Jump to content
Kristijan

Boni Supprims...

Recommended Posts

"Profesionalna" deformacija svakog roditelja je da osmatra sve moguće proizvode za decu. Evo šta sam spazio nedavno u samoposluzi. Možda ovo ne treba da ide u Advertising, ali budući da se bavi jednim domaćim brandom, možda i može ovde da ostane...

 

post-72-1173514367.jpgpost-72-1173514406.jpgpost-72-1173514449.jpg

 

Za neupućene, ovo je pakovanje pelena za bebe. Boni pelene se dugo prodaju kod nas, ali ovo jumbo pakovanje je novitet, toliko je veliko da ne možete da ga ne primetite u prodavnici.

 

Prvo mi je privuklo pažnju ovo Supprims. Koliko je meni poznato, ne postoji reč u engleskom koja se ovako piše. Možda su mislili na Supremes... Ali dobro, možda je to način da izbegnu da ih ganja neko ko je reč Supremes iskoristio za neku već postojeću marku... šta god...

 

Ono što me je daleko više iznerviralo jesu crtani likovi. Likovi su ukradeni, to su likovi iz animiranog serijala "Happy Tree Friends". Kako je to sve rađano u Flashu, bilo je vrlo lako "iščupati" lepe vektorske sličice koje se posle lepo "nalepe" na ambalažu... I sad, ako je neki majstor rešio da bude nepismen samo da ne bi oštetio neku već registrovanu marku, zašto je rešio da ukrade crtane likove?

 

Postoji i ona varijanta da su platili likove, mada, ako ste gledali "Happy Tree Friends", zaista ne verujem da bi vam ova varijanta pala na pamet. Osim ako u "Boniju" ne sedi neki USB (Ultimate Sick Bastard) koji voli bizarne asocijacije. Ovi likovi, iako deluju ovako slatko i nevino, akteri su jednih od najbrutalnijih skečeva ikad viđenih u animaciji. Mislim, Ren and Stimpy vikendom sede i gledaju "Happy Tree Friends" i nadaju se da će kad porastu i oni da budu isto tako gadni i izopačeni... Mnogo bih voleo da čujem da li je iko iz Bonija svestan šta imaju na ambalaži. Ne mogu da shvatim da bilo ko želi da stavi ove likove na proizvode za decu.

 

Postoji i ona varijanta koje se ja najviše plašim - a to je da ih baš zabole stručno... Imaju šarene mede i zeke, pa odakle god da su, dobro je što su džabe...

 

Padam u iskušenje da pošaljem ove fotografije zajedno sa adresom proizvođača pelena ekipi koja je radila "Happy Tree Friends". Jeste trulo, ali je i dalje manje trulo od ovakve poslovne politike...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gospode... djeca kojoj se prodaje ambalaža s HTF mogu samo da jedu Mljevenog Đetića kad odrastu. :huh:

 

Šalu na stranu, ne znam jesu li uopšte svjesni, ko god je ovo uradio, koliko je ozbiljna stvar? Na zapadu bi i veća firma propala poslije ovakvog gafa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poruka na ambalaži u stvari je antiglobalistička: "Se.em vam se na "Happy Tree Friends" i vaš komplikovani jezik!"

To vam poručuju i naši bebci, i oni su prokljuvili vašu trulu politiku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Budući da sam ovo pakovanje u više navrata video u Maxi samoposlugama, ne verujem da je divča, mislim da ne smeš da se kockaš sa reputacijom na taj način kada si igrač tog ranga. Znaš, nije neka bakalnica iz kraja...

 

E sad, pre nego što sam ja postavio ovu temu, radio sam ja malo domaći zadatak. Naime, Boni nema svoj sajt. Boni je "ćerka" firma firme Drenik, koje ja znam samo kao internet providera, i to lošeg. Neku totalno bajatu stranu sa prikazom palete proizvoda imaš na Drenikovom sajtu, ali moraš da budeš lovački pas da do nje stigneš. Tamo ovog pakovanja nema, ali kako što rekoh, ovo je od skora u prodaji.

 

Gledao sam na ambalažama u rafu (i onim normalnim, i ovim novim, koje sam slikao) da li postoji neka kontakt adresa, telefon, e-mail... Ima poštanska adresa, nema telefon i e-mail. Kontakt podaci su isti na starim i novim pakovanjima. Imam utisak da niko ne bi reagovao kada bih poslao pismo firmi, tako da to nisam radio.

