Jump to content

Hvalisanje foto opremom i umjetničkim dostignućima

Abdee

Recommended Posts

Otarasio sam se Sigme 500 DG Super, uzeo Metza 54 MZ3 i aparat mi progledao :D

Moze li neko objasnjenje, jer bas sam nameravao da nabavim Sigmu EF500 DG Super. Jel' jos nesto znacajno fali? Ima li nesto bolje a da ne kosta barem 50% vise?

Ne znam kako je na drugim sistemima, ali na Canonu joj znachajno fali sve. Jednostavno, osnovna i najbitnija stvar, ne "gadja" kako treba. Previshe pre/podexponira, ne mozesh da budesh siguran nikada, i to me je izludjivalo, a pored toga, najcheshce podexponira, i po celu blendu i vishe, a kada mu uradish korekciju, onda chesto preexponira, isti kadar, ista podeshavanja. Naravno, sve ovo je pricha za bounce, i neko doblicavanje sa strane. Primetio sam da najvishe problema pravi sa sigmom 18-125, shto se tiche konzistentnosti i WBa, sa 50/1.8 i 70-210 se bolje snalazi, ali ni to nije dovoljno.

Metz, potpuno druga pricha. Naravno da se deshava i on da pogreshi, ali to se deshava, nije praksa kao kod Sigme i greshke su mnogo manje, lake sa ispravku. Isto sam ga najvishe koristio u ETTLII modu, i totalno drugachije puca, mnogo bolje gadja WB na Auto.

User interface je takodje mnogo bolji kod Metza, provalio sam ga odmah, i sve se brze menja i logichnije je. Blic sam koristio intenzivno ovih 10 dana auto salona, verovatno jedno od najgorih uslova za fotkanje, nije neko preterano iskustvo, ali mi je bilo dovoljno da vidim koliko je sigurniji, tachniji, konzistentniji. Ako podexponira, +1/3 ce ga dovesti u red, kod Sigme to pravilo uopshte nije vazilo, ona puca kako hoce.

Tek treba da provalim kada je najbolje koristiti Auto, kada ETTL, a skoro sam imao priliku da pucam sa 20D+sigma i 10D+metz MZ3 i razlika je nebo i zemlja u korist Metza, iako je na ETTL kecu. Ovo sve se moze upotrebiti i na Canonove bliceve, ne u tolikoj meri, ali je Metz svemir i za njih.

^^ Konačno, znači, nebo, otvori se.. Hvala :) Trebalo mi je 2 godine da ti ovo objasnim, sad konačno vidim da si sa pravim svetlom. Nek ti je na zdravlje upotreba, čestitam situaciju ;)

Evo jedan tip za brzo nerviranje Noink korisnika.. Samo napravi par snimakana visokim ISO vrednostima sa uključenim malim blicem.. To ih garant vodi put nervnog sloma :lol: :lol:

Добио 20 ц.б. филмова из далеке земље преко океана, данас уништио први приликом развијања

:lol: :lol: :lol:

Lepo ja govorim da je kupatilo prostor za licnu higijenu...