Lik, neko bi rekao da izlgeda ko dileja, ali je u stvari veoma dobar stvaraoc. Pravi umetnik. Sonja Savić - dobra duša al' je možda malo prolupala ali je OK. Nekad veoma poznata glumica u staroj YU i veoma lepa ali nije htela da se "prodaje" i nije se snašla u novnastalim okolnostima. Nije znala sa bogatima. Od tada je na margini javnog života tj. bila i ostala underground. Bila je jednom u vezi sa Điletom i sada živi u Sloveniji. Radi neko pozorište (sve alternativno naravno ;) ). Svi iz EKV-a ali su pomrli, sem Srđana Todorovića i još nekih. Gile pevač iz "Električnog orgazma", Cane, ma pun ih je Beograd! :lol: i ceo tadašnji roknroll svet. BTW Ko se bavi undergroundom, preporučujem mu da beži od droge jer to stvarno nije za ljude. Pogotovu nije za mlade i ljude koji nisu živeli u urbanim sredinama. Znači: Klonite se droga! Poz.
Vladimir.Ilic Posted May 24, 2007 Author Report Posted May 24, 2007 Hvala na savetima, ja iskreno nisam citao te stripove a i da jesam jedino bi mogao da koristim njihov vizuelni pravac. Tamatiku ako pohvatam mislim da sam usao u plagijat i tu nema neke nove ideje. Na fakultetu su naglasili da nije bitna tehnika i njen kvalitet, nego ideja. U startu sam mislio da graficki doradim i upakujem nase zanimljive grafite ali mi je problem sto su 99% njih bazirani na duhu jezika i mentalitetu a to u austriji neverujem da bi ( posto znam da su operisani od smisla za humor ) bilo sta razumeli. Druga ideja je bila da radim komparaciju ljudi i kompjutera pa da ih npr. poredjam u nekoliko rada po starosti. Znaci klinac jedan list (radovi moraju biti u A4 formatu) skolarac drugi momak treci.... i da svakom izbacujem karakteristicniu poruku za njegov uzrast. Recimo na najstarijeg da prikacim poruku da je sistem ostecen i da se mora ugasiti ili restartovati ponovo. Znate vec te poruke. Neznam samo dali smem tu da koristim logotipe firmi recimo Microsoft-a ili Apple-a. Kasnije sam u razgovoru sa prijateljem diol.vajar odustao od tog koncepta i sada sam prazan. Zanimljiva mi je i ideja nasih roma koji su jos uvek netaknuti od svetskog uticaja globalizacije. Zive ljudi po instiktu a to mi je nekako odlicna tema za socijalni underground. Ali za njih konkretno nemam pravu ideju sta bih mogao. Eto mislim da sam vam malcice priblizio sta me muci. Razmislite voleo bih da cujem jos predloga. Branislave veoma poucno i opsirno. I ja sam razmisljao o socijalnom underground-u, sto sam prethodno i opisao. Ja se nisam setio pijanica i klosara a kod nas ih je nazalost mnogo. Nije to lose. Bas zanimljivo. Hvala. p.s. Kolko sam shvatio, ako bih hteo da budem kreativniji moracu u pedere. Ha ha salim se naravno.
KinteC Posted May 25, 2007 Report Posted May 25, 2007 Samo da napomenem da treba razlikovati underground coolturu od bede, siromastva. Romi zive tako kako zive, jer ne mogu drugacije, dok je pripadnik undergrounda izabrao takav nacin zivota, izabrao je da prkosi vecini, trazeci nove vrednosti... (a ne da gleda pink televiziju lol ) Underground rules! :)
Buzz Lightyear Posted May 25, 2007 Report Posted May 25, 2007 prva lopta: Lopata Korenje Crvi druga: Off the Grid Mobilni telefon bez zelenog dugmeta... dve razlicite carape. TRI razlicite carape :) treca lopta: NE posedovanje JMBGa NE pripadanje mainstreamu Logicno i nedogmatsko razmisljanje Podjebavanje "cenzora" disperzovanjem mainstreamly upakovanih dvosmislenih poruka. Pa ko shvati... underground po meni najbolje karakterise odsustvo podrske ili otvorena kritika establismenta i vecine protiv tog "necega". Onog momenta kad "underground" udje u galeriju, ili dobije pozitivnu kritiku "elite", prestaje to da bude de facto... Cime ideja ne prestaje da bude ispravna, vec se samo "prlja" odobravanjem i kopiranjem onih koji je ne razumeju. valjda sam bio jasan, nadam se. E, sad, Dizajn zvuka i underground... UUU... svasta mi sad pada na pamet, ali mozda sam samo pijan :)
braknur Posted May 28, 2007 Report Posted May 28, 2007 Slikovito . . . Zanimljivo je i stivo "Zapisi iz podzemlja"....Dostojevski
shonetow Posted May 31, 2007 Report Posted May 31, 2007 ^Ova slika liči kao da je nekome pukao ku rac :D E, sada... ovo što sam ja opsovao je moja sloboda govora izražena kroz kulturu podzemlja. Da li to govori da sam ja nevaspitan, neobrazovan, nenačitan, ili govori o tome kako bunotvnik u meni traži pravo da kaže tačno no što misli... Da sam napisao "qrac" ili "ku..." ili "ku*ac", opet bi SVI znali o čemu se radi. Razlika je u tome što ću ja da budem banovan (bačen u podzemlje, dobiti pečat negativca), dok onaj koji je napisao "ku*ac" — ostaje tu... Na sajtu B92 sam banovan do 2018 godine, iznoseći moj lični stav... Onda su me počeli vređati "na finjaka", a kada sam im odgovorio — pogodite koga su banovali! :D
Recommended Posts