 

Jedino još nisam zaustavio poslovođu u samoposluzi da ga pitam da li prodaju divljak robu... Ali ne žalim truda, na kraju ću i to da uradim, pošto me je ovo stvarno iznerviralo. Ako uspem pouzdano da utvrdim da je ovo regularni proizvod firme Boni, reagovaću što je oštrije moguće.

 

DODATAK!

 

Sad sam još malo istraživao, i naišao na neku kompletniju stranu sa ponudom. Hmmm... možda je ovo ipak neki plagijat...

 

http://www.dreniknd.com/index.asp?sifart=15

 

I koga sad da napadnem, Maxi? Pa da dobijem "betonske cipelice" kao poklon od "Delte"? Svakako ću da pokušam ovo da isteram do kraja, samo sada zaista ne znam gde je problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo sa HTF je uzas u svakom slucaju.

Ali ja na slikama koje si ti okacio ne vidim da igde pise BONI

Da li je to uopste proizvod kompanije BONI ili kako vec?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao detektivu-amateru čini mi se da bi ti najlakše bilo sledeće: nadeš taj proizvod u nekoj manjoj radnji (mnogo će ti lakše dati podatke); pitaš ko je distributer/dobavljač/veletrgovac od koga se roba nabavlja. A onda njega pitaš ko je proizvođač. Ne bi trebalo da je to neki veliki problem. Bar bih ja tako.

Jer čisto sumnam da će ti se ovi veliki namestiti za tužbu, odgovarajući direktno na pitanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da li je to uopste proizvod kompanije BONI ili kako vec?

 

Moraćeš mi verovati na reč, istina je da se to ovde ne vidi, ali nesto danas nisam imao u planu da idem u samoposlugu, pa ne mogu opet da fotkam... Pri vrhu ambalaže piše Boni, a i proizvođač koje je naveden je isti kao i na drugim pakovanjima, Drenik ND, Deligradska 19... Ne bih se sigurno zaletao sa ovakvim akcijama da nisam dobro proverio šta piše.

 

Vidim da Podstrekaču nije džaba požutela krštenica, svakom je marifetluku vičan! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

male bakalnice isto kupuju u metrou i tempu ;)

 

ja sam sumnjao na nekog divljaka, al izgleda da nije...

 

i da... mislim da ovdje ne moras da se plasis delte nego ovih koji prave boni :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nego, jesu li to oni sto su imali spot sa selebriti testimonialom Tanje Banjanin kojoj su uvalili tekst u fazonu, "prepovijem svoju bebu, zavalim je u podrum i ne mislim!"?

 

Prijavljuj to. Neka propadnu.

 

Ako je kriv neki konkretan dizajner - neka i on propadne. Zasto bi neki lenji i/ili netalentovani "riper" krao 'leba gomili ilustratora od kojih mnogi diljem ovog foruma kukaju da nemaju posla?

 

Sto se nase zemlje tice, manje je zlo da dospevamo u svetske rubrike "Perverzne zanimljivosti iz sveta piraterije i poslovnih javashluka", nego u "Novosti iz sveta ratnih zlocina i organizovanog kriminala".

 

U stvari - ako se ne varam, sada je i pri ovom nasem nesrecnom MUP-u osnovano neko odeljenje za intelektualnu svojinu?

 

Hm, mozda bi bilo OK prvo njima poslati dopis i obavestiti ih da ce, ako za mesec dana (od trenutka kad ih obavestavas) ta roba i dalje bude u rafovima - vlasnik ljupkih crtanih likova biti obavesten o svemu? (po sistemu: ako vam za ovo treba istraga ili vestacenje duze od petnaest minuta - bolje da se samoukinete!)

 

I, da: ako to preduzimas - Trust no one. Hocu reci: i tom odeljenju MUP-a salji anonimno iz Internet kafea ili otkucano i nepotpisano iz poste s drugog kraja grada, da ne bude po drevnoj narodnoj: "Ko 'ripuje' - obogati se, ko prijavi - RIP-uje!" :lol:

 

