Jump to content

Hvalisanje foto opremom i umjetničkim dostignućima

Abdee
 Share

Recommended Posts

Otisao D3100, dosao D5100, sve u jednom danu. :) Rotirajuci LCD, mnogo bolji liveview zoom i manje suma, da ne pricam o boljem dinamickom opsegu koji sam odmah izvalio snimajuci neke zgrade i nebo = win. PREZADOVOLJAN. Sledeci korak za koju godinu neki vrh Canon ili Blackmagic 4K.

Sigurno idi na 4K ako te video zanima sad sa ovim 5100 izgustiraj HD posle sledi logičan korak. U svetu se sve više traži jer baš i nema mnogo materijala za 3D i 4K.

Obagati kolekciju objektiva za video snimanje sa Hellios 44M-4, M-42. Ima ga po oglasima za 1500 plus dinara. Iznenadićeš se koliko je kvalitetan i koliko su video klipovi oštri sa njim.

@DeepBlue

Uzeh ga slučajno poslednji dan godišnjeg odmora, u Crnoj Gori.

Stigao sam samo da ga isprobam na kratko i čini mi se da je ovo najoštriji portretaš koji sam stavio na 5D, barem u centru, računajući tu i EF objektive od po kile evra.

Kako god - lepa igračkica za ne mnogo para. :)

Nemoj da se ljutis, ali mi deluje da si skoro krenuo sa videom i sve te odusevljava :)

Dobra pedesetica ne postoji ni za 500e a ti si je nasao za 1500 din :) Ili ti nemas neka ocekivanja ili ce industrija da propadne kad svi provale Heliosa ;)

Ne razumem. Dobio sam je na poklon i pričam o objektivu Zenit Helios 44-M-4 koja ne košta mnogo a ima veliku upotrebnu vrednost.

Zašto misliš da ne znam ništa od videu kad imam još u životu SABA CVC 67 i osmomilimetarsku Yashicu takođe u funkciji plus na štok samo tri video klipa odbijenih od do sada 82 primljenih sa Canon 700D.

Helios je jednostavno los objektiv, i kosta nista pa se ne moze mnogo ocekivati od njega, veruj mi da se u zivotu ni za sta ne moze proci jeftino, a pogotovo za optiku. Vremenom ces to i sam provaliti, a do tada uzivaj, necu da ti kvarim :)

Obagati kolekciju objektiva za video snimanje sa Hellios 44M-4, M-42. Ima ga po oglasima za 1500 plus dinara. Iznenadićeš se koliko je kvalitetan i koliko su video klipovi oštri sa njim.

Da baš će da se usreći sa Nikonom i Heliosom M42, moći će da snima macro/closeup i eventualno neki portret :D

Helios 44M4 je dobar objektiv za ono koliko košta, ali je generalno loš objektiv. Kontam da je za video veoma prihvatljiv ali... Plastik-fantastik ga šije po svemu (izuzev po robusnosti) a veoma su slične optičke konstrukcije. I da, i ja imam odličan primerak heliosa, nije decentriran ni na f2, ali se vremena naprosto menjaju. Rubovi pre svega pate od kome, a od njega je bolji čak i širom otvoren Tamron 17-50 na tridesetak mm, što je po meni bruka za Rusiju.

Helajdža ima retardirano lud bokeh i ja mislim da je to njegova jedina svrha postojanja u kapitalističkom XXI veku.

Nismo se razumeli ovo za tehniku. I Zastava bi mogla da napravi satelit da se nalazi u tako velikoj drzavi gde je dovoljan jedan komunista da kaze "dajte pare za satelit". Poenta tehnike je u tome sta ko moze da napravi u nekoj jedinici vremena i za neke pare, i to je objasnjenje japanske dominacije.

Nismo se razumeli ovo za tehniku. I Zastava bi mogla da napravi satelit da se nalazi u tako velikoj drzavi gde je dovoljan jedan komunista da kaze "dajte pare za satelit". Poenta tehnike je u tome sta ko moze da napravi u nekoj jedinici vremena i za neke pare, i to je objasnjenje japanske dominacije.

bilo je na internetu kada su nasi vojni vazduhoplovni stucnjaci islu u ameriku i francusku osamdesetih, i pokazalo se da nisu bili na manjem stepenu razvoja nauke, cak su i pojedine delove opreme imali najsavremenije

slabo se danas zna o zivotu i radu u sfrj. ali to ne znaci da toga nije bilo

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/repor...ji-cak-od--F-16

Slabi smo mi bili u razvoju i primeni tehnologije uglavnom zbog politicke /ne/ volje a i pristiska spolja.

