Jump to content

** Pravila Flash Foruma **


nixa

Recommended Posts

Opšta pravila za sve članove:

----------

 

Specijalna pravila Flash foruma:

 • Zabranjeno je tražiti ActionScript/Flash pomoć na kojoj možete da ostvarite dobit ("dobit" na bilo koji način: stavljanjem tog rada u portfolio, porastom posećenosti na vašem sajtu, novčana dobit...), i to bez ikakve dalje adaptacije koda i/ili osnovnog koncepta, osim ako je onaj koji pomaže saglasan sa tim i svestan je toga dok pruža takvu pomoć. Pravilo važi i ako nije jasno u čemu je dobit onoga ko traži pomoć, a ista nije objašnjena u tekstu.

  .

  U slučaju nepoštovanja ovog pravila, kazna je privremeni ban između 3 i 10 dana. (Time je ovo ujedno i najoštrije pravilo na forumu.)

  .

 • Pitanje postujte samo ukoliko dotičan odgovor niste pronašli u Flash helpu ili Actionscript referencama. Nekad izgleda lakše pitati nekog drugog nego pritisnuti F1, ali budite uvereni da će biti mnogo jasnije vama samima ukoliko do odgovora sami dođete.

  ·

  Pod ovim se isto tako podrazumevaju sva ona banalna pitanja tipa: "Kako da napravim transparentno dugme?" ili "Kako da učitam film?". Složićete se da će većina odgovora na ovo pitanje biti: "Pročitaj HELP!". Upravo taj help (koji je veoma dobro odrađen), određuje granicu banalnosti pitanja, a to može znati samo neko ko ga je pročitao.

  ·

  Takođe, pogledajte i specijalno pravilo vezano za postavljanje pitanja/otvaranje nove teme, dole, u Ostalim pravilima.

  .

 • Pretražite forum! Iako je malo verovatno, moguće je da je neko već pitao dotično pitanje i dobio odgovor koji bi vas spasao.

  ·

 • Ukoliko čitanje helpa (i pretraga foruma) nije pomoglo, ili je pomoglo ali biste ipak želeli nešto više od toga (a niste sigurni u kom pravcu da gledate), tada slobodno postavite svoje pitanje. Potrudite se da detaljno opišete svoj problem. Što jasnije objasnite problem, veća je verovatnoća da će vas ljudi shvatiti i pre ćete dobiti odgovor. Upload source fajla nije neophodan, ali je poželjan ukoliko je problem težak za objašnjavanje.

  ·

 • Ako postavite pitanje, potrudite se da u naslovu teme stavite što deskriptivniji opis onoga što vas zanima. Naslovi tema kao što su "pitanje" ili "opet imam problem" smanjuju mogućnost da neko ko ima isti problem, kasnije nađe odgovor prostim pregledom foruma. Isto tako, nemojte nastavljati da nižete druga pitanja na jednom threadu, već slobodno otvorite novi (u vezi sa ovim, pogledajte ostala pravila, niže).

  ·

 • Postavljanje tema o novostima iz sveta Fleša je poželjno i preporučuje se, naročito ako je u pitanju novi softver ili dobar source. Traženje krekovanih verzija, postovanje warez linkova i slične piratske aktivnosti su izričito zabranjene. Svaki post sa tom idejom će biti izbrisan.

  ·

 • Svako prepucavanje između korisnika Flasha i drugih sličnih programskih paketa i swf manipulatora (npr. Swish i sl.), biće sankcionisano bez određenog objašnjenja.
----------

 

Manja pravila:

 • Veoma je poželjno da za svako konkretno pitanje otvorite novu temu!! Varijante tipa "da ne smaram ljude novom temom, pitaću opet ovde..." su uvek lošije rešenje zato što:
  • tema postaje nepregledna,
  • ponekad se ne zna više šta je topic, a šta off-topic, ako se novo pitanje drastično razlikuje od starog, i
  • generalno, takve teme niko kasnije ne može da pronađe, a retko ko ih čita i dok su aktuelne.

   ·

  Preciznije:
  • Započinjanje nove teme unutar postojeće teme je strogo zabranjeno i takvi postovi će biti sakrivani (ili odvojeni u novu temu, zavisno od situacije), jer praktično predstavljaju offtopic.

   .

  • Ukoliko je neophodno postaviti novo pitanje na staroj temi, nemojte ići u drugi ekstrem! Nova pitanja u skladu sa postojećom temom ne moraju da se pišu u novoj temi, osim ako se radi o offtopic pitanju. Praktično rečeno, deset tema koje se tiču istog sajta na kojem radite, ne dolaze u obzir (a devet od tih deset tema će biti sklonjeno, ili će sve biti spojene, zavisno od situacije).

