Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ево и ја да се мало рекламирам... ;)

Можете послушати неке моје песмице на мајспејсу: boric@myspace

или на сајту лејбла ми: frescaton.com (ту има тренутно једна више него на спејсу, а временом ће бити још)...

поз.

• Replies 486
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

^ dobro je. bravo!

nego zakucah se na ovaj tvoj myspace i gledam, znaci, svi ste tu na tri klika -- boze gospode, mrzim networking -- evo, boric, istok, vukan, nastic, buca, evo i purplejunk...

vrlo brzo shvatis da poznajes svakoga, ako ne licno, onda preko samo jednog prijatelja :huh:

Posted

syndrome: Баш и дефинитивно трекерски ;)

Лепе су идеје, али има доста делова (углавном при почетку песмица) који су детјуновани (сад куцкам по сећању).

Буди меморије ;)

поз.

Posted

^ Bah, masa semplova koje sam tada koristio je snimljena bez ikakve reference... Digitalna korekcija pomaze, ali su neki semplovi "bezali" mestimicno, a i u fasttrackeru je tuning rezolucija manja nego u danasnjim programima. Sta znam, mozda je to drugacije i zvucalo u samom trackeru (zbog interpolacije i/ili ko zna cega), pre nego sto sam napravio wav (i mp3), ne secam se vise, ali slazem se da ima blagi detune na nekim mestima, mada mu to daje smek malo pa mi ne smeta toliko :)

E, to je bas staro, a ljudi generalno ili vole moju muziku, ili ne mogu da je svare, I got used to it. I mada su se moji muzicki afiniteti iskristalisali vremenom, ne mogu vise da pronadjem adekvatan alat za produkciju.

Smaram se u Fruityju vec godinama, ali nikako da napravim nesto pristojno. Pokusao sam i u Renoiseu, ali ne ide, a nikada nisam nesto voleo snimanje da bih ulazio u Nuendo/Cubase, a ne volim ih za programiranje. Strasno sam otisao u aut, a nedostaje mi rad na muzici, jer to je u sustini prva stvar za koju sam se uhvatio u zivotu, jbg.

Skup sport, a male sanse za afirmaciju. Koliko ima muzicara, a da su u isto vreme i dobri programeri (hm, a i da se bave grafikom :unsure:), da li neko zna? Mozda sam zato i zapostavio celu stvar.

Sry za OT. Otelo mi se.

Posted

Немо' се правдаш, већ ради! ;)

Једино из самог Фаст-трекера (2) је излазило како треба, тако да уђеш у њега и рендер ;) (како ли се зове) и још ако му даш по каналима да сренда, па после накнадно обрадиш... То је тек лудило :)

Тотално је ово олдскул, демо фазон (што рекоше горе).

Мени је увек више лежала клупска музика, а то сам генерално са Рашом, Истоком и још двојицом тадашњих чланова и радио ;) (илити: разбисмо подијум за плес :))

поз.

Posted

Znam (skoro) sve u vezi s tim. Sila mi je omiljena stvar sa Belgrade Coffee Shopa i Istok to dobro zna.

A da, wav je i pusten iz ft2. Zar stvarno mislis da nemam poslednju verziju? :)

Do skoro sam cak mogao i da je teram, posto sam imao 98-icu ;)

A par puta sam pokusao to sto kazes sa kanalima, ali taj stari komp je bio kanta za takve akcije. Mozda jednog dana.

Posted
Znam (skoro) sve u vezi s tim. Sila mi je omiljena stvar sa Belgrade Coffee Shopa i Istok to dobro zna.

A da, wav je i pusten iz ft2. Zar stvarno mislis da nemam poslednju verziju? :)

Do skoro sam cak mogao i da je teram, posto sam imao 98-icu ;)

A par puta sam pokusao to sto kazes sa kanalima, ali taj stari komp je bio kanta za takve akcije. Mozda jednog dana.

@syndrome

Meni se jako svidja ova Candies, jako lepo i kompleksno odradjeno - uspeo si da das dusu elektronici, tj. uspeo si da je kontrolises a ne da ona kontrolise tebe. Ovo kod elektronske muzike vidim uvek kao veliki problem.