Pusti price ljudi koji su oduvek kopirali tudje ideje i licence i za to dobijali dobre plate i stanove a da nikad nista nisu razvili i samostalno napravili. Doduse, nisu ni oni krivi jer su ih gajili kao retku vrstu cisto da se vidi da ima neko ucen u drzavi.

Jedini proizvod koi je bio cenjen u svetu su bile Elan skije. Sve, ali bukvalno sve ostalo je bila licenca, kopiranje ili srafciger industrija /uvezes delove pa sklopis i prodajes kao svoje u cemu su opet prednjacili slovenci/.

Traktori, automobili, tenkovi, naoruzanje, teske masine, kamioni - sve strane licence. Zastava - FIAT, TAS Vogosca - VW, IMV - reno, TAM - Magirus, IDA Kikinda - Opel, FAP - Mercedes, IMT - Ferguson, sta je tu nase? Moj pok. tast je bio neko OO u Kragujevcu i rece mi da zastava nikad nije imala ni dinara profita, sve pokrivali zaduzivanjem.

Izuzetak je avion orao, par modela podmornica, ali ni to nisam siguran da nije bilo neke strane `podrske.`Galeb je preslikan neki cehoslovacki skolski avion.

Najbolja industrija u SFRJ bila je tekstilna pa prehrambena pa gradjevinska, zahvaljujuci strucnoj i jeftinoj radnoj snazi i placanjem u naturi /Irak je npr. gradjevine placao naftom; sivenje pantalona u Beku je kostalo 2 DEM/.

Ruska konzumer tehnika je njesra, ali sa vojnom se ne bih zajebavao..

Marvel, ocigledno nemas blagog pojma o "domacoj" namenskoj industriji, niti o njenom razvoju, tehnickoj saradnji sa drugim drzavama, niti o izvozu domace tehnologije. Uglavnom su nase ideje licencirane napolju a za to nasi konstruktori nisu dobijali stanove (dobijali su plate.. zamisli djubrad... moras da ih platis... ccc).

Samo okvirno da ti pokazem koliko nemas pojma:

- prepreg lopatice za SA-341 razvijene su kod nas pa tehnologija prodata Francuzima. Njihove originalne lopatice nisu bile ni za q...

- hladnjaci ulja i vode za Leopard tenk razvijeni su u Institutu Moma Stanojovic, kao i delovi protocno-rasladnog sistema za Mirage III/Mirage 2000

- MiG 23 Irackog RV su redovno remontovani kod nas

- jos dosta podsistema o kojima ne bih ovde...

- M-84 tenk sadrzi 99% domace tehnologije i u vreme kada je uveden u operativnu upotrebu, ubijao je abramsa uzduz i popreko u realnim uslovima eksploatacije (prvi zalivski rat).

ORAO je potpuni promasaj jer je avion razvijen sa unapred osakacenom pogonskom grupom (ujebali su nas iz RR za V-22 Ospey motore i poslali nam Vyper koji su osetno slabiji). Time si dobio avion koji je mogao da nosi samo sopstveni stajni trap.

Gaeb G-4 je kopija britanskog skolsko-borbenog aviona Hawk G-1 (vrlo uspesna) a G-2 je u potpunosti plod "domace pameti".

Problem domace namenske industrije nikada nisu bili inzenjeri nego politicari, tj. politicki komesari (gle cuda). Tehnika nikada nije bila problem jer smo uspesno igrali i sa rujama i sa zapadnjacima. Jel znas jos neko vazduhoplovstvo koje je u jednom trenutku vremena imalo i ruske i americke avione u svom RV?

Fransize koje si naveo nisu nase, ali su uposljavale nase radnike i nasu industriju. Ne vidim problem sa time jer naravno da neces da razvijas automobil kada su to vec uradili napolju nego ces lepo da uzmes da a sastavljas. sve dok se ne pojavi neki magarac da smisli Zastava automobile...

preko 70% sve industrije SFRJ je bilo uposljeno na poslovima podrske namenskoj industriji koja je pravila itekakav suficit. Kada je to puklo - puklo je sve ostalo.