Jump to content

buducnost 2D animacije

dufko

Recommended Posts

poshto za svetlu buducnost 3D animacije znamo zahvaljujuci cg-u i alfred-u....:) voleo bih da chujem misljenja o 2D animaciji.da li ce izumreti skroz ili delimichno,kada...

sam sebe muchim ovim pitanjem duze vreme i lichno sam pesimista shto se tiche nas "ne-rigovanih","ne-cyber","ne-texturized" modelara.mislim da cemo se pokloniti vishoj rasi kad tad.

voleo bih da i ti Kristijane kazesh svoje poshto te znam kao jednog od vodecih shto se tiche 2D-a.

hvala

voleo bih da chujem misljenja o 2D animaciji.da li ce izumreti skroz ili delimichno,kada...
prvo - cao dule i welcome back. :) htedoh vec pisati na tvojoj prvoj temi ali su me ljudi preduhitrili pa nisam hteo da ponavljam 'super je', *5* i sl. ;)

shto se tiche same teme, pre nego shto sam prochitao tvoju poruku do kraja, htedoh reci 'pitaj kristijana'. :D verujem da ce on napisati malo opshirnije vidjenje stvari.

imho 2d tj svi vidovi animacije mimo 3d-a nece nestati u potpunosti ali ih industrija polako miche u stranu. bice ih moguce videti po festivalima i eeeventualno kao poneku reklamicu... 3d rucha sve ostale tehnike jer je njime moguce ove druge simulirati tako da 'kupish tri dobijesh chetiri'. ;)

kada je disney osnovao 3d department... the sky is really falling. ;) :D

da,to poredjenje sa fotografijom i slikarstvom mi se svidja....

ali nekako ne mogu da zamislim(shto se komercijalne i finansijske strane tiche) da ce se "neki tamo poslodavac" odluchiti za 2D animaciju pre nego za isplativiju Mayu,3D max...

ono sho znam da ce ostati je Character design i storyboard jer su to ipak stvari koje moraju da krenu od olovke i papira....videcemo,videcemo....

Hmmm....mene samo interesuje dali se pod 2d animacijom misli na animaciju koja je radjena u 2d (npr cell animacija), znaci mislim na 2d tehniku animiranja..., ili na 3d animaciju koja je renderovana kao 2d (izgleda kao 2d).

Mislim da ce ova druga preuzeti veliki deo (iz prakticnih razloga), ali klasicna nikako ne sme izumreti!

Pa sta da vam kazem ljudi... uradismo 25 minuta filma crtano, a onda smo sve to bacili u djubre i poceli od pocetka ali full 3D... eto i ja sada sedim i klik-klik... Maya od sumraka do svitanja...

Desila mi se jos jedna neverovatna stvar - do sada su reklame radjene kompletno 3D bile skuplje. Sada, kada je vec 3D animacija zaista u sirokoj upotrebi, odjednom moje crtane reklame postale skupe... proces izrade je nemoguce ubrzati, a ni pojeftiniti... sve ono sto je rucni rad i realno treba da bude skuplje, crtani film ce po svoj prilici opstati kao autorska forma i kao odraz ekstravagantnog ukusa narucioca koji po svaku cenu hoce da odskace od okruzenja. To je bar kada pricam o ovom nasem okruzenju. Istina je da u Aziji i dalje opstaje crtana animacija ali samo zahvaljujuci niskoj ceni rada. Posle svega mislim da je samo to presudno - izrada crtanog filma je skupa, jer zahteva neprekidni angazman velikog broja crtaca, a kolicina animacije koju jedan crtac moze da proizvede je skromna. Matematika je jasna - ja kao neiskusan u 3D animaciji dnevno izbacim 4 do 5 sekundi karakter animacije, a kao iskusan animator u crtanoj animaciji, zajedno sa fazerom sam istu kolicinu animacije mogao da proizvedem za 2 dana. Po mom misljenju crtana animacija definitivno odlazi u stare zanate - na nekom arhaicnom bazaru jedan pored drugog sedi kujundzija koji pravi bakarni posluzavnik i klasicni animator ;)

To je negde bilo i ocekivano, jer vec godinama unazad niko nije izbacivao onako raskosno animirane filmove kao Dizni. Jednostavno su mogli da podnesu da prave film koji u samoj proizvodnji kosta basnoslovno. Onda su pukli na Treasure Planet, matematika se okrenula protiv njih. Naravno, ona broadcast animacija ce opstati, to definitivno nije neki strasan trosak. Da sumiram, od 2D animacije ostace Power Puffs!