E sad, da stvar tehnicki nije najboljeg kvaliteta, to je po meni najmanji problem.

@boric

Po mom misljenju, suprotna situacija. Tehnika je ta koja te kontrolise. Energija na extasy-ju umesto u dusi :(

Mislim, sve je u principu sa strane produkcije OK i kapiram da je to 'stilski pravac', ali generalno nisam od onih koji vole ovakve stvari. Previse sam old-scool u pravom smislu reci (ljudska i sviracka energija mi je na prvom mestu). Sorry na ovakvom komentaru, ali donekle zelim da pokrenem diskusiju na ovu temu - da bih bolje shvatio misljenje ljudi koji se bave ovom muzikom (jer ne kazem da ne gresim).

Za kraj, evo i jednog uslovno receno 'remixa' koji sam radio ovih dana za nasu grupu Intruder. Kazem, uslovno receno remix, jer sam od originalnih traka zadrzao samo glas (koji je ubrzan), napravio totalno razlicite harmonije od originalnih, i matricu ponovo odsvirao (bubanj, bass, klavijature).

Intruder VS Angel - My Song VS Your Song

Posted

Да не офтопичимо баш превише, нема оправдања, ја сам у праву и тако даље ;)

:lol:

Лепа су то била времена, најискреније идеје. Само је требало имати квалитетне семплове и лако је могла да се добије солидна продукција

@gui-guru: Профи, нема шта ;) Мало ми смета тај, ваљда женски, вокал што хумће.... Ал' 'ајде, да не цепидлачим.

@MrSteel: Нисам могао да скинем, закаснио :(

Шунтавило некако није моја шоља чаја, а ови фајлови са аплоудинг и сличних сајтова се не воле са мојим филтером...

Можда на неком другом рачунару... Сад ми се филтер баш не гаси. ;)

Што се тиче бетла, има нас мало тренутно?

[edit]

@Angel_of_Dark: Написа ти писмо док сам ја ово своје писао, те ти овако одговарам

Никаква увреда ;) (није да твоје увреде не вреде, него се нисам нашао увређеним :lol:)

Но, баш сам то исто прокоментарисао у овој поруци споменувши најискреније идеје. ;)

Посматрао сам своје старе ствари и у чему се разликују од ових новијих. Баш у "души". У трекеру нисам имао пуно простора да се играм у продукцији, већ сам морао о томе да размишљам пре и после стварања песме. У току стварања је било само стварање, а одатле и неке лепе мелодијице и слично. Од појаве Фрутија и осталих програма, продукција се код мене уградила у сам процес производње. За разлику од пре, више није била пост-продукција, већ искључиво све заједно... Самим тим сам добио врло солидну продукцију, међутим лепе темице се ређе јављају....

Није да ме техника контролише, али постајем преокупљен техничким детаљима (није далеко једно од другог, признајем)... То је цена жеље за савршенством

Срећом по мене, ја волим баш тај неки енергичнији фазон, а мелодије морају да буду баш тотални спектакл да бих их признао... Овако су само нешто што попуњава празнину

Спава ми се малко, па ми и мисли лутају...

Електроника је нешто што је мени у и за душу. Свирање волим (ја нисам неки свирач), али постоје и они који том свирању прилазе са екстремним схватањем и 'свирају' по сваку цену, што доводи до опет празног, безосећајног.

Верујем да 'душа' не мора да буде у мелодији, нити у одређеној врсти музике. То је нешто што музичар треба да пренесе, односно слушалац да препозна у музици.

Мени је ритам главни код музике, што верујем да се код моје музике и примећује ;)

Но, имам и гомилу мелодичних 'песмица', али нису све довршене... Но, чућете их сигурно ускоро (у наредних годину дана, јел'те :)), пошто сам почео да се промовишем најзад

И овај ограничени број смајлија!!! гррр

[/edit]

поз.

