Djorzgul Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 (edited) ono stho bi me jaaako interesovalo je da li je neko imao nekakvo nazovimo produkcijsko iskustvo sa nekim od softvera za 2d animaciju. ovo su programi koji se vrte kao najStha vetj... animo toonz toonBoom i vetj pomenuti mirage ak' sam neki izostavio nije bilo namerno... Edited May 28, 2005 by Alfred Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Ja imam sa Moho. www.lostmarble.com moze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cg Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 ^naraFno da moze. :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djorzgul Posted May 28, 2005 Author Report Share Posted May 28, 2005 hmh,kah,kah... da li bi nam rekao nestho o tom iskustvu? 'el bilo prijatno ili bolno :P jednom prilikom smo u "strip-studiyu" imali ponudu/priliku da radimo nestho u mohoaou... ali nistha nije ispalo od svega toga... Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Pa ovako. Prvi put sam se sreo sam Mohom u verziji 3.1 kad mi ga je prijatelj Ivan preporucio za malu animaciju bika u jednom logou. (Superfund) Od instalacije pa do bika koji se rita i klima glavm u flashu je proslo nesto vise od sat vremena samo zato sto sam morao da prelistam i njegove super kratke i jasne tutoriale pre nego sto krenem da radim. Moho ima i svoje crtace alate. Animacija se moze napraviti na vektorskom crtezu, a moze se deformisati i bitmap. Koncept je u lejerima. Vektori su na svom vector lejeru, bitmap na svome, a naravno, najvaznija stavka su bones koji uvek imaju svoj lejer. U verziji 3.1, uvezao bi crtez na jedan lejer, napravio strukturu kostiju na drugom, i zatim bi taj vektor lejer "ubacio" u bones lejer i selektovao tacke (vertekse) na koje ce odredjena kost da utice. U ovoj novoj verziji 5.1 sad se to obavlja automatski, s tim da imas mogucnost podesavanja uticaja kosti na crtez ( bilo vektorski ili bitmap) Znaci toliko prosto. Tutoriali su super jasno napisani i nema ih mnogo, al program moze mnogo. Od animacije uspomoc kontrolisanja crteza kostima, do pravog 3D-a sa kojim jos nisam poceo da se zezam. Uvozi .obj fajlove,a vredi pogledati i semplove sa sajta da bi se videlo sta moze jos. Moho Moho od svoje prve verzije ima podrsku za export u flash format, a tu su i tga, bmp, jpg, png sekvence, avi i Quicktime. Sve sto treba u sustini. Export dijalog je siromasan opcijama, al render radi savrseno, program je stabilan i rezultati su gotovo uvek predvidljivi. Export u swf je malo teze kontrolisati. Animirani vektorski objekti ce izaci dobro, al bitmap deformisan kostima moze jednostavno da se ne pojavi u flashu. ( ne stigoh da proverim na moho-vom forumu zasto je to tako). U radu sa keyframeovima Moho nudi i graph mode uspomoc koga se inace uvek linearna animacija izmedju keyframeova moze doterati i naciniti prirodnijom. Prvi veci projekat sa Mohom. Ispostovao me je do poslednjeg momenta. Nijednom, ali nijednom nije puko.( to objasnjava mozda broj 1 iza svake verzije) Program nije zahtevan i redneruje brzo ukoliko u animaciju ne dodas neke od njegovih bonus feature-a u vodu skripti. (Particle effects, kisa, sneg, i slicno) Klijent ima svog zastitnog karaktera koji je naslikan rucno. Vektorima nije bilo moguce uraditi istog lika. Pre nekim paint programom. Bilo bi uzasno mucno crtati tog lika svaki frejm iznova u Painteru kako sam prvobitno zamislio, pa se setih, mozda moho moze da se postara za medjufrejmove. Napravio sam jedan poprilicno kompleksan setup u Mohu i na moje iznenadjenje sve je radilo savrseno. Jedino na sta treba obratiti paznju jesu lokacije fajlova, kao i to da fajl recimo bitmap koji je vec vezan za kosti, mozes da update-ujes u moho-u, al ukoliko promenis velicinu fajla, moraces da uvozis i crtas kosti ispocetka. Krakter je imao u lejerima odvojene otvorene i zatvorene oci, zube, jezik i nos i svi ti bitmap lejeri su bili u glavnom lejeru sa kostima lica. Ukljucivanjem i iskljucivanjem visibilitija odredjenog lejera, napravio sam da trepce, ( iako Moho ume i da loop-uje animaciju nisam koristio tu mogucnost) Jedan lejer sa kostima je uticao na sve te bitmape i rezultat je bio odlican. Actions predstavljaju verovatno najbolji nacin za kompleksniju animaciju. Tu se cuvaju predefinisane animacije tipa, hodanje, skakanje, plesanje, sedenje. Kreiranje cele animacije sa jednom predefinisanim akcijama je prosto. Kliknes na glavni timeline, kliknes na zeljenu akciju i ona se doda u timeline sa kursorom na poslednjem animiranom keyframeu. Svaki objekat moze da se skalira, rotira i pozicionira a Moho sam generise medjufrejmove. Povrh svega, kamera je zasebna i ima svoje klasince komande ( pan-tilt, zoom, rool, track) i neke uspomoc skripti zanimljive efekte kao sto je efekat hand held kamere. Kad je zvuk u pitanju, uvezen soundtrack sa svim glasovima je dovoljan da se animira osnovni lipsic, a za jos vecu kontrolu sluzi Bone wiggle script koji radi tako sto odredjena animirana koska aktivira zeljeni zvuk. Za jos bolje rezultate tu je BESPLATNI Papagajo za lipsinc koji se kasnije koristi u Mohu. Ono sto je meni smetalo iako je bilo korisno, sto mohov preview u radnom modu radi onoliko brzo koliko je jaka masina pa sam po ceo dan slusao usporene glasove i muziku. Interesantno bi bilo videti kako taj preview radi na nekom dvoglavom G5. Takodjer, moho u exportu nudi NTSC safe colors, al ne videh PAL. Takodjer, tu su NTSC safe zones linije, al ne i PAL. ( sto i nije neka veca mana) Dakle. Sa ToonBoom studiom, sam se igro i nista. Sa mohom sam krenuo da proizvodim gigabajte odmah nakom instalacije. Plus, program je cudno jeftin. 