   .

  • Samo autor teme ima pravo na druga pitanja u istoj temi (u skladu sa prethodnim tačkama). Ako se pojavi drugi autor sa pitanjem (koje vodi temu u pravcu offtopica), post će biti sakriven. S druge strane, dozvoljeno je da drugi autor postavi potpitanje, kao što je i normalno (to znači, da postavi pitanje koje neće napraviti digresiju, niti značajan offtopic). Autor teme uvek ima prednost -- pogrešno je postavljati potpitanje odmah nakon pitanja autora -- to samo sputava autora da dođe do rešenja, jer testira nečije strpljenje tokom čitanja, i vrlo verovatno čitava tema završava bez ijednog odgovora ili je jako nezgodna za praćenje.

   .

  • Izuzeci od ovih pravila mogu postojati, ali se generalno od svih članova očekuje da ih se pridržavaju, pogotovo kada su na temi postovi pisani većinom u tehničko-informativnom duhu (odnosno, kada mesta za bilo kakav offtopic nema).

   .

 • Svaka tema koja ima tag (niže se može pronaći spisak svih tagova) u svom nazivu, kvalifikovana je na određen način. Teme mogu biti bez tagova i u tom slučaju ili se radi o staroj temi (otvorenoj pre uvođenja tagova) ili o temi koja se ne može kategorisati predviđenim tagovima.

  ·

 • Dešavaće se i da pojedine teme imaju po dva taga, kao npr. [skripta][pomoc]. Pomoć ne podrazumeva obavezno i neki kod, tako da je ovo korisno u svakom slučaju, ako je potrebno pronaći samo ActionScript primere običnim pretraživanjem.

  ·

 • Tagovanje tema nije obaveza članova!! Svejedno, ako ih već pišete, trudite se da ispoštujete format, koji glasi:

  ·

  [tag1][tag2]...[tagN] nazivteme

  ·

  Umesto [tagX] ćete napisati relevantan tag (sa donjeg spiska). Postoji nekoliko važnih pravila u vezi sa ovim:

  • Nemojte izmišljati nove tagove!! (Uvek možete predložiti novi, ako vam se čini da je potreban.)
  • Proverite da li ste tačno otkucali naziv taga (nemojte koristiti domaća slova šćčđž).
  • Imena tagova uvek kucajte malim slovima.
  • Vodite računa o razmacima: između dva uzastopna taga ne postoji razmak; između tagova i naziva teme postoji razmak.
  • Vodite računa o kontekstu tagova. Npr. [anketa] i [oglas] nikad ne idu zajedno, kao ni [problem] i [reseno]. Više o kontekstu tagova možete pronaći dole.

   ·

 • Teme koje zatvaramo (mi, urednici ovog foruma) su uglavnom teme koje su:
  • započete čudnim ili lošim pitanjem (koje ili ne ostavlja dovoljno mesta za odgovor, ili je nemoguće na njega odgovoriti),
  • završene zaključkom iza kojeg više nema šta da se doda (a zatvaramo je preventivno da je ne bi neko "povampirio" posle dužeg vremenskog perioda),
  • otišle u flejm ili off-topic.

   ·

  Temu može zatvoriti (ili obrisati, odnosno učiniti nevidljivom) i neko od supermoderatora ili administratora. U tom slučaju, nije naša obaveza da objašnjavamo i zastupamo njihove stavove i razloge. Kontaktirajte ih privatno, ili im se obratite preko javnih foruma Dizajn Zone.

  ·

 • Svaka zatvorena tema može na vaš zahtev (preko privatne poruke) biti ponovo otvorena.

  ·

 • Svaka sakrivena tema može na vaš zahtev (preko privatne poruke) biti ponovo otvorena (i adekvatno sankcionisana u procesu).

  ·

 • Trudite se da naslov teme ne bude ekstremno dugačak da bismo imali mesta za tagove. IPB, nažalost, baš ne ostavlja mnogo prostora za ovo, ali na sreću imamo i podnaslove, pa se nekako izgura poenta. Ako nema mesta za tagove, deo naziva će biti premešten u podnaslov. Ako nema mesta ni za to, naslov će biti promenjen shodno potrebama. Ovo se retko desava, ali važno je napomenuti.
----------

 

Spisak tagova:

 

[problem]

Tema je vezana za nekakav problem koji treba rešiti. Naravno, odnosi se na Flash i eventualno neke druge, ali Flashu donekle bliske tehnologije.

 

[reseno]

Tema je bila [problem] i negde u njoj postoji adekvatno rešenje.

 

[nereseno]

Tema je bila [problem] čitavih mesec dana, i u njoj ne postoji adekvatno rešenje. Tema označena sa [nereseno] će odmah dospeti na vrh liste, i samim tim dobiti i drugu šansu u slučaju da je neko prevideo problem, a ima rešenje.