Posted

А ово ћу сад накнадно да упишем, као посебну поруку, јел'те (а и да бих могао још смајлија да убацим) :)

@Angel_of_Dark: Послушах сад овај ремикс... Поприлично ми се свиђа.... Не свиђа ми се како си урадио добош и можда понеки синт звук, али генерално, врло малко дораде би требало и супер песмица... Иначе, Интрудере нешто не готивим. И поред неких супер идеја које сам чуо раније, реализације су им биле лоше.... + Мислим да они спадају у оне који претерују у идеји да свирка мора бити жива... ;)

поз.

Posted

hey ljudovi :)

evo, i ja se pridruzujem ( onako skromno :) )

http://www.purevolume.com/komplikator

napomena:

nisu "standalone" pesme, vec pozadinska muzika za neki nteraktivni strip na kojem radim...pa gledajte shodno sa tome

+ radio sam na nekim ( i dalje )) uzasnim zvuchnicima od 20 dinara..pa ne znam kakav je bass u stvari :(

ps. purevolume je cool sajtic...

Posted

Опа, још један демоичан лик ;)

Трекераш :)

Фина ти ова зика... мало за'ебана ;)

Немој радити музику на звучницима од 20дин ;)

Нађи најмање неке слушке од 50-100е или се стисни и скупи паре за неке звучњаке ;)

поз.

Posted
Немој радити музику на звучницима од 20дин Нађи најмање неке слушке од 50-100е или се стисни и скупи паре за неке звучњаке поз.

ih, sad si smislio toplu vodu :P

kao da ja to ne znam...al ima i fax koji je malo vishe od 100e da se plati..:(

Posted

Сад се спрдаш... :(

;)

Радио сам ја и на спикеру.... Ал' то после уопште не звучи на нормалном озвучењу ни слично... Промени се чак и тоналитет...

Иначе, ја и јесам измислио топлу воду, само ти то не знаш... још ;)

Боље и бубице од 16е да купиш него звучнике од 5е... Увек се нађе начин да се уштеди.... Пушачима саветујем да умање конзумирање дувана, алкосима - алкохола... Ето ;)

Одређују се приоритети (попут 100е за факс)...

Не попујем, већ делим савете... Желим да људи који имају добре идеје и умеју да их реализују, то раде што боље и у што бољим условима... А они који не умеју да их реализују, било би добро да сазнају како... Науче ;)

поз.

Posted
Meni se jako svidja ova Candies, jako lepo i kompleksno odradjeno - uspeo si da das dusu elektronici, tj. uspeo si da je kontrolises a ne da ona kontrolise tebe.
Drago mi je sto si primetio.

Da, bas tako, imao sam potpunu kontrolu nad ft2. I dan-danas imam to u prstima - mesio sam ga kao testo. Mogao sam potpuno apstrakno da razmisljam o muzici i da je pravim, kao kompozitor kad pise note.

Danas to vise ne mogu -- potpuno sam izgubio kontrolu u danasnjim aplikacijama :(

Посматрао сам своје старе ствари и у чему се разликују од ових новијих. Баш у "души". У трекеру нисам имао пуно простора да се играм у продукцији, већ сам морао о томе да размишљам пре и после стварања песме. У току стварања је било само стварање, а одатле и неке лепе мелодијице и слично. Од појаве Фрутија и осталих програма, продукција се код мене уградила у сам процес производње. За разлику од пре, више није била пост-продукција, већ искључиво све заједно... Самим тим сам добио врло солидну продукцију, међутим лепе темице се ређе јављају....

Није да ме техника контролише, али постајем преокупљен техничким детаљима (није далеко једно од другог, признајем)... То је цена жеље за савршенством

O tome bas pricam. Fruity me tera da pravim muziku koja mi se ne dopada. Napravim je i onda nisam zadovoljan. A ni ja nisam neki "svirach", kao sto kaze Boric -- mada sam nekada svirao klavir, a mogao sam i gitaru da sam hteo -- vise volim programiranje i zavisim u velikoj meri od aplikacije u kojoj radim. Fruity je jedini koji dopusta odredjeni nivo programinga koji mi odgovara, ali me stalno tera u pravac kojim ne zelim da idem. To je valjda neki trade-off..