(hm, koliko je to sa "tipovanjem iznutra" uopste smesno, mozda bi nam mogli reci Kujo Krijestorac ili Zoran Vukojevic Vuk...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pa svašta sam ja ovde već preduzeo. Proizvođač mudro ćuti, Maxi takođe, ali zato imam vrlo živu prepisku sa firmom koja zastupa Mondo Media za Istočnu Evropu, kao i sa samim Mondo Media studiom. A kontaktirao sam i neke novinare. E sad, da budem iskren, odmah su mi skrenuli pažnju da je njima manevarski prostor mali. To je mali studio, a verovatno ih, zbog lakog razbucavanja swf fajlova razni likovi redovno podkradaju po raznim banana državama, i njima je dosta teško da se stalno parniče svuda po svetu. Ali ne odustajem... Hmmm, možda sam sada vrhunski naivac... da li ima svrhe kontaktirati privrednu komoru po ovom pitanju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D

 

Samo se nadam da kapiraš moj motiv. Nisam ja nešto preterano uznemiren zbog povrede autorskih prava, sumnjam ja da će to zaista da ošteti Mondo Mediju, ALI... Strašno me nervira ovaj domaći javašluk! Nije to neka manufaktura koja grca i bori se da se probije na tržištu, pa da kažem da se snalaze kako znaju i umeju. Znajući način poslovanja kod nas, sve nešto kapiram da su hteli da se stisnu maksimalno, nezavisno od toga što definitivno imaju para da nekog plate da im to uradi pristojno. Čoveče, to je jedini proizvođač pelena kod nas! Iako nisu jedini na tržištu, budući da su dosta jeftiniji od ostalih (uvoznih), garantovano imaju perfektan promet, i sigurno ne moraju da se brukaju ovako. To je ista ona firma koja proizvodi i Perfex i daje ogromne pare na reklamu, dakle definitivno im ne ide loše.

 

I naravno, vređa me ta izvitoperena kombinacija, HTF na pelenama... brrrrrr... svaki put kad pomislim na to, nekako mi je neprijatno, baš je bolesno.

 

Da ne pričam kako bi pametan čovek od crtanog lika koji se pojavljuje na ambalaži pelena kasnije mogao da razvije nezavisnu robnu marku, da mu to bude ekstra zarada, ili makar nešto što ga izdvaja od konkurencije... A budala voli da se bruka... Dovoljno je bilo da me nešto isfoliraju u e-mailu, da odgovore na bilo koji način, i ja bih ovo verovatno batalio. To ti je muka sa gazdama u nerazvijenom kapitalizmu, tripuju da su bogovi, dele zaposlenima 'leba da jedu, suvereno vladaju svojim malim kosmosom, pa što da se obaziru što tamo neko piše e-mailove? No dobro, što kažu Japanci "Dobar konj potrči kad vidi senku biča, a lošeg moraš da biješ!"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Čoveče, to je jedini proizvođač pelena kod nas! Iako nisu jedini na tržištu, budući da su dosta jeftiniji od ostalih (uvoznih), garantovano imaju perfektan promet, i sigurno ne moraju da se brukaju ovako. To je ista ona firma koja proizvodi i Perfex i daje ogromne pare na reklamu, dakle definitivno im ne ide loše.

 

 

Pre nekih cetiri-pet godina sam dosao do podatka da su na mesecnom ili cak dnevnom nivou, nisam siguran, imali promet od 4 miliona tadasnjih maraka. Dakle, prometa ne profita, pa mi i ovo drugo (tj. na dnevnom nivou) moze u teoriji delovati moguce... Da imaju para, je l'... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pre nekih cetiri-pet godina sam dosao do podatka da su na mesecnom ili cak dnevnom nivou, nisam siguran, imali promet od 4 miliona tadasnjih maraka. Dakle, prometa ne profita, pa mi i ovo drugo (tj. na dnevnom nivou) moze u teoriji delovati moguce... Da imaju para, je l'... ;)

na mjesecnom, a mozda i na sirem nivou... ;) preracunaj, a ja cu ti reci da delta vaskolika ove godine planira 1 800 000 000 eura prometa, a da proizvodjac pelena i toalet papira pravi godisnje 730 000 000 eura... pa previse ;)

 

 

mada im para ne fali, samo ne precerujmo...

Share this post


Link to post
Share on other sites
mada im para ne fali, samo ne precerujmo...

 

Ma slazem se, kao sto rekoh, bilo je to vec pre vise godina, ali se sasvim jasno secam da je bila ona cifra koju sam pomenuo.

 

Nego, samo kratko da ne ode tema u off topic, nesto razmisljam... Stancuju papir, pa da ne postanu konkurencija Topcideru! Mislim, papir jeste za "likvidne" poslove, al' dvaput je dvaput!! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...