Mada, negde me to i raduje, bar cu sada opusteno da sedim kod kuce i da pravim neki svoj crtani film a da mi niko ne dahce za vratom zbog rokova i zelja klijenata...

ja. [hehehe]

nego... ono stho ja mislim je da netje ni tako brzo ni tako lako 2d otitji u zaborav, jer je ipak u osnovi svega crtez, i bez dobrog crteza/ 2d animatora netje biti ni dobrog 3d animatora... i uopsthe bez dobrog 2d-a nema dobrog 3d-a znam da je ovo pomalo generalizovanje , ali ima prilicno istine u njemu..

a onda dolazimo do ovoga o cemu kristijan prica... jednostavno tokovi su takvi da se sve ubrzava i da je u mnogim slucajevima 3d jednostavno brze reshenje...

i na kraju, ono stho daje nadu je da pored svih tehnoloshkih chuda jednom pixaru treba podjednako puno vremena za pravljenje filma kao stho je nekada trebalo dizniju npr... i opet tje se vrednost animiranih filmova meriti po tome kakve su ideja i realizacija... a ne po mediju u kome su radjeni... 2d, 3d, stop-motion, skroz je svejedno...

+ jedino stho tje po meni stvarno uzdrmati animaciju je razvitak motion-capture tehnologije.

Edited by cg

da ce se povuci iz feature filmova hoce sigurno ali kapiram da svaki 3d animator koji misli nesto da uradi od sebe mora da izucava 2d animaciju i u tom smislu nece nikad izumreti.

sto se mocapa tice ni to mi nije previse za brigu posto ipak nema tu squash&stretch-a, preterivanja (mozes glumcu da objasnis da se vise savija ali ne mozes da mu slomis kosti) itd.. mada dobro.. mocap fajl, pa edituj i tweakuj.. ko zna ostaje nam samo da cekamo i da se igramo sa ovim igrackicama koje imamo...

a onda za 7-8 godina neki return of 2d i ljudi krenu opet da se mnogo loze na rucno crtana dela.. ko zna ko zna...

Ostaće 2D samo će se raditi 3D-om. A raditi nešto ručnim tehnikama će biti apsurdno pored sve te sad već uvelike razvijene tehnologije. Apsurdno kao kad bi pored svog kompa i Worda, uzeo da slažeš tekst sa letrosetom i pausom. Tu su cell Shaderi u skoro svakom 3D programu.. Odavno se koristi kombinacija 3D'a i 2D animacije. Već sad može da se proizvede 2D animacija uspomoć 3D softwarea. Pritom, niko ne brani da karakteri i animacija budu više 2D, a manje 3D ili obratno. Svejedno, čovek umetnik otkako ima bojice u rukama trudi se da nacrta nešto lepo i plastično i uverljivo poput 3D-a. Osim toga, tržište crtaća je i dalje tu i svi ovi filmovi urađeni u zadnje vreme (toy story, ice age, finding nemo...) su i dalje crtaći. LJudi ih zovu crtaćima.

Na stranu to što Japan ima svoju posebno očuvanu tradiciju crteža. Na kraju će se i oni koristiti 3d tehnikama da bi dobili uverljivi 2D crtež. Tako da nema da brineš čak i 4D ako se pojavi. Il 5D, 6D. Svejedno.

A opet kad su u pitanju ljudi koji rade ručno, crtaju međufrejmove na folijama, svejedno oni bi morali da slikaju svaki frejm isto kao što bi ga i skenirali ukoliko bi hteli da ga prebace na komp. Plus, ljudi koji rade ručno, nebi trebali da imaju strah od grafičkih tableta pa u kojoj god tehnici da crtaju. A ako su odlični crtači, utoliko bolje. Pa i ako mogu samo da rade ručno, tu je Wacom, a ako neće, opet tu je skener sa auto-feedom.

Ideja vodilja je stvoriti što bolji crtać a digitalna tehnologija tu pomaže, tako da po meni tu nema govora o nekom potiranju i nestanku 2D animacije zbog 3D animacije.

Uzevši u obzir primer sa samog vrha 2D animacije, Ghost in The Shell 2 recimo, vidi se lepo da je 2D primaran iako u samom filmu CGI-ja ima na pretek.

• 2 weeks later...