90 USD. Preporucujem. B) Ah da. Ne napisah vazan Tip pa da se Animatori bace odmah na posao. OK. Imate celog nacrtanog karaktera sa sve odvojenim rucicama, prsticima, trupom, nozicama, i detaljnom glavicom. kanite to sve uvesti u Moho u lejerse i nacrtati kosti preko svega i animirati. STOP. Ono sto ja preporucujem jeste da napravite dva odvojena bones lejera za glavu i za telo i da svi oni budu u lejer grupi "karakter" s tim da imate dve glave. ( da prostite) U onim situcijama gde necete animirati glavu, u vizibilitiju iskljucite onu kompleksniju glavu iz glava lejera. Glava u "telo" lejeru ce biti kontrolisana samo jednom koskom recimo. Kad zumirate na glavu i hocete da animirate glavu, iskljucite onu glavu u TELO lejeru. ( vazno je da budu na istim pozicijama, iste velicine da se ne primeti taj prelaz) i ukljucite onu sa kompleksnim koskama. Pogledati sliku lejeri sa gornjeg posta. Zasto tako? Neznam. Probavao sam da napravim kompletan bones sistem, telo plus kosti lica, al se nesto ne ponasa najbolje tako. Da se nebih mucio i otkrivao tajne, a vremena nema, probam to ovako i odradilo je isprve. I lakse je. Kad ne exportujete u flash, super lude stvari se mogu uraditi sa bitmapama. I maske su takodjer lude. Maskira se vektorski objekat ...recimo vektorska zirafa, sa texturom prave zirafe. Kosti ce da deformisu teksturu. Filovi koje poseduej moho tj styles imaju skoro sve potrebno da bi se dobio cartoon look na nekom objektu pa i vise od toga. Tu je i alat sa kojim ujednacena linija na objektu moze da ima razlicite debljine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djolepiv Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 Ja imam sa Moho. www.lostmarble.com moze? evo jednog pitanjca u vezi moho-a: u layer settings-u (u meniju vectors) zadam noisy, i lepo se vidi u prewiev-u i ako exportujem avi, ali ako exportujem swf nije ok (kao da nema noisy), zasto? jel ima neka caka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djorzgul Posted May 29, 2005 Author Report Share Posted May 29, 2005 @neu3ino aka. mohoMan respect za review Link to comment Share on other sites More sharing options...
miloshz Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 neu3no... moram ovo nabaviti! sad cimam mirage i ok je... ali je moho ono sto mi treba. po meni ok podrsku za flash ima i aftereffects. nije bas klasicna animacija... ali i motion je animacija neka. <; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kristijan Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 The Tab Ovaj nije loše imati u vidu, istina, nisam ga koristio, ali sam dosta čitao o ovom programu, pogledao neke walk-thru filmove i meni, kao nekome ko se bavi crtanim filmom, deluje perfektno, potpuno prati logiku klasičnog animatora. Na AWN je dosta hvaljen ovaj program. Pa valjda vredi pokušati... Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted May 29, 2005 Report Share Posted May 29, 2005 evo jednog pitanjca u vezi moho-a: u layer settings-u (u meniju vectors) zadam noisy, i lepo se vidi u prewiev-u i ako exportujem avi, ali ako exportujem swf nije ok (kao da nema noisy), zasto? jel ima neka caka? <{POST_SNAPBACK}> Ah puste naše želje. Treba ipak shvatiti da flash format sem čistih vektora i gradienta ne podržava čuda. I to je dobro odrađeno u Moho-u. Inače bi renderovali 1Gb flash animacije. Flash What Can Exported Most common objects in Moho can be exported to Flash. These include: vector layers fills/outlines/colors transparency gradients variable-width lines (try to use these sparingly - see below) bone warping of vector layers image layers (PNG and JPEG only, and only if they are not warped by a bone layer) particle layers (careful - a complex particle effect can easily overwhelm Flash) a soundtrack can be exported if it's in MP3 format, and at either 44100kHz, 22050kHz, or 11025kHz sample rate What Can't be Exported On the other hand, some things in Moho are just not compatible with Flash, and cannot be exported to a SWF file. The following list covers the most important of these objects and effects. brushes fill and line effects (except gradients) layer effects (shadows, shading, layer blur, motion blur, etc.) image warping or 3D movements in image layers image layers that use progressive JPEG images (Flash can't handle progressive JPEG images) layer masking 3D layers Stoga jedino ostaje caka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts