Jump to content

PRAVILA (obavezno pročitati)


Recommended Posts

Pravila za sve članove Dizajn Zone

 

Prilikom registracije postali ste član Dizajn Zona foruma i samim tim prihvatili sledeća pravila koja Vas molimo da poštujete, radi bolje saradnje i komunikacije.

 

1. Poštujte druge članove, čak i kad su njihovi stavovi dijametralno različiti od Vaših. Bez vređanja, psovanja, malicioznih i dvosmislenih komentara, kao i uvreda na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi.

 

2. Bez spamovanja/trolovanja/flejmovanja. Spameri su karakteristični po tome što stalno traže teme za svađu i nastavljaju se, stvarajući “flejm” tj. temu bez kraja.

 

3. Piraterija je strogo zabranjena na forumu. To podrazumeva sve ilegalne aktivnosti što se tiče softvera, fontova i sl., razne crack-ove, serijske brojeve itd.

 

4. Strogo su zabranjene političke i religijske rasprave, sve teme sa najmanjom naznakom takvih rasprava će biti automatski obrisane a autori kažnjeni.

 

5. Poželjno je da pišete gramatički tačno koliko je moguće, poštujući znakove interpunkcije, da pišete bez suvišnih smajlija, BBKodova (raznobojnog teksta, veličine fonta i sl.).

 

6. Pre postavljanja teme budite sigurni da ista već ne postoji, tj. koristite pretragu koja će Vam pomoći u mnogim situacijama. Kad ste pretražili forum i sigurni ste da takve teme nema, prilikom postavljanja teme stavite što deskriptivniji naslov. Primer pogrešnog naslova teme je “Pomoć!” ili “Hitno!!!”. Primer dobrog naslova je: “Podešavanje color profila u Photoshop-u”.

 

7. Uvek je urednikova reč poslednja. Urednici su izabrani od strane administratora foruma i uživaju njihovo potpuno poverenje. Forum radi zahvaljujući Vama, a funkcioniše zahvaljujući urednicima koji volonterski rade svoj posao, prema tome imajte obzira prema njima. Ukoliko imate primedbu na neku njihovu akciju, birajte rečnik i obratite im se preko privatne poruke. Urednik nije dužan da Vam odgovori, to potpuno zavisi od urednika do urednika i ako isti smatra da nema potrebe za objašnjenjem za neku akciju, nećete ga ni dobiti. Žalba na rad nekog urednika je moguća slanjem privatne poruke administratoru, sa jasnim citatima i sledom događaja. Takođe, ni na ovo Vam niko ne garantuje odgovor ali u svakom slučaju se sve razmatra interno među urednicima.

 

8. Urednik ima pravo da uvodi dve vrste kazni – dizanje nivoa upozorenja (tj. warn) i moderator preview. Warn predstavlja vid blaže opomene članu za neprimereno ponašanje i ako se više puta ponovi dovodi do suspenzije člana. Moderator preview znači da će svaka Vaša poruka biti nevidljiva dok je neki moderator ne odobri, a na mod. preview se obično dospeva ne poštujući neka od pravila sa ove liste. Mod. preview može biti na neograničeno i ograničeno vreme (npr. na 10 dana ukoliko je u pitanju manje nepoštovanje pravila). Kada urednik smatra shodnim tj. kad vidi da član piše normalno, vratiće ga sa mod. preview na normalno pisanje. Ukoliko član pravi iste greške, moguća su dva scenarija: mod preview na neograničeno vreme ili u ekstremnijem slučaju ban od strane administratora. Žalbe na ove odluke neće biti razmotrene. Urednik ima puno pravo da izabere koliko će teška kazna biti (može da se kreće od javne opomene do predloga za ban).

 

9. Forum “Predlozi i pitanja” je namenjen za pitanja u vezi sa korišćenjem samog foruma, ne i za žalbe oko uredničkih odluka. Za to videti pravilo br. 7.

 

10. Reklamiranje Vaše firme ili sajta nije dozvoljeno, a na urednicima je da ocene šta spada pod domen besplatne reklame i da shodno tome ukinu Vašu poruku. Ukoliko Vas zanima plaćena reklama tj. banner na Dizajn zoni, obratite nam se putem emaila.

 

11. Potpisi na DizajnZoni nisu dozvoljeni. U svom profilu možete dodati link na bilo koji sajt koji biste preporučili ostalim članovima ili uneti ličnu izjavu.

 

12. Ova pravila važe za celu Dizajn zonu, međutim neki forumi na Dizajn zoni imaju specifična pravila i obavezni ste da pročitate Lepljive teme na tim forumima kako biste bili upoznati sa njima. Takođe, poželjno je da čitate "Obaveštenja" forum kako biste bili u toku sa događanjima na forumu.

 

Ova lista pravila nikad neće biti konačna, a o naknadnim promenama će članovi biti blagovremeno obavešteni (putem "Obaveštenja" foruma, privatnih poruka ili email-a).

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...