Black Arrow Posted March 16, 2007 Report Posted March 16, 2007 Zelim da vam predstavim moj prvi (skoro) zavrsen model automobila koji sam napravio u 3DS-u.U pitanju je Ford Mustang iz sezdesetih godina proslog veka,koji je dosta prepoznatljiv. Iskreno,nisam neki ljubitelj starijih americkih automobila,ali mi je pod ruku dosao jedan lep Evermotion video tutorijal koji me je jako zainteresovao,pa sam model uradio iz "cuga".Znam,glupo je raditi iz tutorijala u kome je sve pokazano,ali moram od negde da naucim kako sve ide,pa cu posle raditi potpuno samostalno.Automobil nije nesto preterano komplikovan i detaljan,ali meni deluje prilicno lepo. Render sam uradio uz pomoc mental ray-a i trajao je nekih 10 minuta najvise.Stavio sam jedan omni,potrebne povrsine za odbijanje svetlosti i adekvatnu farbu za automobil.Opet,nista spektakularno,ali lepo za oko.Mozda uradim i unutrasnjost,ali jos cu da vidim sta cu sa tim. Zanimaju me neki vasi predlozi za ovaj model (sta da dodam,prepravim,kako da uradim neki bolji render,dodam neke realne teksture itd.),posto hocu da ga jos usavrsim i doteram,a ovde svakako ima strucnjaka koji ce reci svoje misljenje.Prema tome,predlozi i komentari su dobrodosli!
[vlada] Posted March 16, 2007 Report Posted March 16, 2007 za prvi put jako lepo i model si veoma dobro uradio, naravno ima tu nekih gresaka, ali sve u svemu jako dobro. Sto se tice rendera, kao prvo materijale moras dosta da sredis, sobzirom da koristis metal ray, ja licno bih ti preporucio da koristis ili Brazil R/S ili Vray jer ces sa njima postici veoma dobre rezultate za kratko vreme.
Black Arrow Posted March 18, 2007 Author Report Posted March 18, 2007 OK,hvala puno na komentarima! Naravno,znam da bih sve lepse ispalo (u domenu renderovanja) da sam radio u V-Rayu,ali ne znam da ga koristim,pogotovu ne za potrebe car modela.Mozda postoje neki tutorijali za ovako nesto sto meni treba. Drugo,da li bi jos nesto trebalo dodati na sam model,posto mi malo deluje siromasno sa detaljima,a ja bih hteo da ga jos malo doteram...
|!| Posted March 19, 2007 Report Posted March 19, 2007 Mozes li da okacis link ka video tutorijalu po kome si radio
Black Arrow Posted March 19, 2007 Author Report Posted March 19, 2007 Ne znam gde tacno moze da se nadje taj tutorijal,jer sam ga dobio od prijatelja,ali baci pogled na torrente :D BTW,konsultovao sam prijatelja (inace super poznavaoca americkih automobila) oko mog modela i rekao je da bi trebao da dodam auspuhe,sredim farove i masku hladnjaka kao i neke otvore na zadnjem delu karoserije. Zanima me gde se mogu naci dobri tutorijali za V-Ray za render ovakvog modela?
[vlada] Posted March 20, 2007 Report Posted March 20, 2007 Sa detaljima uvek mozes da postignes razlicite efekte,ali drzi se originalnog modela sa blueprint-a ili vidi neke slike sa neta kako to izgleda sto bi dodavao. Sto se tice Vray-a evo ti par linkova pa ti vidi: http://www.3dm3.com/tutorials/noobs/car_paint/ http://www.3dkingdom.org/ http://www.3dmaxer.dk/tutorial.asp?ak=777&type=max - na ovom linku imas sve moguce tutoriale sa neta na jednom mestu poredjane po kategorijama.
Black Arrow Posted March 30, 2007 Author Report Posted March 30, 2007 Proucavao sam malo tutorijale koje sam nasao za car render u V-Rayu,ali nisam bas puno skontao.Probao sam nesto da uradim sa jednim tutorijalom,ali mi je trebalo duplo vise vremena za render od Mental Raya,a sam rezultat renderovanja je bio (po meni) jos losiji od proslog koji je odradjen u Mental Rayu. Gledao sam neke modele automobila na DZ koji su iskljucivo radjeni u V-Rayu,a ja ne mogu da postignem takav efekat.U cemu gresim i sta treba da uradim? Takodje,trebaju mi neki tutorijali kako da napravim sam materijal za auto,hrom (ipak je to americki auto,mora da ima hroma na sve strane :D),materijal za gume,realna stakla i farove na mom modelu (prednje i zadnje).To su okvirno materijali koji mi obavezno trebaju da bih model bio uverljiv.Preporucite mi neke kvalitetne tutorijale koji bi mi pomogli oko ovoga. Posto sam odlucio da jos dodam auspuhe (mogu da ih stavim standardno nazad ili sa strane kola),da promenim obicnu masku (taj deo sa prednje strane na kojem je znak Mustanga) i zamenim sa nekim metalnim mrezicama,kao i da dodam neke otvore na karoseriji,ne znam kako to sve da uradim.Znaci,problem mi je kako da napravim te mrezice za masku,kako da uradim uverljive auspuhe (sa svim tim detaljima i otvorima gde auspusi izlaze iz karoserije) i kako da napravim te otvore na karoseriji.Evo,okacio sam i tri slike koje prikazuju sta hocu da izmodelujem na mom modelu:
Black Arrow Posted April 4, 2007 Author Report Posted April 4, 2007 Da li neko mozda ima ideju kako sve ovo da izvedem? Mislim,sigurno nije toliko tesko,ja nisam nesto upoznat sa svim tim tehnikama koje se primenjuju za modelovanje kola pa mi treba pomoc. Unapred hvala!
mix Posted April 7, 2007 Report Posted April 7, 2007 Ijao, ja sam mislio da sam odgovorio na ovaj post, ali sam zaboravio da poshaljem poruQ. Budala... Ovako, shto se tiche farova ima jedan ooodlichan tutorijal sa sve texturama za modelovanje farova slichnih tvojim, prouchi ga malo (googluj ga). Hrom> napravi Vrmtl, stavi crnu za osnovnu boju i u reflections stavi neku sivu... Mogao bih i da stavish mali fallof ali nikada nisam to probao. Materijal za gumu nikada nisam uspeo da napravim da izgleda realno. Obichno stavim obichan materijal (standard), sa nekom tamno-sivom bojom, i podesim ga da nekeko izgleda na gumu (glossiness). Mrezhica: napravi mali cilindar (ili spline> renderable). Zarotiraj ga za nekih 30 - 45 stepeni. Sad idi na Tools pa Array. Tu imash gomilu opcija ali namesti mu da se krecu po x osi (ili kojoj vec), namesti koliko zhelish da imash kopija (count). Napravish tako jedno chetrdestak kopija, pa odi na mirror i iskopiraj ih. Tako bar ja pravim mrezhicu.. Za auspuh napravi tube, konvertuj u poly, onda slice da bi dobio neki lepi ugao. Otvor oko auspuha mozhesh takodje da isechesh (cut), ali mozhesh i iskoristish boolean. Ovaj treci deo je obichan plane iskopiran i umanjen nekoliko puta, to ti je bar lako. Za lepe refleksije napravi nekoliko vray svetla. Opis scene rendera i materijala imash u onom tt-u shto sam radio pre nekoliko meseci. To je to... Nadam se da sam pomogao
mix Posted April 8, 2007 Report Posted April 8, 2007 Evo nashao sam ti taj tutorial za headlights materijal, stvarno je mocan. http://www.danielbuck.net/index.php?page=h...ut/headlighttut
Black Arrow Posted May 7, 2007 Author Report Posted May 7, 2007 Malo sam zapostavio ovaj model,ali cu mu se ubrzo vratiti.Nece bre mene da zeza to osvetljenje i materijali :D Zaboravih da se zahvalim mix-u za veliku pomoc!
Black Arrow Posted May 19, 2007 Author Report Posted May 19, 2007 Danas sam bas dobio Brazil R/S pa rekoh pa probam kako izgleda.Uradio sam jednu probu,nabacao neke standardne materijale i rezultat je ovo: Svega 10 minuta rada.Kad bi se malo jos potrudio - mislim da bi moglo puno bolje da se odradi. Kako vam se cini? P.S Render sam uradio onako na brzinu,samo da vidim rezultat,tako da posto ima puno gresaka,ne ulaze u obzir.
stane37 Posted May 20, 2007 Report Posted May 20, 2007 Bolje ti je da si se drzao Mentol Raya... Imam zamerku na prednji tocak... de ga zarotira toliko, ko da skretnica ima 120 ctepeni... ublazi malko tu rotaciju. Potrudi se josh malo, meni prosli render izgleda mnogo bolje.
Black Arrow Posted May 20, 2007 Author Report Posted May 20, 2007 Nemam pojma,ovo je neki pocetak,gledam sta sve moze da uradi Brazil R/S pa zato cekam i druge komentare. Sto se tice tocka,mislim da je OK.Pa Stojadin mog caleta je mogao jos vise da zarotira tocak :D
mix Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 Carpaint je dobar, nego mi nekako ne ide uz ovaj automobil (ipak, ovaj auto treba da bude iz 1970 i neke), vishe mi lezhi za neki moderniji. Brazil je dobar zato shto uz malo podeshavanja se dobiju odlichni rezultati, shto chini mi se nije kod ostalih rendera. P.S Mozhda ce da render bude bolji ako stavish neki HDRI, i promenish malo osvetljenje. I napravi neku lowpoly unutrashnjost, mislim da se vidi zadnji desni tochak i auspuh. Verovatno je problem 2-sided materijal (mislim da tvoj nije 2-sided)
Black Arrow Posted May 21, 2007 Author Report Posted May 21, 2007 Mislis? I meni tako deluje farba,nekako ne prilici automobilu iz tog vremena. Sto se tice osvetljenja,dotle jos nisam stigao,ali cu videti i za to.Unutrasnjost upravo radim,mada sam mislio i bez nje (manja providnost stakla).
stane37 Posted June 2, 2007 Report Posted June 2, 2007 Ovakvi automobili su najlepsi tamno plavi ili crni...
stalja Posted June 2, 2007 Report Posted June 2, 2007 Mustangova zashtitna boja je crvena, ali ne ovakva kaku je arrow nabacio. Ovo mu dodje ko trula vishnja metalik :)
Black Arrow Posted June 3, 2007 Author Report Posted June 3, 2007 Videcu,opet nemam nesto vremena,te skola pritisla,te treba da se radi jos ponesto drugo od 3D-a pa ne stizem. Pre zezanja sa renderovanjem,pre bih sredio jos malo detalje oko karoserije i tockova i uradio neku unutrasnjost. Videcu kako budem stojao sa vremenom,ovo je ipak nesto onako usput :D
Recommended Posts