 

[oglas]

Tema je zvanični oglas. Second-hand oglasi (samo prekopirani iz nekog drugog izvora) se označavaju sa [info]. Ako zateknete temu označenu sa [oglas], radi se o temi koju je napisao neko od članova, u kojoj se možete interesovati o uslovima zaposlenja ili nekog drugog angažmana opisanog u samom oglasu.

 

[pomoc]

U temi je prikazan neki hint ili je data neka druga pomoc, u vidu tutorijala, itd. U svakom slučaju nešto što može biti korisno ili od velike pomoći pri učenju... Znači, samo jako vredni izvori ili saveti se kategorišu kao [pomoc], jer kada malo bolje pogledamo, gotovo svaka tema je tu da bi neko zatražio pomoć. Napomena: tag [pomoc] ne znači da se u temi traži pomoć, nego da neki odgovor na temi pruža dodatnu pomoć, možda više nego što je bilo traženo!

 

[skripta]

U temi postoji koristan ActionScript kod koji se može upotrebiti/isprobati (ovo se ne odnosi na primere koji su tu da bi ilustrovali [problem]).

 

[tutorijal]

Ime sve govori. Efektivno, ovo je isto što i proširena verzija teme sa tagovima [pomoc][skripta].

 

[ocena]

Autor teme želi komentare o kvalitetu njegovog rada u Flashu. Ovo se ne mora odnositi na kompletan sajt, već i na pojedine programerske tehnike, efekte, interaktivnost, itd. Ono što je autor naveo kada je postovao link.

 

[info]

Veoma važne ili barem relevantne informacije iz sveta Flasha i ostalih bliskih tema.

 

[dogadjaj]

U temi se opisuje ili najavljuje neki važan događaj u svetu Flasha.

 

[link]

Autor je priložio link ka tuđem radu zbog razmene utisaka ili nečeg sličnog.

 

[resursi]

Tema je predviđena za linkove ka korisnim Flash resursima.

 

[anketa]

Na temi je dozvoljeno glasanje.

 

 

Kontekst tagova:

 

Od svih tema, možemo razlikovati da li se radi o oglasu, problemu, anketi, ili informaciji.

 

1) Oglasi dobijaju tag [oglas]. Dalji tagovi nisu potrebni.

2) Problemi u svom nazivu dobijaju statusni tag (počevši od [problem] na prvom mestu) i, kasnije ili odmah, mogu dobiti i [skripta], [pomoc], kao i neki od informativnih tagova (vidi pod 4).

3) Ankete odmah dobijaju tag [anketa] i kao i problemi, kasnije mogu po potrebi dobiti i [skripta], [pomoc], i/ili neki od informativnih tagova (vidi pod 4).

4) Informacije dobijaju [info] ako se radi o nekoj korisnoj informaciji i/ili [resursi] ili [link] (nikad oba zajedno). Znači, moguće kombinacije su [info], [resursi][info], [link][info], [resursi], i [link]. Ukoliko se radilo o [info] tagu, ovome se može pridodati i [dogadjaj], koji može stajati i umesto [info].

5) Jedan od izuzetaka od ova četiri pravila je npr. [tutorijal] koji je zapravo proširena verzija kombinacije [pomoc][skripta] i može stajati sam.

 

Ovo su, naravno, samo preporuke. Kao što je br. 5, slični izuzeci mogu postojati.

 

 

Sintaksički, tagovi se mogu prikazati ovako (<X> su opcionalni elementi, tj. tag sa imenom X se može izostaviti, a { X1 | X2 | X3 } je obavezan izbor jednog od navedenih elemenata X1, X2, ili X3; logično, ako piše <{ X1 | X2 }>, znači da se mora izabrati ili X1 ili X2, ili se tag ne stavlja uopšte):

 

Namerno nisam stavljao četvrtaste zagrade, zbog čitljivosti,

 

kada imamo oglas:

oglas

 

kada imamo problem:

{ problem | reseno | nereseno } <skripta> <pomoc> <info_tagovi>

 

u slučaju ankete:

anketa <skripta> <pomoc> <info_tagovi>

 

nekakva informacija:

info_tagovi (vidi dole sintaksu za ove tagove)

 

kad je neko od članova dovoljno dobar:

tutorijal <info_tagovi> (u ovom slučaju nikako ne stavljati pomoc ili skripta tagove, čak ni kod izuzetaka)

 

gde info_tagovi izgledaju ovako:

<{resursi | link }> <{ info <dogadjaj> | dogadjaj }>

Edited by syndrome
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
 • Create New...
powered by