Muzika je onakva kakvom je cine alati koje koristimo. Kapiram da je zato muzika 90-tih bila shit (most of the time).

@banne: "No tracks available" ?

Posted
Сад се спрдаш... :(

;)

Радио сам ја и на спикеру.... Ал' то после уопште не звучи на нормалном озвучењу ни слично... Промени се чак и тоналитет...

Иначе, ја и јесам измислио топлу воду, само ти то не знаш... још ;)

Боље и бубице од 16е да купиш него звучнике од 5е... Увек се нађе начин да се уштеди.... Пушачима саветујем да умање конзумирање дувана, алкосима - алкохола... Ето ;)

Одређују се приоритети (попут 100е за факс)...

Не попујем, већ делим савете... Желим да људи који имају добре идеје и умеју да их реализују, то раде што боље и у што бољим условима... А они који не умеју да их реализују, било би добро да сазнају како... Науче ;)

поз.

pazi, razumem te u potpunosti...ranije sam radio preko linije, neka aiwina, al' bar ima bass :) i jako mi je veliko cimanje da dovlachim to za ns...te su neke slushke u planu..eto samo da, tu shkolu sredim vishe...i kupujem neshto...zvacu te za savet ;)

e,da..aje' pojasni mi taj pojam trekerash ? :)

poshto ako je vezano za prog...koristim reason 2.5, ne tracker :)

@ syndrome

eto, meni lepo radi...ne znam u chemu je prob :(

Posted

Обично везано за програм, али може да буде и за музички стил... У овом случају сам мислио на стил.

:)

поз.

Posted

Da, kapiram taj fazon. I ja sam pre par godina uleteo u tu semu - poveo sam se za tehnologijom.

Od 91' do 94' sam svirao po studijima, nisu se koristili sekvenceri i oprema je bila obicno siromasna (vrhunac je bio ATARI ST i stari Cubase) i iskljucivo hardverska. Posto je vreme u studiju kostalo, sve ideje sam razradjivao na probamasa bandom ili sam u kuci koristeci double-deck, snimim jedan instrument, pa to pustim sa kasete, pa preko drugi.. e onda kada to nekako zvuci (a da bi zvucalo dobro -. potrebno je imati ideju). E onda tek nakon toga, udjem u studio i u roku od par sati snimim citavu stvar. Onda su na red dosle kucne varijante, trackeri (sa shugavim 8-mo bitnim zvukom, koji je sa druge strane imao nekog svog smeka) OPL generator, pa zatim AWE 32 i Cubase (eh, moje srece, cinilo mi se da imam citav studio u rukama). Zamka je usledila 97-98-me kada su poceli da se pojavljuju ozbiljni VST instrumenti i kada vise nije bilo u pitanju - uzecu zvuk koji mi odgovara za ovu stvar, vec je postalo - daj da iskoristimo ovaj novi plug-in (kad vec stoji na hard disku). I to nekako postane zacarani krug - sve vise tehnologije i preslusavanja stvari do toga da ti se stvar smuci (ako je pevljiva) pa onda dorada do toga da stvar postane totalno anti-komercijalna ai prvobitna dusa se izgubi. Da zakljucim, od neke pocetne situacije u devedesetim da neku stvar snimam najvise 4 sata, pa zatim mixam dva, dosao sam do toga da sve radim u isto vreme i da na jednu stvar trosim po 50-100 sati rada i prerada i vecinom tehnickog posla. (evo i PRIMERA)

E onda sam jednostavno batalio neko vreme muziku, od silne zasicenosti - i vratio se posle jedno godinu dana na ono sto sam zapravo radio devedesetih. Prvo ukljucim sekvencer, odsviram sve odprilike, pobacam ideje po trakama bez razmisljanja o tome koji su instrumenti u pitanju (tj. koristeci samo klasicne instrumente, bubanj, bass, gitaru, klavir, rhodes, stringove ili orgulje . znaci, sve bez bilo kakvih eksperimentisanja). Kada sam zadovoljan sa pesmom . a da zvuci dovoljno dobro muzicki, onda ponovo sednem i preslusam posle dva dana, pa opet tako.. i onda se vratim za komp i finalizujem tako sto odsviram sve ponovo i odradim ozbiljniju produkciju.

I mogu da kazem da sad ponovo uspevam da uzivam u stvaranju muzike - bez toga da imam porodjajne bolove. I sto je najbitnije, vise mi se ne gomilaju nezavrseni ili poluzavrseni projekti po kompu.

Problem sa tehnologijom je taj sto je lako upasti u situaciju da jednostavno kompromitujes poruku koju zelis da preneses. Nadjes se u situaciji pisca koji otkriva davno zaboravljene reci, ili izmislja nove, i pise roman - a u svoj toj opsednutosti sa recima - zaboravi da zapravo neke emocije mora da prenese citaocu.

Posted

^ ti si uspeo to da resis zato sto tvoj nacin pravljenja muzike nema gotovo nikakve veze sa kompom, na srecu. ja sam poceo muzikom da se bavim u slicno vreme kad i ti ('89.), ali krenulo je od programiranja i uvek se svodilo iskljucivo na programiranje (a ako uspem da izrenderujem bas bas poslednju ft2 stvar, i pokazacu ti do kog je stepena to otislo).

i taman kad sam bio na vrhuncu, program koji je meni bio kao tebi gitara, je ugasen. nema ga vise. gitara je ukinuta zauvek :(

kada sam poceo ponovo, softver je bio daleko bolji, i mnogo je bolje zvucala svaka glupost koju stavim. sto kaze boric, caskom se mala stvaralacka seansa podstaknuta inspiracijom pretvori u bolesnu tehnomanicnu produkciju bez traga duse.

Posted
Intruder VS Angel - My Song VS Your Song
Uh uh bas je funky, my cup of tea. Lezi mi i groove i harmonija, bas si dobro spakovao. Ne znam original, doduse, ali reklo bi se da nije tako dobar iako mi se vokal generalno svidja. Sintevi su odlicni takodje.

@banne

Uspeo sam i tvoje da cujem. Dobro je, ima flow, nije previse psihodelicno. U stvari, prilicno je ambijentalno, ako si jurio zanr, uspeo si. I najvaznije, moze da prati sliku. Jeste demoliko, ali nije trackerashki -- cuje se Reason sa kilometar.

Posted

^Онда мора да сам ја глув :P

Ја сам почео са Ц64, па после малко Амига... и коначно на ПиСи (све сами трекери бре! :))

Ја сам проблем решио тако што сам себе ограничио на одређене ефекте и генераторе и трудим се да извучем максимум из њих (као и из себе :))

Angel_of_Dark: Не могу претерано коментарисати "пример"... На тренутке звучи пртерерано... Капирам да бих могао да скапирам ову музику на неком концерту, али овако код куће или слично... Не капирам ову музику као нешто за слушање код куће.

поз.

Posted

^ Da, u vezi "primera", mislim da je zato to i okacio. Da nam da "primer" kako ne treba :)

Da, ni meni se nikada ne slusa takva muzika. Previse je suvisna sama po sebi, i nekako neartikulisana, dok mi je My Song VS Your Song, kao sto rekoh, genijalna. A nije toliko velika razlika izmedju te dve stvari, kapiram da bi "primer" mogao da se svede na pristojnu numeru, da se forma nije odavno izgubila u produkciji.

Posted
@banneUspeo sam i tvoje da cujem. Dobro je, ima flow, nije previse psihodelicno. U stvari, prilicno je ambijentalno, ako si jurio zanr, uspeo si. I najvaznije, moze da prati sliku. Jeste demoliko, ali nije trackerashki -- cuje se Reason sa kilometar.

^Онда мора да сам ја глув:P

nema razloga da se prepirete :P, nisam ja ni trekrash niti rizonash, ja sam vam gospodo, go kur...

e, sad, pa da, jeste ambijentalno...kao shto rekoh, pozadina za strip i nije zavrsheno...u svakom sluchaju hvala.

Posted

@syndrome: Нисам био сигуран да ли сам добро схватио или не поенту постављања "примера"... А видиш да сам почео и да се фрљам са словима па имам пртерерано :lol:

поз.